4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ARMÁDA: Tanky, nebo drony

Jaký je hlavní problém naší obranyschopnosti? Přesvědčit spojence, že to s obranyschopností myslíme vážně. Těmi spojenci jsou státy NATO, hlavně nadcházející Trumpova Amerika.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Spousta 2.12.2016 13:34

Re: zkušenost

Souhlasím s Vámi - částečně o tom je mimochodem i ten můj poslední odstavec. Jenže teď se aktuálně řeší otázka, jak účelně naplnit ty 2 procenta, abychom neztratili US jaderný deštník. A ty budoucí hrozby bych nezužoval jenom na teroristy, protože západoevropané se dostávají pod silný pres a v takovejch dobách lidi rádi sahaj po osvědčených vzorcích z minula. A pro nás to znamená reálná možnost vzniku agresivních a nevypočitatelných sousedů.

P. Rada 2.12.2016 15:31

Re: zkušenost

Agresivnost a nevypočitatelnost sousedů je tu od té doby co je lidstvo lidstvem. Pro člověka nezávisle na barvě pleti... platí, že nemůželi život rozvíjet - musí se ho alespon pokusit zničit. Kd kdo zná svůj podvědomý hněv se kterým by při nezdaru nejraději se vším "praštil". Toto může vykompenzovat jen kultura. Hominidi mají navíc geneticky zakodovanou vlohu pro potěšení ze zabíjení a tak to činí nikoli jen s důvodů obživy jak naprostá většina tvorstva.

Ta obživa je ale právě klíčový prvek, který naše sousedy odlišuje od ostatního světa. Obživa totiž navazuje na zdroje surovin + energií + technologií. Právě ty suroviny ale už stále více leží mimo teritoria našeho i naších přímých sousedlů. Ti navíc mají alespon oceán jako dopravní cestu. V tomto smyslu jsme s nimi na jedné lodi která se bude potápět tím rychleji čím větší řevnivost na ní povládne a stíží jak redistribuci tak prodraží obranu.

Zkuste si někdy zahrát počítačovou strategickou hru - bývají příznačně o rychlostech rozvoje a obsazování zdrojů a teprve poté o tom kdo s koho. Jakmile zdroje někomu dojdou - hra na téma poměřování ztrácí smyl a končí - podobně jak v životě.

J. Spousta 2.12.2016 17:06

Re: zkušenost

Hlavní "zdroj" je vitalita a chuť lidí bojovat za svý životy. Existujou různé národy, které s nesrovnatelně menšími zdroji dlouhodobě žijí a nevypadaj na vymření. Naopak rusáci mají zdrojů nadbytek a mají problémy, aby udrželi populaci. Osobně se mi zdá, že my v našem území máme rozdané karty celkem slušně - takže jde o to se udržet. Výzvou zítřka nebude ropa, nebo suroviny, ale obilí a voda.

P. Rada 2.12.2016 23:01

Re: zkušenost

S tím obilím a vodou naprostý souhlas ale zkuste zorat pole bez ropy, mít úrodu bez hnojení atd. Bez zhruba stovky energetických otroků za zády si změkčilý konzument už nedoáže život vůbec představit - natož realizovat a navíc vzdorovat tlakům s okolí.

Ty "karty" máme díky velké diverzitě území snad skutečně relativně příznivě rozdané - na druhou stranu se ale na skoro 80% ploch hospodaří v nájemech a to vede k přetěžování půdy. Podobně je to s vlastnictvím lesů i v průmyslu. Většině populace zde tedy žádná půda a zdroje obživy nepatří.

Základem vzdoru ke konkurenci tak už není celospleřenský vstah k zemi/půdě/majetku ale nabitá kreditní karta platná v kdejakém supermarketu po světě. Takoví lidé jsou úplatní a nebudou za svou zem riskovat životy s vědomím, že je to právě tady jen jejich. Mnozí by proto v případě konfliktu raděj couvli či dokonce odešli.

J. Řezák 2.12.2016 10:17

Já myslím, že ...

... až nepřítel uvidí nejvyššího velitele naší armády, tak se po..re smíchy. No, a než se stačí převlíct, tak naše slavná armáda ho snadno přemůže. Když k tomu přidáme vozovou hradbu z Dalíkových Pandůrků, tak není co řešit. A dvě procenta jsou doma.

P. Rada 2.12.2016 10:30

Re: Já myslím?

Jo a za ty procenta co budou "doma" si koupíme ropu... a navodíme další konflikty o zdroje... a tak budeme mít skrze migranty spíše (ale vojensky už neřešitelné) konflikty právě i "doma" - tedy uvnitř hradby s "pandurů".

Cením Váš humor i nadhled ale takto jste to taky do-"myslel"?

K. Janyška 2.12.2016 9:56

Muž proti muži je základem nejaderná války. Jsem

pro povinnou aspoň 3 měsíční základní vojenskou službu a to pro všechny, kteří ji nemají. I zpětně... Dzp.

P. Rada 2.12.2016 10:18

Re: Muž proti muži je základem nejaderná války. Jsem

Mě jsou Vaše cíle za co chcete aby lidé bojovali zřejmé - jde o ultraliberalismus za každou cenu - třeba i války - že?

Dávám Vám ale zapravdu, že když se serve jen holýma rukama muž s mužem ... tak se vítězi spíš zvedne žaludek nad situací a alespon někdo skrze takovéto sebezáchovné atavistické vjemy přežije - oproti variantám válčení s odstupem natož hromadného.

K. Janyška 2.12.2016 16:16

Re: Muž proti muži je základem nejaderná války. Jsem

Chcete snad na migranty házet rovnou atomovky ? A chystá je jich pohnout až jedna miliarda... Dzp.

J. Lepka 2.12.2016 10:19

Re: Muž proti muži je základem nejaderná války. Jsem

Vám to naposledy nestačilo ?

K. Janyška 2.12.2016 16:17

Re: Muž proti muži je základem nejaderná války. Jsem

Tehdá netehdá, máme na hranici neuvěřitelně početnou nepřátelskou, i když neozbrojenou, zatím, sílu... Dzp.

J. Lepka 2.12.2016 20:09

Re: Muž proti muži je základem nejaderná války. Jsem

A co myslíte, že se rekruti, hlavně ti nedobrovolní, za tři měsíce naučí? To možná stačilo bolševikům, ti chtěli mít ze satelitů kanonenfuter. Představa, že dnes se budou instruktoři chovat odpovědně a naučí něco jiného než řvát a podvádět při rajónech je směšná. Navíc, vezměme jen jednoduchý příklad, který má asi každý z nás za sebou : jak dlouho vám trvalo, než jste se naučil dobře ( a záměrně neuvádím dokonale ) ovládat osobní automobil? V dnešní době specializace je možná jedině profesionální armáda a s dlouhodobými závazky neustále se učících a zlepšujících odborníků.

T. Kočí 2.12.2016 9:54

A co takhle koupit jeden B2? Tim bychom byli nejmene na2%.

R. Tichý 2.12.2016 7:54

Zavádějící argumenty

Chceme obojí.

Když kolem republiky krouží stíhačky, proč by nemohly za zlomek ceny kroužit drony?

Je lépe válčit v cizině, než čekat na nepřítele nás.

P. Rada 2.12.2016 8:59

Re: Zavádějící argumenty

A není pane Tichý ta Vaše volba vyumělkovaná? Nezní reálněji otázka - když se zapleteme do války v cizině lze počítat s nepřáteli doma?

Zaplést se pak lze třeba tím, že cizí armády výrazně financujeme. Dnes to konkrétně děláme za významnou část s těch 200miliard ročně které platíme fakticky špičkám totalitně vedených států za ropu a plyn - o dodávkách zbraní nemluvě.

Jsou ale i další méně okaté ale podobně významné způsoby navozování konfliktů ve světě ve kterých se průběžně angažujeme a tak bychom si měli připustit, že ve válce už jsme a ujasnit ony vazby s cílem aby byli co možná eliminovány.

S. Rehulka 2.12.2016 10:17

Re: Zavádějící argumenty

Ano pane Rado, zavádějící argumenty ! Tyhle komunistické kecy, že Česká republika "výrazně financuje cizí armády", je více než zavádějící. Vstupní podmína pro Č.R. při vstupu do NATO byla, že bude každoročně dávat ze státního rozpočtu 2% na modernizaci SVÉ VLASTNÍ ARMÁDY - tedy AČR, což vláda nečiní !

A že vláda platí "totalitním státům" 200 miliard ročně ? Komu ? Od někud musí Č.R. tu ropu a plyn kupovat, at už je to Arab, nebo Rus. A jestli republika "někam" dodává zbraně, jistě nikoliv zadarmo, jako když byla za bolševika "skladníkem" Varšavského Paktu ! Poklona !

R. Tichý 2.12.2016 14:05

Myslim, ze ne. Teroriste si najdou jakoukoliv zaminku.

I. Schlägel 2.12.2016 9:07

Re: Zavádějící argumenty

Jak použijete dron proti útočící nepřátelské stíhačce?

P. Rada 2.12.2016 9:23

Re: Zavádějící argumenty

Pokud jde konkrétně o ty "nepřátelské" stíhačky v dostupném okolí Česka tak ty jsou nejspíše Putinovské a paradoxně právě ty vyzbrojujeme (jak jsem výše zmínil) s plateb za ropu a plyn.

Slepě hloupě obchodujeme a "přátelíme" se dál s představiteli/diktátory této země, která si navíc za Putina znovupřisvojila právo použít jaderné zbraně jako prvá. To považuji za výraz konce svébytnosti. Svými postoji už k této mocnosti fakticky patříme (i letiště V.Havla funguje výlučnou smlouvou na ruské palivo) i když se před světem tváříme a hovoříme mnohdy docela jinak.

I. Schlägel 2.12.2016 9:32

Re: Zavádějící argumenty

Děkuji za obsáhlý výklad mimo téma. Tak znovu, jak použijete dron proti nepřátelské stíhačce?

P. Rada 2.12.2016 9:41

Re: Zavádějící argumenty

A Vy pane S. o nějaké nepřátelské stíhačce víte?

Cheteli tak znovu a zkráceně. Které/čí stíhačky kde patří nepřátelům?!

Obšírněji - ke komu patříte Vy?!

J. Lepka 2.12.2016 10:22

Re: Zavádějící argumenty

Ještě ani jednou jste mi pane Rado neodpověděl, zda používáte na napájená počítače pouze šlapací dynamo nebo píšete jen když svítí Slunce.

P. Rada 2.12.2016 11:39

Re: Zavádějící argumenty

Pane Lepko - zkusím opět a co možná konkrétně. Dnes a zrovna ted svítí slunce a momentálně mi do systémů dodává několik kW energie kterou využívám. Za rok to úhrnem činí asi 10MWh. Vše pro osobní spotřebu a tak zvyšuji svou autonomii a někdy i komfort.

Nyní mi běží i ten comp s příkonem cca 100W, který běžně v zimě podstačuje k vytápění místnosti kterou obývám. Stydím se ale trochu za to, že v létě ještě nepoužívám paltop či jen mobil se spotřebou sotva watů i když v tu dobu mám energií několika typů opravdu nazbyt.

Zkuste mi prosím na oplátku alespon jednou v poměřitelných faktech odpovědět, jak jste na tom celoročně Vy se svou energetickou bilancí.

I. Schlägel 2.12.2016 11:18

Re: Zavádějící argumenty

Momentálně nevím o žádné. Znamená to, že neexistují? Momentálně nevím ani o žádné povodni. Znamená to, že už nezaprší?

P. Rada 2.12.2016 16:18

Re: Zavádějící argumenty

To jste uvedl pěkný příklad dvou jevů kdy jeden je nepravděpodobný a k němu přiřadil hned opak.

Naposled totiž sprchlo dnes nad ránem kdežto nepřátelská stíhačka se ani v sousedních zemích už neobjevila víc jak dvě desetiletí. Naopak neřátelští lidé se pohybují mezi námi běžně a tropí častější problémy jak deště.

Nepřijde Vám to vše jako nepoměr? Nestálo by za to naučit se míry pravděpodobností a dopadu jevů odlišovat a teprve po poměření z nich dělat souhrný závěr?

Lidem kteří nechtějí přiznat pochybení či něco ještě nepříjemějšího je můj apel na racionalitu asi jen jen další nepříjemností. Ale i to je jen vysvětlení pravděpodoné.

.

R. Tichý 2.12.2016 14:07

Nevim, proc by dron nemohl nest strelu vzduch, vzduch.

Nicmene nikde jsem nepsal, ze nepotrebujeme letectvo.

F. Václavík 2.12.2016 7:45

Navrhuji

povinný střelecký výcvik pro všechny dospělé obyvatele (ženy i muže). Po složení závěrečných zkoušek a prokázání bezůhonnosti (výpis z rejstříku trestů) každý vyfasuje zbraň domů.

2.12.2016 5:11

Pro začátek základní vojenskou službu - 1/2roční,

pro mužské pohlaví. Aby se z nich dali " verbovat " profesionální vojáci, do potřebného množství a specializace.

P. Rada 2.12.2016 9:07

Re: Pro začátek základní vojenskou službu - 1/2roční,

Povinná vojenská služba je spíše výrazem celkového ohrožení či záměru expanze.

To verbování které jste zmínil se ale také běžně praktikuje i u našich spojenců - viz např cizinecké legie ve Francii a přesto se mi to nejeví, že by taková země která si najímá speciáně odhodlané a kryje je imunitou i anonymitou aby šetřila své obyvatelstvo a své pohodlí... neměla s tím související vážný problém a to přesto je za francouze nasazen v mnoha konfliktech někdo národnostně docela jiný.

K. Pavlik 2.12.2016 2:54

Hloupy prezident

Hodne lidi si stezuje ze Cesko ma hloupeho prezidenta. To ze ma uplne vygumovane generaly hloupejsi nez je prezident nikomu kupodivu nevadi.

K cemu Cesko potrebuje tanky? Naprosto k nicemu. Nejlepe by bylo vyrabet drony - to ale v montovne asi neni mozne, takze aspon programovat drony - pujde to v montovne - asi tez ne?

Drony se na rozdil od tanku daji pouzit i v Cesku.Doby velkych tankovych bitev jako byla bitva u Kurska jsou uz davno pryc - ceska armada se na ne chce zuvive, jak spravne rekl Zeman, pripravovat.To jako by ty ceske tanky delaly v Syrii to co je v pisni meho mladi.... od fabriky k fabrice jdem, prapory revoluce = nebo tak nejak.

Ma Cesko opravdu blbeho prezidenta?