3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kefalín 2.10.2008 12:57

Re: Re: S tím CO2 z vápence to autor trochu přehnal,

K odsiřování se ovšem nepoužívá vápno, ale rovnou vápenec. No a s tím cementem by to bylo na déle - rozhodně v něm ale nezůstává CaO.

R 2.10.2008 13:29

Re: Re: Re: S tím CO2 z vápence to autor trochu přehnal,

Rozhodně při tuhnutí betonu se CO2 nespotřebovává. Jedině snad až za stovky let, když se beton zase začne rozpadat zpátky na písek, kamenivo a komponenty zbylé po zatuhlém cementu.  viz   třeba http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/anorganicka_pojiva.html

MP 2.10.2008 19:29

Re: Re: Re: Re: S tím CO2 z vápence to autor trochu přehnal,

Skutečně? Na základě vámi uváděného linku:

http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/anorganicka_pojiva.html#tuhvap

R 2.10.2008 13:30

Re: Re: Re: S tím CO2 z vápence to autor trochu přehnal,

Vápenec zachytává SO2 a SO3 a O2 za vzniku sádrovce a na "oplátku" uvolňuje CO2

Antonín Hrbek 2.10.2008 13:38

Re: Re: Re: S tím CO2 z vápence to autor trochu přehnal,

Další tisíce tun jsou pak z vápence používaného pro hutní procesy.

BTW  existují i metody odsíření, kdy se kouřové plyny prohánějí sprchou hydroxydu vápenatého. A  když se používá přímo vápenec, tak např. při převažující mokré metodě dochází k reakci

CaCO3 + SO2 + 1/2O2+ 2H2O = CaSO4.2H2O + CO2

čili se opět uvolňuje kysličník uhličitý (závisí to ještě na teplotě, ale to by bylo na dlouho diskusi)

mondeo 2.10.2008 10:56

rudí ,,zelení"

Je zbytečné hodnotit zelenou stranu.Bursík si nedokáže sám  ani vytřít zadek a tak si pořídil AuKáču. S omezenci pod zelenou vlajkou nemá cenu diskutovat,ti nadělali už víc škody než kůrovec.;-(

Schumacher 2.10.2008 10:53

Ano, je to plivnutí do moře.

Ale je výhodné být dobře placeným plivajícím.

JJ 2.10.2008 10:43

Clovece, nemate svou stranu - vas bych volil!

Uz dlouho jsem necetl takto jasne a pregnantne vyjadrena stanoviska ktera by mela byt prioritami vsech Politiku (velke pismeno na zacatku je zamerne).

S necim se da diskutovat, ale energeticka kapitola je pro mne jasna. A zajimave je, ze to plati i kdyz neprijmu premisy o oteplovani :-))

Dik, JJ

emersonskej 2.10.2008 11:46

Re: Clovece, nemate svou stranu - vas bych volil!

R^

Antonín Hrbek 2.10.2008 13:43

Re: Clovece, nemate svou stranu - vas bych volil!

Na závěr jsem napsal, že je třeba dělat věci, ze které bychom se nemuseli před svými potomky stydět. Posílení jaderné energetiky pokládám za jednu z nich.

Honza 2.10.2008 10:39

A co mají ti, kteří se chtějí dostat ke korytům

přes SZ, dělat, když už si většinu líbivých populistických témat rozebraly ostatní parlamentní strany. Nezbývá jim než se držet strašení globálním oteplováním, propagovat "alternativní" energetické zdroje a být vždycky v opozici ke všemu, co chtějí ty ostatní strany. Jedině tak mají šanci dostat hlasy lidí, kteří nechtějí volit ani levici ani pravici a kteří mají pocit, že v naší civilizaci je všechno špatně.

Chris Kelvin 2.10.2008 10:39

Pro Petra Viletu, balíka z Plzně :-)

Dnešní zásobování elektrickou energií v ČR vypadá tak, že máte několik malých oblastí, do kterých je koncentrována většina základní výroby energie. Zbytek se přenáší na poměrně velké dálky. K tomu přichází stále větší transfery energie z ostatních států přes naše území. V případě rozpadu sítě tak poměrně velké oblasti mohou přijít o energii. A že stačí menší živelní pohroma jsme viděli nedávno.

Schumacher 2.10.2008 11:03

Re: Pro Petra Viletu, balíka z Plzně :-)

Je to ještě jednodužší než myslíte. K "darknutí" regionu nebi dokonce kusu kontinentu nepotřebujete zvláštní dovednosti ani technologie. Stačí vyřadit vybraná páteřní vedení a uvidíte scény jako z Neffovy  "Tmy". Pár dní bez elektřiny a civilizace je v troskách. Jedinou zbraní je decentralizace do energeticky soběstačných regionů způsobilých si vzájemně vypomoci. Nejnzornější příklad nalezneme ve válečnictví. Vojáci amerických kolonií útočící ze zálohy a v rozptýlených, pohyblivých ale dobře organizovaných formacích byli ve výhodě proti Britům, postupujícím v tradicách formacích,  poskytujících velký cíl a neschopných hromadnou palbou ničit rozptýleného protivníka.

honzak 2.10.2008 11:36

Re: Re: Pro Petra Viletu, balíka z Plzně :-)

"do energeticky soběstačných regionů způsobilých si vzájemně vypomoci." znamená co? Že budou malé okresní elektrárničky a mezi nimi 400 kV linky, aby okres Beroun mohl pomoci okresu Hodonín?

Svatá prostoto!

Chris Kelvin 2.10.2008 12:04

Re: Re: Pro Petra Viletu, balíka z Plzně :-)

Schumachere, já si nemyslím. Já v tomto případě vím :-)

Stredocech 2.10.2008 13:44

A jaké ty malé zdroje mají být???

Pravdou totiž je, že stavět jaderné bloky s výkonem pod 1000MWe je méně ekonomicky výhodné, než větší bloky. Dokonce i uhelné bloky s malým výkonem nejsou výhodné a uhlí se pro ně těží v několika lokalitách (a brzy dojde). Pravda elektrárny mohou mít zásobu uhlí ale jaderné elektrárny si zásobu uranu na několik let pořídí mnohem snáze. Úplně tady vylučují plyn, protože plynové elektrárny jsou závislé v konečné fázi na jedné jediné rouře, kterou ovládá Putin. Problém je, že jsme malí, Francie má standardní jaderné elektrárny 4*900 MWe a 4*1350 MWe, sklady jaderného paliva a je v relativní pohodě (78% elektřiny z jádra, vlastní obohacování uranu a výroba palivových článků, vlastní reprocessing).

R 2.10.2008 13:44

Re: Pro Petra Viletu, balíka z Plzně :-)

Jenže síť už je jističi rozdělena dávno. Problém je jen ve správném okamžiku oddělení a vypnutí přetížené části sítě, dispečeři nebo řídící programy logicky se snaží síť udržet co nejdéle.  Problém je v přechodových jevech, po odepnutí příliš přetížené části sítě trvá nějakou přechodnou dobu, než se zbylá funkční síť zase znormalizuje. Tuším to jsou řádově minuty. Pokud během této doby ve funkční části sítě kiksne nečekaně ještě něco jiného, odpadne další část sítě a přechodná nestabilní doba začíná zase od začátku. Pokud zase něco ve zbytku funkční části kiksne, pokračuje to dál.  Jedná se o to, že vedení, trafostanice atd je třeba neplánovaně a nečekaně z režimu nečinnosti nebo z režimu optimální účinnosti uvést do stavu maximálního výkonu. A to i když jsou tyto zařízení podle možnosti prověřována, tak občas při takovém skoku výkonu něco kiksne.

vladimír314 2.10.2008 10:38

hodně pěkný

a velmi komplexní pohled na energetiku!! Gratuluji. Dodám, že větrníky jsou zdrojem emisí CO2, neboť jakmile se roztočí, tak klasické zdroje nejedou efektivně na plný výkon a začnou v tomto provozně nevýhodném režimu do ovzduší chrlit CO2 víc než obvykle.

čtenář zdrojů 2.10.2008 10:22

GO

Pan Hrbek má samozřejmě pravdu a staví se k problému globálního oteplování rozumně. problém je, že unás exitují nejen zelení ekofanatici,ale i hradní a modří trho-fanatici. Ti mají zcela jiné představy, které bysedaly shrnout takto:

1. Globální oteplování neexistuje.

2. Za neexistující globální oteplování skleníkové plyny proto nemohou.

3. Důsledky globálního oteplování pro ČR nepříznivé být nemohou, protože GO neexistuje.

4. Neviditelná ruka trhu s nepříznivými důsledky globálního oteplování bojovat nemusí, protože GO neexistuje.

honzak 2.10.2008 10:31

Re: GO

kdyby Klaus neexistoval, tak bys ho musel vyčíst ze zdrojů, co?

Psychouši tomu tuším říkají obsedantní psychoza (mohu se mýlit, na čtení "zdrojů" namám čas).

Kylchap 2.10.2008 10:58

Re: Re: GO

Kdo nemá čas se s problematikou seznámit nech´t drží ústa a šoupe nohama.

čtenář zdrojů 2.10.2008 11:49

honzaku psychouši

Klaus ale existuje - narozdíl od globálního oteplování. ;-D

Ale pokud máš dojem, že Klaus tvrdí o GO něco jiného, než jsem napsal, tak nám to tady uvěď i s těmi zdroji.;-P

Petr 2.10.2008 12:00

Re: honzaku psychouši

Mohu Vás ujistit, že existence V.K. nemá na problematiku žádný vliv. Nevím k čemu mohou posloužit diskuse o tom, co V.K. řekl nebo neřekl a ještě to shromažďovat, aby se mohly výroky dokumentovat. Fakt si myslíte, že to má vliv na nějakou teplotu?

TBB 2.10.2008 17:03

Re: Re: GO

Na Klausovu tiskovku v Oregonu přišli 3 (slovy 3) novináři. Stalo se včera nebo předevčírem, ohlas poučeného novináře (USA - nikoli hradní mluvka) - přišel včera. Tak si to najděte na webu, nedělám si arcichlív všech výroků našeho lokálního Pánaboha. To je čtení ze zdrojů - a já jsem p. Klause sám a osobně viděl v akci asi 10x. Největší propadák byla Nomura, jeho dítě za 10 mld. nebo tak nějak a ukradený Prazdroj navíc.

Honza z podhůří 2.10.2008 10:17

mišmaš v hlavě autora

"současná móda pasivních domů je zatím výkřikem do prázdna bez znalostí všech důsledků, například na zdraví." - tím myslíte jako co, proboha??? Když o něčem nic nevím, radči se neztrapňuji, pane autore!!! 

R 2.10.2008 10:34

Re: mišmaš v hlavě autora

Důsledky jsou dávno známé a jasné, jenomže z reklamních důvodů se na to kašle, protože se to projeví až později, po 10 letech a víc. Ono totiž jenom samotné zateplení je jen část nákladů, možná dokonce menší část. V každém silně zatepleném domě, nemusí být jen pasívní, totiž musí být vyřešen problém větrání, hlavně s ohledem na odstraňování vlhkosti. Tudíž v optimálním případě důkladná vzduchotechnika nákladově srovnatelná s zateplením. Jinak dochází k problémům, viditelné plísně na omítkách jsou jenom špička ledovce. Vlastní ledovec je podstatně rychlejší degradace konstrukčních materiálů domu vlivem trvale zvýšené vlhkosti stěn, zvyšování koncentrace plísní a dalších škodlivých mikroorganismů v celé hmotě stěn a v neposlední řadě díky izolacím podstatně ztížený  přístup ke konstrukčním prvkům domu.

R 2.10.2008 10:35

Re: Re: mišmaš v hlavě autora

Nezanedbatelný  a nevyřešený problém je taky přežívání hlodavců, případně hmyzu v izolacích, buď budou tyto materiály silně chemicky impregnovány, aby v nich tito škůdci nepřežili a potom bude problém s alergiemi a jiným vlivy na lidi nebo budou impregnovány jen slabě nebo vůbec a potom to pro tyto živočichy budou ideální bytečky a místně může potom docházet k rychlému zničení izolační vrstvy, se všemi následnými problémy, jako je zvýšená spotřeba tepla nebo silná kondenzace vodních par na konstrukčích prvcích.

Honza42 2.10.2008 10:41

Re: Re: mišmaš v hlavě autora

Ve Švédsku je instalace ventilační jednotky tuším podmínkou kolaudace. Já když jsem stavěl tak jsem to chtěl taky. Jenže v době kdy byl průměrný plat 8.000Kč mně to nabídli za 100.000 Kč.  Takže jsem se na to samozřejmě vykašlal. Mám skvěle zateplený dům a stále otevřené ventilačky :-(

Antonín Hrbek 2.10.2008 10:35

Re: mišmaš v hlavě autora

Můžete mi ukázat alespoň jeden pasivní dům v ČR, kde žijí stále titíž obyvatelé alespoň 20 let? Když se všude před lety  zaváděla klimatizace, to bylo jásotu. Ale pak se ukázaly jak zdravotní, tak psychické problémy. Pokud je mi známo, tak srovnatelné země, jako je Rakousko nebo Německo pasivními domy příliš nehýří. Až jich bude alespoň 10%, tak bude možné s jejich přínosem seriózně počítat. Mimo jiné - uhlíková stopa vyýstavby pasivního domu není také z nejmenších.

Pavel 2.10.2008 12:28

Jak je to s pasívními domy?

Tyto stavby nelze realizovat všude. Např. orientace domu v městské řadové zástavbě se nedá měnit. Investičně náročné je kvalitní řešení tepelných mostů. Bez vzduchotechniky s rekuperací se neobejdete. Prostě šetření energií je jen pro bohaté.