30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kuk 7.5.2007 20:49

gh

VV

BaJo 16.2.2007 18:03

a stejně je to hezký

jak se někteří zamindrákovaní diskutující úporně a toporně snaží přesvědčit ostatní diskutující o tom, že oni sami jsou (a to mimo jakoukoliv pochybnost) něco mnohem-mnohem míň, že jeho výsost KNÍŽE PÁN ...

petrph 15.2.2007 23:36

No ona je ještě jedna pararela mezi roky 1621 1938 a 1968

Ve všech těch obdobích se na nás naši evropští spojenci vykašlali a přenechali agresorovi. Prostě jsme jim nestáli za to aby splnili smlouvy a sliby které nám dali, nebo se nějak angažovali za tu nezajímavou zemičku ve středu Evropy. Doufejme že pan kníže dokáže tento stav změnit.

Marie Dubanová 15.2.2007 21:26

přeji všem laskavým přispěvatelům dobrý večer...

Marie Dubanová 15.2.2007 19:28

dovolte, prosím, malou poznámku,

cituji : celé jméno : 24 slov, pan ministr je plným jménem : Karel Jan Josef Bedřich Antonín Menas, XII. kníže ze Schwarzenbergu, okněžněný lankrabě v Kleggau, hrabě ze Sulzu a vévoda v Českém Krumlově..konec citátu -  a ještě si dovolím připomenout, že s tímto faktem - nemůže učinit nic - ani nesouhlasný názor, někoho z přispěvatelů...

Ko ko dák 15.2.2007 21:23

Ony snad ty slepice neumijou číst ...

celé jméno ... XII. kníže ze Schwarzenbergu ...

§ 1  .... Bývalí šlechtici nesmějí užívati svého rodného jména s přídomkem

nebo dodatkem vyznačujícím šlechtictví.

Koko 15.2.2007 21:29

Re: Ony snad ty slepice neumijou číst ...

neumijou ? Was ist das ?

A jedna otázka, znova a znova. Hvížďala je šlechtic ? Článek psal Schwarzenberg ? Umíte číst vy, respektive, vaším podivným nářečím se to asi říká : Umijou vy číst ?

albert 18.2.2007 13:19

Re: Re: Ony snad ty slepice neumijou číst ...

R^R^R^:-D:-D:-D

lerak 15.2.2007 18:49

Upozorňuji p. Hvížďalu, že porušuje zákony

na to je ale konec-konců zvyklý.Šlechtici v této zemi nejsou a doufám,že ani nebudou.Podívám-li se na p.Schwazenberka, nechtěl bych být ani jeho příbuzným.

Koko 15.2.2007 19:38

Re: Upozorňuji p. Hvížďalu, že porušuje zákony

leraku, který zákon porušil pan Hvížďala ?

Lukáš 15.2.2007 20:12

Re: Re: Upozorňuji p. Hvížďalu, že porušuje zákony

Zákon 61/1918 Sb., který je stále v platnosti:

ZÁKON

ze dne 10. prosince 1918, jímž se zrušují šlechtictví, řády a tituly

§ 1

Šlechtictví a řády, jakož i veškerá z nich plynoucí práva se zrušují, rovněž tak tituly, pokud byly udělovány jako pouhá vyznamenání. ... Bývalí šlechtici nesmějí užívati svého rodného jména s přídomkem nebo dodatkem vyznačujícím šlechtictví. ....

Koko 15.2.2007 21:16

Re: Re: Re: Upozorňuji p. Hvížďalu, že porušuje zákony

jistě. Pan Hvížďala je bývalý šlechtic, který užívá svého rodného jména s přídomkem...?

Marie Dubanová 16.2.2007 0:11

Re: Re: Re: Upozorňuji p. Hvížďalu, že porušuje zákony

ale, ale pan Hvížďala - nic neporušil, pan Hvížďala, stejně jako Vy, já -  či kdokoliv jiný můžeme oslovovat kohokoliv, jak se nám zlíbí, - oslovování, totiž žádný zákon neupravuje, ani nepřikazuje, pokud ovšem někoho slovně nenapadáme, to už je urážka a to je již zákonem "ošetřeno".., ale oslovení, to prosím nikoluv...

Vydra 15.2.2007 18:17

pane Hvížďalo,

vy se mýlíte, v roce 1968 byl postoj české representace diktován potřebami realismu (nežijeme ve vzduchoprázdnu - pamatujete ?). Proč by měl byť i menšinový názor v EU být obrazem českého (sic!) amatérismu ? Určitě je možné leccos zpackat, ale co bylo amatérského na roce 1938 ? Snad by bylo dobré, kdybyste napsal článek, co měl Dr. Beneš v roce 1938 profesionálně učinit a v čem byl amatér (skoro se mi vnucuje ironická myšlénka, že amatérsky spoléhal na Evropu, ale to jen žertem). Jsem ve věku, kdy si dobře vzpomínám na podobně přezíravě schovívavé diskuse za strany věřících zastánců komunismu proti těm, kdo nepochopili. A víte co, vyčítali jim českou malost ! Já ale již nevyhnutelnost vytvoření naší širší vlasti na věky a nikdy jinak začínám chápat a stávám se tak nějak tím profesionálem.

Zdravím

A. 15.2.2007 18:47

Re: pane Hvížďalo,

Drahá vydro, president Beneš byl nepochybně nesmírně erudovaný byrokrat (v lepším smyslu toho slova) ale lidsky to byl trpaslík. Nejen postavou. Jeho první a zásadní chyba byla, že  odmítl bránit republiku. I kdybychom byli poraženi, nestalo by se nic většího než okupace, ke které stejně došlo. Jenže národ by si narovnal páteř a za těch pár  tisíc, nebo pravděpodobněji stovek padlých by to stálo. Ostatně na silnicích zahyne mnohem větší množství lidí mnohem méně smysluplněji. Další chybou bylo, že si Beneš, smrtelně uražen ve své ješitnosti západními demokraciemi zvolil za spojence Stalina, domnívaje se, že jej snadno přelstí. Očekával naivně vděk za předání kompromitujících materiálů proti generálnímu štábu RA, dodaných Abwehrem. Při jednání o územním uspořádánín poválečné Evropy se podělal a nevyužil Stalinovy nabídky k navrácení některých, původně českých čátí území sousedních států. Stalin jím za to otevřeně opovrhoval. A  jeho poslední osudové selhání v roce 1948 snad ani není nutné popisovat. Jen je možné se dohadovat, zda šlo o zbabělost nebo kolosální pitomost. 

Mirek F. 15.2.2007 20:01

Re: Re: pane Hvížďalo,

Tak to je šok - válka by se obešla dokonce jen se stovkami padlých, když na obou stranách by stály dohoromady miliony vojáků.... Člověče, má vůbec smysl vám doporučovat, abyste si prostudoval třeba postoj a podmínky západních "spojenců" při nátlaku přijmout Mnichov, anebo Benešovy pravomoci, když dokážete napsat něco takového. Jednáni se stalinem byla bohužel nezbytnost, anžto se vědělo, že sem SSSr dorazí dříve než Západ a právě nepřijetím nabídek území nechtěl Beneš zvyšovat závislost. Nechci ho glorifikovat, udělal hodně chyb, ale co měl dělat v únoru 1948, když i předáci nekomunistických stran postupovali neuvěřitelně laxně.

A. 16.2.2007 9:45

Re: Re: Re: pane Hvížďalo,

1. Nevím, kde by ČSR vzala miliony vojáků. Tehdy šlo o obsazení pohraničí, nikoli o WWII

2. Stačilo nepřijmout demisi.

Souhlasím, že to měl Beneš těžké. Za zády měl voliče, kteří snad jako jediní na světě zvolili ve svobodných volbách komunismus. Inu, stále platí, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží.

albert 18.2.2007 13:22

Re: Re: pane Hvížďalo,

R^R^R^R^R^tohle je treba tesat do kamene a zaradit do ucebnich osnov.My cesi jsme vzdycky nakonec po velkem revu nedelali nic,pac jsme zjistili,ze to vlastne nema cenu.A povazte-tech mrtvejch,co by bylo:-/

MK 15.2.2007 16:55

A co Pavel Auersperg ?

Jestli se nemýlím, tak šlechtického původu byl rovněž kuriózně jistý RSDr. Pavel Auersperg (z rodu Auerspergů) - vedoucí sekretariátu Antonína  Novotného a člen ÚV KSČ, zemřel v  61 letech roku 1987.

Zany 16.2.2007 10:03

Re: A co Pavel Auersperg ?

Bohudík se mýlíte, onen pán s rodem knížat  Auerspergu neměl nic společného, i když prý tutu fámu v tichosti přiživoval

šakal 15.2.2007 16:29

Kníže Schwarzenberg je zatím ve své funkci tak solidní, že...

...takový slintavý paján, jaký tu na něho složil autor, nemá vůbec zapotřebí ;-P :-/

FRantišek I. 15.2.2007 17:58

Re: Kníže Schwarzenberg je zatím ve své funkci tak solidní, že...

Pan Hvížďala vždy oslavoval písmem své milce. To už je u něj taková tradice. Akorát v tom osmašedesátým to, hoch, přehnal. Onen pán kníže je šlechticem, protože se tak narodil, že ho tak jinde, a někteří i zde, uznávají a protože se tak chová. Takže se mohou přispěvatelé níže třeba uštěkat či uvýt,jak se budou na zákony odvolávat, prostě Schwarcenberg šlechticem je jak na erbu, tak prý i na duši. Viděl jsem ho zblízka dvakrát. Tehdy budil dojem velmi skromného člověka. Kdo tehdy skromně rozhodně nevystupoval, byl pan Havel. Ten navíc dbal, aby pan kníže byl alespoň tři až čtyři kroky za ním a evidentně nebyl rád, když pana knížete někdo oslovil jinými jazyky, než češtinou či angličtinou. Myslím, že pan kníže ještě ovládá němčinu, francouštinu, italštinu a určitě láme španělštinu.

Vojta 15.2.2007 14:37

VIP

Předem prosím historiky, aby nmě napomenuli, pokud se mýlým. Šlechta, tak jak ji vidíme nebo vnímáme nyní, je dle mého názoru jednoduše opičárna. Jak se jim před lety zbarvila jejich červená krev na modrou, kterou nemají? Jenoduše, prostě si to vymysleli. Každý "šlechtic" je pravděpodobně vzdáleným potomkem nějakého hrdlořeza, který vyvraždil s pomocí svých "bodyguardů" část jakéhosi území a následně vyžadoval od obyvatel této lokality daně v různých formách.Takže z toho zbohatli a troufali si ještě více (zejména vybírat daně a znásilňovat ženy a atd.) a dnes nějak na tuhle dávnou minulost už lidé zapomněli, protože díky usilovné činnosti téhle elity vymřeli předkové. Je to z mého, asi blbého, pohledu smutné, když se někdo ohání nějakým šlechtickým titulem. Kdyby alespoň uměl mluvit česky, ale to se nějak nedaří. (On pan Werich povídal v Čochtanovi něco o těch de-------------). Myslím, že pan kníže je člověk na svém místě, umí rakousky, možná i americky, teď by se měl rychle naučit antarkticky aby ho ti distinguovaní šlechticčtí páni tučňáci ve fracích (v Antarktidě standardní společenský úbor) vydrželi poslouchat alespoň minutu. Déle to prostě nejde.

Jakub Roth 15.2.2007 14:46

Re: VIP

Tak já vás nenapomenu, ale opravím.

a) Ona "modrá krev" vznikla jednoduše - v letech, kdy již aristokracie nevládla ani tak mečem, jako spíš dvorní etiketou a parfémy, byly jejím příslušníkům vidět na jemné kůži modré žilky. To lid prostý neznal, neboť měl pod osmahlou kůží žíly jak špagáty, ale bez té modré barvy. Tolik k mýtu.

b) Šlechta nevznikla vaším osobitým způsobem. Vznik šlechty a predikátů se odvozuje od družiny pomocníků ranně středověkých vládců s titulem rex či imperator. Ostatně etymologie většiny predikátů to dokládá (baro či barro, comes militares a podobně). Členiové této družiny pak dostávali od panovníka léno (které nebylo jejich) a to ve prospěch panovníka spravovali. Léna dokonce tehdy ještě nebyla dědičná, to přišlo až s tzv. fideikomis.

Jakub Roth 15.2.2007 14:50

Re: Re: VIP

Jo a ještě bych k b) dodal, že vzhledem k častým rozpadům státních ůtvarů a vzniku jiných v jiných hranicích obvykle docházelo (např. na území německa, Francie, Itálie) k osamostatnění těchto lén do svébytných státečků s vlastními zákony a leník se tak stával "samostatným" panovníkem (řada hrabství a knížectví, např. Burgundy, Toulouské hrabství, Lucebursko, Milánské vévodství a tad.).

Jakub Roth 15.2.2007 14:52

Re: Re: VIP

Lucembursko, pardon.

Vojta 16.2.2007 8:11

Re: Re: Re: VIP

Děkuji za odborný výklad

selidka 15.2.2007 14:59

Re: VIP

Bolševický výklad dějin je zažraný tak hluboko.........

šlechta vznikla přesně obráceně, vyvinula se z těch, kteří byli schopní určité uzemí a tam žijící a hospodařící obyvatele ochránit před nájezdy jiných, první hrady byly ochranné stavby u obchodních stezek atd. atd.

netvrdím, že neexistovali tzv. loupeživí rytíři, jedním z nich byl například jakýsi Žižka, ale jejich rody dlouho nepřetrvaly......

nepatrně znalý historie 15.2.2007 16:48

Re: Re: VIP

Nicméně platí, že majetků a půdy šlechtici nabyli hlavně konfiskacemi po emigrantech, po Bílé hoře. Tedy opět  cestou politiky. A jak se bránili Josefinským reformám v 18. st.!!!, císaři téměř v tomto ohledu vypověděli poslušnost. Reformy blokovali skoro až do r. 1848, kdy už to jinak nešlo a museli ustoupit ...  je to  ....."Bolševický výklad dějin je zažraný tak hluboko."........?????, obávám se že nikoli.:-). Je to ale spíše k pláči;-(.

selidka 16.2.2007 7:57

Re: Re: Re: VIP

hahaha a ti emigranti byli kdo? nebyla to náhodou taky šlechta?