19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

AFÉRY: Řekni, kde ty prachy jsou?

Když nikomu nic nechybí, nemůže se jednat o žádný trestný čin. Z tohoto hlediska je zajímavá (aktuální) informace plnící noviny, televize a rozhlas o zločinech, kterých se měli dopustit různí politici, a to dokonce z různých stran. Dotyční zločinci prý měli pletichařit, vydírat a provozovat jinou závadnou činnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Szirotný 3.7.2022 21:17

Někteří lidé žijí v přepychu pro nedostatek důkazů. (Andrejev)

F. Žůrek 3.7.2022 20:32

Ano. Ty prachy jsou v rukou chytráků, tj. zbohatlíků. Dříve komunisté, dnes kapitalisté (ve velké míře). Tvrdit, že v soukromé firmě se nekrade a ve státní ano, to je také hloupost. Krade se všude, lidé se to totiž nějak dobře naučili... A v tom to vězí.

A. Mohela 3.7.2022 17:53

Kasy byly předražené, viz nákupy kolem nás. Že toho nejsme schopni odsoudit je jiná věc.

J. Sládeček 3.7.2022 17:14

Podstatou demokracie je korupce. Auguste Comte.

M. Pivoda 3.7.2022 17:10

Na počátku bylo Slovo, a to Slovo bylo od Boha, a tím Slovem byl Bůh.

Cituji Vlka

"... Kauzu vyvolala udáním pražská zastupitelka Jana Ryšlinková. Policie a soudy se chovaly – s něčím souhlasem a za jásotu davů tak „netransparentně“, že soudce Sotolář, který obžalované dvakrát „uznal vinnými“, byl nakonec potrestán. ..."

P. Černý 3.7.2022 16:09

Diskutér níže se zastává českých veřejných soutěží s tím, že když někde tečou velké prachy, vždycky nějaké odtečou. Až na to, že především díky českému systému veřejných soutěží máme snad nejdražší a nejméně kvalitní dálnice na světě.

Čemu se můžeme divit v zemi, kde celá ekonomická transformace začala vyrabovanim všech státem vlastněných komerčních bank?

Jen u nás, na Slovensku už ne, je možné, aby monopolní energetická firma, navíc ovládaná státem, v poklidu inkasovala zisky v řádu pěti tisíc procent a výše a podílela se tak lvím dilem na roztáčení nezvládnutelné inflační spirály a na ničení českých firem a celé ekonomiky.

M. Pivoda 3.7.2022 17:03

Daň za Sametovost tzv. revoluce 1989 (potřeba vidět události v podstatných souvislostech):

Cituji P. Černého

"... celá ekonomická transformace začala vyrabovanim všech státem vlastněných komerčních bank"

P. Černý 3.7.2022 15:54

Možná bychom se měli zeptat i na to, KDE TY PRACHY BUDOU.

Pokud bývalý člen vedení českého Energetického a regulačního úřadu dnes (ve svém článku na PL) veřejně prohlašuje a na faktech dokládá, že se současná vláda snaží cenami energii zničit Českou republiku, pak už bychom se nad tím měli, sakra už konečně, aspoň pozastavit.

J. Černý 3.7.2022 14:15

Korupce není jen naší výsadou, zkorumpované jsou státní orgány předních zemi jako třeba i USA, stejně tak jako stavebnictví celého světa. O výši korupce spíše rozhoduje naturel národa.

Kdo někdy dělal ve štábu stavební firmy jistě připomene, že cca 95% veřejných zakázek je cinklých, podobné to je třeba u dodávek strojů, letadel atd. Takže Parkanovou nelituji, i když s ní měli být souzeni další.

I v soukromém sektoru je korupce, majitel či představenstvo a vedení všude nedohlédne. Velmi známý prodejní řetězec začal budovat desítky poboček po celé zemi a jeho investičáci si pomohli.

Stejně není těžké uplatit stavební dozory atd. Prostě peníze vládnou světem a u nás se chce navic v historicky krátké době zbohatnout.[>-]

V. Braun 4.7.2022 7:38

Dobrá připomínka o tom soukromém sektoru, jeden z problémů je korupce v nákupních odděleních, kde si dodavatelé snaží pomoci k zakázkám. Když to existuje tam, kde si to management dokáže daleko lépe ohlídat než ve veřejném sektoru, tak z logiky věci vyplývá, že korupce ve veřejném sektoru bude daleko častější. Z článku pana Vlka to přitom vypadá jako by snad neexistovala.

O. M. 3.7.2022 13:01

Pan Vlk míchá dohromady různé trestné činy a přirozeně mu z toho vzniká galimatyáš. Někomu chybět budou peníze v případě loupeže, krádeže nebo zpronevěry, v případě uplácení budou peníze naopak u upláceného přebývat (ale jen pokud je chycen "s krabicí od vína"), ten uplácející to jako ztrátu hlásit nebude. V případě pletich a cinknutých výběrek je škoda jen hypotetická, resp. odhadovaná, protože se jen odhaduje, o kolik levněji by to udělala ta nevybraná firma (resp. zkouší se oceňovat její újma). Jednoznačně dokázat se v takovém případě dá hlavně částka věnovaná na podmazávání osob udržujících systém v chodu.

A že je fůra výběrek ovlivněných nebo předražených? Tak je tomu všude, kudy protékají velké prachy, a je tomu tak na celém světě (byť někde víc a někde míň).

J. Sládeček 3.7.2022 12:46

Letouny Casa byly nakoupené výrazně předražené, výběrová komise je ani nedoporučila, neboť mají krátký dolet a nízkou kapacitu přepravy. Technika na ministerstvu obrany byla běžně nakupována 2 - 4 x dráž, než je cena obvyklá. Proč asi?

J. Černý 3.7.2022 14:20

Prostě chybí přiznávání majetku..

J. Sládeček 3.7.2022 17:12

Také.

P. Molík 3.7.2022 12:41

Každá ideologizace postulátů kodifikujících právní problematiku, zejména trestně-právní záležitosti, přináší rozklad právního státu a vážné rozkolísání důvěry občanů v právo a spravedlnost. Po rudé ideologizaci přichází zelená ideologizace ruku v ruce s eurohujerizací a zpupností nevědoucích nýmandů z vedoucích struktur EU. Naši eurohujerští konjunkturalisté nechtějí být zahanbeni a netouží zakrnět ve svém svatém eurohujerském nadšení, proto si důsledně osvojili praktiky bruselských eurohujerů, čímž obohatili své tunelářské a další amorální praktiky. V současné EU jsou nejvíce ceněni a oslavováni největší paraziti a škůdci.

P. Skřivan 2.7.2022 20:32

Obávám se, že být autorem, moc bych nesázel na to, že všechny policejní komedie jsou jen honba policie za přeludy na objednávku politiků. Obávám se, že Openkrad byla zlodějina první třídy a primátor Svoboda nešel sedět hlavně proto, že jeho stíhání byla česká klasika: obvinění toho, o kom víme, že je nevinný. Zdánlivě to vypadá, že se zlodějina řeší. Dotyčný po lítém boji obhájí svou nevinu a všichni jsou spokojeni. Na toho, kdo to opravdu ukradl, se v klidu zapomene.

Jinak se krade prakticky u každé zakázky. Hlavně proto, že strany potřebují peníze na kampaň, takže za řídící funkce se musí platit. A z čeho jiného, než ze zakázek. Všechny fígle se točí okolo kvalifikačních požadavků a požadavků, které předvybraná firma plnit nemusí, a ta jediná to ví. Jak prosté. Důkaz ? Jsou dva typy firem: firmy obchodující se všemi kromě veřejné sféry a firmy specializované na veřejnou sféru. Z toho plyne, že veřejná sféra má zcela specifické požadavky. A proč jako, když hodně věcí, co kupuje, kupuje i kdokoli jiný ?

Z. Lapil 2.7.2022 21:02

Podle mě to není české specifikum. Vývoj zakázek/projektů je všeobecný: předprojektové nadšení - realizační vystřízlivění - hledání viníků - potrestání nevinných - odměnění nezúčastněných.

F. Navrátil 3.7.2022 9:57

Za socialismu byl definován průběh investiční výstavby následovně: 1. Velké nadšení. 2. Velké zklamání. 3. Velký bordel. 4. Potrestání nevinných. 5. Vyznamenání nezúčastněných. Takže se zase až tak moc nezměnilo.

Z. Lapil 3.7.2022 10:16

Však to říkám - nic specifického.

Mými oblíbenými jsou divy ČSSR. Konkrétně 7:

1/ Všichni jsou zaměstnaní. 2/ Aćkoliv jsou všichni zaměstnaní, nikdo nepracuje. 3/...plán se plní 4/ ...nic není k dostání 5/ ...každý všechno má 6/...statečně se krade. 7/ ...nikde nic nechybí.

J. Černý 3.7.2022 14:25

Za socialismu jste si mohl tak odklonit cement , cihly a šéfové nějakou korunu. Dnešní kapitalistické obzory jsou skoro nekonečné

F. Zrcek 2.7.2022 17:09

Byla taková německá verze Pete Seegera, naivního to komunisty a šoumena z éry dinosaurů. "Sag mir wo die Maüse sind, wo sind sie geblieben..."

Tak řekni, kde ty prachy jsou, co se s nimi mohlo stát, kde mohou být...

A odpověď: Ty můj kvítku medový, to se nikdo nedoví, možná měsíc jen to ví - ale ten nic nepoví...

Zkrátka prachy nejsou, ale nebyl to trestný čin. A u nás se to stalo ne jednou, ale mockrát...

J. Požárová 2.7.2022 14:57

Domnívám se,že ukradené peníze, nejen v kauze Dozimetr ,chybí především nám občanům. Máme drahé silnice,nepoužitelné dálnice, oslabené zdravotnictví,špatné služby......A přitom je vše vysoutěženo.Tak kde je chyba?

P. Skřivan 2.7.2022 20:34

Chcete příklad ? Kdysi jsem pátral po informačním systému pro jednu organizaci. Cena nám byla dodavatelem sdělena na asi 12 mil. Pak jsem funkci musel opustit a můj nástupce, jehož první slova byla o tom, že vše rád podepíše, realizoval výběrové řízení na totéž za 27 mil. Proč asi ?

J. David 3.7.2022 6:35

Lapidární problém. Výběrové řízení, srovnatelné projekty. Jeden za 600 mio, druhý za 750 mio. Byl vybrán ten druhý. Na rautu pak nalitej náměstek ministra (nebudu jmenovat) prohlásil, že 14% provize ze 150 mio, je docela "dobrý vejvar". Nu, já to tehdá měl pouze za "diety", na výběrovém řízení jsem dělal pouze odborné křoví, za nitky strožoků tahalo hafo jiných odborníků. Asi jsem na stará kolena blbem, každé dva roky cetl na vůdčí list (nu nevím, pořídím si volka a fuhrwerk, lampu vozovku, snad ještě petrolín seženu), hrdinní měšťí vechtři se pak asi zmrcnou. Zažil jsem "šedý mor", snad i tyhle Rambáky přežii, i když každý měšťák (MP), vypadá, jako SOOCOM (ověšen zbraněmi), jen ty ploutve jim chybí. Pamatuji okrskáře VB. Byla s nimi i prča. Bohužel, městští vechtři bývají povětšinou debilové. Rád se nechám plísnit, od městských vechtrů, obecní policajt, toť něco, jako městský byrokrat, skoro jako aristokrat.

M. Šejna 3.7.2022 9:13

Která česká dálnice je nepoužitelná?

Já se včera vrátil z Itálie, takže jsem použil dálnice italské, rakouské a německé. Rozdíl mezi nimi a českými jsem neviděl.

P. Nešvara 2.7.2022 13:32

Důvod je celkem jednoduchý.

Každých 10 let se zdvojnásobuje počet právníků o absolventy právnických fakult.

Každý čerstvě vylíhlá právník chce auto a vilu. Proto jsou potřeba causy, aby si účastníci museli brát právníky a ti za palmáre stavěli své vily a kupovali audiny.

Zákony tohoto státu dělají právníci. Kdyby ty zákony byly jednoduché, rozumné a srozumitelné, tak by právníci pošli hlady. Pokud do těch zákonů vnesou chaos, budou mít zlaté doly.

Máme "právní stát" což znamená, že v právu je ten, co má na lepšího právníka. Vidíte, jak probíhají procesy u miliardářů a jak nad rozsudky lze jen kroutit hlavou. Tito právníci účtuji milionová palmáre za měsíc. Těm, co na to mají. Mezitím lidé, u kterých je vina více než pochybná (ten člověk, co mu umřela manželka a dcera v Egyptě nebo Kájínek) když nemají na dobrého advokáta, končí v kriminále.

A bude hůř. Právnické fakulty chrlí další a další právníky a každý z nich chce opět svou vilu a audinu.

Kdysi psal jistý Ota Ulč, že v San Francisku ve dvou výškových budovách sedí více právníků, než je v celé Africe. A už před lety se říkalo, že v Americe se soudí každý s každým. U nás to dopadne stejně. Máme dobře našlápnuto.EU[>-]

M. Hartmann 3.7.2022 0:56

Pane Vlku a pane Nešvero,

článek i replika, obojí skvělé, díky! Jen mi tam jaksi chybí řešení, jak z toho ven. Dovolím si jedno naznačit, i když vím, že za ně budu obratem kamenován. Což takhle nevolit do Parlamentu takové právníky, jako jsou pan europoslanec Polčák, pan europoslanec Pospíšil a další. Což takhle, kdyby naše zákony tvořili lidé se zdravým selským rozumem (a bez té nyní některámi velmi oblíbené politické korektnsti) a tvořili je opravdu pro lidi a ne pro další advokáty a jejich komory, ale především jejich kapsy. Jednoduché, průhledné a lehce aplikovatelní.

V. Povolný 3.7.2022 8:41

Ano, jednoduché atd. Zbývá jen drobnost, říct, kde chcete ty lidi vzít. A ještě to má velký přesah do EU, tam je problém podobný a řešení pro nás v podstatě neexistuje. Museli bychom buďto vystoupit (v současnosti nerealizovatelné) nebo počkat až se EU rozpadne (to vzhledem k nastoupenému směru pokládám za jisté, ale může to ještě dlouho trvat. Velmi dlouho.)

M. Hartmann 3.7.2022 16:20

Pane, můj stoprocentní souhlas. Nebyl by ale lepší kardinální řez než nekonečné umírání? Kdysi jsem pro EU hlasoval, ale i kdybych tak nneučinil, pomohlo by to nula nula nic, oblbli nás víc. To jsme ale netušili, jací kardinální idioti, navíc nikým nevolení, se dostanou k veslu. Myslíte si, že nám někdo v tom těžkém konci přece jen píchne z milosti morfium? Světélko na konci tunelu bych viděl ve starém dobrém Kingdom of GB & NI. Jen aby nebylo už pozdě k procitnutí zdejších borců u vědomí těch pro ně vysněných teploučkých židliček v brusli...

P. Molík 2.7.2022 13:12

Policejní folklorika zbytněla do obludných rozměrů. Ani policejní folklór by neměl ve své rozletu atakovat mocenské struktury státu.