19.3.2024 | Svátek má Josef


AFÉRY: Řekni, kde ty prachy jsou?

2.7.2022

Když se trochu zajímáte o trestné činy, musíte se naučit něco ze základní právní teorie, například výraz „corpus delicti“, česky „předmět doličný“. V praxi to znamená, že pokud chcete vyšetřovat vraždu, musíte mít mrtvolu anebo nějaké solidní doklady o tom, že někdo někoho zavraždil. Pokud se jedná o trestný čin krádeže, musíte dokázat, že někomu něco chybí. Protože když nikomu nic nechybí, nemůže se jednat o žádný trestný čin. Z tohoto hlediska je zajímavá (aktuální) informace plnící noviny, televize a rozhlas o zločinech, kterých se měli dopustit různí politici, a to dokonce z různých stran. Dotyční zločinci prý měli pletichařit, vydírat a provozovat jinou závadnou činnost.

Ovšem od začátku je tu problém. Poněkud mne fascinuje, kým byl vybrán jako velký hlasatel Pravdy a Morálky, zrovna pan radní Scheinherr, který patří v Praze k nejnenáviděnějším osobám. Šílené zásahy do pražské dopravy denně vytáčí všechny Pražany, kteří zde pracují, a také všechny, co do Prahy dojíždějí.

Pražský radní pro oblast dopravy a památkové péče za politické sdružení „Praha sobě“ Ing. Adam Scheinherr, MSc. Ph.D., pravil v ČT, že on je ten, který tento zločin objevil a nahlásil policii. A to už před dvěma lety. Na dotaz redaktorky, jaké škody od doby nahlášení tohoto údajného zločinu Dopravnímu podniku Praha či jiným pražským organizacím patřícím Magistrátu vznikly, pravil že žádné. Mě překvapilo, že to nepřekvapilo redaktorku, protože když dotyční, a to i pod dozorem policie a uvědomělého radního Ing. Scheinherra stále páchali trestnou činnost nějaká škoda musela vzniknout. Když se krade, někde někomu nějaké peníze chybět musí. Jestliže nechybí Dopravnímu podniku Praha a ani samotnému magistrátu, musí chybět někomu jinému. Mezitím novináři MfD „objevili “, že vydírali jisté developerské firmy, ale ty, pokud vím, mlčí. Nevím, co policie a novináři dále zjistí, ale ve státě, kde je trestné nejen úplatky nabízet a přijímat, ale i „nenahlásit trestnou činnost“, to budou mít skutečně těžké.

Pan radní i policie tvrdí, že mají podezření, že dotyční ve zločinném spolčení s některými politiky a funkcionáři manipulovali zakázky a za to pak získávali úplatky. Nevím, zda a jak se tak doopravdy dělo. Podle tvrzení novinářů a hromady ječících politiků šlo o obrovský zločin. Zásadní otázkou je, zda vše, o čem se mluví jako o „zločinu“ skutečně zločinem bylo. Už od základů směny zboží a vynálezu peněz existovali zprostředkovatelé, poradci, hledači kontaktů mezi firmami samotnými, a také mezi firmami a státem. Na to, zda to je či není trestné, se v různých obdobích a režimech hledělo různě. Chci-li úplatek za to, že něco povolím či zakážu, je to jistě trestný čin. To ovšem musí někdo rozhodnout a rozhodnutí obhájit. Prozatím nikdo neví, zda jde, jako v minulosti, o nepodařené akce naší čacké policie. Nezaujatému pozorovateli to ze všeho nejvíce připomíná všechny ty bombastické zásahy proti údajným zločincům, na jejichž konci bylo nenápadné a tiché konstatování soudu, že se žádné trestné činy nestaly. Pomineme-li kabelky paní Nagyové.

Strašlivá úplatkářská a zločinná „kauza Opencard“ s údajnou škodou 23,5 milionu korun, která vypukla v roce 2013, probíhala tak, že byli vláčeni údajní „úplatkáři“ a „zločinci“ devět let po soudech. Až před pár dny, po dalších obviněných, kteří už předtím byli zproštěni viny, byl konečně zproštěn viny i bývalý primátor Svoboda. Kauzu vyvolala udáním pražská zastupitelka Jana Ryšlinková. Policie a soudy se chovaly – s něčím souhlasem a za jásotu davů tak „netransparentně“, že soudce Sotolář, který obžalované dvakrát „uznal vinnými“, byl nakonec potrestán. Dokázalo se totiž, že falšoval důkazy a podváděl v průběhu soudního líčení. A to tak, že jedině kolegiální soudcovská soudržnost ho udržela v křesle soudce.

Obludná kauza bývalé ministryně Vlasty Parkanové, která údajně způsobila státu škodu 818 milionů Kč. Obžalována byla 17. dubna 2009. Celá ta akce byla jen politická a policejní machinace. Parkanová má dodnes trvalé zdravotní následky. Soudkyně Binderová zkritizovala žalobce Kořána: „Motivace obžalovaných, jak je dovozována ze skutkové věty obžaloby, je z pohledu soudu naprosto spekulativní a nevyplynula z žádného z provedených důkazů, zejména pak ze svědeckých výpovědí.“

Óbrkauzu údajného podvodu reklamy v souvislosti s Čapím hnízdem policie odložila jako nedokazatelnou. A tak dále, a tak dále. A po tom všem tady zůstane jen rozzuřený národ a ve vzduchu ďábelský smrad síry.

Všechno se u nás soutěží až s maniakální posedlostí. Neměl by tedy zde být prostor pro nějaké nelegální činy. Pokud tam ten prostor je, tak všechno, co jsme doposud v tzv. boji proti úplatkům a různým čachrům předvedli a uzákonili, je naprosto na nic. Čím více zákonů, nařízení, potřebných razítek, čím více komisí a „odborných“ posudků, čím více blouznivých i placených aktivistů, čím více „přísnosti“, tím víc se krade a podvádí. Protože bez toho si nepostavíte ani králíkárnu na zahradě, natož metro v Praze anebo dálnici. Jak říkal Babiš „všeci kradnů“. A jak se to pokusil jeho fámulus Šlachta dokázat.

Zločin je totiž to, o čem se společnost dohodne, že zločinem je. Vypadá to, že jsme se po 30 letech dostali do stavu, kdy jakákoliv činnost, která se nepozdává fanatikům tzv. transparentnosti je okamžitě označena za trestný čin. Po 30 letech demokracie jsme se dostali do stavu, kdy prakticky všechno rozhoduje policie.

Všechny smlouvy, které se týkají staveb dálnic až po stavbu obecní lávky, a rozhodnutí, kdo na škole opraví střechu, bude posuzovat kriminálka a státní zástupci. Pak tady budeme mít ráj.

Tak to už jsme tady jednou měli.