20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

AFÉRY: Řekni, kde ty prachy jsou?

Když nikomu nic nechybí, nemůže se jednat o žádný trestný čin. Z tohoto hlediska je zajímavá (aktuální) informace plnící noviny, televize a rozhlas o zločinech, kterých se měli dopustit různí politici, a to dokonce z různých stran. Dotyční zločinci prý měli pletichařit, vydírat a provozovat jinou závadnou činnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 2.7.2022 13:07

Cituji z článku: "... Nezaujatému pozorovateli to ze všeho nejvíce připomíná všechny ty bombastické zásahy proti údajným zločincům, na jejichž konci bylo nenápadné a tiché konstatování soudu, že se žádné trestné činy nestaly...."

Já jsem po mnoha letech mlčení (a s využitím Ombudsmana) dotlačil v roce 2009 k soudu skandální případ. Při zahajování soudního procesu (před tím než promluvil přizvaný svědek), soudce konstatoval: "Miroslav Pivoda žádnou spolupráci s StB nepodepsal a žádnou činnost nevykázal. TADY NENÍ CO SOUDNĚ ŘEŠIT."

USTR požadoval pokračování soudního řízení, které prohrál a musel uhradit soudní výlohy (asi 25 tisíc Kč).

Jenže to všechno je jen úplná prkotina oproti tomu, o co přišla Česká republika (technologicky i ekonomicky). Odhaduji tu částku v miliardách Kč. Současný stav české demokratury mi o tom ale nedovolí promluvit, Ústav paměti českého národa to nezajímá. Prostě parchnati, ať se člověk rozhlédne kamkoliv. Lepší nadpis článku by byl "Řekni, kde ta česká demokracie je!"

J. Ptáček 2.7.2022 12:52

Netýká se náhodou, podle nadpisu, článek moderní progresívní strany Úsvit, vzorově vlastenecké?

J. Vorlický 2.7.2022 12:16

Ano, dobrý popis situace. Autor píše:

,, Po 30 letech demokracie jsme se dostali do stavu, kdy prakticky všechno rozhoduje policie." Je pro mne zajímavé, jak je možné situaci ve státě vcelku dobře vnímat a popsat, a přitom dospět k naprosto nepatřičnému závěru:

1) česká demokracie začala nadšeně před 30 lety tím, že si můžeme dělat co chceme. Tedy žádná demokracie. 2) nemůže tedy být důsledkem demokracie, že prakticky o všem rozhoduje policie, atd. - s tím však, že tomu sice tak je, souhlasím. Dále, ani s tím, co tu bylo před 30 lety, nemá věc nic společného. Totiž ,nechávat vše na policii ́ je Čechů zcela evidentně genetická vlastnost.

T.G.M. ,, Je holým neštěstím, že si zvykáme očekávat tolik od vlády, samočinnosti se vzdávajíce. To je ten krajní liberalism politický, ta nešťastná víra v - policii." (České myšlení,Česká otázka, str. 175, 1969, Melantrich, Praha, psal cca 1895). Já se tu sice oháním Masarykem, ale je na čtenáři, aby posoudil, zda namísto ,si zvykáme ́ nebylo pravdivější napsat ,zvykli jsme si ́. (To T.G.M. nemohl přiznat, logicky.) To, že nám bylo nějak ublíženo v letech 1945 až 1989 je jen další mýtus. A mimochodem, maxima ,o nás bez nás ́ platí od konce 19.století (jen nemohu najít, kde jsem to četl).

ps děkuji zde jednomu pánu, který mi doporučil knihu Mnichovský komplex, Jan Tesař, byť nejsem vůbec potěšen.

P. Černý 2.7.2022 9:54

V zemi, kde byly systematicky vyrabovány nebo zasantroceny všechny státem vlastněné komerční banky, elektrárny, plynárenská a vodárenská soustava, doly, (téměř všechny) hutě, kde nikdo ani nepočítá s tím, že by nějaká veřejná zakázka byla získána férově, by měla police mezi českými politickými a ekonomickými elitami vyšetřit spíše ty poctivé a solidní, aby je mohla včas předat do péče psychiatrů.

Z. Lapil 2.7.2022 10:52

Jako hezký, ale uvědomte si, že uplácet lze pouze rozhodujícího úředníka. Jakákoliv firma pracující za účelem zisku si to více či méně efektivně ohlídá. A úředník může rozhodovat jen na základě předpisů buď striktních ("nejnižší nabídka") nebo rozumných ("nejlepší nabídka"). První vede k neefektivitě, druhé k podezření z uplácení. Stačí, aby kontrolní úředník měl jiný názor, co je nejlepší, a nedej pámbu, aby v tom byla politika, protože kdo chce psa bít...

Viz i to Čapí hnízdo: kdyby v tom nebyly státní/EU dotace, ať si klidně udělá s r. o. pro každý pokoj v hotelu samostatně. Ale je v tom politika a veřejné peníze, tak si někdo našel hůl a je úplně jedno, jestli právem či neprávem, protože cílem cvičení je, aby měl konkurenční politik problémy.

Stalo se u nás v naprosto soukromé a zcela bezdotační firmě: jednoho dne přišel mail, důležitost vysoká, v záhlaví napsáno: "Jméno - odpis". Pod tím stručné sdělení o propuštění na hodinu z důvodu ztráty důvěry, vstup do firmy pouze s doprovodem vedení. Časem se ukázalo, že v tom byla manipulace se zakázkami.

Podobně byl - bez velkých efektů - propuštěn kdosi, kdo ve své debilitě (jiné slovo pro něj nemám) během hodiny natankoval dvě plné nádrže přes firemní CCSku.

P. Černý 2.7.2022 11:07

Jo. Že všichni na všechny všechno vědí, že se ty informace archivují a střeží jako cenný majetek, který se použije nebo nechá uniknout do médií, až se to bude hodit, to k tomu přeci patří.

Z. Lapil 2.7.2022 16:31

Patří, ale vyplývá to právě z toho, že se úředník (stát, město, i ten státní Budvar a 3/4státní ČEZ) zabývá bezprostředně ekonomikou.

P. Černý 2.7.2022 16:42

Tak pitome budete zřejmě placat dokud budou poslední dva veřejné záchodky na hlavní nádraží v Praze pod vlivem státu.

Z. Lapil 2.7.2022 20:58

Teď jste mě dostal. Nemám ponětí, jestli jsou WC na hlaváku pod vlivem státu. Tipuju, že jo, skrze Správu železnic.

J. Zákola 2.7.2022 11:23

Milý naivní pane Černý. Myslíte si, že psychiatři jsou čistí jako křišťál? ;-D

P. Černý 2.7.2022 11:28

Čistota není u psychiatrů pro řádný výkon jejich povolání podmínkou.

J. Zákola 4.7.2022 11:25

Já myslím čistotu morální, a né fyzickou.

F. Navrátil 2.7.2022 9:19

V normálních státech stanoví podmínky výběrových řízení a soutěží zadavatel. Nejsou určovány zákonem, nařízením, předpisy a normami, které sesmolili úředníci a právníci někde v Praze u zeleného stolu. Výběrová řízení pak u nás vyhrávají účelově založené firmy bez referencí, historie a výrobního zázemí. Ukázku mám nedaleko. Zbytečnou opravu desetikilometrové komunikace, která byla v bezvadném stavu, provedla vítězná firma tak, že se po třech letech musí dělat rekonstrukce povrchu. Není komu si stěžovat a požadovat záruku, protože firma mezitím zmizela spolu s penězi.

Z. Lapil 2.7.2022 10:58

Problém začne, je-li oním zadavatelem stát. Soukromník ať si klidně dá podmínku, že práci budou vykonávat děvčata nahoře bez. Asi to bude mít dražší, ale když mu to za to stojí... A sežene-li dodavatele...

R. Langer 2.7.2022 9:11

A co teprve takové Vrbětice, tam se to "důkazy" přímo hemží... ;-D ;-D ;-D

F. Kusák 2.7.2022 8:49

Snad máte i pravdu, jen ten závěr je jaksi mimo. Totiž nikdo nikdy a nikde nezařídí, aby svět byl bez dotací. Jsou všude, v ekonomice, v kultuře, ve zdravotnictví IV běžném životě. Jsou přímé nárokové, nebo jen možné, které smrdí korupcí. Jsou také daňové, celní nebo formou třeba nezdanitelných darů atd. atd. Snad bychom je mohli omezit, ale jak, to nikdo neví.

R. Meišner 2.7.2022 8:01

všechno je to o dotacích. nebudou dotace--nebude zločin. jak prosté, dr. Watsone. 8-o

P. Diviš 2.7.2022 8:49

Bude.

Ale méně.

Obecně jde o zacházení s penězi jiných. Nelze se mu vyhnout, ale přebujelo.

S. Ševeček 2.7.2022 7:32

to je podstata demokradcie.

přikulují si všichni, kteří dosáhnou na veřejné peníze. nemůže za to nikdo.

D. Stirsky 2.7.2022 6:06

Ne, že bych se vším v článku nesouhlasil. Ale v Praze žiju 62 let, jistě, občas nadávám na uzavírky, změny linek tramvaji, ale denně mne to nevytáčí.

Z. Lapil 2.7.2022 11:07

Tak nějak. Do Prahy jezdím do práce a nad jedním místem kroutím hlavou nad debilitou a jedno mě vytáčí, obojí pokaždé, když tam jedu. Čili několikrát měsíčně. Obojí jsou rádoby procyklistické malůvky na silnici.

T. Kohout 2.7.2022 5:10

Tak pamatujeme, že i pan Kalousek říkal, "ty peníze tu nikde neschází", šlo o kauzu jakéhosi (severočeského, hnědého) uhlí, do které se namotalo i Švýcarsko, abychom nebyli tolik "kotlinavití". Nakonec je to jako v té říkance "...kde jsou ti voli, páni je snědli, kde jsou ti páni, na hřbitově zakopáni", a je to! Nebo v tom filmu, Vyšetřování skončilo, zapomeňte.

F. Žůrek 2.7.2022 5:43

Ano, dobré ráno! Připomněl jste Miroslava Kalouska. Tož ten by měl být našim prezidentem a bude vymalováno!

J. David 2.7.2022 6:00

Kalousek, Šťáva a sumec v tůni pod Bechyňskou skalou. Tedy když už hovoříme o pseudoklerikálním Kalouskovi, a jeho kámoše, bechyňského úpíra Šťávu ze zámku (do Švajcu sice nesmí, byl by tam uvržen do tjurmy), a sumci v Bechyni z pod skály", jímá mne nostalgie, kdy v Bechyni tito vykukové ještě neoperovali. Jo, za Metternicha, "to bejvaly časy".

J. David 2.7.2022 9:59

Jo, a jeho přítel ze zámku, a zámecký úpír Šťáva, který nemůže páchnout do Švajcu. Ale soud prý vyhrál, justiciáři prý kšefty s českou plasmou pojmuli jako relevantní. Za malada jsme studenty práv považovali za blby, holt jsme se, my technokrati mýlilili. Nejsou blbí, ale kouzelně vychcaní (každá započatá půlhodina a palmáre), kolik technik vydělá za půlhodinku? Lidový právník, ví o něm někdo? Rád se nechám poučit, kde se takový altruistický JUDr nalézá.

Z. Lapil 2.7.2022 11:14

Každou započatou půlhodinu platíte i v autoservisu.

A lidový právník - inu, kamarádka se onehdy rozváděla a cena... Zadarmo to nebylo, ale celkem nic, co by někoho mělo pohoršit. To mě spíš pohoršilo dědické řízení, ale tam tu cenu předepisuje stát, a to asi celkem rozumně, procentem z děděného majetku. A je pravda, že nám paní notářka našla i slušné peníze po různých bankách, o kterých jsme netušili, že existují, protože máma k stáru nebyla úplně při věci.

F. Žůrek 2.7.2022 0:46

Vážený autore, je to zbytečné o tom mluvit.