27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

21. SRPEN: Štítivě hnusná lež

Stál jsem tehdy před branou. S nápisem „Teenagerovské období života“. Bylo mi dvanáct a ze všech školních předmětů jsem měl nejraději zeměpis.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 24.8.2015 0:12

Bylo to podstatně složitější !

Zahájení "obrodného procesu" v době, kdy "chruščevovské reformy" byly v celém RVHP poraženy, útokem na posledního "chruščevovce", prezidenta Novotného byl projev obrovské politické stupidity, za níž jen těžko nehledat záměr KGB. Uvědomíme-li si, že v tu dobu revoltovala Paříž proti NATO a mezi demonstranty se náhle objevilo i mnoho portrétů "demokraticky socialistického" Dubčeka, dostaneme zřejmě správný politický nadhled nad oním dočasným povolením uzdy obrodnému procesu. ČSSR bylo jediným státem RVHP, v němž nebyla sovětská vojska, což se na závěr této pečlivě naplánované truchlohry "dočasně" změnilo.

Představa, že by nějaký stát mohl opustit RVHP byla tehdy stejně hloupá jako představa, že by do něho mohla vstoupit Francie nebo Itálie (v níž trvale vládla prozápadní menšina). Také proto "západ" nehnul proti "bratrskému vstupu vojsk" ani prstem (ani na okamžik o tom na rozdíl od maďarského povstání neuvažoval)! Netvrdím, že většina představitelů "jara 1968" byli agenti KGB. Většina z nich se pod tlakem pučem hrozícího "jádra strany" musela opírat o podporu národa a ten chtěl stále více svobody!

P.S. Ti, kteří věří tomu, že Gorbačov byl nějakým západním tlakem donucen k jednostrannému rozpuštění RVHP, by si měli vzpomenout na to, jaké překvapení tento tehdy nikým neočekávaný krok u západních politiků i politologů vyvolal. On totiž opravdu chtěl vytvořit "společný evropský dům" a jeho naivitou bylo především to, že podcenil moc USA, které tomu pochopitelně chtěly ve vlastním zájmu zabránit!

I. Brezina 23.8.2015 21:38

Dky Reaganovi za Hvězdné války!

Uzbrojil Rusáky k smrti - Hvězdnými válkami a zbrojením ve vesmíru je ekonomicky vyčerpal. Pro mne je Reagan největší hrdina 20. století.

S. Kalužík 23.8.2015 17:45

Napsat takovou větu:

"“. Lid své vrchnosti věřil a měl ji svým způsobem rád. Před 21. srpnem a

jistou dobu i po něm. Nikoli naoko a ze strachu, nikoli „dobrovolně

povinně“, ale vskutku dobrovolně."

Omlouvá snad jen ten tehdejší věk - dvanáct let Mně bylo tehdy 24 a taková kravina mne ani nenapadla. Stačil "Akční program strany" a bylo jasné, jak to soudruzi myslí. A zdaleka jsem nebyl sám :)

J. Jurax 23.8.2015 20:11

Re: Napsat takovou větu:

No, ale lid své vrchnosti přece jen trošku věřil a podporoval ji - doufal, že půjde dál v obrodném procesu, že povolí politické strany mimo NF a aspoň trochu soukromé podnikání, že nebude cenzura a otevřou se hranice na Západ - bylo mi devatenáct a pamatuju se, že mne to trošku udivovalo. Přišlo mi, že obrodní soudruzi stěží mohou přestat být komunisty, a ten Akční program se s tou proklamovanou a vzývanou lidskou tváří taky nějak nesnášel.

A v devětašedesátém v létě mi došlo, že kdyby nám nebylo internacionálně pomoženo, muži ledna by o pár let později buď museli zakročit a nejspíš o tu pomoc sami v Moskvě škemrat. Protože ono to byl obrodný komunistický proces vocancáď až po sem a dál ani krok - v podstatě rvačka dvou komunistických gangů o moc a další směřování republiky, jíž se budování socialismu nějak zadíralo a ekonomika šla do kytek.

L. Písařík 22.8.2015 12:11

Zase ten Regan

Je sice pravdou, že perestrojku začal Gorbačov, ale byl realista a věděl, že USA neuzbrojí. To co se dávalo na zbraně, chybělo jinde, nedostatek kvalitních potravin a spotřebního zboží, zato vodky dostatek. V tom učinil Gorby chybu, nevěřil, že vodka patří k základům ruské diety. Pokud pamatujete, podobně to vypadalo u nás. Regan byl hráč a bluffoval, když vyhlásil "hvězdné války" . Na to Gorby neměl a uvědomil si, že lidé mají právo ten jediný život, který mají, žít jako lidé a ne jako rukojmí válečných chutí jestřábů, ať byli na té nebo oné straně. Gorbačov měl snahu reformovat komunismus, ale sám se přesvědčil, že tento systém reformovat nelze. To, co se po rozpadu CCCP dělo, bylo jako pokračování "pražského jara" u nás. Asi by to u nás dopadlo stejně nebýt "bratrské pomoci".

Osobně považuji za otce perestrojky Ronalda Regana. Škoda jen, že to oteplení vztahů vydrželo několik málo let, pouze do Putina.

J. Mrázek 22.8.2015 11:33

Nestoudně neslušný dotaz

Kapitalismus je reformovatelný? Křesťanství je reformovatelné? Maoismus je reformovatelný? Islám je reformovatelný? Mafie je reformovatelná?...atd. atp. ????

Co je vlasně reformovatelné a nebylo by lepší tu starou shnilou boudu strhnout a postavit civilizovanější a lidem přátelskou novou ?

J. Slanina 22.8.2015 12:49

Re: Nestoudně neslušný dotaz

Všechno je reformovatelné, jenom takový rudý dobytek jako jsi ty je dřevěný a dřevěný a dřevěný....

J. Mrázek 22.8.2015 13:29

Že jste dubová palice neznamená,...

..že lidé okolo Vás jsou stejně omezení. Alespoň TOHLE by jste mohl vědět.... a ani tohle nevíte ...:-/

V. Heidlerová 23.8.2015 8:33

Re: Nestoudně neslušný dotaz

Dřevo je odstranitelné ba tvárné, horší je to už s balvanem. Balvana Balvanoviče je těžko opracovat.

J. Mannheim 22.8.2015 17:07

Re: Nestoudně neslušný dotaz

pokud novou, tak určitě ne podle Vás a Vám podobným

J. Mrázek 22.8.2015 21:14

NOVOU.Bez lidských omezení.

Proč všichni nechápete tak jednoduchou věc? NĚKDO musí vymyslet NĚCO úplně jiného. Ten TVOR nesmí znát žádný ze současných systémů nesmyslného vládnutí. Logicky - umělá inteligence BEZ znalostí politiky a náboženství, jen s modelováním virtuální LIDSKÉ společnosti. Co je na tom tak nepochopitelného, proboha??? Kde vidíte, že bych já, nebo špekoun,Vy, nebo nebo kdokoli jiný, už systémem ovlivněný, byl schopen vymyslet něco úplně NOVÉHO ????

V. Heidlerová 23.8.2015 8:31

Re: NOVOU.Bez lidských omezení.

To by znamenalo vyhubit a zničit všechno, co lidské generace vytvořily. A dokonce vyhubit i lidi, protože ti jsou tvorové společenští a nemohou tudíž být oproštěni od různých vlivů a podnětů ať z minula, tak i ze současnosti. Ten strašný pokus tu už byl - a dopadl strašlivě - říjnová revoluce v r.1917 i se snahou vytvořit "nový svět".  

Soudruhu, kde jste k tak zrůdným  nápadům přišel??? Zapomněl jste, že "i kdybychom padli všici, vstanou noví bojovníci" ? V nové společnosti by zase byl kapitalismus, náboženství, vše, co vychází z lidské přirozenosti  atd.atd. Pokud by ovšem lidé zůstali lidmi, ne roboti - proboha - v tom nechci žít!!! Vaše názory směřují k nutné podpoře ze strany psychiatrů, neváhejte vyhledat pomoc.

J. Mrázek 23.8.2015 13:44

Jak jste přišla na tenhle nesmysl?

Chci po umělé inteligenci modelování společnosti, zpětných vazeb, vše v zájmu lidstva, ne PROTI lidstvu a lidem. Jste normální? Proč na to pasujete nějakou VŘSR ? Nic takového se už nikdy nesmí stát a společnost musí být stabilní. Jestli si nedovedete představit svět ber revolucí, tak se odstěhujte k Fidelovi !

J. Mrázek 23.8.2015 13:49

Ještě poznámka k Vašemu bludu

Mám slušné hudební vzdělání a hledám a snažím se všude nacházet soulad a harmonii. Chápu primitivnost zupácké milovnice dechovky, která takto vidí společnost, hrubou, rozdělenou s břinkotem pochodující do válek. Ale beze mne, soudružko !

J. Slanina 23.8.2015 14:47

Re: Ještě poznámka k Vašemu bludu

Já zase nechápu primitivnost zupáckého milovníka stovocasé příšery: https://www.youtube.com/watch?v=uXPQEMSGc5s

J. Jurax 23.8.2015 20:26

Re: Jak jste přišla na tenhle nesmysl?

No, víte, níže pravíte, že máte slušné hudební vzdělání - při vší úctě se ho držte a nepleťte se do modelování a UI.

Ono scifi se dobře čtou, ale je to jen literatura, ne návod k řešení.

A "modelování společnosti, zpětných vazeb, vše v zájmu lidstva, ne PROTI lidstvu a lidem" - no ono všechny takové pokusy včetně vzpomenuté VŘSR byly v zájmu lidstva a lidu; vesměs skončily větším či menším průserem.

A od umělé inteligence jsme ještě hodně daleko - robot umějící řídit letadlo nebo auto nebo svařovat karoserie, rozpoznávat obličeje nebo řídit vozítko po Marsu a tak podobně - ač se píše, že má v sobě zabudovány prvky UI - nedosahuje inteligence srovnatelné ani s čolkem.

J. Mrázek 24.8.2015 6:43

Lidstvo snad projevuje VĚTŠÍ IQ ?

Jen se ptám !

J. Jurax 24.8.2015 22:40

Re: Lidstvo snad projevuje VĚTŠÍ IQ ?

No, lidstvo se skládá z jednotlivých člověků. Jste-li také člověk a ne UI, pak prozraďte, jaké máte mínění o vlastním IQ? Soudíte, že je lepší čolka?

J. Jurax 23.8.2015 20:15

Re: NOVOU.Bez lidských omezení.

Aha - nečtěte už scifi, zejména Nadaci ...

J. Jurax 23.8.2015 20:14

Re: Nestoudně neslušný dotaz

A jakou civilizovanější a lidem přátelskou novou boudu si račte představovat? Aspoň naznačte, jestli můžete :-)

V. Vaclavik 22.8.2015 11:25

Zadny Reagan

ale 'bezvladi' a bezradnost v Rusku vedla k padu komunistickeho rezimu. Kdyby se tenkrat po smrti Brezneva ujal moci nejaky tehdejsi Putin, namisto prehlidky rychle ve funkci umirajicich gerontu, bylo by byvalo vse jinak a dodnes bychom byli soucasti sovetskeho bloku.

Kdyz tenkrat v osmdesatem devatem utikali vychodni Nemci pres nase uzemi, Cesi se jen divili, 'jaktoze se neco takoveho smi'. Kdyby vsechny satelitni zeme vychodniho bloku meli ceskou mentalitu, mozna, ci nejspis by dodnes sovetske imprerium existovalo.

V. Vaclavik 22.8.2015 11:26

Re: Zadny Reagan

zeme - 'mely'

J. Jurax 23.8.2015 20:28

Re: Zadny Reagan

Nejspíš přesto nebyli. Ale trvalo by to možná déle.

Putin neputin, výkonost hospodářství a ekonomiku tak jednoduše ošálit nelze.

J. Růžička 22.8.2015 10:35

Vpád východních

vrahů a primitivů na naše území v roce 68, jimž ostatní komunistické satelity posloužily pouze jako stafáž, byl v podstatě labutí písní komunismu. Po násilném převratu v roce 48, dokázali čeští a slovenští komouši žít pouze z ukradeného. Všechno co se za jejich totaltníhio vládnutí u nás vybudovalo, vybudovalo se ne jejich zásluhou, ale díky chytrým a šikovným českým lidem, i přesto, že tady komouši vládli. Vydrželo jim to pouhých dvacet let a když jim v osmašedesáteém docházel dech, zavolali na pomoc hrdlořezy z východu. Pod ruskými tanky a kulomety přežili dalších dvacet let a bez podpory  rozpadajícího komunistického impéria  šli od válu.

V. Heidlerová 23.8.2015 8:43

Re: Vpád východních

Vaše slova mi libě znějí. Jenže rus je rus, bolševik je bolševik - a současná světová krize je zase jenom jejich dílem. U válu se drží pořád pomocí tajných služeb. A krize s islamisty? Začalo to Rusko vpádem a válkou v Afganistánu, islám se dal do pohybu, mnohé teroristy rusáci sami vyškolili. Ráda bych se dožila toho, až se RFSR nebo jak se ten útvar jmenuje, zhroutí vnitřně úplně. V zemi hladomorů, kde víc než polovina obyvatel žije v chudobě, je ničení potravin barbarstvím nejvyššího stupně. Ruské barbarství a primitivismus trvají dodnes.

J. Mrázek 23.8.2015 14:03

Ano, soudružko...

Normální člověk by tohle nevymyslel....

J. Slanina 23.8.2015 14:43

Re: Ano, soudružko...

Ty rudej smradlavej bastarde. Evidentně zneužíváš virtualitu netu. Tohle kdybys řekl pí Heidlerové, nebo nedej bůh mně, u nás na rynku, žádná "rychlá" by nebyla dost rychlá.

J. Jurax 23.8.2015 20:40

Re: Vpád východních

No, Jenže rus je rus, bolševik je bolševik ... a což Němec je Němec?

A islám byl v pohybu už dřív, kupříkladu ajatolláhové v Íránu se dostali k moci v roce 1978, v témže roce se konal v Afghánistánu komunistický puč, v srpnu 1979 zahájila americká vláda financování protivládních mudžáhidů, 24. prosince 1979 pak začala ruská invaze.

Nicméně třeba Muslimské bratrstvo bylo založeno 1928 - a už do vypuknutím druhé světové války musela britská okupační správa čelit nemalé řadě sabotážních akcí a vražd britských vojáků, sekulárních intelektuálů a židovských odborníků. Akce trvaly také během války.

P. Kozelský 22.8.2015 9:30

Nenávist v srdci

Nenávistný apel proti všemu levicovému zcela popírá vyjádření svobody v článku obsažené.

Kdo chtěl zůstal v Československu, a také členové KSČ. Ti v 71 procházeli prověrkami a spousta z nich na otázku zda souhlasí se vstupem vojsk odpověděla NE. Tam zůstala osobní odvaha a odpovědnost. Nikdy svůj názor nezměnili. Byli ze strany vyloučeni, bylo jim pozastaveno členství a octli se na hledáčku StB. Byl jim zaražen kariérní postup. Na druhou stranu mnoho komunistů se tvářilo na oko že je vše v pořádku a dále těžili ze systému. Takových bezpáteřních byla většina, ti také po 89 položili knížky a běželi urvat kousek moci.

Jsou lidé hodní, zlí , lidé chytří, moudří a rozumní, ale také hloupí. V  této zemi se ke korytu vždy hnali hloupí a zlí lidé a to se děje také od roku 89. Takoví nám dnes vládnou.

 Tak jak nebyla reformovatelná KSČ pro generační neshody tak dnes je nereformovatelný celý dnešní politicko hospodářský systém a normální průměrný občan jej nenávidí stejně jako tehdejší mocipány. Leč tehdy bylo kam utéct, i přes persekuci se dalo přežít, dnes jsme se stali otroky vlastní volby a odpor systému je defacto ekonomicky a lidsky pro občana likvidační.

Otázkou je jak dlouho je takový stav "demokracie" která se začala jarem 68 rodit sociálně a morálně udržitelný.

V. Heidlerová 23.8.2015 8:50

Re: Nenávist v srdci

No, to mne podržte, jak bylo možno za komoušů někam utéct? Na hranicích stojí památníky na lidi, kteří tam byli stříleni jako divá zvěř! Nejste-li spokojen se současným stavem, k tomu ještě levicové vlády, máte možnost vycestovat a přesídlit, naskýtá se řada možností, když jste tak strašně nešťastný. Pro tuto zemi by byl Váš odchod pouze přínosem. Chcete, abych Vám dala seznam zemí, kde budete srdečně uvítán?