Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Znáte slánek?
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
A. Zemanová 11.2.2022 21:28O.T. - Malá Za celý den jsem ji neviděla, ale teď před chvilkou jsem se šla ještě projít do zahrady a viděla jsem stín, jak běží ke krmnému místu. Posvítila jsem si pro jistotu a opravdu to byla Malá, následovaná Mášenkou a Sazíkem. Dostali kapsičky (Mášenka a Sazík na dnešním dni hodně vydělali Pití tam má spoustu, granulky jsem nechala i dole, aby nemusela skákat na krmítko, kapsičky jsou v miskách. Vypadá a pohybuje se nad očekávání dobře, Mášenka se k ní tulí a Sazík taky. Tak snad je to na dobré cestě. |
![]() |
M. Crossette 11.2.2022 22:06Vave, to je skvělá zpráva |
![]() |
A. Zemanová 11.2.2022 22:08To hlavně! Moc by mě mrzelo, kdyby mi tam za čas dovedla bandu mrňousků, co bych si s nimi počala. Teď ještě Mášenku dobře chytit a zvládnout to ještě jednou. |
![]() |
A. Alimo 11.2.2022 22:48To bude dobrý, nechala se pohladit, to je skvělý Když jsem nechala svého času kastrovat Čerťu, doma jsem ji neudržela ani náhodou, navíc měla venku už odrostlá koťata ( už samy jedly) a zdrhla mi do stodoly. Tam jsem ji viděla, jak leze po výškách a byla jsem na mrtvici. Nosila jsem jim tam kuřecí masíčko, kotěcí granulky, vodu...po asi třech dnech madam nakráčela a že se bude mazlit. Byla jsem tak šťastná ! To byla ještě hodně venkovní, tohle bylo v létě a až na podzim nakráčela do domu a že u nás budou bydlet. |
![]() |
M. Crossette 11.2.2022 16:54MaRi, tohle velmi zajímavé slovo "slánek" čtu poprvé a děkuji za osvětu. Hned na začátku mě také napadlo "to je nesmysl" sůl a droždí nejdou dohromady.Jenže jsem klikla na odkaz a právě přečetla tamní povídání o slaných kvasinkách. A jak jsem četla, začal mi "nesmysl" dávat "smysl". Protože jsem si vzpomněla na svoje víno (ještě, než se o něm zmínila i autorka). To jsem do 25 l demižonu přidala jak dvojité vinné kvasinky, tak ještě 3 lžičky živné soli (pod tím jménem se prodává, takže je tam asi nutná). No a kvasinky, o kterých jsem byla přesvědčená, že musí být po řadě let už mrtvé nejenže ožily, ale přímo bouřily. Takže je možná právě sůl "probudila". Ač chemii nejen vína, ale i procesu kvašení nerozumím, asi na tom něco bude a určitě vyzkouším. Žitný chleba teď už peču od oka (nic neodvažuji), vždy je dobrý, ale někdy má menší "vzduchovou struktura" (jak píše autorka knihy) a já mám se vždy raduji, když jsou velké. Protože ty tam patří, dělají chleba chlebem a není to žitná chlebová buchta. Takže místo, abych sypala sůl přímo do těsta, rozpustím jí na slané kvasinky a budu zvědavá, jestli v konečném výsledku budu míi žádoucí otvory. Autorka sice nedoporučuje suché droždí (nemá ho vyznoušené), jenže já jinou možnost nemám tak zkusím s ním. Navíc do těsta přidávám žitný kvásek, kdy si vždy z čerstvého uložím malou skleničku s víčkem do lednice. Před dalším pečením kvásek několik hodin "rozkvasím", přidáním další vody a mouky. Tak pokud se slané kvasinky nepovedou, chleba by se mohl i tak povést. |
![]() |
M. Crossette 11.2.2022 16:55A ještě mám dotaz ohledně kynutí. Dáváte těsto kynout do pevně uzavřené nádoby? Moje maminka kynuté těsto jen překrývala utěrkou a v komentářích vás několik napsalo, že to dělá také. Já dříve též, teď už roky používám igel.čepičkou s gumičkou (takovou jako "do sprchy"), ale pod její okraj zašprajcnu lžíci, aby pod ní mohl trochu vzduch. Jenže skoro ve všech receptech dávají těsto kynout do mísy s těsným víkem. Já jaksi stále nemám odvahu to zkusit, v obavě, že se kvasnice bez přístupu vzduchu "udusí" a těsto nevykyne. Asi moje paličatost, měla bych to zkusit., ale když.... |
![]() |
Z. Lika 11.2.2022 20:07Maričko, osobně dávám kynout těsto do otevřené nádoby - posypané moukou anebo potřené olejem a zakryté utěrkou. Těsto na vánočku jsem mastit ani nemusela, je hodně tučné samo o sobě, takže ani za těch 8 - 12 hodin kynutí se na něm kůrka neudělala :-) |
![]() |
M. Crossette 11.2.2022 21:56Liko, děkuji za odpověď. Také nejprve do mísy stříknu olej ve spreji, těsto v něm otočím a přikreji. Máš pravdu, že u vánočky to asi není třeba, ale holt zvyk, tak to dělám i u ní. |
![]() |
Z. Iva 11.2.2022 20:49Neudusí se, k životu kyslík nutně nepotřebují. Je to stejné jako při kvašení vína, to také probíhá bez přístupu kyslíku. Takže lžička pod čepicí je naprosto zbytečná. |
![]() |
M. Crossette 11.2.2022 22:04Ivo, díky za komentář a máš pravdu, když kvasí vino, probublává kvasnou baňkou kde je voda, takže skutečně bez přístupu vzduchu. |
![]() |
Z. Iva 12.2.2022 9:17To chce větší mísu |
![]() |
A. Lex 11.2.2022 15:17Kdysi jsem míval z tvorby kynutého těsta respekt. Ale časem se to poddalo a kynutevytvory dělám ráda. Přiznávám, že o slánku jsem nikdy neslyšela, jsem vychovaná, že kvasnice a sůl NIKDY |
![]() |
A. Alimo 11.2.2022 15:08Kynutý peču ráda, ale tohle jsem neznala. Ale já vůbec peču dost málo, protože já sladký nemusím a MLP nesmí, tak jen když čekám, že přijedou mladí, ti si to, co zbyde vezmou domů. A když se stane, že nepřijedou, nekompromisně větší část zabavím a zamrazím. A žádnou spec. mísu nepotřebuju, stačí jemně poprášit polohr. moukou a přehodit utěrku. A teď jdu vyrábět ne kynutý, ale tvarohový muffiny |
![]() |
Z. Nítkovská 11.2.2022 13:12Jsem zmatkařka. Poslala jsem Lice jinou fotku, než bylo mým úmyslem, ale obrázek hvězdy, o které se zmiňuju v textu, chybí. Napravuju: https://kolmapusi.rajce.idnes.cz/Kynuta_hvezda/1524625769 Prosím o shovívavost, myšlenka na článek se vylíhla, když už mrkvové bulky nebyly v kondici, a je to na fotce poznat. A hvězdice byla premiérou v motání. |
![]() |
Z. Lika 11.2.2022 13:35Díky, už je to tam :-) |
![]() |
A. Zemanová 11.2.2022 20:28Jsi moc šikovná, MaRi. |
![]() |
Z. Lika 11.2.2022 11:17Přidávám se k těm, co slánek neznají. Je to v takovém rozporu s tím, co jsem se o kvasnicích doma učila! Možná ta sůl provede výběr v bakteriích, ono se to pak pozná na chuti. Ty mrkvové housky vypadají náramně. Díky, MaRi, za osvětu, tohle by mi zcela uniklo |
![]() |
T. Zana 11.2.2022 11:07Hmmm, netušila jsem. Ale nevím, jestli zkusím - možná kdyby naši mladí přijeli - podobně jako předřečnice mám pocit, že je nás na to málo. Každopádně je to zajímavé, díky MaRi za tip a pěknou dokumentaci. Zejména ty houstičky vypadají lákavě |
![]() |
Š. Matyášová 11.2.2022 9:14slánek znám, ale já a kynutý si nerozumíme..takže to pokoušet nebudu..pošlete mi vzorečky:-D |
![]() |
Z. Tečka 11.2.2022 11:02Sharko, jsem na tom stejně. Asi se na to těsto křivě kouknu a ono prostě nevykyne. Tak už to nepokouším, i když na domácí rohlíky bych občas chuť měla. |
![]() |
Z. Iva 11.2.2022 11:51Škoda, že jseš v Perníkovicích. Ukázala bych ti, že na tom nic není. Na kynutí je dobrá tato mísa, když mymažeš olejem, tak se těsto pěkně vyklopí, mají i v Makru: https://www.odkulinare.cz/misa-rychlekynouci-a-slehaci-5-l?gclid=Cj0KCQiAr5iQBhCsARIsAPcwROPNfJmVF2gh07HDaqoDdkSNcO1BqMgRM1qbL9QUarjmhtvimQSuXJoaAjItEALw_wcB |
![]() |
Z. Lika 11.2.2022 12:27Jak to, že je rychlekynoucí? |
![]() |
Z. Iva 11.2.2022 13:09Marketing, asi. Ale kyne to v ní dobře, nemusíš přetahovat fólií, aby neoschlo těsto. |
![]() |
Z. Lika 11.2.2022 13:31Díky, Ivo. Už jsem si říkala, jestli ta mísa nemá vlastní topení třeba |
![]() |
Z. Matylda 11.2.2022 13:46Podobnou mám. Jak odskočí to víko, až je to hotové, tak je to tam dlouho zavřený s bublinkama, co odchází z těsta při kynutí a to těsto smrdí kvasnicemi, protože se nevydýchá. Byla to děsná hitovka, ale kdž jsem to párkrát vyzkoušela, tak jsem se vrátila k míse přikryé utěrkou. |
![]() |
Z. Iva 11.2.2022 15:32Asi závisí, jaké používáš kvasnice, já zásadně sušené s vlaštovkou. Nejen kvůli tomu, že mi čerstvé droždí smrdí. Tu mísu používám hlavně na těsto, které musí kynout dlouho a musí se několikrát přeložit, typicky na bagety nebo chlebové těsto. To bych na tom těstě měla za třeba 6 hodin i oschlý škraloup. |
![]() |
A. Zemanová 11.2.2022 15:48Taky mám podobnou, už asi stoletou |
![]() |
A. Zemanová 11.2.2022 8:37Milá MaRi, o slánku jsem četla taky na fb u Ludmilky, ale nejsem tak odvážná, abych ho vyzkoušela. Přece jen já a sladké kynuté těsto! Nebo chlebové! Vím, že to je jen předsudek a blok, protože s těstem na kynuté knedlíky problém nemám, ale kynuté těsto dělám málokdy. A to i přes to, že se mi od doby, kdy mám el. troubu pečení většinou povede. Děkuju Ti za skvělou dokumentaci z testovacího pečení. Ty bulky mě tak zaujaly, že je možná i po neděli vyzkouším. Teď ne, čekám dětičky, ty jsou zvyklé na obyčejné rohlíky. Přeju všem dobrý den. |
![]() |
Z. Iva 11.2.2022 8:53Dám ti recept na "obyčejné" rohlíky. 500 g mouky, 10 g cukru, 10 g soli, 10 g sušený sladovit - sladěnka (není nutno), 25 g olej, 2 čl sušeného droždí (půl kostky čerstvého), 250 ml vlažné vody, ale spíš více tak kolem 270 ml. Zadělat, vykynout v olejem vymazané míse, je možno jednou přeložit a nechat znova vykynout (jsou nadýchanější). Rozdělit na 12 - 16 dílů a udělat rohlíky nebo housky. Nechat vykynout na plechu, potřít vodou, posypat hrubou solí, kmínem, makem...Péct na 200 st. dozlatova. Pokud zbydou, dají se jíst i druhý den, případně lehce nahřát. |
![]() |
A. Zemanová 11.2.2022 8:56Moc děkuju, Ivo. Zkusím. Už jednou jsem rohlíky pekla, ale recept se kamsi zatoulal. Prosím Tě, co je to sladovit - sladěnka? |
![](http://1gr.cz/u/IWEB31.gif)
![](http://m.1gr.cz/u/free.gif?r=fcB1Ps_gS8Fsjl9&p=tpHJ-whi%7cUOgae20Rsd%7cO0NtfZNCEvvpD-TwiZ%7cQEYjrHH2_%7cZ2T6ujcIIJ&x=T1obdH)