24.4.2024 | Svátek má Jiří


MLSOTNÍK: Znáte slánek?

11.2.2022

V závěru loňského roku na mne začaly na facebooku vyskakovat fotografie provokativně pohledných vánoček i jiného pečiva z kynutého těsta. Autorka ochotně přidávala recept, jehož první položkou byl slánek, což jsou kvasnice rozmíchané ve slaném roztoku.

Už toho hodně pamatuju a paměť mě naštěstí ještě (příliš) neopouští, takže nezapomínám na nabádání své maminky a kuchařské knihy tvrdící, že kvasnice a sůl se nemají rády a při zadělávání kynutého těsta je třeba je držet odděleně. A tady?

No co, vyzkouším. Co můžu ztratit? Půl kila mouky, půl, vlastně ani ne půl kostky kvasnic, trochu soli, vody… to unesu. Pročetla jsem si, co o slánku píše na svých stránkách Vůně chleba paní Gottwaldová, na kterou se autorka fotek odvolávala, a začala jsem vážit.

Slánek: 60 g vody, 6 g soli, důkladně rozpustit a přimíchat 12 g kvasnic. Zavřít skleničku a do ledničky do druhého dne. Jenže druhý den jsem se k pečení nedostala, další den se mi nechtělo, nakonec jsem až čtvrtého dne odpoledne vytáhla z ledničky nepříliš lákavě vyhlížející tekutinu barvy, které dávná kamarádka říkala chodníková. Moc jsem tomu nevěřila, takže jsem váhu nechala odpočívat a zadělala to nejjednodušší „podlevoční“ nesladké těsto. Od oka půl kila hladké mouky, onen slánek, dvě lžíce oleje a tolik vlažné vody, aby se vytvořilo těsto. Propracovala a nechala je jeho osudu. Ejhle, ono vykynulo docela pěkně. Rozdělila jsem na poloviny, rozválela, potřela prolisovaným česnekem, zavinula, nechala ještě kynout a dala péct. Výsledek mě potěšil.

Minulý týden jsme se s nedůvěřivou kamarádkou daly u mne do pečení.

Den předem jsem připravila dvě skleničky s výše uvedeným slánkem a pak začalo velké vážení.

Na sladké těsto:

Hvězdice

  • slánek: 60 g vody, 6 g soli, 12 g kvasnic
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 130 g cukru
  • 1 vejce
  • 70 g másla
  • 60 g sádla
  • asi 350 ml mléka (přidávala jsem oproti receptu)

Vypracovala jsem těsto, na rozdíl od inspirátorky ručně, ať mám aspoň nějaký výdej energie :).

Kamarádka se rozhodla napodobit video na youtube – prý když experimentujeme, tak i s tvarem. Těsto rozdělila na 12 dílů, vyválela do kulata, lehce promazávala rozpuštěným máslem, prosypávala skořicovým cukrem, skládala, prokrajovala, motala – výsledek je na fotce.

Kynutá hvězda

Výsledná hvězdice byla na můj vkus dosti sladká, pravděpodobně kvůli skořicovému cukru.

Na nesladké těsto jsem vybrala recept přímo ze stránek Vůně chleba:

Mrkvovo-ořechové vícezrnné bulky

  • slánek: 60 g vody, 6 g soli, 12 g kvasnic
  • 450 g hladké mouky
  • 150 g grahamové mouky
  • 180 g strouhané mrkve, polovinu najemno, polovinu nahrubo
  • 50 g nahrubo nasekaných ořechů
  • 4 lžíce oleje
  • přibližně 300 ml směsi vody a plnotučného mléka
  • V originálním receptu je voda a 40 g smetany, ale tu jsem neměla.

Opět jsem pracovala vařečkou já místo robotu paní autorky. Vykynuté těsto (na dvojnásobek) jsem rozdělila na 16 bochánků, nechala opět hodinu kynout, potřela vodou, posypala lněným semínkem a sezamem a upekla.

Vícezrnné bulky, na které byl použit slánek

Naneštěstí mě nenapadlo během příprav fotit, proto přikládám jen obrázky hotových výrobků.

A abych nezapomněla na inspiraci:

Vůně chleba: https://www.vune-chleba.cz/2020/10/mrkvovo-orechove-vicezrnne-bulky/

Facebook, paní Dáša Vitásková

Pokud vyzkoušíte, přeju dobrou chuť.

Foto: MaRi

MaRi Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !