15.6.2024 | Svátek má Vít


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vajíčka natvrdo a co s nimi aneb velikonoční pomsta koledníků

A je to tady! VELIKONOCE a jejich kouzlo i zvláštnosti. Já se tedy přiznám, že velikonoce moc nemusím! Hlavně kvůli tomu jednomu zvyku, a to je pondělní koleda!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vave 10.4.2009 8:01

Re: Máte někdo recept navelikonoční nádivku?

Upeču den předem kousek vepřového a uvařím kousek uzeného masa. Uzený vývar nechám!

Kolik vajec, tolik rohlíků, u nás tak 8-10. Nakrájet na plátky a zalít uzeným vývarem a taky výpekem z masa a vyklepnout na to vejce, uhňahňat z toho takovou hmotu. Solit jen málo, věšinou vůbec ne, protože vývar a výpek už slaný je. Vmíchat sekané kopřivy, u nás hodně! zelí s cibulí a jíme to pak i studené a je to mňamka převeliká. A k tomu možno nasekat i petrželku, dává tomu šmrnc. Nakrájet maso nadrobno a vmíchat do rohlíkové směsi. Peču v porcelánovém pekáčku, který vymáznu sádlem a vysypu strouhankou. Podávám jen se salátem z čínského

Ejška 10.4.2009 7:58

Vajíčkové recepty

Milá Karolíno děkuji za vajíčkové receptíkyVVkapary já také miluji mňamky berlínské frikasé byla mana;-Ptěm obaleným vajíčkům v mase říkáme pštrosí vejce:-D a holalá jak roste kopříček?

Alča 10.4.2009 7:57

Děkuji za inspiraci,

vytisknu a uvidím, kolik toho přednosta letos vyšmigrustuje...V

Alča 10.4.2009 7:56

Re: A jeste mramorova velikonocni vajicka

Tak tenhle recept na barvení vajec chci vyzkoušet letos. My barvíme tak, že si donesu z venku různé zelené lístečky (jetelinka, pampeliška, apod.). Nastříhám starou punčochu a do ní vložím vejce s hezky rozporstřenými lístečky po obvodu. Vejce s lístečky, zabalené do punčochy, svázané na špičkách nití, se dá vařit do vody, ve které je spousta cibulových slupek. Výsledkem je vajíčko hnědě mramorované se zelenými konturami lístečků. A nakonec špeková kůžička na pomazání...

A s těmi slupkami je občas potíž - letos jsem si zapomněla schovávat slupky v předstihu, tak jsem minulý pátek při koupi cibule nabrala i půl sáčku slupek. Přednosta pravil, že ještě nikdy neviděl, aby někdo kupoval slupky od cibule a následně se rozhovořil na téma marnotratnosti... no jo, ale barevná vejce chtít bude!;-P

alimo 10.4.2009 7:48

Díky

za inspiraci, určitě něco vyzkouším, ta pizza se zdá být velice jedláR^:-)

Xerxová 10.4.2009 7:34

Re: Máte někdo recept navelikonoční nádivku?

osmažím kostičky uzeného (šunky, slaniny, uzeného kuřete...lze i kousky žampionů), přidám kostky nakrájené housky (veky) - navlhčené mlíkem (nebo jen vodou), přihodím syrová vajíčka, nasekané mladé kopřivy (petrželku, rašící libeček...pažitku, mladou cibulku), osolím, opepřím... (dokořením podle chuti, jdou vmíchat i mandličky). Vzniklou hmotu "zlehčím" vmícháním sněhu (ne z Ještědu - stále bílý8-o - ale zbytkových po mazancích;-P), přendám do vymazané zapékací misky a už je to připravené směr trouba ;-D

alimo 10.4.2009 7:29

Re: Máte někdo recept navelikonoční nádivku?

Mám:-) Do mísy dáš změklé máslo (Heru) asi půl kostky( spíš necelá půlka), přidáš 6 žloutků a utřeš. potom přidáš na drobno nakrájenou slaninu tak1/4 kg- já používám chalupářský bok, není to tolik tučné, promícháš a přidáš nakrájenou housku (rohlík, veku) namočenou v mléce a lehce "vyždímanou". Asi tak 7-8 rohlíků. Osolit, opepřit a přidat na drobno nasekanou zelenou petrželku, mladé kopřivy nebo pažitku - nebo od všeho přiměřeně, ale zeleným se šetřit nemusí:-).  Ušleháš bílky co zbyly od těch žloutků:-) a lehce ho vmícháš. Pekáček vymazat, vysypat strouhankou a péct. Dobrou chuť !:-)

Bláža 10.4.2009 7:13

Máte někdo recept navelikonoční nádivku?

Nemá někdo recept na nádivku? U nás se nepekla a já bych jí chtěla vyzkoušet :-)

Xerxová 10.4.2009 6:39

recepty vypadají móc dobře

něco z toho dělávám (třeba ty plněné "koule"), něco určitě zkusím.

U nás se dělá pomazánka - alespoň 5 vařených žloutků se rozetře s taveným sýrem, pomazánkovým máslem (podle oka a podle množství strávníků), troškou hořčice, pepřem...., "naředí" se lžicí majolky a vmíchá se pokrájená hromada bílků z těch všech vajíček. Dá se vmíchat i nasekaná petrželka, pažitka či něco jiného zeleného, pro masožravce se dá vmíchat najemno pokrájený salám ( ale to si ho raději plácnu navrch...) Jde dobře na chleba i housky.

Užívejte si další krásný den - mě dneska čekají mazance

Marička 10.4.2009 2:44

ta pizza vypada lákavě

Jsou to zajímavé recepty a vyzkouším. Znám z nich jedině ty obalovaný vejce. Mám dojem, že těm v trojobalu se říká "skotská vejce", ale jistá si tím nejsem. Kdysi dávno jsem je dost dělávala. Jedli jsme je teplé, ale byly moc dobré i studené, kdy pokrájené na kolečka vypadají hezky. Teď už jsem na to nějak líná.

Hanko, ten br. salát také stojí za vyzkoušení - děkuji

HanaW 10.4.2009 1:01

Oprava

Ne 23 az tri - pouze 2 az 3.

HanaW 10.4.2009 1:00

A jeste mramorova velikonocni vajicka

Uz jsem to asi kdysi jednou psala, ale pro nove prichozi. Takhle se barvila vajicka u nas doma. Vajicko se obali cibulovyma slupkama - ve vetsim mnozstvi a pak se zabali. Doma se to balilo do haderku a prevazalo spagatkem. Ja to zabalim do vrstvy papirovych rucniku a zabezpecim gumickama. Vsimla jsem si v CR, ze ty vase papirove rucnicky jsou takove ridke. V tom pripade na kazde vajicko bych dala tak 23 az tri. Takto pripravene balicky soupnem do hrnce a postupujem jak pri vareni vajec na tvrdo. Po uvareni vypnu vodu a necham je  jeste nejakou dobu v te vode sedet - at se barva chytne. Pak proplachnu ve drezu, sundam papiry a voila - vajicka vypadaji hnedo mramorove - kvuliva ruznym hustotam slupkoveho obalu. Vychladla vajicka nalestim trochu zaolejovanym ubrouskem a vypadaji uplne neskutecne krasne - temer jak umela. na konzumaci to ma jednu drobnou nevyhodu - ta hneda cibulova voda pronikne porama pres skorapku a tak po oloupani jsou takova kropenata. Vzdycky si pred Velikonocema schranuju cibulove slupky anebo je olupuju ve krame .

HanaW 10.4.2009 0:51

To je dobrota

Karolina umi! Ale co vam zavidim je, ze si muzete koupit v polotovarech vykostene kure. Jednou jsem se pokousela dle navodu kure vykostit a nedopadlo to dobre. meli jsme z toho cinu a cosi duseneho na zelenine. :-/

Muzu prihodit receptik? Jizni bramborovy salat jak ho dela tchyne - a kupodivu dobre.

Brambory na kosticky se uvari - nikoliv se slupce. Do scezenych dost teplych se prida vetsi mnozstvi nadrobno nakrajenych vajec na tvrdo, neco nasekane strerilovane okurky. resp. tchyne tam dava to, cemu se rika sweet relish - v podstate drobounce nasekane okurky ve sladkem nalevu. Ale poctiva ceska okurka vystaci.  Dobre promichame, aby se ta vajicka spojila s bramborama. Pak pridame majonezu se soli a peprem a neco horcice. Ji se to v pokojove teplote a neni to spatne. Kdyz to delam ja, tak ta horcice je Dijon, prihodim kapie a jemne usekanou zelenou cibulku.