26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: S křížkem po funuse

Možná si řeknete, co s králičími recepty po velikonocích?! To jdeš brzo. S křížkem po funuse! Jenže velikonoční zajíček má přinést dárečky a ne být sežrán.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
YGA 17.4.2009 23:00

RECEPT NA KRÁLIČÍ JÁTRA PODLE MĚ

Pro pudlíkovou - králičí játra (ale dělám tak i krůtí): na oleji či jiném vhodném tuku (jak se komu líbí může být i sádlo vepřové či kačení) zpěním cibulku, šoupnu na ni nakrájená jatýrka, lehce opeču (až se zatáhnou), mírně zasypu kari a roztlučeným hřebíčkem (cca  3 kousky rozemelu v mlýnku na koření) a podleju vodou nebo  vývarem - ale lehkou rukou, aby ta játra neplavala, jenom aby se lehce dusila (stáhnu plamen). Mezitím na vedlejším hořáčku na suché pánvi opražím loupané mandle nebo třebas slunečnicová semínka nebo směs semínek (nebo třebas piniová semínka - zde se fantazii meze nekladou). A až se vydusí voda z jater, posolím, přidám opražená semínka a dlabu s chlebem, až se dělají boule za ušima.  Taky možné lehounce zaprášit vysmažená játra hladkou moukou a přilít trošku vývaru, až vznikne trošku sosu (a pak se to dá jíst třebas s rýží), ale ta první varianta mi víc  vyhovuje a chutná.

ri 17.4.2009 22:30

Tak králíka na divoko píšu do notesu a přidávám alternativní recept

Na leču: porce králíka (my rádi i přední packy) nasolit, načesnekovat, položit do pekáče na cibulová kolečka a navrch vyklopit zeleninové lečo (nebo zasypat zeleninou, ze které to lečo nakonec vznikne).  Přidat se může tymián, nebo provensálské koření, nebo žampiony, nebo trochu vína, i pár kapek oleje a peče se pod pokličkou v troubě pěkně do měkka. Omáčka se může vysmažit a zahustit. A podávat s rýží.

A jeden pro lenochy: na oleji osmahnu cibulku, přidám porce králíka, posolím, opepřím bílým pepřem a počkám až se maso zatáhne. Přidám rýži natural (podle počtu porcí), zaliju vodou a peču společně asi hodinu. Samozřejmě, i tady lze přidat česnek, papriku, žampiony … jak to kdo rád. Mě se líbí hlavně to, že tu hodinu můžu být venku z kuchyně.

Vave 17.4.2009 22:21

Doufám,

že taky nejdu s křížkem po funuse, když tady mlaskavě velebím BubuVV a její recepty. R^R^R^

Moje babička mečová vždycky měla králíky a vždycky je dělala, když jsem přijela. A já je chtěla jen a jen pečené dočervena, s kouskem bůčku a s kouskem bobkového listu, pečené v kamnech v troubě a později, když se babička odstěhovala do patra, tak ve veliké remosce, stále jsem zvedala víko a odtrhávala vlákna masa. Ke králíkovi se dělal obrovský kastrol domácího hlávkového zelí, nikdo ho neumí udělat tak skvěle, jako uměla babička Boženka. A knedlík houskový, takový bytelný, a přitom vzdušný, taky ho nikdo tak neumí.

Králíka mám ráda dodnes, před časem jsem mívala zdroj domácích, teď se mi sem tam podaří koupit dobrý v obchodě, kupuju jen ty růžové, ale většinou jsou to takoví hubení prcci. :-/ Dlouze pak hledám v receptech, pomlaskávám, abych pak nakonec ke králíkovi přidala kousek bůčku a bobkového listu a upekla ho do červena. :-)

Tak ráda bych se přes ty vůně a chutě zase vrátila k tomu dřevěnému stolu s dřevěnými židlemi, byly lakované nažloutle, a kde už nebyl lak, utíkaly leta stromů dolů, a já jsem ráda tu židli hladila po těch drobných žlábcích ... ale nejde to, babičko moje.VV

LA 17.4.2009 19:24

OT - citát

Kočičími dvířky vkročil do kuchyňky nádherný siamský kocour důstojného jména Trafalgar. Dvakrát se otřel o levé lýtko svého pána a otroka a s velkou chutí se pustil do koláče. Higgins si oddechl. Obával se, že by nová receptura nemusela v očích Trafalgara najít milost. R^

Bubu 17.4.2009 19:52

Re: OT - citát

R^:-)

Právě jsem splnila svou základní životní povinnost a naplnila zvířecí misky. Ufff. Obávala jsem se reakce na nové kočičí granule, a tak jsem se uchýlila ke lsti. Ucmrndla jsem mezi ně trochu naškrábaných kachních jater ;-) 

xz 17.4.2009 18:17

dobrou chut

V Anglii se premnozily veverky. Nejaky aktivni druh z Ameriky, ktery se rychle mnozi a skodi domacim. Netroufli si ta roztomila zviratka  jen tak postrilet,tak  nasli elegantni reseni. Prodavaji  veverci maso v obchodech a nabizeji  v restauracich jako delikatesu.Pecene, dusene ve vlastni stave nebo jako napln do pastik. Chutna i ochrancum zvirat a prirody.

aida 17.4.2009 17:54

Bubu,

no to je krásný mlsotník! Určitě si to vytisknu a časem použiju, třeba i na kuře apod.

Králíky z vlastního chovu k dispozici nemáme, ani ke koupi moc nejsou, takže jsem svého prvního spáchala až minulý týden (měli je u nás v Albertu) - dělala jsem hřbety + dva plátky prorostlé krkovice k tomu. Recept dle vlastní fantazie, radši ho sem napíšu, dokud si to jakž takž pamatuju (abych nevařila pořád jen originály bez opakování): maso osolit, opepřit, posypat rozmarýnem, pocákat olol, mírně podlít vývarem, poklást kousky másla a dát péct. Přibližně v půlce pečení přidat větší počet stroužků česneku posekaných na kousky (ne moc malé) a podlít mlékem (tak 1/2 a víc litru), péct do změknutí a vydušení mléka (česnek se úplně rozdusí a není ani konzistencí ani chutí zas tak moc znát). Byla to moc velká dobrota, jako příloha byl dušený bezpluchý oves a okurkový salát.

Karolína 17.4.2009 20:44

Re: Bubu,

Tak to je zajímavé - králík + mléko na podlití? Asi bych nad tím kroutila hlavou, ale je to vlastně podobné, jako kotlety, zalité šlehačkou apod. Rozhodně veeeelmi zajímavé, určitě vyzkouším! Prosím, co je to "bezpluchý oves"? Zní to strašně, vůbec ne "jedle". A jak se to vaří? A jak to chutná? Resp. jak se to dochucuje, čím? Forma kaše? Jsem jedno velké oko - ucho bych byla jedno velké na mobilu, tady jsem oko!

aida 17.4.2009 21:38

Re: Bubu,

Víc tady - tuhle dobrotu jsem objevila až díky citovanému receptu; doporučuju přečíst si i diskusi, případně další recepty od autora. Moc nám to jako příloha chutná, víc jak rýže; dcera vlastně už rýži ani nechce.

zana 17.4.2009 21:51

Re: Bubu,

hmmm - zajímavý. Díky.

jiný Honza 17.4.2009 13:06

Bubu, dostalas mě!

Králík, ňam a slint, mé oblíbené jídlo. Jenže stejně jako Alča - chováno s láskou, vykrmováno, očkováno a ... A stejně jsme museli skončit neb i očkovaná samice ochořela a mláďata přes všechnu péči odešla za ní. ;-( Několikrát v různých obměnách totéž. Tak jsem toho nechal a jen vzpomínám a nad vzpomínkami slintám. ;-(

Ale recepty máš suprové! Nepochybuj, že budou předány odpovědné strážkyni kuchyně. ;-D

Bubu 17.4.2009 13:30

Re: Bubu, dostalas mě!

To jsou ty výhody venkovského bydlení. V sousedství se najde někdo, kdo na sebe vezme riziko králičího chovu. Vím, že to není snadné a musí se to sakra umět a stejně někdy... Babičce mého nejdražšího se taky kolikrát stalo, že jí vychcípala skoro celá králíkarna, a to je chovala celý život.

jiný Honza 17.4.2009 17:09

Re: Bubu, dostalas mě!

Nadědině bydlím a králíkárnu abys pohledala - většina chovatelů je na tom stejně jako já. :-/

Bubu 17.4.2009 19:54

Re: Bubu, dostalas mě!

Škoda. U nás ještě králíkárny nezejí prázdnotou a doufám, že to dlouho vydrží.

Xerxová 17.4.2009 13:01

pegas

já jako malá zase nechtěla plešatej chleba... tj.nebylo dostatečné pokrytí. Dodnes plešaté chleby reklamuju ;-D

Bubu 17.4.2009 13:20

Re: pegas

Souhlas, pokrytí je pokrytí.....;-D A šunky není nikdy dost.;-)

LA 17.4.2009 19:22

Re: pegas

Zvlášť když někdo slintá u nohou a dožaduje se 99% zmiňované šunky. ;-D

MaRi 17.4.2009 19:25

Re: pegas

to je dost!!! Užuž jsem chtěla vyhlásit pátrání!

YGA 17.4.2009 11:35

Jó králíci,

tak ti mě doprovází od dětství a bohdá ještě dlouho budou, protože moje maminka je jejich velikou milovnicí - tedy chovu králíků ke konzumaci, ne že by měla v obýváku klícku s králíčkem. A když se zabíjí králík, tak je to aspoň tři-čtyři naráz - hotová jatka :-/. No, ale když už jsou bez koženého kabátku, tak už mi to nevadí a šups s ním na pekáč.

Takže milujeme smaženého králíka - já zase smažím přední stehna a slabiny (ty jsou pro mě, ty já od dětství miluju), hřbety a zadní stehna vykosťuji - to už je potom jedno, jaký recept, většinou co mě právě napadne. A ty kosti, hrudní koše, krky a hlavy šoupnu do tlakáču, přidám hodně kořenové zeleniny a koření, uvařím a polívka je výborná - ale chce to opravdu kostí a hlav z více králíků, aby byl vývar silný. (Maso většinou skončí v Toyné misce ;-)).

Zikmund zase spaťůchá plíce - ale zásadně syrová. A játra dělám na cibulce, tlučeném hřebíčku, špetce kari a mandlemi (nebo opraženými slunčenicovými semínky) - výborné!

pudlíková 17.4.2009 19:15

Re: Jó králíci,

Ahoj YGO !

A jakpak se dělají králičí játra? Občas je mají u nás v Bille a tvá opražená semínka mě dostala;-) Prosíím recept :-D

Jinak jsem chtěla dneska s hafuškami na kolo, ale počasí mělo jiný názor:-/Tak jsme doma, ale psiska jsou dlouhodobě vylítaní, tak si klídek užívají v klídku :-P

Jenda 17.4.2009 22:26

Re: Jó králíci,

Hlava je to nejlepsi z celeho kralika! Specialne tvaricky jsou primo bozi :-)...

A mozecek to taky dycky bylo moje. Aspon vim proc furt myslim na to samy.

.

.

Na travu :-P

YGA 17.4.2009 22:57

Re: Jó králíci,

No - a představ si, že v dětství jsme ten mozek dělily na tři díly (byly jsme tři děcka - teda děvčata) - copak z králíka, to bylo dobré, ale my dělily i mozek ze slepice ;-D.

MaRi 17.4.2009 10:45

Ad králík a zelené fazolky

a) školní jídelna + zelené fazolky ve "smetanové" omáčce = můj zaručený odpor vůči zmíněné zelenině;-€. Avšak slyšte slyšte - či přesněji čtěte: Objevil se recept, kde se snoubí zelené fazolky, rajčata, papriky, uzenina, rajčatový protlak (přesnější recept bych musela vyhledat v sešitě po Petrově mamince - a ještě předtím ten sešit:-/) - a ono je to, světe div se, DOBRÉ. Od té doby dokonce mohou fazolky i do polévky!

b) králík: Masíčko jemné chutné, ale kde ho vzít, když - opakuji předpisatele - zdroj vyschl. I  zakoupen před časem jeden ušák mražený, a maso bylo suché jako piliny, i když nebyl pečen, ale dušen v zelenině. Nepoučitelná kuchta ovšem v uplynulém měsíci zakoupila v jiném městě, jiném prodejním řetězci králíka nového. Ve stavu mraženém nevzbuzoval nějaké přehnané nadšení, ale po rozmrznutí vypadal docela sympaticky (důležité je, že neměl hlavu). A upečen tím nejjednodušším způsobem, jen mírně osolen, na kousíčku špíčku - lahůdka velikonoční.

Jenda 17.4.2009 22:28

Re: Ad králík a zelené fazolky

Tak v nasi skolni nastesti fazole nepamatuju. Takze si je ted obcas jako prilohu davam. A polivkovej ja byl dycky. Takova poradna zeleninova polivka co v ni stoji lzice ...

Velká kočka 17.4.2009 9:50

To si dáváte do nosu

Milá Bubu, na našem dvorečku byla kromě slepiček, zlého kohouta, slepičí panenky Tilinky a před velikonocemi i skotačících kůzlátek taky tatínkem postavená králikárna. To musí znamenat že jsme králíky jedli, ale já se na to vůbec nepamatuji. A maminčiny recepty tedy nemám. Tvoje recepty mi tady nejsou nic platné, tady se snad králíci vůbec nejedí a jsou jen domácími mazlíčky jako pejsci a kočičky. Králíkárny nám tu v poslední době rostou jako houby po dešti, ale jejich obyvatelé jsou cvičeni jako pejsci ovšem na agility králičí. Skáčou přes překážky a co já vím co ještě a já musela dávat pozor, aby při takových příležitostech moji hafani neběželi dělat soudčí. Garyk nedávno vběhl do neoplocené zahrady, kde má výběh králík či zajíc obřích rozměrů, takového velikého jsem v životě neviděla a vážil při nejmenším jako to moje psisko. Majitelka si svého obra musela nakonec odnést domů, protože ten můj chlupáč byl tak u vytržení, že ho nebylo možné nejen odvolat ale vůbec ze zahrady odtáhnout. V tržnici jsem kdysi viděla divokého králíka připraveného na pekáč, ale domácího králíka nikdy. Ve Švédsku se zřejmě králíci nejedí. Nebylo tomu tak vždycky. Podle vyprávění starých obyvatelů této oblasti tu stály za války králikárny před ploty téměř všech zahrádek a králíci byli určeni k pojídání a ne k mazlení a sportovním výkonům jako dnes. ;-)

Bubu 17.4.2009 10:55

Re: To si dáváte do nosu

Nějak se nám posunuly hranice kategorií zvířatek k jídlu a k mazlení. No nic, jediná stálá veličina je změna. Ale nevadí, recepty jsou přenosné. Můžeš vyzkoušet kuře, krůtu, jehně, kůzle....;-)

alimo 17.4.2009 9:37

Bubu !!!!!

Co mi to děláš ??!!:-D Pavlovův reflex opravdu funguje, slintám až musím dávat pozor, abych neutopila klávesnici:-D. Díky za inspiraci, ten králík na smetaněR^ nebo s tymiánem...R^ já můžu fšechno:-D A navíc můžu tvrdit, že to je dietní, králík má bílé dietní masíčko přece, nééé?;-D

krásný víkend všem, tady už prší:-/

Louk 17.4.2009 8:50

Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

o jídle, to aby si jeden pořídil protislintací blatníky. Postýlka z kořenové zeleniny... atd.atd. Rozkošnické láskyplné kulinaření a fantastické čtení. Tyhle dvě by mě snad zlomily i na zelený fazolky ;-P.

Bubu, díky R^V.  Sice se přidávám k těm, kterým domácí zdroj vyschl a ani toho moc neželím (taky vzpomínky na dětství ;-)), ale určitě tyhle receptíky unesou i jinou zvířenu.

Bubu 17.4.2009 9:31

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Na zelené fazolky tě lámat nebudu. ;-) To jsou zase moje vzpomínky z dětství. Strávila jsem půl roku v léčebně kvůli páteři a tam do nás cpali fazolky pod tlakem (snad prý je to zdravé pro kosti). Takže fazolky na smetaně, hovězí pečeně na fazolkách (něco na způsob znojemské, jen v máčce plavaly fazolky), miska kyselých sterilovaných fazolek místo salátu k čemukoli. Tohle vše každý týden. Ble. Fazolky mi nesmí přes práh. Až nedávno jsem na dovolené ve Šanělsku ochutnala fazolky na slanině s česnekem a ty byly výtečné. Ale doma si je stejně neudělám.;-P

Louk 17.4.2009 9:52

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Ble ble ble a fuj! Až jsem se z výčtu fazolkových recepisů osypala. To sis teda užila :-/. Taky mám dost temné vzpomínky na dětské "ozdravovny" .

S těma kostma. Nezapomenu, jak během těhotenství jsme si z babiččiny zahrádky přivezli plnou lísku hlávkového salátu, který jsem do té doby nijak extra nemusela. No, stěží zbylo pár lupenů na salát, nenasytně jsem sežra/la několik hlávek jen tak - fakt úplnej záchvat žravosti. Až dodatečně jsem někde vyčetla, že je v salátu plno vápníku. Věřím, že si tělo řekne. Cpát do sebe něco s odporem jen proto, že nějaký chytrák zrovna teďkon tvrdí jak moc je to zdravý nemá cenu.

Jo, objednala jsem si omylem v mexické restauraci cosi, co obsahovalo i zelený fazolky a kupodivu se dalo, takže věřím, že můžou mít i jedlou úpravu. Ale domů fakt né.