16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: S křížkem po funuse

Možná si řeknete, co s králičími recepty po velikonocích?! To jdeš brzo. S křížkem po funuse! Jenže velikonoční zajíček má přinést dárečky a ne být sežrán.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zana 17.4.2009 12:09

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Jo, zelený fazolky ;-P,  připouštím, že pravděpodobně existujou úpravy, který lze pozřít, ale je tolik věcí, který jsou dobrý samy od sebe;-D...

Kaštan 17.4.2009 13:24

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Zelené i žluté fazolky jsou totiž přeci nejlepší naložené jako okurky!!!! Fantasticky křupavé, kyselé a šťavnaté.... Safra, já bych si je dala..... Ale nakládané houbičky, co jsem teď spráskla k řízku, taky ušly ;-D

Jenda 17.4.2009 22:30

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Souhlas. Asi budu muset usporadat spanilou jizdu k nasim a nejaky nafasovat.

karakal 17.4.2009 9:35

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Jo jo, taky tu slintám. Králíka jsme měli v neděli, ale jen dvě stehýnka. V obchodě se před velikonocemi objevil chlazený králík. Udělali jsme si je na česneku. U nás doma se králík moc nejedl, maminka se ho, mám pocit, přejedla v dětství. Mně moc chutná, ale právě chybí zdroj, tak jen jednou za několik let koupím.

Já mám s králíkem spojený recept z časopisu, ale častěji to dělám z kuřete. Jmenuje se to zajíc v pytli. To se do "pytle" z listového těsta zabalí maso nakrájené na kostičky a orestované s tyminánem. K tomu se nasype mražená kukuřice a přidají plátky hermelínu. Takový pytel se pak upeče a jí se k tomu už jen syrová zelenina. Když se veme hotové těsto, tak to není ani tak složité na přípravu a vypadá to na talíři moc pěkně.

Jo a zelené fazolky mám moc ráda a dokonce i můj přednosta. To bych je mohla někdy zase udělat.

Karolína 17.4.2009 12:38

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Beru to jako poklonu!

Zelené fazolky mám moc ráda, vlastně jakékoliv fazole-fazolky a na jakýkoli způsob. Ale chápu, že odpor k něčemu, čeho bylo kdysi přespříliš je na místě. Já nenávidím žemlovku neboli zemlbábu. Za mého dětství jsme fakt byli strašně chudá rodina, já chodila už jako holka pomáhat naproti do mlékárny, takže když zbylo, donesla jsem domů - zatvrdlé rohlíky, mléko, občas trochu tvarohu, jablka byla vždycky, tak se jedla žemlovka. Od pondělí do pátku, na sobotu ještě obvykle zbylo! Nemohla a nemůžu tohle jídlo ani na obrázku!

Kaštan 17.4.2009 13:30

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Zemlebábu mi zhnusili ve školní jídelně. Jenže pak jsem byla u kamarádčiny babičky v Podkrkonoší a ta jí udělala, protože přijela vnučka s návštěvou, jako slavnostní jídlo. Nic tak dobrého sladkého jsem do té doby nejedla a nikdy už nic podobného taky neochutnala. Pamatuju si nejvíc na skořici a sušené švestky. Přičemž jednou jsem koukala na nějaké vaření v televizi a tam paní dělala v podstatě zemlebábu, ale z croissantů a jakéhosi nálevu z koňaku, vejce a cukru... Přiznám se, že jsem na to dostala dokonce i chuť.

Kaštan 17.4.2009 13:39

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Jo a smetany, nechala zakaramelizovat cukr, přelila koňakem - trochu jí to chytlo ale asi to byl i účel a pak přilila smetanu a vmíchala žloudky. Povařila a pak přelila přes nacupované croissany a frkla do trouby...

zana 17.4.2009 14:11

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

já mám žemlovku od mala ráda (asi proto, že jsem nechodila do školní jídelny;-)) a dodnes dělám babiččinej recept - nic extra, kdepak smetanu, kdepak koňak;-), mlíko, cukr, vejce, obyčejný rohlíky, tvaroh, jabka (oloupaný) ALE - to považuju za klíčový - spousta rozinek. Vlastně toho cukru nedávám nijak moc a rohlík taky sladkej nebejvá, prostě to sladím rozinkama.

Zdena b.p. 17.4.2009 16:43

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Tak žemlovka je pro mne lahůdka. A) nedělám ji často, protože přednosta není na sladká jídla, tak je pro mne vzácností. B) je v tom OVOCE. A to já miluju. A rozinky a ořechy a..vůbec. Ano žemlofka je stráááášně  ošklivá, páč potřebuju sondat ta zbytečná závaží, co furt nosím. A BASTA. A asi už nebudu číst ty vaše Zmlsotníky. Čtu, čtu a už mám o kilo navíc.  Jen z toho čtení. ;-P

Karolína 17.4.2009 20:40

Re: Hrůza, jak začne Bubu nebo Karolína

Chicht!!!!!

Kdo to říkal - paní Zázvorková nebo paní Růžičková: "Jdu po ulici a zajdu do řeznictví. Koupím si špekáček. Zvážím se a vážím xxxx kg. Zvážím špekáček - má 10 dkg. Sním špekáček a mám 2 kila navíc!" Jóóóó milá Zdeno b.p., to jsem celá já!

Nicméně - dnešní vajíčkový salát se moooooc povedl, takže navíc nejsou 2 kg - rozhodně ho nebylo 10 dkg!, ale možná tak 5! No a co?!

zana 17.4.2009 8:29

pááni

Teda Bubu, ty jsi ale Bubu - vařič (podle vzoru Péťa - vařič - pamatujete;-)).

Bohužel si ty recepty budu muset nějak transformovat - přednosta králíčky nejí (to jsou ty vzpomínky z dětství:-/).

Akorát nějak nechápu větu Tahle bábovka se jí až druhý den (musí vyvětrat alkohol). Proooč?8-o

Matylda 17.4.2009 8:41

Re: pááni

Pročpak přednosta nejí králíky? Pořád je do něj cpali? Ať si z toho nic nedělá, já zase nejím holoubata ze stejného důvodu. Jako dítě jsem měla těžkou mononukleózu s dlouhodobou jaterní dietou a směla jsem jen drůbež. Děda choval holuby, tudíž i přebytečná holoubata. Fakt je nejím... Prý jsem zmlsanec, říká můj muž, takové šlechtické jídlo. Je vidět, že to nejedl...

Bubu 17.4.2009 8:57

Re: pááni

Když přednosta nerad králíka, můžeš použít třeba jehně. Jehněčí kotletky dělám zásadně s rozmarýnem a parmazánem. Jenže to má jednu chybu. My 3 jsme schopni najednou sežrat všechny kotletky z celého jehněte. Pro nás by jehně mohlo mít i 4 hřbety. ;-)

A k bábovce: tahle bábovka je opravdu lepší až druhý den (nebo večer, peču-li dopoledne), vlažná má divnej čuch, ale jak opičky utečou, je výborná, voňavá, vláčná. Žádná buchta-dusivka.

A má ještě jednu výhodu - do bábovky patří 1/4 l vaječňáku, to znamená, že mi ještě 1/4 l zbude. Taky máš ráda dobré kafíčko (silné malé sladké espresso), bábovku a šťopičku vaječňáku?

zana 17.4.2009 10:37

Re: pááni

Matyldo, přednosta  nějak nerozdejchal přeměnu králíčka na nedělní oběd;-(. A s holoubatama tě plně chápu - synek si kdysi v nějaký hospodě šíleně toužil dát nadívanou křepelku. Dlouho jsme se mu smáli, že MY teda netopejry nejíme;-).

A co se týče vaječňáku, Bubu, ano,  to je moc silnej argument. Akorát to kafe radši nesladký;-)

YGA 17.4.2009 11:19

Re: pááni

Hmm hmmm - vaječňák. Já mám radši samotný kafe (ano, jsem barbar a chlístam do sebe českou klasiku, i když jsem už hóóódně ubrala), a pak vylizuju ten vaječňák - nejradši z misky, nebo mě vždycky dost irituje, že do skleničky se nemůžu dostat jazykem až na dno. Proto vaječný koňak nikdy nekonzumuju ve společnosti, ale pěkně večer, potmě, u teledojáku - jestli já nebudu ta ... vaječnokoňaková alkahůlička 8-o8-o

P.s: všimli jste si, že se už na etiketách nepoužívá název Vaječný koňak, ale jenom Vaječný likér:-/?! Ach vy euronormy ... zas jedna iluze v prachu ;-D 

zana 17.4.2009 12:12

Re: pááni

úplně přitom vidím toho Buriána ("Liguéééére!").

Já jsem si vaječňák dělávala, ale v těch všech strašákách ptačí chřipky a (teď nevím, co bylo to další) ... to nějak ustalo. Se budu muset nad sebou zamyslet, on ten kupovanej je takovej vodovej;-P

Bubu 17.4.2009 13:17

Re: pááni

Taky jsem dělávala vaječňák doma - ten domácí byl zván zásadně "ajrkoňák". A býval hustší a z flašky se musel vyklepávat. Smířila jsem se s kupovaným vaječným likérem a mlsně si ho ulizuju ke kafíčku. Po babičce jsem podědila maličké šťopičky, které umím vyblízat až do dna. Není to sice zrovna podle Gutha-Jarkovského, ale....;-P

Louk 17.4.2009 14:12

Re: pááni

Ehm, "ajrkoňák" mi připomněl starou Nohavicovo vyřvávačku. Synek ji svého času omílal dokola s dalšími, už dětštějšími textíky. Ale nejradši měl sloku o paní, která vypila na ex rum. V podání sedmiletého utřinosa to byl zážitek :-D

Pijte vodu pijte pitnou vodu pijte vodu a nepijte rum

Jeden smutný ajznboňák pil na pátem nástupišti ajerkonak huba se mu slepila

dyzl lokomotiva ho zabila

 

Matylda 17.4.2009 14:20

Re: pááni

Jo, to byla i Kubova oblíbená- včetně té o tom, jak ta paní vypila na ex rum a poblila jim Bílý dům. Ano, ale je to lepší, než ta, co jsme zpívali my, jak na přechodu pro chodce drtí tatra důchodce... Přece jenom ta písnička Jarka Nohavici mi přijde méně škodlivá...

zana 17.4.2009 14:17

Re: pááni

No právě - hustší je lepčí:-).

Já jsem se časem dopracovala k tomu, že nejefektivnější je pít ho z flašky - není nádobí, nejsou nevylízatelný zbytky (akorát to teda není ta pravá kinderstube, to uznávám;-D).

Karolína 17.4.2009 20:54

Re: pááni

Vaječňák, neboli vaječný koňak-likér, říkejme tomu jak chceme, konzumuju ZÁSADNĚ POMOCÍ POLÉVKOVÉ LŽÍCE!!!! Kašlu na kalíšky a skleničky, vrcnu to na lžíci a šup s tím do úst, poválet po patře, vychutnat a to je ono!!!! Pak, když už je láhev prázdná, hrdlo důkladně otřu, láhev otočím dnem vzhůru a postavím do malé mělké sklínky, aby vytekl veškerý obsah. Nebo láhev vypláchnu deckou rumu a tenhle zbyťárek vyleju do kafíčka. Taky dobré řešení.  Nic nepřijde nazmar!

zana 17.4.2009 21:03

Re: pááni

Jo lžíce ... to je chytrýR^. Mám chuť na vaječňák!!!!

YGA 17.4.2009 23:10

Re: pááni

Jojo - kdeže loňské vaječňáky jsou! Taky bych si dala :-P (se olizuju).

Alča 17.4.2009 8:02

Jéjda, králík!

U nás se nikdy nechovali, ale s příchodem mého chotě do rodiny nastalo období velkochovu, přičemž všechno masíčko bylo použito na domácí klobásky (a ty byly opravdu famózní!). Následovaly různé zákeřné choroby, které zapříčinily, že se chov králíků stal nerentabilní a byl ukončen.;-(

Když ale jedeme do Makra, tak můj chlap první netrpělivě zamíří do oddělení masa, kde se pídí po králíkovi - a budiž řečeno, že se ještě nestalo, že by neměli... a pak máme doma hody!;-D

Bubu 17.4.2009 9:20

Re: Jéjda, králík!

No právě! Slépky může chovat kde kdo, ale králíci se musí umět (a taky očkovat). Proto se do toho nehrnu, ale ráda si domácího králíka koupím.

Li 17.4.2009 7:35

Nóóó

králíčka jsem už dlouho dlouho neměla, tak jak píše Xerxová, zdroj vyschl a na obchodové nějak chuť nemám :-/ Nicméně při představě řízečku tady nehorázně slintám, a klidně bych si ho dala i na držátku ;-P

Matylda 17.4.2009 7:28

Jé, díky,

z mrazáku na mě čučí králík a já jsem hloubala nad tím, jak ho udělat jinak než na česneku, což miluje můj muž, ale čumákují děti. Z tohoto se rozhodně dá vybrat:-)

A u králičích řízků souhlasím s vykostěním- já strašně nerada řízky s kostí, vždycky říkám, že nejsem pes, abych okusovala kosti:-) Pověry o šťavnatém mase u kosti pro mě neplatí, já tam vždycky cítím trochu syrového, i když je to prý dobře prosmažené. Takže ano, řízky klidně, ale bez kosti!

Bubu 17.4.2009 9:23

Re: Jé, díky,

Doporučuji slaninového s tymiánem. I zavilí odpůrci králičího masa si chrochtají, jaká je to lahoda. A můžeš to udělat nejen z hřbetu, ale klidně i z předních a zadních noh.

Matylda 17.4.2009 9:46

Re: Jé, díky,

Zkusím. A to ten tymián sypeš na ten kabátek ze slaniny nebo přímo na maso?

Bubu 17.4.2009 10:14

Re: Jé, díky,

Můžeš na i pod kabátek. Ale on stejně při pečení migruje.... ;-)