2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Černobyl

Vjeli jsme do jiného státu, ani jsme na hranici nepřibrzdili. Cedule, která vedle auťáku prolítla vpravo u dálnice, řekla: Nové Mexiko.Jinak se nic nemění - vyprahlá načervenalá krajina, šedozelené keříky, sem tam nazelenalá oáza kolem farmy osvěžená vodou z hluboké studny. Stromy! Chybí mi tu stromy, voňavé smrky a borovice, či aspoň topol nebo dub. Poušť...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Medved 6.1.2006 22:19

Pejsek a kocicka.

Pejsek Motyka splacal krasny svitici dort.Kocicka Jaka pochvalila recept a na dort naplacala ozdobnou polevu.Krasna slova,nadherne vety a prirodni primery byly nakladeny.Literarne je to dort s velkým D.Obsahove,logicky a dle pravdivosti je to odporny gulas s jedem pro blbe krysy v Absurdistanu.
Dobrou noc,mile deti.Lituji,snad priste pejsek Motyka napise realistickou povidku,stavajici dortpohadkogulas je skutecne zakerne odporny.
P.S:O ceskeamerickych ritolezich do emerickodemokraticke prdele,az priste.
Jiri Janecek USA 6.1.2006 22:29

Re: Pejsek a kocicka.

jako fiction/povidka je to hezke -
jinak Medvede nevim v jakem opresivnim rezimu zijete - ten realny socialismus uz skoncil a bylo by hezke kdyby jste se podepsal -
 
urcite nejste zadny ex- KGB posranec ze?
Medved 6.1.2006 23:01

Re: Re: Pejsek a kocicka.

Nevim proc sice zrovna Vam Janecku-USA odpovidam,ale nest. Co jsem a kdo jsem? Jsem rodom slechtic,nazorove levicovy fanatik.Ziju na ostrovech dostatecne daleko od zasrane Evropy a zasranych USA.Ma rodina zije z vysledku tvrde prace za tzv. socialismu i za tzv. kapitalismu a dale tvrde rozmnozujeme svuj majetek.
Prosim,zrovna Vy se nikoho neptejte v cich tajnych sluzbach pracuje nebo pracoval.
Vy nejste totiz zadny levicak,jste jen neuspesny nymand v kazdem  -ismu.
G. Pašek 6.1.2006 23:07

Re: Pejsek a kocicka.

Aaaaa, medvěd se probudil z drogových mrákot . . . pověstná česká intelektuální elita.
Medved 6.1.2006 23:13

Re: Re: Pejsek a kocicka.

Aaaaaaaa,dalsi uspesny vietnamsky zoldak.......jeste zijete mrtvolo? Aha,povestna utecenecka elita.
Medved 6.1.2006 23:33

Re: Re: Pejsek a kocicka.

Aaaaaaaa,dalsi uspesny vietnamsky zoldak.......jeste zijete mrtvolo? Aha,povestna utecenecka elita.
G. Pašek 7.1.2006 6:43

Re: Re: Re: Pejsek a kocicka.

Hele blbe medvěde z "ostrova"
příště požádej redakci NP aby ti tady nevytiskly IP adresu toho tvého "ostrova" kde daleko z Evropy bydlíš. Ty jsi ale ukecanej ťulpas.
 
Medved 7.1.2006 11:04

Re: Re: Re: Re: Pejsek a kocicka.

V tom je prave rozdil mezi nami.Ja si ziji kde chci a jelikoz umim IT,pisi si takove IP,ktere se mi zrovna libi.Nemusim sklizet a myt nadobi v emerice jako ty a dalsi ichtyl Janecek.Jsem rad,ze jsi dalsi z rady hlupaku,kteri prevratne odhalili IP. Jsi druhy po H.
Jiri Janecek USA 6.1.2006 20:52

Socialisticky realism 1969 - 1989

Socialisticky realism 1969 - 1989
SSSR a kolaboracni vlada udelala co okupanti a politici delaji do dneska - do obchodu dali par drahych elektronickych kramu ze Zapadu a obcani zapomeli na ideologiji - zustal jen ten materialism -  zacali se normalizovat - s ambicemi do KSC, podepisovali anti-chartu (jako Neffuv tata), studovali kapitalistickou ekonomiji na Zapade (jako Klaus) s aspon jednim clenem rodiny v KSC - se zasichrovat. Cil neco jako nynejsi cinska cesta - totalitarni komunisticky KAPITALISM.
A kdyz se neco nepovedlo tak to bylo na SSSR jako "zluty dest"  z Cernobylu.
Jen nejaci "blbci - idealisti" jako Havel nebo i PM jim trochu brali tu materialsitickou pohodu ...
Jiri Janecek USA 6.1.2006 19:03

Hiroshima a Nagasaki v cislech

Atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki From Wikipedia, the free encyclopedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_bombings_of_Hiroshima_and_Nagasaki
Hiroshima a Nagasaki - 120 000 mrtvych hned - tisice pozdeji na zaraeni  - asi 210 000 dohromady - 95% civiliste. Porovnejte s 3 000 zabitych 11 Zari 2001 v New Yorku - asi prvni a posledni bombardovani americani uciti na vlastni kuzi. Mene nez 2% v USA nez v Hiroshima a Nagasaki.   The mushroom cloud resulting from the nuclear explosion over Nagasaki rises 18 km (60,000 ft) into the air.The United States Army Air Force dropped two atomic bombs on the Japanese cities of Hiroshima and Nagasaki on the mornings of August 6 and August 9, 1945 during World War II. The goal was to secure the unconditional surrender of Japan.
 At least 120,000 people died immediately from the attacks, and many thousands more would die in years to come from the effects of nuclear radiation. About 95% of of the casualties were civilians.
Japan sent notice of its unconditional surrender to the Allies on August 15, a week after the bombings. These bombings were the first and only nuclear attacks in world history
Mirek F. 6.1.2006 20:05

Re: Hiroshima a Nagasaki v cislech

A Američané také svrhli atomovky za hlubokého míru anebo po čtyřech letech války vyvolané Japonskem, kdy alternativou bylo pokračování náletů a invaze, která by vedle vojáků zahubila miliony japonských civilistů zfanatizovaných k obraně do posledního dechu?
G. Pašek 6.1.2006 20:26

Re: Re: Hiroshima a Nagasaki v cislech

Bombardování Tokia které předcházelo Hirišimě a Nagasaki zahynulo 350+ tisic Japonc;.
Posmívali se, stejně jako se posmívali po Hirosimě . . . . .
Kdyby USA vojska museli vstoupit pevninu Japonska, konservativní odhad byl 1+ milion US vojáků a 3+ milionů Japonců by padlo.
 
President Truman prohlásil: "Jak  bych se mohl ppodívat do očí rodičů 1+ milion mrtvých US vojáků, kdybych měl zbraň válku ukončit a nepoužil!"
 
Janečku, blbečku, běž psát ty tvoje přitroublé anti-USA komentáře na web stránku "Komunistický svaz české mládeže." Tam budeš jako doma, obdivován a hrdina. Tam se takové blábolů co tady kvákáš jenom hemží.
Jiri Janecek USA 6.1.2006 21:00

Kdyby ..

Truman na ceste s Postdamu (kde se rozdeloval svet) take prohlasil ze se bombardovali vojenske cile -
Hodne informaci je az se otevreli archivy - neni to black and white - ale fakt je ze Japonsko bylo pripraveno na kapitulaci PRED Hiroshimou a Nagasaki - byla to jen otazka interpretace dohody - co znamena unconditional surrender ..
 
Ta sama situace byla v USA - vetsina vedcu ktera tu bombu udelala byla proti pouziti -
G. Pašek 6.1.2006 21:14

Re: Kdyby ..

Hele,
Janečku napiš o tom knížku.
"Historie světa a jak by svět měl být uspořádán podle snů J. Janečka ze Seatlu."
 
Bude to v knihkupeckých a knihovnách v regálech označených "HUMOR"
Jiri Janecek USA 6.1.2006 22:20

podle snů J. Janečka ze Seatlu

V Seattlu kde kazdy posloucha NPR (FOX signal na ten dalny zapad nedojde) jsem asi prumer takove silent majority - 60% + nenavidi Vaseho hrdinu  Bushe - trochu vice nez USA prumer
 
  • "Baghdad Jim" McDermot (D-WA) represents my congressional district, and is perhaps the most liberal congressman. That's right, he is more liberal than Dennis Kucinich. He battles for this title with Maxine Waters (D-CA, some part of LA), John Conyers (D-MI, Detroit), Bob Filner (D-CA, CA/AZ/Mexico border), and Pete Stark (D-CA, Oakland). Just to be clear, he represents a largely (70-80%) white city with very little in the way of crime wrries and a relatively high income, and ends in the same bucket as the vegan, snowboarding, Hawaii-visiting Kucinich, three congresspersons who all represent an inner city (or part of an inner city), and one congressman who represents our country's border. the odds that McDermot would ever lose his seat are quite low; Seattle is a very socially liberal district on everything except perhaps race relations. And while the state hates taxes, I don't think the city does. So McDermot serves the useful purpose of gadfly for issues more mainstream Democrats might be hesitant to raise.
  • G. Pašek 6.1.2006 23:04

    Re: podle snů J. Janečka ze Seatlu

    Hele Janrčku,
    to tvoje rudé Seatle je pověstné, jako San Francisko je pověstné. Seatle je rudé a S.F. růžové.
    Rudé NPR neposlouchám, PBS jsme přestali finančně podporovat . Jsem naštvanej, že moje peníze pomohly udělat z B. Mozera multimilionáře, který je super-levičácký blb.
    FOX News Bill O'Reilley FACTOR  je i v tvém Seatlu, když ne na kabelu, tak určitě je satelitu.
    Tvoje flašinety nečtu.
    Mirek F. 6.1.2006 21:22

    Re: Kdyby ..

    Už v komentářích níže bylo konstatováno, že dokonce i PO svržení atomových bomb existovalo dost fanatiků ve významných funkcích, kteří chtěli bojovat dál. O tom, že by Japopnsko jako celek bylo předtím připraveno kapitulovat, je blbost, mírová strana kapitulaci oddůvodnila právě něčím absolutně nepředpokládaným, což bylo právě použití nové ničivé zbraně.
    P.M. 6.1.2006 20:22

    Re: Pane Janecku,

    ja velice respektuji Vase tancovani na leve strane parketu. Jste jednim z dukazu, ze Amerika snese kde co. Ja vazne nezlehcuji Vas postoj, byt jsme na opacne strane nazoru. Musim Vam vsak rict, ze prirovnavat Pearl Harbour a dusledky tehoz v Hirosime s napadenim Ameriky jedenacteho zari 2001 muze jenom totalni mezek.
    Jinak Vam uprimne preju, abyste si ulevil a v novem roce si uzil vic srandy.
    Jiri Janecek USA 6.1.2006 20:48

    jen totalni mezek veri Bushovi

    Bombardovani civilistu (95% v Japonsku) je TERORISM - za kazde okolnosti -
    Byl to teroristicky utok 9/11 3000 mrtvych -
    US LOVE TO BOMB - naposled Bahghdad - divat se na ohnostroj na TV - jako na football - s Budweiser  Special a placat radosti.
    Trochu perspektivy jak svet vidi USA - od
    Harold Pinter Umění, pravda a politika
    ospravedlněním invaze do Iráku bylo, že Saddám Husajn vlastní velmi nebezpečné zbraně hromadného ničení, z nichž některé mohou být odpáleny během pouhých pětačtyřiceti minut a způsobit strašlivou katastrofu. Ujišťovali nás, že je to pravda. Pravda to nebyla. Říkali nám, že Irák je napojen na al-Káidu a že spolu s ní nese odpovědnost za hrůzu v New Yorku 11. září 2001. Byli jsme ujišťováni, že je to pravda. Pravda to ale nebyla. Říkali nám, že Irák ohrožuje světovou bezpečnost. Ujišťovali nás, že je to pravda. Pravda to nebyla. Pravda je něčím zcela odlišným. Pravda se týká toho, jak Spojené státy chápou svou roli ve světě a jaké prostředky volí k jejímu naplnění.
    Než se ale vrátím do přítomnosti, rád bych se ohlédl do nedávné minulosti, čímž mám na mysli zahraniční politiku Spojených států od konce druhé světové války. Domnívám se, že je naší povinností podrobit toto období alespoň částečnému přezkoumání, které nám vymezený čas umožní.
    Každý ví, co se v poválečné době odehrálo v Sovětském svazu a v celé východní Evropě: systematická brutalita, všeobecná hrůza, kruté potlačování nezávislého myšlení. To vše je plně zdokumentováno a ověřeno. Já ale tvrdím, že zločiny Spojených států ze stejného období jsou jen velmi povrchně zmapovány, natožpak zdokumentovány, a už vůbec ne uznány nebo za zločiny považovány.
     
    G. Pašek 6.1.2006 17:24

    Pane Motyko . . .

    A+++
    P.M. 6.1.2006 20:48

    Re: Pane Motyko . . .

    Pane Pasku, zdravim! Dluzim Vam podekovani. Vzdycky me potesi, kdyz mne date kompliment za me povidacky. Uz toho v supliku moc nemam, tak at nezustanu dluznikem.Tak jeste jednou, diky za podporu!
    Sarka 6.1.2006 15:23

    Zajimave

    Me ten clanek nejen dava naprosty smysl, ale vubec mne nepohorsuje jeho nenasilny, evokativni charakter. Clovek preci nepotrebuje polopatisticke "vite, deti, basnik tim chtel rici to a to". "Vykladana" poezie je stejna hruza jako "vykladany" vtip. A v tomhle clanku je poezie i smutek a nevyhnutelnost nebezpeci. Diky, PM, skvele napsane. A mimochodem - ja mela uplne stejnou zkusenost jako jeden autor prispevku nize; tata mel v ten den narozeniny a ja volala, a volala, a volala, a "vsechny linky byly obsazene. Nedalo se tehda do Ceska dovolat po nekolik dni. To asi aby se lidi nebali vybehnout na ty louky..............
    P.M. 6.1.2006 13:43

    Moji mili ctenari!

    Dekuji za pozornost. Zdravim vas srdecne. Dekuji zde specielne Jace, ktera moje povidani vylozila trpelive tem, kteri postradaji primost a nezaludnost socialistickeho realismu. Udernost jednoho z kritiku vyjadrena primym: "Nebudu vas uz cist!" mne v uchu souzni se stejne britkou reakci Anny proletarky:"Budete do nas strilet? My do vas take, pani!"
    No a tomu, kdo me vidi se privazovat k plotu atomove elektrarny musim rict, ze bude zklaman. Nebudu tam. Ta parta, ktera tam otravuje, mne totiz vubec nesedi.
    vita 6.1.2006 15:23

    Re: Moji mili ctenari!

    I jen si poslušte, P.M. Zřejmě ve vás proletářská literatura zanechala nesmazatelné stopy.
    zdenek 6.1.2006 12:09

    To je ale lumpárna

    Napsat poetický, nostalgický text, ve kterém se na pozadí krásy plíží jakási temná hrůza a absolutní zlo, neviditelná smrt pronikající až do morku kostí. Sníh byl růžový, třešně se neurodily a, teď si vzpomínám, i ptáčci to pochmurné jaro méně zpívali. To je stokrát horší propaganda než blokáda hranic nebo přivazování se k plotu jaderné elektrárny. Je mně z toho zle.
    K.Křivan 6.1.2006 11:53

    Opravdu “divný článek”

    i když hezky psaný.
     
    Ty teplotní rekordy a po nich op ět sníh, to by vysvětlovalo ty uschlé (v podstatě zmrzlé) stromy. Ovšem dávat to (a ten barevný sníh) do jednoho článku s Černobylem a Los Alamos je dost hloupé a nechutné.
     
    K A-bombě: pro Japonce, vojáky i civilisty, byla smrt nesrovnatelně „lepší“, přijatelnější, než kapitulace.   Kdyby ji nenařídil sám Bůh Hirohito, nikdy by nekapitulovali. Padnout v boji byla čest, kapitulovat hanba. Zachovat čest bylo (nebo ještě je?) pro Japonce to nejdůležitější. Američani by museli dobýt celé Japonsko, meter po metru, bojovali by vojáci i civilisti, muži i ženy, děti i starci, zbraněmi i bambusovými oštěpy, v hornatém, nepřehledném terénu.
    K.Křivan 6.1.2006 11:54

    Dodatek

    Facit: Zahynul by celý japonský národ a padly by statisíce až miliony GI. Hirošimská bomba zachránila desítky milionů životů. Zaplať Pán Bůh za ní !
     
    JJ 6.1.2006 11:57

    Re: Dodatek

    Podle vseho Japonsko nekapitulovalo kvuli atomovce, ale kvuli hrozbe sovetske okupace, kterou povazovali za podstatne horsi zlo.
    tygr007 6.1.2006 13:26

    Re: Re: Dodatek

    "vseho" = ucebnice dejepisu pro 8 tridy ZS z roku 1974?
    JJ 7.1.2006 17:36

    Re: Re: Re: Dodatek

    Relativne nove dokumenty (50 let po valce), zpracovane v  poradu na bbc.