17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Černobyl

Vjeli jsme do jiného státu, ani jsme na hranici nepřibrzdili. Cedule, která vedle auťáku prolítla vpravo u dálnice, řekla: Nové Mexiko.Jinak se nic nemění - vyprahlá načervenalá krajina, šedozelené keříky, sem tam nazelenalá oáza kolem farmy osvěžená vodou z hluboké studny. Stromy! Chybí mi tu stromy, voňavé smrky a borovice, či aspoň topol nebo dub. Poušť...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Charlie 6.1.2006 14:36

Re: Re: Dodatek

Nemáte pravdu. Přečtěte si o tom něco víc. Dobrý je třeba Hoyt.
JJ 7.1.2006 17:40

Re: Re: Re: Dodatek

To, ze ke kapitulaci donutila Japonciky atomovka je verze 100% tlacena americkou stranou. Oni jsou USA totiz jedinou zemi, ktera jadernou zbran kdy pouzila.
 
Tech faktoru bylo prirozene vice, atomovka mohla hrat svou roli, ale nikoliv tak vysadni, jak je prezentovano.
cassul 6.1.2006 20:50

Re: Re: Dodatek

Já jsem zase četl něco o programu výroby nouzových zbraní, luků, oštěpů, které měly být rozdány mezi starce a děti. Japonsko zcela vážně plánovalo boj do posledního člověka.
Charlie 6.1.2006 23:14

Re: Re: Re: Dodatek

Přesně tak. Ostatně co se dá s bambusem nadělat, to poznali Amíci později ve Vietnamu. Žádná sranda.
Jaka 6.1.2006 10:55

Vito,

vám se nepřiházejí asociace? Ony bývají, mršky, zdánlivě nelogické. Ale jen zdánlivě... Možná hlavně v tomhle je ta člověčí rozdílnost, že kam se naše vzpomínky vydají po spatření čehosi. Solidní článek na téma Černobyl jsem četla na: http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=1395
vita 6.1.2006 12:23

Re: Vito,

Inu, přiházejí. Jen s nima jaxi nelezu na veřejnost, neb moje asociace bývají bez vysvětlení srozumitelné jen mně - a jen v danou chvíli. Pokud něco píšu, snažím se o srozumitelnost. I tak má leckdo s pochopením problém. Nebo ho aspoň předstírá (že, Andy?).
 
Ale jó, on to je vlastně takový surrealismus. Pravda, Nezval byl kratší (a srozumitelnější), ale to byl Pan Básník, co se dá dělat, hned tak někdo ho nedoroste. Tak jo, autore, aspoň vím, koho příště nečíst. Nebo co od koho čekat.
vita 6.1.2006 9:35

Tak jsem opět zmaten.

Nejdřív je v článku cestopisné povídání o cestě kdesi v USA.
Potom jakási etnografická glosa o sněhu na Valašsku.
Pak o třešních a netřešních, usychajících jedlích, žlutém sněhu... - časově neukotvené rodinné vyprávění.
A pak zase zpátky Amerika.
Jo - a v titulku Černobyl.
 
Každý z odstavců je psán gramotně, čitelně, solidní češtinou, má smysl - a výsledek blábol.
F.A.Kekule 6.1.2006 11:21

Re: Tak jsem opět zmaten.

Mě se to líbilo. Asi nejsem ten pravý diskutér.
vita 6.1.2006 12:26

Re: Re: Tak jsem opět zmaten.

Dyť jo. Každý odstavec je pěkný, jazyk solidní (mnohem lepší než je v kraji, natož na netu zvykem), odstavce mají smysl. Každý sám o sobě má smysl.
A dohromady je to nesmysl.
Mirek Šejna 6.1.2006 9:20

Tak tohle je trochu divný článek

Nějak jsem to asi nepochopil. Autor si plete klimatické události s atomovou energetikou. Pravdou je, že duben roku 1986 byl klimaticky poněkud nezvyklý. Ve dnech 8. a 9.dubna padly historké teplotní rekordy (23,6 a 24,6 stupně). Do Čech tehdy proudil horký vzduch ze Sahary. Ale už tři dny nato napadl sníh a poté padl opět teplotní rekord, kdy jsme 13.dubna mrzli při -3,2 stupňů. Tahle nezvyklá cirkulace způsobila, že napadl sníh obarvený saharským pouštním prachem. Černobylská tragédie pak propukla až 26.dubna, tedy 13 dní poté, co napadl barevný sníh.
MF 6.1.2006 10:15

Re: Tak tohle je trochu divný článek

Teď jsem teprve pochopil, o co v tom článku zřejmě šlo.
J.Lukavský 6.1.2006 8:58

Źlutý sníh

Barevný sníh může být písek zvednutý bouří na Sahaře a přenesen až do Evropy (má přesně kulatá zrnka pod mikroskopem) nebo pylová zrnka např. borovic nebo jsou to řasy, které narostou na starém sněhu na jaře.Ve vysokých horách je běžný sníh červený, v nižších polohách žlutý či zelený podle toho co tam naroste. Zajímalo by mě kdy a kde to bylo a zda se to někdy opakovalo. U nás byl barevný sníh pozorován ve V.Tatrách, Krkonoších i na Šumavě. Zdravím, J.Lukavský. end
Petr Vaňura 6.1.2006 8:36

Dokonce i po Nagasaki existovala v Japonsku válečnická klika,

která se pokusila zvrátit rozhodnutí přijmout podmínky Postupimi. Na rozdíl od Německa nebyla ve skutečnosti kapitulace Japonska bezpodmíněčná. Spojenci souhlasili s tím, aby na trůnu zůstal Hirohitro, který osobním zásahem naklonil váhy proti dalšímu pokračování ve válce.
Japonští militariské sice r. 1945 věděli, že válku nevyhrají, doufali ale v kompromisní mír, který by jim ponechal většinu z toho, co dobyli v první fázi války.
Jinak, SSSR sice vstoupil do války až 8.8.1945 ale dobytá území, na rozdíl od Američanů, dodnes Japonsku nevrátil, Rusko si je hodlá ponechat
.
 
Jiri Janecek USA 6.1.2006 8:52

trochu slozitejsi

It didn't take long after the atomic bombings for questions to arise as to their necessity for ending the war and Japan's threat to peace. One of the earliest dissents came from a panel that had been requested by President Truman to study the Pacific war. Their report, The United States Strategic Bombing Survey, was issued in July 1946. It declared, "Based on a detailed investigation of all the facts and supported by the testimony of the surviving Japanese leaders involved, it is the Survey's opinion that certainly prior to 31 December 1945 and in all probability prior to 1 November 1945, Japan would have surrendered even if the atomic bombs had not been dropped, even if Russia had not entered the war, and even if no invasion had been planned or contemplated." (Bernstein, ed., The Atomic Bomb, pg. 52-56).
In 1948 Sec. of War Henry Stimson published his memoirs, ghost-written by McGeorge Bundy. In them Stimson revealed, "It is possible, in the light of the final surrender, that a clearer and earlier exposition of American willingness to retain the Emperor would have produced an earlier ending to the war". Stimson and Bundy continued, "Only on the question of the Emperor did Stimson take, in 1945, a conciliatory view; only on this question did he later believe that history might find that the United States, by its delay in stating its position, had prolonged the war." (Stimson & Bundy, pg. 628-629).
Robert Butow has affirmed Stimson's position: "Secretary of War Stimson has raised the question of whether an earlier surrender of Japan could have been achieved had the United States followed a different diplomatic and military policy during the closing months of the war. In the light of available evidence, a final answer in the affirmative seems possible, even probable." Butow continues, "Although it cannot be proved, it is possi
Historik 6.1.2006 9:04

Re: trochu slozitejsi

Až po Nagasaki a vstupu SSSR do války, převládl v Japonsku názor, že válka je prohraná. Pan Pergill připomněl Okinavu, já bych, vedle Iwojimy kde 20000 Japonců bojovalo takřka do posledního muže (zbylo jich jen pár set, Američané měli ztráty 10000) připomněl ostrov Saipan. Právě odtud a z blízkého ostrova Tinian létaly B 29 na Japonsko, základnou pro útok A bombami byl Tinian. Tam Japonci nejprve při svém protiútoku proti vylodivším se Američanům, poslali ve stylu ajatoláha Chomeinyho před útočící vojáky VLASTNÍ civilisty, včetně žen a dětí. Když boj o ostrov prohráli, následovaly hromadné sebevraždy, jakýsi iniciativní fanatik dokonce povraždil děti v tamním sirotčinci...
 
van Kat 6.1.2006 9:26

Probůh

vždyť tímto textem se prohlašuje opak toho co tvrdíte. Buďto máte potíže s angličtinou, nebo máte potíže pochopit psaný text jaksi "an sich" nebo jste Janeček...
Nostalgik 6.1.2006 7:37

Nebyl žádný závod s Hitlerem, jen se ukázalo,

že je možné získat nadvládu na světem. Sice se to podařilo až o 50 let později, ale chudák Albert, ve své politické neznalosti, tomu hodně napomohl. Jinak jsou vaše články, v těchto "nezávislých" novinách milou vzpomínkou na dobu, když byl Neviditelný pes svobodnými novinami. Přeji příjemný den.
Karel 6.1.2006 7:31

Co tim chtěl autor říci?

Pane autore, mohl byste méně chápavým čtenářům - technokratům odhalit, jak souvisí název článku s jeho obsahem? Chcete snad říci, že jako následek černobylské havárie na Valašsku začaly usychat některé stromy a mizet rostliny? Pokud ano, je to někde vědecky popsáno? Totiž pokud nepočítáte ekologisticko/německo/rakouskou propagandu, nikde se nepotkáte s doloženými údaji o něčem podobném, a to ani v Černobylu samotném. Podobně je tomu u zvýšené úmrtnosti a nárůstu různých onemocnění - statisticky je nelze prokázat. Podívejte se třena na WHO.
Pavka 6.1.2006 17:29

Re: Co tim chtěl autor říci?

A co dle komunistu nevyvratitelny ukaz "Ruda zare nad Kladnem"? A ted vy chytraci mudrujte!
Jiri Janecek USA 6.1.2006 6:46

Bomba pak ukončila válku?

Hezky clanek - ale ..mohla byt valka ukoncena bez WMD?
ale jak dokumenty ukazuji
On August 6 and 9, 1945, the cities of Hiroshima and Nagasaki were destroyed by the first atomic bombs used in warfare.
Documents on the decision to use the atomic bomb are reproduced here in full-text form. In most cases, the originals are in the U.S. National Archives. Other aspects of the decision are shown from accounts by the participants. This page was new May 29, 1995, and it was last updated August 9, 2003.
 Japonsko se chtelo vzdat jeste pred pouzitim nasi A-Bomb na jejich mesta - asi doposud nehorsi masakr s WMD na civilistech 20 stoleti.
Jiz se rozjela geopolitika a USA muselo ukazat svetu co dokaze.
dvd 6.1.2006 7:18

Chtělo se evzdát již dríve

uveďte link, prosím.
Jiri Janecek USA 6.1.2006 8:46

japonsko bylo pripraveno jednat - odkazy - jsou jich desitky - use GOOGLE

 
je asi nejzajimavejsi -
kdo chtel valku protahnout co nejdele bylo SSSR - zabrat co nejvice Asie
- a kdyby Truman necemu rozumel - asi by nebyla Severni Korea
 
A.S. Pergill 6.1.2006 8:37

Re: Bomba pak ukončila válku?

Blábol. Důstojník s nahraným Hirohitovým proslovem se musel s nasazením života probojovat přes soldatesku, která se do poslední chvíle snažila odvysílání kapitulačního projektu zabránit. Do Hirošimy a Nagasaki se připravovala obrana japonských ostrovů dům od domu, třeba i bambusovými tyčemi a podobnými prostředky. Na Okinawě to proběhlo tak, že se podařilo zachránit ani ne deset procent japonských civilistů, zbytek buď padl v boji nebo spáchal hromadné sebevraždy. A Okinawa byla v té době Japonci desítky let kolonizována a brali ji jako součást svého území = na japonských ostrovech by to vypadalo podobně. Obyvatelstvo bylo zblblé masívní propagandou a mělo náhled na situaci na ještě nižší úrovni než desetiletí kluci z HJ, bránící "vůdcův" hlavní stan v Berlíně. U Japonců sice existovaly úvahy o kapitulaci (i sám Jamamoto se po porážce u Midway vyjádřil v tom smyslu, že je válka prohraná), ale ne v hlavním politickém proudu, který by měl reálnou moc a přístup k císaři. To změnily opravdu až A-bomby.
Historik 6.1.2006 8:46

Re: Bomba pak ukončila válku?

Ještě jeden detail. Japonská armáda odmítla evakuaci civilistů z Hirošimy, o kterou před svržením A-bomby usilovala civilní správa. Ženy a děti od 11 let byly totiž nasazeny ve zbrojním průmyslu a při budování obrany. US nálet na Tokio v březnu 1945, při kterém mimochodem zahynulo více lidí, než v Hirošimě, např. ochromil budování japonské obrany na daném úseku.
Japonská obrana proti vylodění v úseku, kterému velel polní maršál Hata, jehož štáb sídlil v Hirošimě (a na rozdíl od samotného maršála, který by jen lehce zraněn většinou zahynul), měla naproti tomu hloubku přes 300 km. Pro srovnání, předem připravená sovětská obrana u Kurska r. 1943 měla hloubku jen 100 km a ani tisíce německých tanků ji tehdy neprorazilo.
 
Sch.glosátor 6.1.2006 10:16

Je naprosto nepodstatné že se Japonsko chtělo vzdát.

"Chtění" není nic. Podstatné je že se nevzdalo. Kdyby se vzdalo, mělo na to, tedy jeho vláda, dost času,  bomby by nedopadly.
Kolt 6.1.2006 14:24

Re: Je naprosto nepodstatné že se Japonsko chtělo vzdát.

V komunisticky ucebnicich se o Hiroshime a Nagasaki psalo: ... kdyz uz byl vysledek valky jasny, svrhli Americane... To je podle me jeste lepsi. Tomu se neda vytknout proste nic.
Šumavák 6.1.2006 4:48

Opatrně s těmi fakty! Pamatuji-li se správně tak

atom poprvé "řetězově rozbíjel" nějaký /:-))/ Enrico Fermi v r. 1942 pod tribunou Chicagského fotbalového stadionu.A byl to američan jako řemen. Teda alespoň od '38 roku, kdy před Hitlerem, už jako nositel Nobelovy ceny za fyziku, zdrhnul do USA.V Los Alamos se děly jiné věci, které ovšem s jadernou energetikou neměly nic společného.A vyvrcholily Hirošimou a Nagasaki.
Šumavák 6.1.2006 4:51

Pravda, Fermi se na nich se spoustou dalších známých fyziků podílel.

Jaka 6.1.2006 2:38

Zdravím moc, PM., v novém roce,

a ráda jsem si přečetla Váš text, který mě vždycky naladí do nostalgie, protože mě povodí po místech, která znám a ke kterým mi přidáte jiný úhel pohledu, poetičtější, kouzelnější. Je cítit, že  cykly přirodních zázraků máte pěkně hluboko pod kůži, vidíte to vlnící se jehličí, které se jindy umí i hrozivě rozhoupat, když se vítr zlovolně změní v bouři. A koniklece a ocúny, dva absolutní luční zázraky, oba na červeném seznamu... hlavně koniklec, to je samo něžné jaro..
Proti tomu Los Alamos, Hirošima, Nagasaki, hrůza... Hrůza, díky níž nezemřeli na válku mladí kluci, kteří museli bojovat, protože se svět nechal zaskočit bláznem s knírkem a dalšími kamikadze. už vidím místní mírotvorce, jak mě seřvávají argumentem o japonských domorodcích...odmítám...ti chudáci zaplatili daň za svého císaře a šílené generály, bohužel. Nikdy nepřestane platit - chceš-li mír, připravuj válku. Agresor musí zaplatit... 
A Černobyl? To byla taky agrese - nevzdělanosti, neumětelství. Ale jakkoli to zní hrozně, každé zlo je k něčemu dobré...tyhle systémy se přehodnotily a dnes je atomová energetika dál a mnohem bezpečnější. A není zas až tak moc variant, tedy zatím.. ale atomová elektrárna už nedělá atomové mraky. Zato máme atomium v Bruselu :- )))
Vera 6.1.2006 1:33

Pane Motyko

Dekuji, ze jste mne opet nezklamal.  Navstevuji obarveneho psa jen abych se podivala, je-li tu zase Vase vypraveni. A pekne vitam do Colorada.