18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

VÍKENDOVINY: Polívka je grunt a maso je špunt

To o tom gruntu říkala naše babička, když jsem byl malý kluk. A já se toho od tý doby držel a držím. Jako o svačinách v kamrlíku vedle "navažovny", což byla dílna ve fabrice, kde jsem pracoval.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Šádek 23.2.2014 15:54

Bezva jsem se pobavil.

Škoda, že tohle vše, co autor popsal, jsem nezažil, já bydlel na Moravě, tam to takové nebylo.

Š. Matyášová 23.2.2014 13:23

jak neuměli?

prostě tu nebyla soja....

P. Kmoníček 22.2.2014 14:16

pane Vlku,

krásné!

V. Vlk 22.2.2014 11:37

Re: Polívka už grunt proeurošustroval

Myslíte hospodu "U Hubatků" že . Co jste tam dělal? Já tam chodil ráno vytahovat topiče od piva, aby šli zatopit do kotelen a nechlastali celé dopoledne. Tam se začínalo už ve 4 ráno a byla tam  neuvěřitelná společnost popelářů, metařů, topičů, dělňasů z ČKD a Pragovky, zapomenutých opilců , taky esenbáků co šli ráno na polívku, vágusů a umělců. Občas se tam vyskytoval , jako v nedaleké "Slavii" u "Gongu" též Václav Havel a jeho parta. Polívky tam měli excelentní.

V. Vlk 22.2.2014 11:31

Re: Pane Vlku,

Boha,jak mne napadl ten Botič místo Rokytky nechápu....

M. Mýval 22.2.2014 10:00

Polívka už grunt proeurošustroval

Nedávno jsem si dal  dršťkovou europolívku v Lídlu v rámci zabijačkové akce. Takovou tu v té umělohmotné trubce. Poctivá byla, pravé dršťky, ale ten grunt jí chyběl. Prostě Němci umí udělat leda eintopf. Vzpomínám na dršťkovou v sedmdesátých na nám. LM ve Vysočanech u ČKD. Otvírali tam snad v pět ráno a ta polívka to byl nektar a rohlíčky od Odkolka který byl za tratí prostě báseň. Průšvih tohoto národa je, že ti starý prvorepublikoví fachmani se osmdesátéhodevátého nedožili

J. Veselý 22.2.2014 7:24

Radost číst.... :-)

Recept vyzkouším...

M. Krátký 22.2.2014 6:43

Pane Vlku,

zase nádhera - jen ten Botič jste spletl s Rokytkou - ale i tak super. Hezké sobotní ráno, už svítá.

B. Hudzieczek 22.2.2014 1:40

V zásadě ta jíška není nutná

a nejsem si jist, zda to není taková česká improvizace, protože s tím moukovým zahušťováním se setkávám zejména v bývalých zemích Rakousko-Uherských. Zahustit se dá rozmixováním části zeleniny nebo kyselou smetanou. Na straně druhé je třeba říci, že smetana 40% v běžných obchodech asi není k dostání. Takže nechodíte-li na tržiště nebo za chovatelem krav, mnoho možností nemáte.