3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ÚVAHA: Papež chce změnit Otčenáš

Je fakt, že tato záležitost se týká pouze křesťanů, spíše jenom katolíků, ale papeže Frantška zná asi každý, neboť je to člověk jistě nebojácný, ale i kontroverzní. Mluví k celému světu, čímž podle mě překračuje svoje kompetence, ale lidé ho pozorně sledují, tak proč o tom nemluvit. Má ale ve všem pravdu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rudolf 19.12.2017 8:44

Re: Jsem ateista

Tak, pokud chcete dokázat, že Bůh existuje fyzicky, tak sem s tím. Jsem jedno ucho.

S. Netzer 19.12.2017 8:43

Re: Kam se hrabe papež na nás komunisty a putinisty!

:-))))

P. Rudolf 19.12.2017 8:39

Re: Jsem ateista

Vím pouze z vyprávění těch, kteří říkají, že věří v Boha, co tím ten který myslí. Nemám důvod jim to nevěřit a už vůbec žádný s tím nesouhlasit.

S vaší poslední větou však zásadně nesouhlasím, neb je naprosto osobní a intimní věcí každého v CO věří. A těch možností je bezpočet. Že svou víru jeden dává na odiv a druhý ji spíš chrání v sobě, je nezadatelným právem každého.

V. Student 19.12.2017 8:39

Matoušovo evangelium

zmiňuje verzi "...a nevydej nás v pokušení." (Ekumenický překlad, Kralická verze je "neuveď"). Takže bych se za oživení Matoušovy ekumenické alternativy přimluvil. Je logičtější.

Ale může se tím odstartovat snaha o úpravu biblických textů ve větší míře. To by v principu asi nevadilo, některé překlady nejsou přesné. Jeden příklad: "...kdo mě chce následovat, vezmi svůj kříž a následuj mě." Kolik jen úvah bylo na toto téma napsáno, jedna lepší než druhá, všechny s motivem přijetí svého údělu, tak se to vykládalo. A přitom, pokud vím, správný překlad je "vytrhni svůj kůl a následuj mě", který ovšem vede k výkladům s motivem téměř opačným, tedy osvobození se od nežádoucích vazeb, zpřetrhání pout která člověka omezují...

V tom je právě problém - jaké texty upravit a jaké ne. Ustojí to církev?

L. Bystrý 19.12.2017 8:35

Kam se hrabe papež na nás komunisty a putinisty!

Přesně to napsal můj drahý soudruh a soukmenovec Polanský: Papež nerozumí Otčenáši, protože chyběl ve škole, v naší ZDŠ, na hodinách Občanské nauky! Ba i později, když jsme studovali Vědu věd, tak budoucí papež František chyběl!

A když jsme studovali VUML a VŠP, tak ten papeženec chyběl TUPLEM! Proto prostě NEMŮŽE rozumět základním problémům tmářského, ke zkáze odsouzeného křesťanství! Za to my vědečtí ateisti – my jim rozumíme NAPROSTO DOKONALE!

Ano, naše znalost Vědy věd, čili marxismu-leninismu-stalinismu-putinismu, dává nám Čechům a Rusům do rukou JEDINEČNÝ nástroj na poznání a měnění světa. Díky Vědě věd rozumíme kapitalismu a demokracii lépe než Euroameričani a křesťanství lépe než křesťani.

Proto není divu, že právě nás Západoasiaty si Velebná Matka Příroda vyvolila mezi všemi národy celého Vesmíru - aby mezi nás porodila svého jediného Syna, Nesmrtelného Lenina. Ano, my Češi a Rusové jsme VYVOLENÝM národem, proto jsme tak dokonalí.

Ať věčně žije Veliký Putin, Budiž Jeho Jméno Pochváleno, naše jediná opravdová záštita proti EU a NATO!

M. Pavlíček 19.12.2017 8:33

Re: Jsem ateista

Takže Ti, kdo věří, že Bůh je "někdo" jsou nevzdělanci. Skvělé, p. Rudolfe. Mohl bych Vám tady uvést plejádu zvučných jmen vědců, kteří věří, že Bůh je "někdo" Vy jim svým vzděláním nesaháte ani nad chodidlo. Ovšem egem a namyšleností je samozřejmě zdaleka přesahujete.

P. Rudolf 19.12.2017 8:30

Re: Vcelku metodicky správně

Myslel jsem to trochu jinak - jistě existují lidé, kteří věří, že Bůh neexistuje, označit však tímto názorem všechny ateisty je pitomost. Nic víc.

D. Habina 19.12.2017 8:25

Re: Jsem ateista

Jo a a zapmněl jsem na ty co věří , že bůh je příroda, ale pořád je to verze boha. "Něcisti" jsou ti co neví v co vlastně věří, "věří v NĚCO nad námi".

J. Karlík 19.12.2017 8:21

Re: „Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

Klidně se ožerte, brzy tady bude půlměsíc a na své zapadoasijske hodnoty můžete zapomenout. Děláte si ze všeho bohapustou zadel a asi se z reakcí dobře bavíte.

J. Sova 19.12.2017 8:15

Re: Má pravdu, přecedo!

Kdyby vám bůh pozabíjel všechny děti a pak řekl, že dostanete jiné, budete s tím spokojená?

D. Habina 19.12.2017 8:13

Re: Jsem ateista

Ale pochopil. Ti co věří , že bůh je všude kolem nás je v nás v každém kameni. Nebo ti co věří , že bůh je něco co nelze si představit tak stále věří v boha v různých podobách. Ale jsou lidé co řeknou , že v boha nevěří, ale vzhledem k okolnostem, třeba aby neurazili, tak řeknou , že věří v něco co má nad námi a světem kontrolu a přesahuje nás atd. a bla bla bla.

D. Polanský 19.12.2017 8:12

Vcelku metodicky správně

Ten, kdo říká že Bůh není, není ateista. Ateista je někdo, komu jsou otázky existence Boha šum a fuk. Z toho titulu ani žádné soudy k tomu problému nevynáší.

J. Sova 19.12.2017 8:09

Re: Bůh pokoušel Abrahama

Num 22,20 V noci přišel Bůh k Bileámovi a řekl mu: „Když ti muži tě přišli pozvat, jdi s nimi. Ale budeš dělat jenom to, co ti poručím.“ Bileám tedy ráno vstal, osedlal svou oslici a jel s moábskými velmoži.

I vzplanul Bůh hněvem, že jede ...

D. Polanský 19.12.2017 8:09

Zcela nepochopeno,

tohle vím od mlada, a to mi je 65. Bůh nás testuje a pravý křesťan odolá. Pokušení jsou nejen sexuální, ale i majetek, vysoká funkce, společenský úspěch. No a když neodolá, tak se z hříchu vyzpovídá, nasype si na hlavu popel, pomodlí se pár Otčenášů a jede se dál. Papež asi nebyl ve škole, když se význam Otčenáše přednášel.

J. Karlík 19.12.2017 8:07

Re: Jsem ateista

Každý trochu vzdělanější člověk ví, že neví nic.

P. Rudolf 19.12.2017 8:04

Re: Jsem ateista

Nějak jste nepochopil.

Jestli někdo věří ve fyzickou, či jinou existenci svého Boha, je to v pořádku, neb je to jenom jeho věc. Mně do toho nic není, stejně tak, jako jemu do toho, v co a jak věřím já.

D. Habina 19.12.2017 7:54

Re: Jsem ateista

No to nesouhlasím a dodal bych , že nejhorší jsou "trpaslíci".

V tomto případě "NĚCISTI". Už Duka se o "něcistech" vyjadřoval hanlivě a to je jedna z mála věcí ve které jsem s ním za jedno.

"Něcisti" to jsou v podstatě takoví "věřící mrzáčci". Nevědí v co, ale věří v to ! Já jako ateista nevěřím na nadpřirozené síly, zázraky, nebe, peklo, boha, atd. a klidně si tomu "vy věřící" říkejte jak chcete. Prostě když to shrnu "nevěřící" je podle věřících "divnej" a nevěří mu ( ostatně průzkumy to potvrzují ).

Jenže je omyl vykládat si nevíru v boha jako něco špatného, dokonce jsem slyšel, že nevěřící nemohou prožívat dobro a lásku tak jako věřící a jejich život je prázdný. Kde berou takovou jistotu aniž by věděli jaký život v "nevíře" je ?

P. Rudolf 19.12.2017 7:30

Jsem ateista

papeže Františka si ale za mnohé jeho názory velmi vážím. Vnitřní debaty katolíků mne neoslovují, nesleduji je a nemám tudíž sebemenší ambice jim do toho mluvit.

Ohrazuji se však, autore, vůči vašemu tvrzení, že ateisté věří, že Bůh neexistuje. To je naprostá pitomost. Ateistovi je nějaký svatý naprosto ukradený, svým spoluobčanům, kteří jsou pobožní, jej ale ze srdce přeje, ale sám se jeho existencí či neexistencí absolutně nezabývá. Proč by to dělal? Navíc každý trochu vzdělanější člověk ví, že Bůh není "někdo" nýbrž víra v "něco". A tu má každý člověk, každý trochu jinak, aniž by k tomu, v případě ateistů, potřeboval onu symboliku Boha.

D. Habina 19.12.2017 7:08

NO TO SNAD NE !

Nejsem odborník přes teologii ani psycholog. Jsem obyčejný ateista.

Cítím to stejně. To tam patří a důvod je stejný, navíc to boha spíše zvětšuje a ukazuje jeho moc. Bůh chce pomáhat všem lidem a to i těm špatným a tímto ukazuje, že dobrý člověk není pouze ten který velebí boha, dělá dobré skutky a chodí do kostela. Co když je ten člověk v jádru špatný a bohu se chce jen zalíbit ? Proto musí bůh nějak vytáhnout z člověka to špatné aby mu ukázal pravdu a nenechal ho žít ve lži, proto musí bůh sjednat pro některé zkoušku a uvést je v pokušení. A pokud někoho bůh uvádí v pokušení tak zkouší ryzost jeho víry. pokud bůh někoho uvede v pokušení, říká mu tím , že jeho víra není tak pevná jak si o sobě myslí a týká se to všech, nikdo není dokonalý a jak je vidět ani papež !

J. Schwarz 19.12.2017 6:51

Papež František

je rouhač, který chce opravovat samotného Boha...

J. Schwarz 19.12.2017 6:50

Re: „Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

Teď jste se střelil do vlastní nohy, neboť z víry ve Stalina, Castra, Maa či Che Guevaru šlo páchat dobro mnohem víc bohatých a učených mužů i žen než bylo všech světců od Kristových časů...

B. Volarik 19.12.2017 6:41

Tento papež je dost unikátní.

On je totiž docela obyčejný levičácký socan latinskoamerické provenience.... V jižní Americe je jich jak nas...eto.

F. Češka 19.12.2017 5:36

Ateisté nebudou pohoršeně křičet

Znal jsem takové ateisty, kteří se bavili a smáli víře dokud na ně nedošlo

P. Boublíková 19.12.2017 5:30

Ateisté nebudou pohoršeně křičet

Proč by to dělali? Ateisté se pobaví a zasmějí sporům náboženských dogmatiků.

J. Sova 19.12.2017 4:49

Re: Má pravdu, přecedo!

Ale byl s tím svolný.

J. Sova 19.12.2017 4:40

Bůh pokoušel Abrahama

zabít svého syna Izáka jako zápalnou oběť. Taky pokoušel Davida: 2Sam 24,1 "Hospodin znovu vzplanul proti Izraeli hněvem a podnítil Davida proti nim: „Jdi, sečti Izraele a Judu!“"

Vševědoucí Bůh by samozřejmě věděl, jaký bude výsledek.

J. Babička 19.12.2017 2:51

Re: Je to jeho vec

Severní Korea je sekulární stát, Cirkev tam zákony porušovat nemůže.

L. Bystrý 19.12.2017 2:51

„Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

... se celý rozpadá!“ Tato slova prý řekl tzv. Bůh jistému Františkovi, prostřednictvím tzv. svatého obrazu. Kdyby se něco takového stalo nám Západoasiatům, skálopevně věřícím vědeckým ateistům, tak bychom se šli vyzvracet – v přesvědčení, že jsme se prostě ožrali.

Ten dávný pobloudilý Makarón ovšem neměl ani naše vzdělání, ani naši morálku. V tzv. Boha věřil (vážně VĚŘIL, i když je to těžko k uvěření, pro nás komunisty a putinisty), tudíž pochopil ta slova ne jako halucinace, nýbrž jako tzv. zázrak – a začal páchat tzv. dobro, místo aby si užíval dědictví po svém bohatém otci.

Právě po tom středověkém bloudovi se jmenuje současný papež. A nomen omen – též je to bloud. Místo práce na zrušení papeženectví a křesťanství chce obojí nejen zachránit, nýbrž i POSÍLIT!! A to přesto, že vidí (zas tak velký bloud není, aby neviděl) vítězství NAŠICH ZÁPADOASIJSKÝCH HODNOT: zdravé nenávisti, víry v konečnou smrt a rozklad, víry v prospěšnost odsunu a likvidace nepřizpůsobivých individuí, společenských tříd i národů. Ano, našinec chápe pokrok a nevyhnutelnost rozpadu evropských hodnot: Tzv. pravdy, tzv. lásky a odpuštění, tzv. rovnosti mezi lidmi i pohlavími, atd. apod., až hanba takové věci psát i číst, že. My dávno věříme v sebe a v národní Vůdce, v Miloše, Babiše, Lenina a Putina. Na tzv. Boha házíme bobek, stejně jako na křesťanskou Pravdolásku.

A teď k nám přichází bloud František s návrhem na DALŠÍ modernizaci tmářského křesťanství ... ZROVNA TEĎ na Vánoce, které jsme si chtěli užít po našem – nažrat se jak prasata, ožrat si držky, v telce se podívat na Slunce, seno, jahody. Co uděláme? Pošleme ho k čertu s celým Otčenášem! Máme jiné starosti, za chvíli si zvolíme našeho Miloše, a pak už bude referendum o vystoupení naší vlasti z EU a NATO, o návratu do Velikého Ruska. Ano, s evropskými hodnotami je u nás ámen, na věčnost, zaplať Lenin.

„Veliký Putine, neuveď nás v pokušení zradit naše západoasijské hodnoty, nýbrž zbav nás hříchu kapitalismu a demokracie. Krleš!“

P. Dvořák 19.12.2017 2:44

Re: Vzhledem k autoru Otčenáše

Tak tak. On je to takový překladatelský oříšek.

P. Čížek 19.12.2017 1:35

Vzhledem k autoru Otčenáše

by možná místo filozofování stálo za to se začít pídit v nejstarších zdrojích po možnosti přesného překladu.