17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

ÚVAHA: Papež chce změnit Otčenáš

Je fakt, že tato záležitost se týká pouze křesťanů, spíše jenom katolíků, ale papeže Frantška zná asi každý, neboť je to člověk jistě nebojácný, ale i kontroverzní. Mluví k celému světu, čímž podle mě překračuje svoje kompetence, ale lidé ho pozorně sledují, tak proč o tom nemluvit. Má ale ve všem pravdu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Habina 19.12.2017 7:08

NO TO SNAD NE !

Nejsem odborník přes teologii ani psycholog. Jsem obyčejný ateista.

Cítím to stejně. To tam patří a důvod je stejný, navíc to boha spíše zvětšuje a ukazuje jeho moc. Bůh chce pomáhat všem lidem a to i těm špatným a tímto ukazuje, že dobrý člověk není pouze ten který velebí boha, dělá dobré skutky a chodí do kostela. Co když je ten člověk v jádru špatný a bohu se chce jen zalíbit ? Proto musí bůh nějak vytáhnout z člověka to špatné aby mu ukázal pravdu a nenechal ho žít ve lži, proto musí bůh sjednat pro některé zkoušku a uvést je v pokušení. A pokud někoho bůh uvádí v pokušení tak zkouší ryzost jeho víry. pokud bůh někoho uvede v pokušení, říká mu tím , že jeho víra není tak pevná jak si o sobě myslí a týká se to všech, nikdo není dokonalý a jak je vidět ani papež !

V. Student 19.12.2017 9:04

Re: NO TO SNAD NE !

Na ateistu dobré:-). Ale jestli dovolíte... lidstvo často sklouzávalo, sklouzává a sklouzávat bude do tendencí více či méně si Boha polidštit. Je to pochopitelné, ale také nebezpečné. Četl jste Nietzscheho "Lidské, příliš lidské"? Právě tomuhle se vysmívá. Lépe řečeno, on tendencí lidí "trochu si Pánaboha polidštit" dává absolutní rozměr ve smyslu popření boží existence. Podle něj Bůh neexistuje, a dokládá to mimo jiné právě zjednodušujícími výroky věřících, ze kterých to "lidské, příliš lidské" trčí až příliš.

Takže nastavování zrcadla člověku prostřednictvím uvedení do pokušení, bych nechal psychoanalytikům nebo psychiatrům. Bohu se jistě nelíbí, když člověk žije ve lži, ovšem připustíme-li že je "láska", to je totiž to jediné jasné, co o něm prostřednictvím evangelií víme, zatímco pokušitel je ďábel, pak je ta změna v Otčenáši opravdu nutná...

V. Student 19.12.2017 9:27

Re: NO TO SNAD NE !

Mimochodem, víte že jméno Lucifer je v překladu "nositel světla"? Myšleno samozřejmě světlo poznání, nikoli lampička. Původně to byl anděl, který měl tento dar. Viděl i do nás lidí. A to co viděl, neunesl. Vzbouřil se proti Bohu a řekl, že něčemu takovému jako je člověk sloužit nebude. Stal se tedy andělem zavrženým. Od té doby, aby se ospravedlnil, na nás Bohu neustále žaluje. Intrikuje, poštívá, zveličuje problémy.

Jeho Spratky, ať už jsou si této své temné služby vědomi či ne, poznáte podle toho, že se mu snaží podobat. Démonizují druhé lidi, stále tvořivěji nám strkají pod nos náš smrádek a nutí, abychom se jedni nad druhými pohoršovali, protože není nad moralistu, který druhými pohrdá. Ne nadarmo je pýcha jeden z nejtěžších hříchů. A jak se jim daří! To ti druzí se snaží "říkat pravdu s láskou". Jak snadné napsat, ale jak nesnadné konat! Teprve kdo se o to opravdu pokusí, ví, jak strašně těžké to je. To byste nevěřil. Nebo věřil?

D. Habina 20.12.2017 9:20

Re: NO TO SNAD NE !

Musím reagovat, protože si považuji, že někdo je ochoten věnovat mému zamyšlení tolik času. Zaujalo mě, že vždy je moralista maskován jako ten kdo nemoralizuje, jen přináší "pravdu". Pravda je relativní a věřím , že věřící lidé mají tu svou a já jim rozumím , protože má také tu svou. Nepohoršuji se nad nikým, dokud on se nepohoršuje nad jinými jen proto, že mají svou pravdu. Rád naslouchám těm co chtějí naslouchat, ale nesmí nutit nikoho přijímat to co je pro ně nepřijatelné, tak jako já je nebudu nutit. Každý na svou pravdu přišel jinou jedinečnou cestou a je lepší když člověk dojde k pravdě, ať je jakákoliv, cestou poznání a ne jen papouškováním dogmat.

D. Habina 20.12.2017 9:32

Re: NO TO SNAD NE !

Ďábel a Bůh jedno jsou. Bez ďábla není boha neb potom by všude byl ráj a ráj jak známo je za odměnu :-)

J. Schwarz 19.12.2017 6:51

Papež František

je rouhač, který chce opravovat samotného Boha...

J. Kavalír 19.12.2017 9:11

Re: Papež František

A v čem? To jako že Bůh koukal překladatelům Bible přes rameno a našeptával jim ten "správný" překlad původního textu?

J. Sova 19.12.2017 9:41

Re: Papež František

Katechismus katolické církve, §105:

Bůh je autorem Písma svatého. „Co bylo Bohem zjeveno a je v Písmě svatém obsaženo a vyjádřeno, bylo zaznamenáno z vnuknutí Ducha svatého. Svatá matka církev totiž považuje podle apoštolské víry všechny knihy jak Starého, tak Nového zákona se všemi jejich částmi za posvátné a kanonické, protože jejich původcem je Bůh, neboť byly sepsány z vnuknutí Ducha svatého, a jako takové byly církvi předány.“

B. Volarik 19.12.2017 6:41

Tento papež je dost unikátní.

On je totiž docela obyčejný levičácký socan latinskoamerické provenience.... V jižní Americe je jich jak nas...eto.

F. Češka 19.12.2017 5:36

Ateisté nebudou pohoršeně křičet

Znal jsem takové ateisty, kteří se bavili a smáli víře dokud na ně nedošlo

R. Langer 19.12.2017 14:04

Re: Ateisté nebudou pohoršeně křičet

Jo, a "věřící" z toho zřejmě měli hroznou radost, jak to z vašeho podání vyznívá. Takže zřejmě taky pěkná pakáž. :-P

P. Boublíková 19.12.2017 5:30

Ateisté nebudou pohoršeně křičet

Proč by to dělali? Ateisté se pobaví a zasmějí sporům náboženských dogmatiků.

V. Student 19.12.2017 9:38

Re: Ateisté nebudou pohoršeně křičet

Začínám, abyste se mohla zasmát: Otčenáš si rozvracet nedáme!

J. Sova 19.12.2017 4:40

Bůh pokoušel Abrahama

zabít svého syna Izáka jako zápalnou oběť. Taky pokoušel Davida: 2Sam 24,1 "Hospodin znovu vzplanul proti Izraeli hněvem a podnítil Davida proti nim: „Jdi, sečti Izraele a Judu!“"

Vševědoucí Bůh by samozřejmě věděl, jaký bude výsledek.

J. Sova 19.12.2017 8:09

Re: Bůh pokoušel Abrahama

Num 22,20 V noci přišel Bůh k Bileámovi a řekl mu: „Když ti muži tě přišli pozvat, jdi s nimi. Ale budeš dělat jenom to, co ti poručím.“ Bileám tedy ráno vstal, osedlal svou oslici a jel s moábskými velmoži.

I vzplanul Bůh hněvem, že jede ...

L. Bystrý 19.12.2017 2:51

„Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

... se celý rozpadá!“ Tato slova prý řekl tzv. Bůh jistému Františkovi, prostřednictvím tzv. svatého obrazu. Kdyby se něco takového stalo nám Západoasiatům, skálopevně věřícím vědeckým ateistům, tak bychom se šli vyzvracet – v přesvědčení, že jsme se prostě ožrali.

Ten dávný pobloudilý Makarón ovšem neměl ani naše vzdělání, ani naši morálku. V tzv. Boha věřil (vážně VĚŘIL, i když je to těžko k uvěření, pro nás komunisty a putinisty), tudíž pochopil ta slova ne jako halucinace, nýbrž jako tzv. zázrak – a začal páchat tzv. dobro, místo aby si užíval dědictví po svém bohatém otci.

Právě po tom středověkém bloudovi se jmenuje současný papež. A nomen omen – též je to bloud. Místo práce na zrušení papeženectví a křesťanství chce obojí nejen zachránit, nýbrž i POSÍLIT!! A to přesto, že vidí (zas tak velký bloud není, aby neviděl) vítězství NAŠICH ZÁPADOASIJSKÝCH HODNOT: zdravé nenávisti, víry v konečnou smrt a rozklad, víry v prospěšnost odsunu a likvidace nepřizpůsobivých individuí, společenských tříd i národů. Ano, našinec chápe pokrok a nevyhnutelnost rozpadu evropských hodnot: Tzv. pravdy, tzv. lásky a odpuštění, tzv. rovnosti mezi lidmi i pohlavími, atd. apod., až hanba takové věci psát i číst, že. My dávno věříme v sebe a v národní Vůdce, v Miloše, Babiše, Lenina a Putina. Na tzv. Boha házíme bobek, stejně jako na křesťanskou Pravdolásku.

A teď k nám přichází bloud František s návrhem na DALŠÍ modernizaci tmářského křesťanství ... ZROVNA TEĎ na Vánoce, které jsme si chtěli užít po našem – nažrat se jak prasata, ožrat si držky, v telce se podívat na Slunce, seno, jahody. Co uděláme? Pošleme ho k čertu s celým Otčenášem! Máme jiné starosti, za chvíli si zvolíme našeho Miloše, a pak už bude referendum o vystoupení naší vlasti z EU a NATO, o návratu do Velikého Ruska. Ano, s evropskými hodnotami je u nás ámen, na věčnost, zaplať Lenin.

„Veliký Putine, neuveď nás v pokušení zradit naše západoasijské hodnoty, nýbrž zbav nás hříchu kapitalismu a demokracie. Krleš!“

J. Schwarz 19.12.2017 6:50

Re: „Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

Teď jste se střelil do vlastní nohy, neboť z víry ve Stalina, Castra, Maa či Che Guevaru šlo páchat dobro mnohem víc bohatých a učených mužů i žen než bylo všech světců od Kristových časů...

J. Karlík 19.12.2017 8:21

Re: „Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

Klidně se ožerte, brzy tady bude půlměsíc a na své zapadoasijske hodnoty můžete zapomenout. Děláte si ze všeho bohapustou zadel a asi se z reakcí dobře bavíte.

L. Bystrý 19.12.2017 10:06

Re: „Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

Vy jste opravdu HODNĚ dezorientovaný, že, občane Karlíku?Jen stručně pro Vaši informaci: 1) Naše západoasijské hodnoty jsou i Vaše. 2) Naše západoasijské hodnoty nejsou kompatibilní s evropskými hodnotami, s muslimskými jsou.

3) Nad námi bude zanedlouho plát rudá hvězda, to avantgardní lidské znamení. Zelená vlajka Prorokova bude vlát nad jižní částí Evropy, kupříkladu.

Ano, my komunisti a putinisti se s muslimy snadno dohodneme na mírovém soužití; mám v takových dohodách praxi z dob tzv. studené války.

Každopádně: Muslimové jsou přirozenými spojenci nás roduvěrných Čechů a Rusů, v našem odvěkém zápase s agresivním křesťanstvím, s tmářským Západem. Proto jejich akce proti Euroamerice, zemi našich dědičných nepřátel, my roduvěrní Slovani s radostí vítáme.

Volte ANO, KSČM a našeho Miloše, ať se k nám krásní ruští lidé vrátí co nejdříve!

J. Karlík 19.12.2017 12:45

Re: „Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

Budete platit daň, kefíre? Acidofilní?

L. Bystrý 19.12.2017 18:06

Re: „Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

Cože?!

Aha, je náledí, upadl jste na hlavičku, že, občane Karlíku? Nebo to máte dlouhodobě? Příčiny Vašeho stavu jsou důležité pro vypracování řádné anamnézy, tak si zkuste vzpomenout, prosím.

Každopádně: Zanedlouho za nás Čechy bude platit daně zaměstnavatel, cnp. (celonárodní podnik) Agrofert, případně jeho dceřiné společnosti či synovské odnože, že.

A to se vyplatí, jak říká Láďa Hruška.

„Demokracie - toť kázeň!“ (Kl. Gottwald)

J. Karlík 19.12.2017 19:59

Re: „Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

Aspoň trochu jste se naštval, ale uklidněte se. Jste mírně dezorientovan, takže kompas do ruky, rafička ukazuje na sever, naproti je jih. Z jihu přijde ten s kým se chcete snadno domluvit, máte přece praxi. Daně budou platit lidé knihy, což vy nebudete, rodu věrným budou rovnou řezat hlavy. Čtěte korán, jestli jste o něm někdy slyšel. Ale to by jste necitoval Ládu Hrušku, k tomu asi máte blíž.

L. Bystrý 19.12.2017 20:20

Re: „Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

Nuže, občane Karlíku, z úrovně Vašeho textu je patrno, že jste opravdový proletář. Máte mou úctu, neboť jsem také proletářského původu i praxe. Že jsem tak zvědavý: Dokončil jste ZDŠ, nebo jste odešel do pracovního poměru už v 7. třídě? Ale to není tak důležité; důležitý je třídní instinkt, že.

Každopádně: Na kompasu je STŘELKA, a ukazuje, potvora, na dvě strany. Ano, dvojtvářnost je zrádná, pokud jedinec neví, která z těch tváří je pravá a která levá, naše proletářská. Každopádně: Náš směr je VÝCHOD; bylo tomu tak vždy a vždy tomu tak bude. Ano, z Východu jsme my Západoasiati přišli, z Východu k nám přišli všichni opravdoví poradci, počínaje Cyrilem & Metodějem.

Západní Asii si neseme v srdci i mysli, kamkoli, navždy. Díky tomu jsme schopni odolávat germanizačním, evropeizačním tlakům. Ano, my roduvěrní Češi a Rusové NIKDY nepřijmeme evropské „hodnoty“ – pravdu, lásku, falešnou humanitu atd. My si NAVŽDY ponecháme naše západoasijské hodnoty, především zdravou třídní a národní nenávist. Díky těmto hodnotám už staletí spolupracujeme s muslimy na Velkém díle – na přeměně Evropy v Západní Asii.

Nyní, KONEČNĚ, se náš cíl přibližuje, díky Leninu a Putinu. Ano, jednoho krásného dne na hořících ruinách Bundestagu, Elysejského i Buckinghamského paláce zavlají vedle sebe naše prapory – náš rudý slovanský a zelený Prorokův.

A pak se konečně bude tančit všude!

J. Karlík 19.12.2017 22:51

Re: „Františku, jdi a oprav můj dům, který, jak vidíš, ...

Přece jen bych zkusil ten korán. Je to lepší, než smolit odpověď proletáři s neukončenou zakladkou.

P. Čížek 19.12.2017 1:35

Vzhledem k autoru Otčenáše

by možná místo filozofování stálo za to se začít pídit v nejstarších zdrojích po možnosti přesného překladu.

P. Dvořák 19.12.2017 2:44

Re: Vzhledem k autoru Otčenáše

Tak tak. On je to takový překladatelský oříšek.

S. Kalužík 19.12.2017 1:00

Je docela úsměvné

číst předchozí "moudra" a jak jsou "hlubokomyslna" :)

P. Juránek 19.12.2017 0:38

Je to jeho vec

Je uplne jedno, jaká hesla ponášejí zahrádkáři, sběratelé známek, pobožní, či jiná zájmová sdružení na setkání svých členů - pokud tím nenabádají k porušování zákonů sekulárního státu.

J. Babička 19.12.2017 2:51

Re: Je to jeho vec

Severní Korea je sekulární stát, Cirkev tam zákony porušovat nemůže.

Z. Lapil 19.12.2017 12:11

Re: Je to jeho vec

Zastupuje-li šéfzahrádkář nebo kdokoliv jiný dostatečné množství lidí, budu ho poslouchat i já a na jeho povídání si utvořím názor. Třeba i ten, že mi nemá co říct. Papež jako instituce má takové renomé, že budu hodně přemýšlet, než si ho zařadím mezi nezajímavé hlupce.

To, že papež František přišel z hodně vzdálené až exotické ciziny znamená dvojí: jednak má zkušenost, kterou já nemám, a jednak možná používá slova v trochu jiném významu, než já. Obojí znamená potřebu pozorně poslouchat a slyšené pozorně vážit.