2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Jak vyškrtnout slovo z jazyka?

Čecháček. Fascinující slovo. Pejorativní a hnusné, horší než hlupák a pitomec. Nikdy se nevztahuje k mluvčímu ani k pisateli. Věta: "Pane Bože, jsem to ale Čecháček!" je asi gramaticky správná, ale nečekám, že bych ji kdy mohl zaslechnout či přečíst.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Ondys 24.4.2013 8:51

:)))))) Asi by se pro ty naše pivní pantáty víc hodil

:))))))))))))))))))) čuráček!

M. Marek 24.4.2013 8:40

Re: Ale kde! Žádní "duševní mrzáčci"!

"Václav Havel chtěl po Češích, aby v sobě budili to lepší a ušlechtilejšía"

a proto rád používal slovo Čecháček. Dost dobré.

L. Machala 24.4.2013 8:28

Re: Poněkud jsem se toulal po světě

ale jak vidno, tak to toulání Vám pane Vlku moc nepomohlo, abyste trochu prohlédl - Čecháčkem jste byl a Čecháčkem navždy i zůstanete.

S. Netzer 24.4.2013 7:32

Ale kde! Žádní "duševní mrzáčci"!

Slovo "čecháček" užívá realista. Nejdopudivějším projevem "čecháčkovství" v poslední době byla invence "autentického Čecha".

"Václav Havel chtěl po Češích, aby v sobě budili to lepší a ušlechtilejší ze své povahy. Václav Klaus je utvrzuje v jejich „čecháčkovství“, protože s „Čecháčky“ se dá výborně manipulovat, zvláště při volbách všeho druhu. Jeho „Čecháčci“ mu rozumějí. Po větě o Karlu Schwarzenbergovi, která každého vzdělanějšího člověka pobouří svou úlisností, která však báječně šimrá „čecháčkovské“ předsudky, jistě popularita pana prezidenta o pár bodů stoupla. Karel Schwarzenberg je totiž Čech - ale Václav Klaus je Čecháček." Martin C. Putna, literární historik.

Živočišný druh "čecháček"  tudíž nevymřel, nýbrž žije a prospívá.

M. Kosejk 24.4.2013 7:08

--

Označením slova "čecháček" je myšleno, že takto označení lidé jsou nositeli typicky českých vlastností, které jsou - "samozřejmě" - ryze negativní. Takové zesměšnění jedince - a zároveň zesměšnění národa. Není náhodou, že toto slovo rádi použivají euronadšenci pro ty, co se ošívají nad integračním euronadšením.

P. Rychetsky 24.4.2013 5:53

Re: Možná bych si čecháčka představil

Taky si pod tím termínem vybavuji přesně to co popisujete. Hysterický a jalový vztek, o to intenzivnější o co míň z něj vypadne opravdových skutků. Pohrdání optimismem a zápalem pro cokoli. Rozvztekání se na někoho do té míry, že pak si vytvoří závazek k sobě samému, že s takovým šmejdem už nikdy nepromluví a hlavně nic neodpustí. Nenávist se pak hromadí a nikdo se nebaví s nikým. Nahrazení politické práce v místní buňce strany právě tímto jalovým vztekem, vedoucí k dutým stranám, nenávistné politice bez dohody a kompromisu (když jsem ho tak pomluvil, přece se s ním teď na něčom nedohodnu), a ponechání vyšší politiky šíbrům, bez kontroly zespoda.

Nevím ale, jestli je to výhradně česká postava. Třeba u nás u US firmy bylo velice populární mezi pióny nadávat na škrobený management, skoro v duchu třídního boje. Je pravdou, že v tom ale bylo víc cynismu a humoru a míň intenzity a nenávisti (asi taky díky většímu IQ nás hudralů). A bodejť by ne, když takovému hudralovi se většinou opáčí - "Když ti to tady tak vadí, proč nejdeš jinam, nebo si nezaložíš svojí firmu?" a na to většinou není dobrá rozumná odpověď.

Možná je ale tento hudravý typ v Česku opravdu k vidění víc, díky různým okupacím a komunismům. Kdy něco dělat pro zlepšení bylo opravdu neskutečně nebezpečné či se jinak hodně nevyplatilo. Ale netuším, proč by třeba Rusi, Bulhaři či Maďaři měli být jiní. Nebo jak hodně se to liší od často skuhrajících a depresívních Francouzů. Ale možná to je trochu jiné - to nabubřelé frajeření jak bych s nima zatočil tam možná není.

Čecháčka můžeme ale klidně zrušit, a nahradit ho neelegantním "jalovým hysterickým vzteklým brblalem", který se pak dá vztáhnout i na příslušníky jiných národů.

L. Krajicek 24.4.2013 3:30

Re: Možná bych ještě dodal,

že až ho přejde hrůza, tak ze sousedova vykradeného auta má nakonec zlomyslnou radost.

Z. Jaromír 24.4.2013 3:05

Re: Poněkud jsem se toulal po světě

Mrzáček je také hnusné slovo, duševní mrzáček nechutné spojení. Navrhoval bych místo toho pitomeček.

Z moderních českých hnusných výrazů jasně vyhrává pravdoláskař. Též třeba vyřadit.

L. Krajicek 24.4.2013 2:42

Možná bych si čecháčka představil

jako takového toho hospodského "revolucionáře", který by to všechno Rozbil!! a Nastolil pořádek!!! Grázly pozavíral!!! Vládu poslal k lopatě!!! . . .

Ale ve skutečnosti když se v noci probudí a jde si do ledničky pro točeňák, náhodou se podívá z okna a vidí, jak sousedovi vykrádají auto, je tak vyděšený, že samou hrůzou ani nezavolá na stopadesátosmičku. Na botníku je již dva dny připravená obálka s dopisem bez podpisu.

P. Sulc 24.4.2013 2:27

Tak jako je z Ceske republiky Cesko,

tak je z ''''maleho ceskeho cloveka'''' Cechacek, pojem velice vystizny. Pan profesor Cerny to vysvetluje sice znacne zdlouhave, ale velice dobre.. To cechackovstvi ovsem neni vytvor poslednich par desetileti, tahne se to uz z davnych dejin habsburske rise. " My to Evrope osladime", pamatujete?

V. Vlk 24.4.2013 0:25

Re: Poněkud jsem se toulal po světě

Pardon- osel

V. Vlk 24.4.2013 0:25

Poněkud jsem se toulal po světě

Takže po tom,co sjem poznal, jak se příslušníci jiných národů  chovají a jací jsou, mne blábol vzývaného profesora Černého doslova irituje. Nevím,zda dotyčný pan profesor někdy někde byl , ale vím určitě, že v otmto případě nesmyslně lže a žvaní.Je li podle jeho odůvodnění někdo "čecháčkem" je to on sám. Něco tak sprostého , co vymyslel,  se skutečně vůči vlastnímu národu málokde najde. Však jak to píše Eisner. Ale daleko častěji – tak za protektorátu – jsem to slovo četl od lidí nanicovatých, od podlců. Oháněli se tím slovem, aby stáhli lid své krve tam, kde oni sami vězeli odjakživa.Nenávidím to slovo, tu lotrovskou zdrobnělinu Čecháček, a bylo by dobře, kdybyste ji nenáviděli se mnou; neboť kdekoli zazní, bude pravděpodobnost 99:1, že zazněla z úst skutečného Čecháčka, tedy tvora, jehož každé dechnutí by mělo být políčkem pro každého Čecha. Já bych dodal, že zaznívá stále více z úst různých milovníků totality, do hýždě vlezistů a podobných kreatur. I člověk osobně statečný, se může polevit jako neomalený náfuka a posel.

Dodnes toto slovo používají ve směru ke svým spoluobčanům duševní mrzáčci, co sami sebe vidí jako velikány, maličké dušičky, nevzdělané a hloupé. Hnusné slovo, pocházející od muže, považovaného za morálního giganta. Zdá se, že omylem.