19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

SPOLEČNOST: Cenzuroplodné myšlení

O minulém víkendu se v divadle Archa konala pod záštitou českého Pen klubu konference ke 100. výročí uvedení Čapkova hry R.U.R. a vzniku slova robot, které v této hře zaznělo poprvé a vzápětí zdomácnělo ve všech světových jazycích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Žůrek 26.1.2022 19:14

Věda také za mnoho nestojí, dovolím si to s jistou ironií říct, snad s výjimkou exaktní matematiky. Mám pocit, že se říkávalo, že vše vědecké platí jen do určité doby, než se nepřijde s něčím lepším, co by tento vědecký poznatek upřesnilo či nahradilo. Jako takový důkaz si vzpomínám až na příšernou věc: zažil jsem šéfa, který byl ing. a velmi brzy si psal za jménem CSc. Nebylo nad něj! Ale byl to hňup k pohledání, opravdu, mnoho toho neznal. A tak je to asi vůbec s vědou, nedělám si o ní iluze. Na úrovni byl bezpochyby Albert Einstein a řada vědců třeba z oblasti fyziky či matematiky, ale o ostatních vědách, které nejsou spjaty s technikou a nedají se proto dobře dokázat, si nedělám iluze.

Vědec se někdy snaží lidem svět nějak přiblížit, to je pravda, ale psát nějaké fikce bude asi provádět nerad. Rád třeba poslouchám astronoma Jiří Grygara, ale on nějaké hypotézy nerad používá jako vědu a uvědomuje si, že mnoho vědeckých pojmů je stále ještě neobjasněných... Pořád do vesmíru ještě dobře do toho všeho nevidíme. Málo jsem slyšel nějaké takové podrobnosti třeba o skryté hmotě apod.

P. Podešva 26.1.2022 19:48

Na temnou hmotu jsou na YT lepší. Kulhánek, Podolský, Cejnar a spol.

J. Poláček 26.1.2022 21:51

Pane Žůrek, ale to je asi škoda takový pesimizmus, či nepochopení ? Věda je součást filozofie. A filozofie, .... však víme :-) Ale nemyslím že bychom měli být nešťastní. Lidé se snaží poznávat tento svět už od nepaměti, ale teprve krátce používají k tomu (200 - 300 let ?) nějaké exaknejší nástroje a to jak ve smyslu teorie či experimentu. To, že věda mění svoje závěry je důsledkem tohu že objevujeme pořád nové a nové věci - SKVĚLÉ. Fyzika, chemie, kvantová mechanika, astronomie, biochemie, .... spousta dalších. Je to jako balón, čím víc vzduchu do něj natlačíte tím větší bude mít povrch. Byla to věda která dovedla dnešní medicínu tam kde je, bereme to jako samozřejmost. Věda nás dostala do vzduchu, do kosmu, na Mars, v Temelíně štěpíme atom. Technické obory bez vědy - kde by se octli dnes? Vědu si já představuji jako kvas - pořád pracuje, ten ale nekonzumujeme (tedy až na pár exotů :-) ), to co si vychutnáme je až výsledný destilát. Ten se už nemění. Jsou teorie, a to vědecké, které se už prakticky nemění. A na jejich základě konstruujeme stroje které evidentně fungují (např. letadla, dalekohledy, elektronové mikroskopy, ........). Předse to všechno kolem nás nejde nevidět. Pokud toužíte po jistotě dogmat a chce mít pocit pevné půdy pod nohama, sáhněte po bibli, prosím bez urážky (!) je to skvělé čtení, tam se na vědu nehraje. Bible přátelé, to je z 99% čirá empirie tvrdého života, to zbývající procentíčko je Bůh.