3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Bůh, víra, církev, náboženství a člověk

Bůh? Víra? Církev? Náboženství? Člověk? Když jsem se dozvěděl, že tématem rozhovoru s člověkem bystrého úsudku, spisovatelem Luďkem Frýbortem, by mohly být tyto pojmy, neváhal jsem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Kulhánková 3.7.2013 17:31

Re: Děkuju, moc pěkné

Tak mluví lidé, pro které je něco o něčem.

R. Langer 3.7.2013 12:51

Re: Děkuju, moc pěkné

Ano, tohle mě na současných křesťanech vyděsilo nejvíc - že například prohlašují knihy Harryho Pottera za ďáblovo dílo. Pozor - tohle není vtip...

Z. Kulhánková 3.7.2013 17:31

Re: Děkuju, moc pěkné

Já to považuju pouze za nepříliš kvalitní řemeslnou práci, která se strefila do prázdného místa na trhu.

J. Kulišek 3.7.2013 2:21

Koho to zajima

O víře a náboženství, opiu lidu a lidu samém

Ilja Herold

   Předneseno v Klubu křesťanského dialogu, 27. března 2006

a nebo je take zajimave, najdete si a internetu:

Na dně kosmické paměti (rozhovor o otevření mysli s teoretikem vědy Miloslavem Králem)

J. Kulišek 3.7.2013 2:15

takle mi to rikali ve skole

Vzdyt je to tak jednoduche, je jasne, že z ničeho nic se něco semlelo a vybuchlo a byl z toho vesmír. Pak se to motalo a klokotalo, až se něco nějak divně spojilo a byl z toho život. V živých tvorech pak sem tam něco přeskočilo a vznikli z nich jiní živí tvorové. Nakonec něco přeskočilo v opici a byl z toho člověk. Tomu pak přeskočilo a vymyslel si Boha. A kdo tomu neveri, je nabozensky zaslepenec

J. Vyhnalík 3.7.2013 3:28

Re: takle mi to rikali ve skole

Já jsem přesvědčen, že Boha vynalezly už ty opice. Není náhodou, že víra v jakéhokoliv Boha je naprosto dominantní mem. Na druhou stranu samotná mnohost Božstev naznačuje, že něco v té víře není tak úplně v pořádku. Vypadá to tedy spíš, že Bohy si stvořili lidé, protože ho potřebují, než naopak.

Člověk je tvor společenský a vědomí podpory druhých mu pomáhá překonávat těžkosti a dodává mu sílu se postavit případným konkurentům čelem. Jinými slovy, každý je tak velký, jak velké má kamarády. A takový Bůh to už je panečku kamarád!

O. Istvanfy 3.7.2013 9:24

Re: takle mi to rikali ve skole

Plne s Vami súhlasím. Celkom by ma ale zaujímalo, či tendenciu k náboženstvu majú aj nespoločenské tvory, napr. mačkovité šelmy.

R. Langer 3.7.2013 13:08

Re: takle mi to rikali ve skole

Kočky nepotřebují věřit, kočky vidí a ví... ;-)

J. Vyhnalík 3.7.2013 14:38

Re: takle mi to rikali ve skole

Není pravda, že by všechny kočkovité šelmy byly individualistické. Například lvi žijí ve smečkách.

Zkoumání složitějšího vědomí je ovšem obtížné i u vlků/psů. Osobně mám pocit, že tak složitá abstrakce je pro ně nepochopitelná a i kdyby tam nějaký zárodek existoval, nejsou schopni si to sami uvědomit, natož nějakým způsobem nám sdělit.

Větší smysl by mělo pokusit se hledat i lidoopů. Šimpanzi velmi těžce nesou ztráty členů své tlupy a toto truchlení by mohlo být chápáno jako zárodek uctívání předků. Šimpanzi dokáží vytvářet si nástroje a vzájemně se učit. Pro rozvoj nějaké abstraktní víry by je taková víra musela nějakým způsobem zvýhodnit oproti nevěřícím. U šimpanzů hraje velkou roli sociální postavení. Nerozhoduje tolik vlastní fyzická síla, jako to, jakou podporu má ten který jedinec v tlupě. Otázkou je, jak dlouho je sociální struktura tlupy ovlivňována preferencemi, které zemřelý člen tlupy projevoval okolí. Pro vznik kultu se mi jeví jako nezbytné, aby pozice v tlupě přestala být vázána na fyzickou zdatnost. Jedině tak může vliv zemřelého přetrvat i po jeho smrti. Šimpanzi se do takového stádia nejspíš ještě nedostali.

L. Orlita 3.7.2013 8:21

Re: takle mi to rikali ve skole

nejdříve je vědomí a pak až forma. Věřit v to, že nejdříve náhodně vznikla forma, která získala vědomí je legrační a omezené.

J. Vyhnalík 3.7.2013 14:19

Re: takle mi to rikali ve skole

Mne ve škole učili myslet. Papírové poučky toho typu který uvádíte jsou směšně zjednodušující. Dobře sedí třeba na popis stavby domu podle plánu. Ovšem každé vědomí potřebuje hmotný nosič, který mu umožňuje interakci s okolím.

Pokud věříte v nehmotné vědomí, tak je to Vaše víra. Takových vědomí může existovat libovolně mnoho a klidně si o nich můžete libovolně spekulovat. Jednalo by se o paralelní a nezávislý svět, který by byl pro nás nejen nepozorovatelný, ale zároveň by nijak náš svět nemohl ovlivnit. Takovou víru nelze nijak testovat a je tedy zbytečné o ní diskutovat.