11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

PRAHA: Tady nejde o Marii

Opět je to tady. Sochař Váňa slavně přivezl své sochařské dílo po Vltavě do Prahy a chystá se na Staroměstském náměstí postavit Mariánský sloup.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Derat 15.6.2019 21:17

Re: Pánové, nepřehánějte.

Většina těch soch na KM jsou kopie, možná všechny, ale z různých období. A s tou památkou máte pravdu.

J. Sova 15.6.2019 20:26

Re: Pánové, nepřehánějte.

Ničení starých symbolů zde bylo vždy.

2Kr. 10,26 "Vynesli z Baalova domu posvátné sloupy a spálili je. Vyvrátili Baalův sloup, vyvrátili i Baalův dům a proměnili jej v hnojiště, jak je tomu dodnes."

Hnojiště se někdy překládá jako záchody.

Prý to jsou naše kořeny.

S. Kubů 15.6.2019 20:13

Rozumný kompromis

V Sušici přežila na veřejném prostranství socha TGM celou totalitu tak, že byla vydávána za sochu Karla Klostermanna.

Doporučil bych tedy prozatím vydávat sochu SPM za zpodobnění jurodivé Gréty Thrumberové.

J. Vintr 15.6.2019 19:57

Re: Pánové, nepřehánějte.

Některé z těch soch na Karlově mostě jsou také kopie.

Kdyby se ten mariánský sloup dočkal dnešní doby, tak by byl zcela zaručeně taky chráněnou památkou.

E. Derat 15.6.2019 18:38

Re: Pánové, nepřehánějte.

Jsem také totální ateista, ale to obnovení by ukázalo, že se distancujeme od lůzy, která kvalitní pomník zníčila. A toto barbarství napravujeme. A jsem rád, že jsme se ukázali po roce 89 jako kulturní národ, a nebyly zde níčeny sochy Leninů, Fučíků, Švermů atd. Byly přemístěny buď do nějákých skladů, nebo na méně významná místa. V Praze třeba na Olšanské hřbitovy. Pomníky vždy níčila lůza, německá, ruská, komunistická atd. Bohužel i v dnešní době se tomu tak děje třeba i v USA.

J. Friedlaender 15.6.2019 17:54

Řekl jste to přesně,

oč by bylo u nás lépe, kdybychom už jednou pseudodějiny nahradili skutečnou, pravdivou historií?

Ś. Svobodová 15.6.2019 17:42

Ano, postavíme tam něco hezkého.

Už to úplně vidím. Dílo z dílny některého světového velikána, ze kterého budou všichni uměníznalci paf. Něco křivého, skleněného, omotaného neóny, co bude po vhození pětieurovky hrát Evropskou hymnu.

V. Klepetko 15.6.2019 16:50

Re: sloup bourala i slavná

Dobrá otázka.

Proč by si ale Karel Hvíždala vymýšlel?

Pro mě je ale mnohem důležitější jiná otázka - máme vůbec po 100 letech právo ten sloup vztyčit? Myslím si že ne: z pohledu dnešních ptažanů by to byla kulturní apropriace, přisvojení si laickými davy důležitého a posvátného náboženského symbolu: určitá forma znesvěcení...

Sloup mezi Piráty by působil nepatřičně: bylo bu to jako vztyčit Babylonskou věž uprostřed Vatikánu nebo menhyr na Chrámové hoře...

Pán musí nejdříve musí zvítězit v našich srdcích, v srdcích pražanů - a až to by se to dalo oslavit vítězným mariánským sloupem! Možná tak za 100 let...

P. Princ 15.6.2019 16:40

Pánové, nepřehánějte.

Což necítíte rozdíl mezi "stržením" a "neobnovením"? Strhávat církevní objekty nebno bojovat proti katolickým symbolům by mohl chtít snad jenom zcela vyjímečný pomatenec.

Jako totální bezvěrec vnímám církevní stavby jako neodmyslitelné a charakteristické prvky naší kulturní krajiny. Navíc - většina z nich jsou zákonem chráněnými národními kulturními památkami.

E. Derat 15.6.2019 16:37

Bohužel i v dnešní době se řeší u uměleckých

děl politická či náboženská korektnost, nikoliv jejich umělecká kvalita. Cca před dvěma roky, jsem dělal předběžný cenový propočet na revitalizaci celého Malostranského náměstí pro hl.m. Praha. Součástí podrobné projektové dokumentace, bylo i navrácení pomníku maršála Radeckého na původní místo včetně řešení tramvajové trasy okolo něj. Ten pomník byl také odstraněn po roce 1918, ale naštěstí nebyl zníčen lůzou jako M.S. Je uložen v Lapidariu ve Fučíkárně. Všichni odborníci se shodují, že je to velmi kvalitní umělecké dílo. Leč nová pirátská radnice rozhodla, i v tomto případě, že nebude znovu instalován. Opačným protipólem je pomník letcům RAF na Klárově, zde se všichni odborníci shodují, že je to zoufalé dílo, ale bylo Praze věnováno britskými občany žijícími v Praze, kteří uspořádali sbírku. Autor je také Brit. A tak není možné ho prakticky odstranit, a nahradit důstojným pomníkem těmto hrdinům. A vzhledem k jeho pojetí, tedy nízko položený pomník se stal bufetovým stolem pro turisty.

V. Kotas 15.6.2019 16:34

Re: Vycházím z Desatera,

Tak jest.

J. Vintr 15.6.2019 16:17

Re: Mariánské sloupy

A co třeba takový Karlův most? Tam je těch katolických pomníků plno. Co tak je naházet všechny do Vltavy, vy bojovníci proti katolickým symbolům.

J. Vintr 15.6.2019 16:04

Re: Mně, militantnímu ateistovi

Copak kříže na vršcích, ale katolické kostely, které stojí na nejvýznamnějším místě i té poslední vesnice. Historické centrum našeho hlavního města je jimi doslova prošpikováno. To je teprve ten pravý projev katolické zpupnosti!

J. Sova 15.6.2019 16:04

Re: sloup bourala i slavná

Proč by se hluboce věřící katolička podílela na svržení sloupu?

K evangelíkům přistoupila až po r. 1926 kvůli manželovi:

"Krátce po ukončení studia se vdala za Bohuslava Horáka, zemědělského ekonoma, kterého znala již ze studií. Horák byl redaktorem Československého rozhlasu, koncem první republiky jeho programovým ředitelem. Díky němu pak hluboce věřící Horáková přestoupila i se svými rodiči od katolické církve k Českobratrské církvi evangelické."

https://www.databazeknih.cz/zivotopis/milada-horakova-70524

M. Mařák 15.6.2019 15:54

Mně také nevadí, naopak si přeji,

aby tento symbol EU a důkaz o sbratření národů německého a českých, moravských a slezských stál v Praze co nejdříve.

E. Derat 15.6.2019 15:50

Re: Asi pan Vaněk chce zaplatit a ne sochat jen tak.

Pan Vaněk a jeho spolek darují tuto sochu hl.m. Praha zcela zdarma. Tak to bylo několikrát z jeho strany řečeno.

V. Heidlerová 15.6.2019 15:42

Vycházím z Desatera,

v němž se praví "neučiníš sobě žádného podobenství, aby ses tomu klaněl" - a jsem husita. Katolíci by měli respektovat, že doba se změnila, ne vše je možno napravit a vrátit do původního stavu. To ví katolická církev dobře ze své praxe i z praxe, která na ní byla vykonána. Památník Matky Marie, v panenství nevěřím, může být usazen na některém poetickém historickém místě - a ne zrovna na Staroměst. náměstí. Určitě by se takové nekonfliktní místo našlo, by noha zbožného mariánského fandy mohla v svatém zanícení stanout při procesí či o pouti u svého idolu. A byl by to pěkný počin tolerance k nám, kteří o instalaci sloupu nestojíme ať už z historických či náboženských důvodů. A většině je to stejně fuk.

Č. Berka 15.6.2019 15:27

Mně, militantnímu ateistovi

by ten sloup katolických modlářů, kteří dětinsky věří, že Panna Maria občas zasáhne do medicíny ( Lourdy, mory) a občas do dějin, nějak zásadně nevadil. A to nemám baroko vůbec rád! Mnoho nevěřících spoluobčanů obnovu schvaluje jen z toho důvodu, že mají prostě baroko rádi. Baroko je pro mnoho lidí v ČR synonymem umění. :-( Každopádně to vyjde levněji a zabere méně místa, než když v USA za miliardu postavili kopii ( přesnou) Archy Noemovy. Nebo ten Betonovej Ježíš v Polsku, co má na hlavě blikačku, aby ho nesejmulo v noci letadlo - ale ten má na sobě i WiFi anteny, aby mělo signál široké okolí. Mariánský sloup by mohl být také doplněn o WiFi- snáze by se s ním mnozí smířili ;-)

Já, jako mladík chodil u nás na Hvězdu- říkalo se tak vrchu Popov u silnice do Jáchymova. Pod vrcholem se válely tenkrát, za socialismu, trosky konstrukce rudé hvězdy, která se za Jáchymovských dolů rozsvěcela, když se vytěžilo dost uranu ( to jsem byl dítě, takže to nepamatuju). Před lety, po revoluci se na vršku objevila dvě mnohametrová překřížená břevna - jak jsem se dočetl, byl obnoven kříž, který tam stával na památku vítězství katolíků nad evangelíky. Docela mne štve ta katolická zpupnost, s jakou si samozřejmě obsazují všechny dostupné vršky - ČR PATŘÍ KATOLÍKŮM a basta. A kdo je proti, je komouš. Ještě, že mezi Piráty je pár evangelíků a předseda husita ... i když, oni budou asi smířliví...

J. Vintr 15.6.2019 15:25

Re: Já nevím,

I kdyby to souviselo s čímkoliv, s dnešní realitou už to nemá nic společného. Je to prostě jen historický artefakt. Kdyby se takhle idiotsky, jak to udělal autor článku, mělo hodnotit všechno, co nám tady zůstalo po minulých generacích, tak tady nezůstane doslova kámen na kameni.

P. Remeš 15.6.2019 15:23

Re: Já nevím,

Šlo o vítězství nad drancujícími Švédy (jen z Pražského hradu odvezli tehdy prakticky celé rudolfinské sbírky do Švédska, kde jsou dodnes). Že tehdeší v podstatě dobrovolnická armáda byla loajální habsburskému domu, je pravda, ale proč by ne? Řeči o ujařmení našeho národa Habsburky a o našem třísetletém úpění snad berou vážně v dnešní době už jen národovci z SPD ...

P. Remeš 15.6.2019 15:18

Re: Asi pan Vaněk chce zaplatit a ne sochat jen tak.

Jak to sleduji, mám pocit, že to dělá ze zapálení pro věc. Kdyby mu měla být zaplacena dvacetiletá práce, tak by se u nás asi nedočkal ...

J. Chaloupka 15.6.2019 15:14

To už snad udělali v Brně?

Alespoň tam jsme něco podobného viděli.

J. Chaloupka 15.6.2019 15:13

Asi pan Vaněk chce zaplatit a ne sochat jen tak.

A má smlouvu na stavbu se sochařskou prací.

J. Podešva 15.6.2019 15:04

Mariánské sloupy

Milý autore i všichni milí odpůrci mariánského sloupu v Praze, nerad bych se dotkl vašich "ateistických citů", ale nezdá se vám, že jste nedůslední? V Čechách a na Moravě je takových sloupů několik desítek, jsou skoro v každém větším městě. Proč tedy nežádáte jejich stržení? Není snad ten v Olomouci, který je chráněn UNESCO, také symbolem nadvlády Habsburků?? Kdyby ten někdo poškodil, také byste bránili jeho regeneraci?

F. Kusák 15.6.2019 14:47

Já nevím,

komu ten symbol může vadit, a pokud si pamatuji z dějepisu, pak to souviselo s obranou Starého Města pražského a nikoliv s nadvládou Habsburků. A jestli jsou na to různé názory a týká se to této části Prahy, ať se vypíše referendum a nerozhodují o tom nějací Piráti, o kterých za pár let už nemusíme slyšet vůbec nic.

V. Klepetko 15.6.2019 14:40

Re: sloup bourala i slavná

P.S. A psal o tom dokonce i Karel Hvížďala zde na Psu!

http://neviditelnypes.lidovky.cz/fejeton-mariansky-sloup-jako-symbol-d7s-/p_kultura.aspx?c=A150601_155539_p_kultura_wag

V. Klepetko 15.6.2019 14:36

Re: sloup bourala i slavná

Já jsem se ale na žádný pochybný zdroj neodvolával! Svědectví o účasti mladé (16 let) slečny Milady na té akci je více - tvrdí to například i přímý věrohodný svědek - sociální demokrat Josef Stivín:

https://www.novinky.cz/veda-skoly/453262-kdyz-se-v-praze-kacel-mariansky-sloup.html

J. Sova 15.6.2019 14:25

Re: sloup bourala i slavná

https://vladislavsvoboda.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=407194

J. Sova 15.6.2019 14:13

Re: sloup bourala i slavná

To máte z článku Jana Berwida-Buquoye (narozen jako Jan Kopecký)?

https://berwidbuquoy.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=400178

Jeho další články o Miladě Horákové jsou taky výživné. Opravdu kvalitní zdroj. Jen připomenu jeho jiný článek "Erotoman Jan Hus: 118 milenek, to by šlo". Další články si případný zájemce najde sám.

https://www.reflex.cz/clanek/kultura-archiv/38277/erotoman-jan-hus-118-milenek-to-by-slo.html

O. Zuckerová 15.6.2019 13:52

Souhlasím s Vámi,

pánové Dvořáku a Remeši. V jednom kuse se tady mele o Panně Marii coby oficiální reprezentantce Habsburků, což je nesmysl zjevný všem, kdo nejsou úplní idioti - leč drží se to jako h... košile. Stačí vidět, jak ČT popřává prostor hysterce Procházkové. Myslím, že stačí spojit první "hrdinský" počin našeho novodobého státu- stržení posvátného a ochranného symbolu - s tím, jak první republika dopadla, a je jasno, odkud ono nepřátelství k připomínce Panny Marie vychází! Však on se také Franta Sauer před smrtí z tohoto úletu vyzpovídal a Panně Marii se omluvil.