28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLEMIKA: Recenze recenze aneb Všechno bylo jinak

Ivo Fencl si prohlédl film Olgy Malířové Špátové o Karlu Gottovi a vyslovil řadu pochyb. Ani ne tak o filmu samotném, i když ani tady není úplně spokojen, jako spíše o životě a díle Karla Gotta samotného.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Křivan 9.11.2021 16:59

Bylo to před Vánoci 69, v Goetheinstitutu v Passau nás byla spousta Čechů, a Karel Gott měl v Passau koncert. Na koupi vstupenek nám stýpko 20 DM nestačilo ani náhodou, stejně jsme ho utratili za balíčky rodičům, .... a tak jsme jen postávali před halou.

Pak přijel "Zlatý Kája". Bez ochranky, tak jsem se k němu přitočil a zeptal se, zda by nás nemohl propašovat dovnitř. Zeptal se co jsme zač, "aha emigranti ? A kolik vás je ?" Ukázal jsem na náš houf, bylo to hodně přes deset, kluci, holky, .... "No tak pojďte, třeba se to povede" A povedlo. Stáli jsme v zákulisí, pár metrů od Káji, a byli šťastní jak blechy.

Nikdy na to nezapomenu, tohle by nikdo, kdo "vesloval s režimem" neudělal. Nikdo !

Karel Gott byl fantastický zpěvák, ale především byl dobrý a slušný člověk. Vzácná to kobinace v českých zemích mezi umělci.

Karlu Gottovi budiž věčná čest a sláva.

J. Skotnica 9.11.2021 16:45

Je mimo jakoukoli pochybnost, že Adlerova kámoška Špátová natočila špatný film o Gottovi (a to je kdo?), proto ta polemika o polemice. Bůh je jen jeden a není to Gott.

P. Adler 9.11.2021 18:31

je mimo jakoukoliv pochybnost, ze nevite, o cem pisete: pani spatova malirova neni moje kamoska: videl jsem ji nekolikrat pri praci pri gottove kanadskem turne ...

tak jsem to take napsal ...

O. Uživatel 9.11.2021 16:22

Uživatel požádal o vymazání
L. Kuča 9.11.2021 20:41

Asi tak. Kdybych nečetl původní článek p.Fencla, tak bych na základě tohoto lehce hysterického textu nabyl dojmu, že Gotta zdrbal tak, že by si 'o něj ani kolo nikdo neopřel'. Jenže jelikož jsem ji četl, tak vím, že to není pravda. Naopak jsem měl z recenze dojem až příliš vstřícné benevolence. Ale někomu holt ani toto nestačí .... Jinak osobně, Božského Karla jako člověka nijak soudit a poměřovat nehodlám, od toho tu, myslím, není nikdo z nás. Jako interpretovi mu nelze vytknout vůbec nic, naprostý profesionál ve svém oboru a mám dojem, že by mohl z fleku brilantně moderovat i velké akce. S čím ovšem mám celkem problém, je repertoár. Velké množství skladeb postrádá nadčasovost a zní z dnešního pohledu - pomohu-li si anglicismem -'dated'. Zvláště ve srovnání s repertoárem dejme tomu Hany Zagorové a dokonce objemově dramaticky skromnějším portfoliem Marie Rottrové. Ne, že by se i u nich nenašly 'přežité' kusy. Nicméně si troufám odhadnout, že jejich tvůrčí odkaz bude trvalejšího rázu, m.j. i proto, že jdou emocionálně víc na dřeň a zvolené melodické motivy jsou rafinovanější.

I. Fencl 9.11.2021 21:16

díky

M. Valenta 9.11.2021 11:43

Další pokus namalovat Gotta narůžovo a odstavec o antichartě? To je vysvětlení, které bych chápal tak maximálně od maminek přítomných.

J. Vlček 9.11.2021 11:54

Víte co, pane Valento, vykládejte to svým spoluobčanům v Německu. Možná dostanete od některého z nich konečně po hubě, neboť právě v Německu byl Karel Gott ve velké oblibě. ;-D

P. Hák 9.11.2021 12:40

Jestli voni v tomdlectom Západním Německu nebyli všichni komunisti... A největší komunisti byli určitě důchodci ex-sudeťáci milující Biene Máju ;-D

M. Valenta 9.11.2021 13:41

I to je možné pane Vlčku, neboť podobně agresivních jedinců, kteří by se o ve frontě na podpis strkali mezi prvními tu také ještě pár zůstalo.

V. Bok 9.11.2021 15:00

No, nedavno jsem si po delší době zase pustil v autě vyber z nahravek Karla Gotta... Panebože, ten byl dobrý ... U mě tedy zůstává zlatý...

P. Blecha 9.11.2021 11:28

Pane Vlčku, potíž je v tom, že já o voze a vy o koze, a oddriftováváte ke kritice toho, co já neříkám. Já nikoho neobviňuju z čehokoliv, maximálně tak pana Adlera z nešikovné formulace, ani nikomu nic nepodsouvám. Abych to vzal zkratkou, hrubě se mi nelíbí jeho formulace "Teoreticky řečeno, i ten poslední metař, pakliže se neflákal, tak nějak spolupracoval s tehdejším režimem.". To prostě není pravda, ani teoreticky, a na to jsem reagoval, najděte si, jak. Mně to přijde vůči těm normálním lidem, které vy tak vehementně hájíte, jako sprosťárna. To by člověk charakterizující se jako novinář (tuším, snad si to nepletu) neměl vůbec vypustit z huby. "Spolupracovat s režimem" má samozřejmě zcela jednoznačné konotace a pan Adler to nepochybně dobře ví. Podle téhle jeho logiky i ti slavní disidenti (třeba zloděj, pokrytec, lhář a podvodník Havel, člověk, který pro svoje pohodlíčko nechal zabít vlastní dítě, ale všem kázal morálku a z okénka svého pětilitrového terénního Mercedesu cestou na svoji luxusní vilu v Portugalsku kázal nám, plebsu, že máme žít skromně) s režimem spolupracovali, že ano, a nakonec i ti vězňové v komunistických a nacistických lágrech s dotyčným režimem spolupracovali, dělali totiž to, co jim jejich strážci nařídili a pracovali a vyráběli věci k jeho slávě a rozkvětu. Nepřipadá vám to tak? A pokud ne, proč a v čem vidíte ten rozdíl od toho "metaře, spolupracujícího s režimem" a nakonec i od toho Karla Gotta, kterého se pan Adler zastává?

J. Vlček 9.11.2021 12:23

Pane Blecho, rozumím vašemu rozhořčení nad tím faktem, že jsme de facto všichni svorně veslovali na komunistické bárce zvané Československo, které pan Adler nazval teoretickou spoluprací s komunistickým režimem.

To, že jsme veslovali je neodiskutovatelný fakt. Každý dělal svoji práci jak nejlépe uměl, už ve svém zájmu a pro své maximální uspokojení. Zdali se to dá nazývat spoluprací s režimem je otázka, na kterou si může každý odpovědět sám a po svém.

Zanechejme tedy slovíčkaření a dopřejme tedy každému, ať si tuto otázku každý sám za sebe zodpoví, ať své tehdejší snažení nazývá podle svého přesvědčení a neobviňujme se navzájem z něčeho, co bylo v rámci tehdejší doby normálním životem. ;-)

P. Blecha 9.11.2021 12:36

Já nejsem rozhořčen faktem "že jsme de facto všichni svorně veslovali na komunistické bárce", protože to tak nevidím. Nevím, jak jste na to přišel, že jsem "rozhořčen" zrovna tímhle. Já nejsem rozhořčen vůbec, akorát ta slova o teoretické spolupráci považuju za sprosťárnu vůči všem normálním lidem. Vy asi ne, ale to je vaše věc. Adler nemluví za sebe, leč generalizuje, ať už teoreticky nebo neteoreticky, a to je ta sprosťárna. Nemůžu za to, že se takhle vyjadřuje. A já nikoho neobviňuju, jestli už někdo někoho z něčeho obviňuje, tak on.

J. Vlček 9.11.2021 13:18

Pane Blecho, takže tu spolupráci s komunistickým režimem necháme nakonec jenom na Karlu Gottovi, nebo na kom ještě? My ostatní se od všeho distancujeme, neboť jsme čistí jako lilium?

Jsem přesvědčen, že všechno co jsme dělali nad rámec svého povolání, chodit manifestovat do průvodů, zúčastňovat se závodních schůzí, různých výročních oslav a podobných radovánek, jsme dělali se značným sebezapřením a z donucení tehdejšího režimu jen proto, abychom se neznelíbili.

Stejně tak tomu bylo v případě Karla Gotta a celé kulturní fronty, jejímž nejviditelnějším představitelem u nás byl právě on. Tak to vidím alespoň já. :-)

P. Blecha 9.11.2021 13:27

Proč na Karlu Gottovi? Já mu nic nevyčítám, naopak. Co pořád máte s nějakým distancováním, distancujte se od čeho chcete, a choďte a vykládejte po adlerovsku všem, jak spolupracovali s bolševikem prostě jenom proto, že žili v Československu. Hlavně abyste to přežil ve zdraví.

J. Vlček 9.11.2021 13:45

Pane Blecho, nechci a také vás nebudu dále vytáčet svým pohledem na tuto otázku, nota bene když ji chápu z vaší strany pouze jako bazírování na slovíčcích.

Své názory jsme si sdělili, nechme si tedy každý ten svůj a bude zase dobře.

Přeju vám pěkný zbytek dne. :-)

P. Blecha 9.11.2021 13:46

Mě nevytáčíte. Stejně tak "bazíruje na slovíčcích" Mr. Adler a nakonec i vy. Mějte se.

J. Vlček 9.11.2021 14:09

Á propós, nedá mi to, abych po této naší konverzaci nedodal svoji pochybnost nad možnou spoluprací, shodou a kompromisy naší budoucí vlády, tedy slepence z pěti stran s protichůdnými názory.

P. Blecha 9.11.2021 15:44

No, huvidíme. Vzhledem k tomu, že je to spolek lidí hlásajících "co je demokracie a kdo je demokrat, to určujeme my", to vidím tak, že jediné, na čem se všichni shodnou, budou koryta a lezení do zadku pánům v Berlíně a Bruseli.

Z. Lapil 9.11.2021 22:49

Dobře jste hovořil ve vlákně tomto. 

I. Fencl 9.11.2021 21:19

souhlas

I. Fencl 9.11.2021 21:20

Ano, s tím souhlasím.

V. Čermák 9.11.2021 11:07

Dík za dobrý článek...;-D

J. Pavelka 9.11.2021 10:24

Mimochodem, Miroslav Florian byl opravdu básník...Jeho politické postoje a účelovost jeho některého veršování je jedna věc, ale napsal i dobré básně.

P. Hák 9.11.2021 9:41

Tak nevím, asi jsme každý četli jiný článek. Pan Fencl totiž o filmu o Gottovi psal laskavě a ohodnotil ho kladně.

J. Pavelka 9.11.2021 10:23

Proto mne toto překvapuje

P. Hák 9.11.2021 12:42

Ano, pan Adler reagoval poněkud nerudněji, než má ve zvyku.

J. Vlček 9.11.2021 10:53

Možná všechno nedorozumění způsobila věta o tom veslování s tehdejším režimem, na níž pan Adler dotčeně zareagoval, aby se Karla Gotta zastal.

My, co jsme měli Karla Gotta rádi, mu v tomto ohledu nemáme co vyčítat, neboť jsme veslovali všichni jak jsme uměli, až na vyjímky, jimiž byli disidenti.

To nemůže být přece postačující m důvodem k dodatečnému sebemrskačství.

V. Čermák 9.11.2021 11:05

Tak nedávno mě jistí diskutéři poplivali za to, když jsem napsal, že jsem se celý život přiměřeně Snažil, tedy i za minulého režimu. Také jsem asi podle nich Vesloval s režimem. ;-DJsem strojní inženýr a právě díky svým schopnostem a pracovité snaze jsme nemusel poklonkovat ani dříve Komoušům, ani po revoluci rychlokvašeným Kapitalistům. ;-D