Pátek 30. srpna 2024, svátek má Vladěna
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

OSUD:Za Ivetu B.

diskuse (10)

Spáchá-li osobnost sebevraždu, není to větší tragédie, než sebevražda neznámého; ale je rozdíl u případů, kdy na světě zůstane výrazné dílo. Příkladem jsou spisovatel Karel Michal, autor - nikoli jen - Bubáků pro všední den, anebo básník Jiří Pištora, který zaplatil za jedinou básničku o „Rusácích“ v dětském časopise. Jak Jan Zábrana vzpomíná, byl s ním ještě na pivu, Jiří Pištora měl dobrou náladu; ale nazítří mrtev.

Sebevraždu spáchala taky Iveta Bartošová (1966-2014). V mládí jsem se do ní výslovně zamiloval, i když jenom skrze obrazovku, a vybavuji si, kdy. Když jsem ji viděl s Michalem Penkem. A sice jsem záznam tohohle jejich vystoupení od té doby nevyhledal, ale v mé vzpomínce to tady Ivetě sluší ještě víc, než jinde. Penkovo a její „Zpívej“… jsem právě našel i na webu. Ouha. Zjišťuji: není to zrovna ten rockový nářez, jak jsem si jej ve vzpomínce zafixoval, ale čajíček. Ujde leda refrén: https://www.youtube.com/watch?v=Ca5ROF0Xt3w.

Tenkrát… I kolegové z tehdejšího zaměstnání (bylo mi třiadvacet) si povšimli, že proti Ivetě Bartošové věru „nic nemám“, ba naopak, i dočkal jsem se chvíle, kdy můj nadřízený povídá (když jsme se spolu koukali na televizi a dotyčná se objevila): „Tvoje dáma.“ Ne. Vlastně řekl „Ivo, tvá holka.“ To první samozřejmě zní důstojněji.

Měl jsem - především - rád některé její písničky. Nebylo jich příliš, ale uhranuly. Postupně se můj zájem nějak rozplynul. Život šel jinudy. A když daleko později zemřela pod vlakem, otřáslo to mnou jako každým, kdo má jen trochu soucitu, ale ne víc.

Štěstí, že také u zpěváků platí, že dál žijí ve výkonech. V díle. Ivetiny songy se hrají, a když je mrtvá, nejméně některé postupně našly nový kontext - aspoň já jej vnímám.

Texty nabyly širšího významu a vím, že vzniká televizní seriál, zachycující Ivetin život, ale pokusme se tu o něm nehovořit. Chci mít Ivetu, jaká byla, a poslouchám někdy rádio, občas ji zaslechnu. Hlas má nenapodobitelný. Něco dávala zpěvu navíc. Nevím co, ale dělá to z jejích písniček o něco lepší zboží. Umění. A má pár majstrštyků, které se mi líbily už kdysi, ale nově ještě víc. A není to jenom moje věc. Známá mě nedávno upozornila: „Všiml sis, že má Iveta nezaměnitelný výraz?“ „Ne,“ povídám. „Jen vím, že se mi líbila. A líbí.“ „Podle toho hlasu ji lze okamžitě poznat. Je jiná, úplně svá.“ „Možná.“ „Určitě.“

Zvláštní mi připadá, co s písněmi IB udělal kontext její smrti. Nebo to necítíte? Textům určitých songů, i když pouze některých, se rozrostl význam, a dokonce i ve výtvoru Útoč láskou, který nijak moc nemusím, je tím pádem dnes místo, kdy mě zamrazí. „Nehraj si na cynika.“ Ale existuje song, který Ivetina smrt posunula úplně. Na jinou kolej. Už původně to byl samozřejmě hit, ale teď se to rapidně umocnilo. Chápu: někdo to tak nemusí cítit. Ale je to až děsivá realita - a kredit toho songu se každým rokem pouze zvětšuje. Tato písnička se bude hrát vždycky. Má magii. Moc. Ještě to poroste. Zní jako závěť a opět mrazí. Song Když láska schází má, řekl bych, parametry megahitu. V jednu chvíli tu IB hovoří o svém partnerovi a trochu se mu vysmívá. Nekoketuje a konstatuje: „Víš, s kým chodí Elton John, co kdy řekl Prince.“ Ji to - prý - nezajímá. Mimochodem: v původní verzi zpívá „víš, s kým chodí Michael George“. Pak to teprve změnili. Nikdo by mi neměl říkat, že Iveta nebyla skvělá, a neumím si představit, že by při Když láska schází někdo vypnul rádio: Iveta Bartošová - Když láska schází (1988) - YouTube.

Aston Ondřej Neff
30. 8. 2024

Německá vláda od slov přechází k rázným činům. Zakazuje nože delší než 6 cm.

Renata Veselá
30. 8. 2024

Pociťují to všichni pedagogové. Ať se školí, jak se školí, nic platno.

Jan Berka
30. 8. 2024

Stejně rychle, jako přišel, tak i odešel. Řeč je o strachu z blížící se recese.

Modrý pták
30. 8. 2024

Pan Trosečník chytí pět ryb a všechny spotřebuje, tzn. netvoří úspory.

Lubomír Stejskal
30. 8. 2024

Propalestinští aktivisté by se občas měli seznámit s názory lídrů vládnoucích kruhů palestinských...

Aston Ondřej Neff
28. 8. 2024

Do konce srpna zbývají tři pracovní dny a je jasné, že se digitální stavebko se nerozběhne.ko se...

Aston Ondřej Neff
27. 8. 2024

Šmarda ze sebe udělal vola způsobem, který zaslouží všeobecné veselí.

Aston Ondřej Neff
29. 8. 2024

Fialova vláda není obecně vzato oblíbená.

Aston Ondřej Neff
30. 8. 2024

Německá vláda od slov přechází k rázným činům. Zakazuje nože delší než 6 cm.

Marian Kechlibar
27. 8. 2024

V předmoderních dobách se rozsah parazitních struktur obvykle držel v určitých mezích.

kh Kateřina Havlická
30. 8. 2024

Šestadevadesátiletý slovenský veterán Vladimír Strmeň slavil osmdesáté výročí Slovenského národního...

Robert Schuster
30. 8. 2024

Až se budou v neděli volit nové parlamenty ve východoněmeckých spolkových zemích Sasku a Durynsku,...

Lidovky.cz, ČTK
30. 8. 2024

Neapolský kuchař a majitel několika restaurací Gino Sorbillo začal nabízet jako letní novinku pizzu...

Ondřej Bezr
30. 8. 2024

Přední zpěvačka tradiční černé hudby složené z prvků blues, gospelu, soulu, rocku a folku Ruthie...

vtu Vojtěch Tůma
30. 8. 2024

Ještě v květnu nastoupil v Praze ve čtvrtfinále mistrovství světa proti české reprezentaci. Teď...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz