6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kanuk 13.10.2008 1:21

"Válečná literatura"

Přihodím si polínko vzpomínkou na literaturu "válečnou" v tom smyslu, že nebyla o válce, ale vydávána za války, nebo aspoň v době německé okupace.

Jako první bych zmínil "válečné" vydání románu J.M. Trosky  "Paprsky života a smrti". První vydání vycházelo před válkou (okupací), jako příloha Mladého hlasatele, kterou jsem si střádal a později nechal svázat do knížky. Tato tnížka si našla i cestu do Kanady, kde ale skončila v majetku jednoho známého, který si nepotrpěl na vracení vypůjčených knížek. To jen tak mimochodem. Tak v tom prvním vydání ing Farin, hlavní osoba románu, poničí svými paprsky vojenská zařízení na území nejmenovaného státu, který si dělal zuby na Československo. Ve vydání druhém, které vycházelo v sešitech u fy Toužimský a Moravec, to dopadne tak, že Farin bojuje proti nějaké organizaci kapitalistických gangsterů v New Yorku.

Druhou skupinou byly knížky, vydávané také v sešitech stejným nakladatelstvím, autorem byl R.H. Dauman, Němec. Obsahem to byly sci-fi, politicky celkem neutrální, ovšem hrdinou byl vždycky Němec. I tyto knihy přicestovaly do Kanady.

A jestli se nemýlím, T. a M. vydávali sešitový seriál "Velcí indiánští náčelníci". Vyšla tam kniha "Tecumseh" od Steubena, ale ty jsem neodebíral. Snad také "Klekhí Petra, bílý otec Apačů", ale na to bych krk nesázel.