3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
fo-ol 16.9.2008 10:21

fencl fencl

ty ses teda vnimatel. radsi vnimej a uz nic nepis, abych na to zas omylem neklik

kryštof 15.9.2008 15:32

Hmotnost mozků je údaj, ze kterého se nedá zjistit IQ

Tedy jako soudní lékař se mohu vyjádřit k tomuto, při posmrtném vážení mozku  váží nejvíce mozky s největším otokem, který vzniká nejčastěji při delším dušení,které ovšem nemusí být pouze povahy násilné, ale mnohem častěji má fyziologické - přirozené - příčiny. Daleko hodnověrnějším údajem jsou rozměry lebky - ovšem pokud dotyčný nemá hydrocefalus.

kryštof 15.9.2008 15:46

Re: Hmotnost mozků je údaj, ze kterého se nedá zjistit IQ

Promiňte mi, že se ještě jednou vnucuji. Zajímalo by mne, kde se autor dočetl o průměrné hmotnosti mozku 1375 g, a potom, vzhledem k tomu, že ženy se opravdu dožívají delšího věku než muži, stupeň stařecké mozkové atrofie je pokročilejší, což s váhou mozku souvisí. Autorovi knihy, pokud jde o přesné citace, navrhuji pokus: Nechť shromáždí sobě podobné(aspoň 10 jedinců- smíšenou skupinu 5 na 5), ať se nechají zastřelit (nikoliv do hlavy) a nechť si nechají co nejrychleji po exekuci( přímo na místě) vytáhnout a zvážit mozky..

kryštof 15.9.2008 15:51

Re: Re: Hmotnost mozků je údaj, ze kterého se nedá zjistit IQ

A naposledy: Ottu von Bismarkovi by pravděpodobně mozek udávané hmotnosti musel " lézt i ušima", ale třeba měl za ušima.

IF 15.9.2008 17:28

Re: Re: Re: Hmotnost mozků je údaj, ze kterého se nedá zjistit IQ

Díky za komentáře.

F. Čech 15.9.2008 14:51

Souček se ve svém opravníku omylů mýlil opravdu velmi často

Byl to totální bolševický diletant, který své "rozumy" čerpal s novinových výstřižků a zásadně se neobtěžoval s jejich ověřováním. Tím ovšem nechci snižovat význam autorovy kritiky k podobné nově vyšlé zhovadilosti, která omyl nahrazuje jiným omylem.

Chris Kelvin 15.9.2008 15:20

Re: Souček se ve svém opravníku omylů mýlil opravdu velmi často

Souhlasím. Tenhle Souček se mi dostal do rukou teď o prázdninách (předtím jsem o něm sice věděl, ale nikdy nečetl). Tak jedna třetina byly úplné výmysly a další třetina byla hodně na vážkách. Poslední třetina zase byla až příliš zřejmá. Ale jinak mám Součka jako spisovatele rád :-)

Pišta 16.9.2008 13:02

Re: Souček se ve svém opravníku omylů mýlil opravdu velmi často

Dovolím si nesouhlasit.Souček měl především smůlu, že psal v době , kdy každý autor který  si dovolil jen trochu zapochybovat o bolševismu měl smůlu a nepublikoval. Traduje se, že celá dětská a patrně dost drahá encyklopedie šla do stoupy, jen proto, že Antonín Novotný , kterému se dostala do ruky, nenašel své jméno mezi světovými filosofy. Souček měl velice rozsáhlý archiv a určitě nečerpal "rozumy" jen z novinových výstřižků. Ze zpráv ČTK by toho  asi moc nenapsal. Ze zahraníčních novin byly u nás dostupné jen ty komunistické a i ty se občas ke čtenářům ze záhadných důvodů nedostaly. Publikace typu jeho "Opravníku" , které jsou určeny širokému spektru čtenářů, dost dobře nemohou uvádět prameny ,ze kterých autor čerpal. To by ke každému heslu byly tři stránky vysvětlivek a pochybuji, že by s takovou knihu někdo koupil. Že tam jsou i chyby je pochopitelné. Ale určitě tam není třetina výmyslů, jak tvrdí přispěvatel přede mnou.

m.p. 15.9.2008 13:59

Nobelova cena se nedává za teorie

ale dle přání A. Nobela za objevy či vynálezy. Proto Einstein dostal (mohl dostat) Nobelovu cenu až za vysvětlení fotoelektrického jevu, ale ne již za teorii relativity

quetzal 15.9.2008 21:25

Re: Nobelova cena se nedává za teorie

to je hraní se slovíčky. Einstein udělal objev - objevil relativitu času a prostoru a vymyslel (pochopitelně ne celou sám) k tomu matematickou teorii, která tento jev popisovala a popisoval i další jeho důsledky - ohyb světla při průchodu okolo velmi hmotných objektů apod. Což bylo zanedlouho potvrzeno. Za objev relativity mohl dostat nobelovku, ale nedostal a podle toho, co jsem četl, v tom byla nějaká politika. Bohužel.

Historik 13.10.2008 15:17

Nevím jakou politiku máte na mysli, podle mě je to mnohem jednodušší,

ona se ta Nobelova cena dává dost často se zpožděním za výsledky, které už prověřil čas, no a Einstein ji dostal ze svůj dřívější objev fotoefektu, ostatně zaslouženě. Teorie relativity se ještě mnohým jevila jako sporná. Ohyb světla byl prokázád až poté, co Einstein tu Nobelovu cenu dostal.

Mimochodem, ani I.P. Pavlov nedostal Nobelovu cenu za lékařství za své práce v oblasti podmíněných reflexů, s nimiž je dnes téměř výlučně spojován, ale za své dřívější výzkumy v oblasti trávení.

Dědek 15.9.2008 13:36

Doporučuji

,tedy ne tuto knihu ,(nečetl jsem ji a ani asi nebudu) , ale pokud si chcete užít  "poučné" demagogie sežeňte si knihu "Stotisíc proč" vydanou asi v roce 1954 to je ideologický nářez. Nedávno jsem ji viděl v antikvariátu za 500 Kč.;-D

Jan Pechanec 15.9.2008 19:32

Re: Doporučuji

Wow, uz za 500 Kc? Pred dvema lety jsem ji koupil bez smlouvani za pětinu: http://neviditelnypes.lidovky.cz/recenze-ludvik-soucek-obrazovy-opravnik-obecne-oblibenych-omylu-pyz-/p_scifi.asp?c=A061013_120008_p_scifi_hpe

Jura Jurax 15.9.2008 12:05

Jinak

mi tenhle článek přijde poněkud zmatený ... :-/

sedivak 15.9.2008 11:24

Ale Einstein nedostal Nobelovu cenu za teorii relativity,

ale za objev fotoelektrického jevu. A že intelektuálové typu Václava Havla už dávno nejsou svědomím národa, je přece všeobecně známo...

Jura Jurax 15.9.2008 11:23

Ale intelektuálové opravdu NEJSOU svědomím národa!!!

Již jen proto, že jednak jsou intelektuálové různí a druhak definice intelektuála (rozumově, vědecky, teoreticky, umělecky činný vzdělaný člověk) je poněkud vágní; navíc je dnes pojem intelektuál hodně chápán ve smyslu člověk planě teoretizující, ba blbě kecající.

Prakticky záleží na tom, nakolik onen intelektuál věci, do níž mluví, rozumí. Ale protože fotbalu a politice rozumíme všichni, přičemž hloubka porozumění bývá nejvyšší kolem třetího piva, kdežto teorii superstrun či fungování televizoru nebo PC už málokdo, je zřejmo, do čeho se víc kecá.

Moudrý intelektuál se vyjadřuje k tomu, čemu rozumí. Takže zpravidla mlčí, protože o teorii výroby akrylátů se moc nepokecáte.

Pouze pfilozófové - tedy někteří - pak mají výsadu razantního kecání do věcí, jimž nerozumí vůbec (například energetika, školství, doprava, příroda, politika nebo ekonomie).

krmič 15.9.2008 10:55

?

Většina těch příkladů, které autor, jestli jsem to dobře pochopil, uvádí jako odstrašující, je přece pravdivá. Knížku si sice nekoupím, ale nezdá se mi zas tak špatná.

Poznámka k Mozartovi: Měl stálý plat větší než ředitel vídeňské nemocnice. Kromě různých honorářů atd. Tedy příjmy opravdu vysoké. Za jeho finančními potížemi stála vášeň pro hazardí karetní hry. Hrál s aristokraty, kteří měli těch peněz přece jenom víc, sázeli třeba celé velkostatky. To se ovšem v učebnicích pro děti neuvádí. Génius musí být chudý! A ne vlastní vinou, tak to má být!

IF 15.9.2008 11:01

Re: ?

Skutečně jsou to často pravdivé nebo do značné míry pravdivé příklady, ale jejich montáž, občasná neadekvátnost vzhledem k tématu omylu a taky omáčka okolo z toho podle mne dělají paskvil.

R 15.9.2008 11:04

Re: Re: ?

Přesně tak. Jako kdyby to nějaká rychlokvaška složila z informací bez ladu a skladu vytažených na internetu.

R 15.9.2008 8:44

nejhorší je pilný blbec

Článek mně připomněl tvrzení, že nejhorší je pilný blbec. Myslím tím autora toho Opravníku, ne autora článku. Z toho, co je v článku uvedeno, mně připadá, že autor opravníku je člověk bez všeobecného vzdělání, který dříve o těch věcech nevěděl nic. Ovšem po mnohahodinévém nebo možná mnohaměsíčním brouzdání po internetu nabyl dojmu, že o tom ví hodně, vybral fakta, která se mu líbila a splácal z nich ten Opravník. Ovšem propojil dohromady fakta neověřená a okrajová a dal je na roveň faktům ověřeným a případně staletí vyučovaným v klasických školách. Nijak bych se nedivil, kdyby na Nově nebo v budoucnu podobných bulvárních televizních stanicích bude tato kniha podklad pro další pořad typu Detektoru. Sakra, Detektor byl tuším na ČT, no o to je to horší.

KKK 15.9.2008 8:24

Dotaz na autora článku

Za co dostal Einstein Nobelovu cenu?

Nemo 15.9.2008 8:27

Re: Dotaz na autora článku

Einstein dostal Nobelovu cenu v r. 1921 za vysvětlení fotoefektu a za zásluhy o teoretickou fyziku.

K. Babák 15.9.2008 11:20

Re: Re: Dotaz na autora článku

A za jeho nejpřínosnější práci se považuje teorie Brownova pohybu. Teorie relativity je jenom nejpopulárnější.

jiří 15.9.2008 11:35

Re: Re: Re: Dotaz na autora článku

 To je podobný omyl, jako když si většina lidí myslí, že Winston Churchill dostal Nobelovu cenu za mír,  zatímco  on ji dostal za literaturu.

Ivo Fencl 15.9.2008 12:39

Re: Re: Re: Re: Dotaz na autora článku

Což mi připomíná příhodu z vysoké. Měli jsme dějiny mezinárodního dělnického hnutí a tak, protože jsem chodil ještě před převratem, a asistent zadal témata referátů. Nejdál od tématu byl Churchill, tak jsem po něm hmátl. Nebyl internet ani knihy, tak jsem použil známou Matějkovu biografii. Ostatně snad není nejhorší, ne?!!! Přednesl jsem referát, sednu si a spolužák Červenka (nevím, co dělá dnes) známý svými sarkasmy povídá: "Ale s tou Nobelkou jsi ujel." Mám dojem, že vůbec ani nevěřil, že ji mohl Churchill dostat-a už vůbec ne za literaturu. Ale pak příští den přišel a uznal: "Jo, tak ji dostal, ale za mír-a byla to provokace." Odkud čerpal a nakolik se mnou mluvil vážně, netuším. Pozdravuji.    

Pišta 15.9.2008 7:19

Čtení

Jako kluk jsem kdysi  dostal za dobrý prospěch, na konci školního roku od soudružky učitelky knihu. Jmenovala se "Čtení o ruských a sovětských vynálezcích a objevitelích ". To bylo počteníčko! Po dočtení měl každý jistotu, že neexistuje vynález nebo objev , který by nepocházel z Matičky Šíré Rusi. Dokonce se v ní tvrdilo, že dieselův motor vlastně vynalezl nějaký mužík  a nazval ho Něfťanka. Že Rusové vynalezli jízdní kolo, žárovku, rádio, ponorku , letadlo , tank a vlastně všechno všecičko, co dnes používáme se rozumělo samo sebou.

dvd 15.9.2008 7:40

Ovšem první něfťanka

byla vyrobena v závodě Russkij Dizel :-D

R 15.9.2008 8:36

Re: Čtení

Problém u vynálezů je ten, že země se otáčí. Vynálezy mají určitý spirit a ten má zase setrvačnost, takže se proti otáčení země opožďuje. Vynález proto někdo vynalezne, jenomže protože ten spirit vynálezu má setrvačnost, vynález nakonec skončí úplně na jiném konci světa. Proto mohlo rusko vynalézat jak chtělo, ale vynálezy vždy skončily někde jinde. Je jen pár opačných příkladů, například tanky vynalezli v USA, ale setrvačnost spiritů způsobila, že za války je nejvíc používalo Rusko a Německo.  Einstein taky vynalezl teorii relativity v Evropě, ale musel odejít do USA, aby si její spirit  udržel a nobelovku za ni nedostal někdo jiný.:-D

Fencl 15.9.2008 8:50

Re: Re: Čtení

Albert Npbelovu cenu nedostal za teorii relativity (viz i komentátor výše), ale o to nejde. Teorie o spiritu vynálezů je snad originální, ale pokud ji míníte vážně(?), musíte se setkávat i s pobavením. Sám bych jen dodal, co víme všichni. Jak se lidstvo "sune" časem, některé objevy a vynálezy jsou víc a víc na spadnutí, takže k nim skoro pokaždé dojde na víc místech. I třeba ty ruské objevy nepovažuji za něco vylhaného, tak ostatně demagogie ani nefunguje, ta využívá polopravdy nebo dokonce pravdy, ale umístěné do špatných souvislostí. Věřím, že taky v Rusku byla vcětšina těch vynálezů na spadnutí, a došlo k tomu, o čem píše Encyklopedie ruských prvenství. K mnohému z toho. Ale ti lidé tam prostě neměli prostředky, aby ty věci posunuli do praxe.. V literatuře třeba platí totéž. I tady visí "najednou" určitá témata ve vzduchu. Ale jen u jednoho psavce se protnou všechny ideální podmínky a napíše Šifru mistra Leonarda. Zrovna tak téma Báječných let pod psa "viselo ve vzduchu". Jistě mohli něco obdobného napsat mnozí. Přišlil ale pozdě, moc brzy, neměli v sobě to, co dohnalo Viewegha k té knize. Už o nich nevíme nebo málo, zatímco MV tím odstartoval určitou kariéru. Jinak: omyly ve vynálezech plynou i z toho, že těžko určit, co už je dost technicky na výši. Leonardo vynalerl ledacos, ale většinou (tedy pokud vím) nesestrojil funkční prototyp. To ponechal jiným, kteří zase nemělil jeho nápady, ale ti jiní se třeba našlil až za stovky let. Za přednáškový charakter své úvahy se omlouvám.   

RomanL 15.9.2008 10:32

Re: Re: Re: Čtení

No tak zrovna srovnávat literaturu s výzkumem a novými vynálezy mi přijde přinejmenším úsměvné. Hlavu plnou nesmyslů má kde kdo, a hodit je na papír ani nic moc nestojí, ale uvést něco skutečně do praxe, to je něco naprosto jiného... ;-P