17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 15.9.2008 12:04

Re: Re: Re: Re: Čtení

R^R^R^ ... a že jsem náruživý čtenář ;-D

IF 15.9.2008 12:42

Re: Re: Re: Re: Re: Čtení

Dobře, ale témata prostě visí ve vzduchu. A vždy v určitím čase víc. Ať témata na vynálezy, nebo témata na příběhy. 

Olin 13.10.2008 15:36

Re: Re: Re: Čtení

:-)) vy materialisti jste legrační!

Přece literární dílo je taky uvedeno "do praxe"! Některá literární díla měla takový praktický dopad, že změnila celý svět. Jako některé materiální vynálezy.

    "něco se tady děje ale ty nevíš co. Nebo snad jo, Mr.Jones?" (B.Dylan)

R 15.9.2008 11:03

Re: Re: Re: Čtení

No, míním ji vážně. Asi v tom smyslu, že bych ji mohl rozpracovat na nějakých 100 - 200 stránek, aspoň, a potom za ty stránky dostat nějaké odpovídající peníze. Zájem by byl, jak vidím z dotazu. ;-) Jen by to asi muselo vyjít prvního dubna na apríla;-D. Asi talk, pardon asi tak..

S tou nobelovkou jsem to přehnal, neuvědomil jsem si, že ji Einstein dostal už dříve, než musel odjet z Evropy. Jinak s těmi vynálezy vcelku souhlas, v případě Ruska asi zapracovaly i velké vzdálenosti center, Moskvy a Petrohradu od zbytku Evropy a USA a nedostatek zpráv. V carském Rusku sice na vesnicích lidi umírali hladem a místní "papaláši" měli doslova feudální moc nad ostatními, ale nějaký výběr mozků zřejmě fungoval a na mnoha věcech vynalezených a patentovaných na západě souběžně pracovali vynálezci i v tehdejším Rusku.

Didi 15.9.2008 13:22

Re: Re: Re: Čtení

Soulasím, je nutno rozlišovat minimálně tři fáze tvorby vynálezu:

1) Někoho něco více či méně převratného napadne a ten nápad doložitelně popíše. Ať už jako přihlášku patentu, článek do odborného časopisu nebo aspoň jako dopis kolegovi z akademie věd. Ovšem pak se stane, že Sergej Sergejevič už v roce 1605 napsal o tom, že konzumace ječných placek prospívá dobrému trávení a Ivan Ivanovič, netušíc o existenci nějakého Sergeje Sergejeviče, napsal v roce 1608, že konzumace ječných placek škodí dobrému trávení. A až se o pár století zjistí, jak to vlastně s těmi plackami je, není problém vyrukovat s prohlášením, že tohle psali ruští vědci už počátkem 17. století.

2) Někdo (může to být nědo úplně jiný než v bodě 1) na základě tohoto popisu nebo podle zcela vlastního nápadu neznajíce předešlého vynálezce, onu myšlenku zhmotní do funkčního prototypu zařízení. Provede jeho více či méně úspěšné zkoušky, případně zjistí, že pro určitý uzel třeba není na daném stupni rozvoje techniky k dispozici potřebný materiál, nebo že by potřeboval motor o trojnásobném výkonu a poloviční hmotnosti než je ten, který dokázal sestrojit. A tím pádem jeho práce skončí.

3) Někdo další investuje do slibné myšlenky a nápad dotáhne do stádia komerčně úspěšného výrobku, který si lidé konečně mohou koupit a využívat pro svou potřebu.

A teď můžeme diskutovat, který z nich byl ten "vynálezce", který se zasloužil o využití daného objevu či vynálezu dnešním lidstvem.

Ondra 15.9.2008 13:43

Re: Re: Re: Re: Čtení

Nic ve zlém, ale přechodníky jsou špatně (všechny dva).

Jura Jurax 15.9.2008 12:03

Re: Re: Čtení

No, tanky vynalezli ve Velké Británii ... máte chybný spirit ;-D

R 15.9.2008 23:11

Re: Re: Re: Čtení

Na sovětské tanky sověti zakoupili licenci  od vynálezce v Americe. Ten ji původně nabízel americké armádě, těm se ale tehdy tank jako zbraň nezdál a nevzali ho. A licenci nakoupil nebo to aspoň inicializoval maršál Tuchačevskij, který byl později i s spolupracovníky  ve 30 letech obviněn a v rámci stalinských čistek popraven. Tanky ale zůstaly, byly upraveny na podmínky sovětské výroby a armády a jednoznačně se během druhé světové osvědčily a pomohly sovětům vyhrát.

VL 15.9.2008 15:19

Re: Re: Čtení

No vidíte, já se bláhově domníval, že tank teoreticky vynalezl Leondardo a prakticky Angličané za I. světové války. Ovšem ta spirála pokračuje. V SSSR vyráběné tanky byly z větší části pravděpodobně vyráběny z importované americké oceli - za války dovezeno více oceli než byla souhrnná hmotnost vyrobených tanků, navíc šly do SSSR americké tanky M4 .

R 15.9.2008 23:14

Re: Re: Re: Čtení

Z Ameriky šlo do Ruska obrovské množství hotových strojů, hlavně letadel a automobilů. Ale o železné rudě nebo železném šrotu či železných polotovarech nevím.

Dědek 15.9.2008 13:41

Re: Čtení

Viz můj příspěvek o knize "Stotisíc proč". To asi vyjde na stejno.:-/

Ds 18.9.2008 15:16

Re: Čtení

.. a to tam ještě nebylo, že telefon nevynalezl Bell, ale již 11 let před ním ruský vynálezce A.S. Tělěfonov (po něm byl též přístroj pojmenován), který strčil jeden konec drátu do ucha a druhý do žópy (pjorděle) a SLYŠEL GAVNÓ! Taktéž Roentgena předběhl jistý ruský mužik, který před svědky prohlásil, že svou ženu už dávno prokoukl.

Komik 15.9.2008 0:54

Dotaz

Promiňte, asi jsem to nepochopil, ale tuší někdo ze čtenářů z článku, co má ta komentovaná kniha společného s Evropskou Unií (kromě toho, že vyšla v jednom z jejích členských států, samozřejmě)?

mol 15.9.2008 2:43

Re: Dotaz

Taktéž netuším. Asi, že moc pomlouvá Američany a tvrdí, že spousta-za-původem-americké-považované-vynálezy pocházejí z Evropy/od evropských přistěhovalců. Já myslím, že tatorecenze je důkaz toho, že by člověk neměl psát texty v rozrušení.

Helena 15.9.2008 7:20

Re: Re: Dotaz

Zřejmě to z ní čouhá jak šídlo z pytle, ale autor to měl na úvod vysvětlit. Bude to podobná perla jako brožurka Co všechno vynalezli Rusové z padesátých let. (Vynalezli všechno)

vajan 15.9.2008 14:54

Re: Re: Re: Dotaz

Npř. i televizi vynalezl Ivan Ivanyč - jako první na světě přenesl obraz z kuchyně do ložnice.

jarda 15.9.2008 10:11

Re: Dotaz

Určitě jsi to nepochopil.

A nepochopíš!