6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivo Fencl 24.11.2008 10:07

Obálka Adama Vira

... očividně lehce parafrázuje jeden ze známých záběrů pověstného filmu Úpír Nosferatu (Německo 1922, režie Murnau)

F..A.Kekule 24.11.2008 7:48

Tak to mě vyděsilo

Satyr se dnes píše s měkkým i ?

aubis 24.11.2008 19:27

Re: Tak to mě vyděsilo

Nikoli. To si jen pan autor zapomněl ohlídat funkci ABC ve svém textovém editoru ;-D. A opomenul vložit do slovníku i variantu s "řeckým" y. Tedy tu v tomto slova smyslu správnou. Obě slova sice pocházejí z řečtiny, ale jde o homofony - tedy slova shodně znějící, ale - vzhledem ke svému odlišnému způsobu tvoření - odlišných významů. :-)

Baghíra 24.11.2008 0:22

Dobrý Bože, ten si může podat ruku s Vlastou Javořickou!

A přece se nějak vyskytuje v dějinách literatury, dokonce ho tuším zkritizoval mladý Šalda, který typy Javořické nebo Zahradníka Brodského ignoroval... Ale, na druhou stranu, jako chrliče románků s celou kanceláří pisálků byl karikován V+W ve Westpocketce - jako Quido Maria de la Camera van Oscura.

Papouch 24.11.2008 0:51

Re: Dobrý Bože, ten si může podat ruku s Vlastou Javořickou!

vyskytuje se i u Haska (Dejiny strany mirneho pokroku v mezich zakona?)

tezko rict jestli trochu nezapracovala zavist, v te dobe zrejme pusobil dojmem uspesneho spisovatele

Anton 24.11.2008 11:19

Re: Dobrý Bože, ten si může podat ruku s Vlastou Javořickou!

Tam ho ale Hašek nazývá "Ježíš Maria Vyskočil".

Fencl 24.11.2008 7:16

Re: Dobrý Bože, ten si může podat ruku s Vlastou Javořickou!

Možná společně s "hrabětem" Cámarou..

čtenářka 24.11.2008 7:40

Re: Dobrý Bože, ten si může podat ruku s Vlastou Javořickou!

Musím se  zastat nebohé Vlasty J., které tímto srovnáním věru křivdíte. Asi jste od ní nic nečetli a jen se držíte zavedené představy. Ale srovnání Vyskočila s Vieweghem se už více blíží pravdě.

Baghíra 24.11.2008 8:17

Re: Dobrý Bože, ten si může podat ruku s Vlastou Javořickou!

Nezlobte se, ale uvedené řádky jako by vypadly ze závěru některé její knihy. Ne, nechci ji ostouzet, taková četba vždy byla a bude -- a paní Vlasta je sympatičtější než současné harlekýnky. V Městské knihovně jí mají celou řadu a knihy se půjčují. Nic proti tomu. Jen se divím - možná sám sobě - jak jsem mohl mít Vyskočila zařazeného někam k F.X.Svobodovi.

Han 24.11.2008 9:54

Re: Dobrý Bože, ten si může podat ruku s Vlastou Javořickou!

Josef  Lada se ve svých pamětech zmiňuje o Q.M.Vyskočilovi jako o mladém básníkovi, který již od 17 let založil několik literárních časopisů. Každá ta tiskovina přežila stěží několik prvních čísel (zřejmě zasouženě), ale přesto Q.M.Vyskočil pokračoval ve své nadějné literární práci. Byl velmi pilný a snaživě obcházel se svými dílky redakce zavedenějších listů. Vysloužil si tím v několika redakcích  přezdívku   "JežíšmarjáVyskočil".

Přesto se Q.M.V. dá považovat za milý úsměvný fenomén, byl totiž sice pisálkem, ale taky ryzím nadšencem literatury. No, možná taky průkopníkem slepých uliček, ...

Anton 24.11.2008 13:35

Re: Dobrý Bože, ten si může podat ruku s Vlastou Javořickou!

Hašek o Q.M. Vykočilovi píše, že skládal básně typu: "Můj tatík lámal kamení a lámal až do umdlení...", přitom jeho byl otec ředitelem nějaké pojišťovny. Už nevím, v kterém Haškově díle jsem to četl.

RZ 24.11.2008 16:26

Re: Dobrý Bože, ten si může podat ruku s Vlastou Javořickou!

To sem raději nepište, nebo se toho chytí s. Vízek.

JK 25.11.2008 18:04

Re: Dobrý Bože, ten si může podat ruku s Vlastou Javořickou!

Byli i básníci k pokleslým literátům vlídnější. Třeba Jaroslav Seifert ve svých vzpomínkách lituje ztraceného sentimentu starých písniček, uváděných tehdy v televizní Babiččině krabičce v novém aranžmá. Kromě starších lidí ten sentiment už v šedesátých letech chápal málokdo a přece to byl jeden z hlavních vlivů, který formoval lidi, kteří byli základem první republiky. Pravda, byl to slabý odvar třeba lorda Lovelanda, objevujícího Ameriku, ale to ten český prostor. A naši vojáci v Anglii si nezpívali V+W, ale trampské písničky a nestyděli se, že jim přitom tečou slzy. Někoho povznáší Platon, jiného třeba A.Jirásek nebo ten V+W, dalšího Q.M.Vyskočil. Každého podle jeho založení a zlé je, že prostým lidem, tvořícím páteř národa, dnes nikdo nic povznášejícího nenabídne, právě naopak, jako by je současná podkultura připravovala na pobyt někde v temnotách. Protože s tím sentimentem souvisela taky morálka a mravy. Zdá se, že to všechno začalo asi koncem 18.století gotickým románem, tam někde bylo člověku ukázáno něco jiného než křesťanské ideály a od té doby to jde s kopce. Ale jistě jsou dodnes někteří z nás vděčni, že jim bylo dopřáno, třeba nepřímo, nahlédnout do světa, v němž lidé k sobě byli milí, ohleduplní a uctiví.