28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

KUNDERA: Nesnesitelná tíže ticha

V úterý 11. července přinesly agentury zprávu, že v Paříži zesnul Milan Kundera. Následovala jen velmi opatrná reakce, střídmé výrazy lítosti a úcty. Možná že se nad zdrženlivostí reakce na onu ztrátu pozastavuji jako pamětník doby velikánů, nebo snad doby tvůrců, kteří se za velikány pokládali a byli jako velikáni vnímání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Heidlerová 20.7.2023 8:54

Dejte si na hlavu a za krk hadru namočenou ve studené vodě.

V. Heidlerová 20.7.2023 8:59

Kdo Havla dosadil, kdy, a přidejte zdůvodnění závisti. Komu záviděl, v které době, a uveďte citace, odkud poznatky čerpáte.

V. Mokrý 20.7.2023 10:51

Havla dosadil Západ a závist se projevila kromě jiného i tím, že neměl zájem vrátit Kunderovi české občanství, no a o K. Krylovi zatím nebudeme mluvit.

!

I. Polák 20.7.2023 10:13

Čím si svou pozici vydobyl, to je vám jaksi u p....e. Ty zvratky , co plodil svého času a které se snažil pár let po té vymazat z paměti pamětníků, ty vám asi konvenují. Je tak snadné prohlásit, že Kunderův životipisec je nenávistný maniak, ale zabýval se už někdo tím, v čem má pravdu? Tedy jinak řečeno ...byl opravdu Kundera tak svatý? Nebude lépe počkat s hodnocením až vyprší to staré známé "o mrtvých jen dobře" ?

A. Alien 20.7.2023 10:41

Kunderův životopisec (myslíte-li Urbana) je jen mužík, který neodhadl své schopnosti - a zesměšnil se před celou zemí. (Mimo ČR o něm naštěstí nikdo neví - tam byly o Kunderovi napsány mnohem kompetentnější monografie.)

Ukázalo se, že neovládá ani žánr biografie, ani obor, do něhož se pokusil vepsat (literární historie). - A to všechno jen proto, že doufal, že se proslaví, když poplivá někoho, komu nesahá ani po okraj polobotek? Stálo mu to za to?

J. Huml 20.7.2023 1:50

Stalin zemrel v breznu 1953. Byl jsem tenkrat ve treti tride zakladni skoly v Holesovicich. Moji strycove se tenkrat velice radovali, ale nesmelo se o tom mluvit.