1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

KUNDERA: Nesnesitelná tíže ticha

V úterý 11. července přinesly agentury zprávu, že v Paříži zesnul Milan Kundera. Následovala jen velmi opatrná reakce, střídmé výrazy lítosti a úcty. Možná že se nad zdrženlivostí reakce na onu ztrátu pozastavuji jako pamětník doby velikánů, nebo snad doby tvůrců, kteří se za velikány pokládali a byli jako velikáni vnímání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 20.7.2023 23:13

Plynná čeština by nasvědčovala, že jste Čech, takže jde o sebekritiku, sebereflexi nebo pouhé flagelantství?

M. Pivoda 20.7.2023 20:45

Nečtu tlusté knihy od kohokoliv, takže jsem ani nečetl žádnou Kunderovu knihu. Ale sleduji komentáře a články.

Kdybych extrémně schematicky zestručnil Kunderův výklad jím prožité historie (do snesitelného minima), možná, že by Kundera mohl napsat následující provokaci pro Srdce Evropy:

"Právem nás, spisovatelů a umělců, je zařvat si, jen tak pro radost, a právem občanů národa je následně dostat po šňupáku. Samozřejmě nikoliv na věčné časy. ale asi jen tak na dobu 21 let. "

E. Novotny 20.7.2023 19:56

R^

M. Pivoda 20.7.2023 19:35

Nic konkrétního o ideologovi Jiřím Hendrychovi nevím, nikdy jsem se s ním nesetkal, nicméně se musím zeptat "hyn sa hukázalo co?". S odstupem času, komu historie dala více za pravdu? Tehdy vyhnávajícím, nebo tomu tehdy vyhnanéhmu?

Cituji: "... v roce 1967, kdy právě Milan Kundera vyzval k volné diskusi a ze sjezdového jednání vyhnal ideologa Jiřího Hendrycha, který na odchodu vykřikl své „hyn se hukáže‟ a zvolal „všechno jste prohráli‟. Čímž anticipoval srpen 1968...."

Nepropaguji zde žádnou alternativu odpovědi (jak je v diskuzi na Neviditelném psovi zvykem). Nicméně pokud bychom s odstupem času poctivě hodnotili přínosy a zápory tzv. Pražského jara 1968 pro celou ČR, spekuluji, že Jára Cimrnam by se při hodnocení oněch přínosů možná mohl klasicky zeptat: "A není to málo Antone Pavloviči"?

Závěr: Nesnesitelná tíže ticha v roce 2023, od politického komentátora Ondřeje Neffa.

Občané čekají., Ondřeji. Nesuďte samotného Kunderu, ale i ty přínosy Prežského jara 1968. Ty by občana ČR možná zajímaly více.

J. Majzlík 20.7.2023 18:51

Jaký vkus filmového publika, takové filmy. Porovnejme zcela nezaujatě se všemi klady i přednostmi poctivost filmového řemesla, se kterým jsou páchány současné seriály a fimy s tím, co se tvořilo před půl stoletím.

J. Majzlík 20.7.2023 18:43

Průběh Listopadových událostí i následného formování nové politické scény byl až příliš poznamenán pro nás dosud novým, nepoznaným posilováním podprahového, trochu šoumenského pojetí budování demokratických mechanismů a nabourávání mediálních služeb při soubojích politických i nepolitických aktivistů. V tomto měli samozřejmě navrch lidé, jejichž pracovním nástrojem je obratnost při kombinaci reality, zbožných přání, práce v zákulisí a ovládání publika v hledišti.

Proto na příklad úspěch vozové hradby, vytvořené okolo V. Havla, počáteční obliba nyní zatracovaného M. Zemana, proto A. Babiš. Pokud by měl P. F. 2023 možnost z čeho brát, byl by i on populární nebo alespoť tolerovanou osobností.

Ještě k odkazu V. Havla: Audience s nezapomenutelným P. L., schizmaticky zpracovaná Žebrácká opera, Odcházení, trestuhodné trojí pohřbení V. Havla. Zneuctění úřadu presidenta jako vrcholného symbolu státu trojím pohřebním aktem.

J. Ptáček 20.7.2023 17:43

Moudra, zda má být Milan Kundera pochován u nás a dokonce v rodném Brně neberou konce. Někdy získává prim Praha, jindy dokonce světová Paříž, popelu opravdového velikána je to jedno, za ním stojí dílo, na které většina nás, hlavně já, můžeme obdivně nebo závistivě koukat.

Ať je to už jak chce, vždy mě napadne Kunderova myšlenka, vlastně název krásné povídky za Směšných lásek:

"Ať ustoupí staří mrtví mladým mrtvým". Je to nádhera, která sahá až do Kunderova nebe. Takové mimoúrovňové pojítko s věčností.

E. Novotny 20.7.2023 17:28

R^R^

V. Mokrý 20.7.2023 15:55

A současní demokrati, vám v tom hledání pravdy nepomáhají ?

V. Heidlerová 20.7.2023 15:10

Ještě větší než jsem myslela. Pacholík jsem jako výraz zjemnila, jinak by mi to smazali. Na zmíněné filmy nechodím, leč při posunu po monitoru TV se jim nevyhnete, leknete se, zjistíte si, co je to za děs a hrůza - a mizím do dálav. Mou zájmovou oblastí jsou dějiny bolševismu, SSSR, válek - nám totiž ve škole strašně lhali nebo mlžili. Je mi 86,5 roku, takže mi pravda byla nabídnuta už v r. 1945. Od té doby se touto historií zabývám. Chachá- sudeťáčky mám v rodině, nijak se od más neliší. Jako Češi nepovstali ze strachu proti komoušům v r. 1948, tak sudeťáci (většinou soc.dem.) drželi pysk ze strachu před Hitlerem. Jsem ráda, že i kromě mne existuje ctitel našeho rodného jazyka. ;-D

V. Mokrý 20.7.2023 14:28

No jo no,

my vidláci tomu holt nerozumíme.

Asi to bude tím selským rozumem !

V. Mokrý 20.7.2023 14:24

Na každém šprochu, pravdy trochu, že !

V. Mokrý 20.7.2023 14:17

V Čechách se úspěch neodpouští.

V. Mokrý 20.7.2023 14:16

;-);-)

:-)

V. Mokrý 20.7.2023 14:15

Troška točil odpočinkové filmy pro diváky, žádná filozofická díla.

Ale v divadlech režíroval několik klasických oper úspěšně - o tom však pisálkové, kritici mlčí !

F. Navrátil 20.7.2023 12:38

Žádný z Troškových filmů jsem nenavštívil. Ale věřím vám, pilné jejich divačce s vytříbeným vkusem, že jsou strašlivé.. Fakt se vám divím, že takové kýče navštěvujete a jste ochotna platit vstupné. A na závěr, podle výrazu pacholík, soudím, že máte závažné mezery ve znalostech češtiny nebo používáte laciný překladač z němčiny. Pacholík totiž znamená roztomilé klouče, zatímco správně má být pacholek, což znamená čeledín. Nejen ve znalostech sudetoněmeckých reálií, ale i v nadávkách chybujete.

L. Vrána 20.7.2023 11:41

Ano, Troškovy filmy jsou poněkud, ehm, strašlivé. Ale já Odcházení považuji za exemplárně blbé. Škoda, že Chytilová 70.let se časově nenatáhla... Divadelní Odcházení jsem ovšem neviděl, snad možná lepší.

V. Němec 20.7.2023 11:40

O tom kriminále v Heřmanicích nám vyprávěl tehdejší mistr jakési dílny tam. Bachaři z něj posuaní, vděční za nějaké ty americké cigarety, co občas rozdal...

No a já jsem si v červnu 1989 poslechl jeho pokání, že už bude hodný a socialistický, v rozhlase na stanici Hvězda. To jen pro prominutí pár měsíců zbytku trestu. Asi už měl instrukce, že má být připraven na startovní čáře.

Takže nesrovnatelně raději Kunderu a jeho provokaci "Milá Markétko, optimismus je opium lidstva. Zdravý duch páchne blbostí. Ať žije Trockij," než v Havlově hře poslouchat dokola splachování WC, jako nosnou červenou nit absurdního dramatu.

V. Heidlerová 20.7.2023 11:38

Každá práce je dobrá, i když komunisti její význam úplně znehodnotili. Bylo to hlavně tím, že Havel vládl inteligencí, smyslem pro humor, krásnou češtinou, sebeironií , slušností a bontonem, takový člověk je pak na tzv. podřadném místě viditelný na stovky kilometrů. Také hodně materiálu vytěžil ze svých životních zážitků na různých postech a pracovištích. Vy budete asi taky chlap od lopaty, nemusíte se stydět - "čest práci každé, která dobro plodí"....

V. Němec 20.7.2023 11:30

Havlova "díla" byla v kurzu v devadesátých, stejně jako on sám, opilec, sebemilenec a oportunista. Když ne už teď, tak za pár let, budou nanejvýš pošahaným tématem nějaké bakalářské práce.

V. Heidlerová 20.7.2023 11:30

Vy jste mi znalec a kritik, to přece není žádné provinění. Takových a mnohem horších filmů se objevuje víc než často, ale spíš chyby bude v tom, že "propadák" je každý film, kterému nevzdělaná lůza nerozumí, nebo nemá ráda původce filmu. To jako seriózní odpověď nepřijímám. Kam byste potom zařadil Troškovy strašlivé kýče? Třeba Babovřesky, Kameňáky , Seno, jahody, facky atd. Máte "vytříbený" vkus, jako pacholík od chlévů.

V. Mokrý 20.7.2023 10:51

R^R^R^

V. Mokrý 20.7.2023 10:51

Havla dosadil Západ a závist se projevila kromě jiného i tím, že neměl zájem vrátit Kunderovi české občanství, no a o K. Krylovi zatím nebudeme mluvit.

!

F. Navrátil 20.7.2023 10:48

Havel nekončil v kriminále, ale jako režisér filmového propadáku Odcházení, na který dostal peníze z filmového fondu.

V. Mokrý 20.7.2023 10:47

:-);-);-D

A. Alien 20.7.2023 10:41

Kunderův životopisec (myslíte-li Urbana) je jen mužík, který neodhadl své schopnosti - a zesměšnil se před celou zemí. (Mimo ČR o něm naštěstí nikdo neví - tam byly o Kunderovi napsány mnohem kompetentnější monografie.)

Ukázalo se, že neovládá ani žánr biografie, ani obor, do něhož se pokusil vepsat (literární historie). - A to všechno jen proto, že doufal, že se proslaví, když poplivá někoho, komu nesahá ani po okraj polobotek? Stálo mu to za to?

A. Alien 20.7.2023 10:36

Pro někoho může být Kundera spisovatelem spojeným s 50. nebo s 60. léty. Ale je to ukázka typické české zaprděnosti a polovzdělanosti.

Pro svět je Kundera především jedním z velkých evropských spisovatelů, kteří po půl století (od počátku 80. let minulého až do konce 20. let našeho století) formovali myšlení a cítění celého světa.

Že to Češi jen matně tuší, je výrazem jejich duchovní bídy, špíny, kterou nepřikryjí žádnými penězi.

I. Polák 20.7.2023 10:13

Čím si svou pozici vydobyl, to je vám jaksi u p....e. Ty zvratky , co plodil svého času a které se snažil pár let po té vymazat z paměti pamětníků, ty vám asi konvenují. Je tak snadné prohlásit, že Kunderův životipisec je nenávistný maniak, ale zabýval se už někdo tím, v čem má pravdu? Tedy jinak řečeno ...byl opravdu Kundera tak svatý? Nebude lépe počkat s hodnocením až vyprší to staré známé "o mrtvých jen dobře" ?

Z. Lapil 20.7.2023 9:13

No... Je asi pravda, že Havel byl nejslavnější kulisák všech dob.

V. Heidlerová 20.7.2023 8:59

Kdo Havla dosadil, kdy, a přidejte zdůvodnění závisti. Komu záviděl, v které době, a uveďte citace, odkud poznatky čerpáte.