3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jan 4.7.2008 6:10

Adlare, Adlere

"Zákazník je neustále lačný novinek a ty vytváří právě jednotlivci, ano, i celé kolektivy, které ty novinky hledají, případně vytváří, i kdyby se na tom měly prodělat kalhoty. "

A proč si to ten lačnící zákazník nezaplatí, když je tak lačný?

A nebo , že by spíče šlo o lačnost prodavače neprodejného?

danda 4.7.2008 10:07

Re: Adlare, Adlere

ten preklep v posledni vete je uzasnej, dekuji za zlepseni nalady :-)

Pišta 4.7.2008 6:06

Zlatá kaplička nad Vltavou

Kdysi se národ skládal po krejcarech na to, aby si postavil Národní divadlo. Jak že bylo to heslo? Národ sobě? Dodnes nám z těch dob zůstal pozdrav " nazdar". Původně zněl: "Na zdar Národního divadla".  Jak mohl být národ tak hloupý, když komediantům, místo aby je poslal makat do dolů ještě stavěl dívadlo, aby se měli kde flákat a vyšklebovat se pracujícím. Že by tenkrát nebyla ODS a nějaký moudrý pan Richtr? Když se někdo odvolává na "kulturu", je to vždycky podezřelé. Stát nemá peníze, protože se strkají do nějakých zbytečných galerií , divadel, starých barabizen a jiných blbostí, kam rozumný a pokrokový člověk nejde ani náhodou.  Už jeden známý německý humanista řekl, že když zaslechne slovo kultura, sahá po revolveru. Určitě ho taky otravovali nějací chamtiví komedianti s nataženýma rukama lačnýma cizích peněz.  Ještě , že máme moudrou stranu a vládu.Ta jim zatrhne nenažraný tipec. Richtr na Hrad!

cb 4.7.2008 6:20

Re: Zlatá kaplička nad Vltavou

To ten nemecky "humanista" nikdy nerekl, to si vymysleli divadelnici.

LJG 4.7.2008 6:35

Re: Re: Zlatá kaplička nad Vltavou

Inu, Národní divadlo bylo jen jedno a hrály se v něm věci na kterým rozumělo 90 % Čechů. Teď se vybírá na mnohem víc divadel (kolik vlastně?) a umění je v nich tak vysoce symbolické, že mu rozumí jen 10 %. Tak Češí remcají.

MeKu 4.7.2008 8:09

Re: Re: Re: Zlatá kaplička nad Vltavou

Na Národní divadlo se samozřejmě vybíralo mezi národem, ale kupodivu na jeho výstabu přispěl i panovnický dům habsburgský. To vše ale není o provozu (ani na oficiálních stránkách ND o tom není ani Ň). Takže lze předpokládat, že bylo vytvořeno nadání (obvyklý to postup v těch dobách) ze kterého bylo na provoz přispíváno. Též program zlaté kapličky neodpovídal představám dnešních krasoduchů, protože na repetoiru byly kusy z nichž si jistí V+W dělali srandu. No a po 48 převzal nadání výměnou za financování stát, dávaly se kusy, že se divili když přišel divák, což se ovšm saturovalo klasikou. Bohužel, cesty "zpět" asi není.

Eisman 4.7.2008 7:55

Re: Zlatá kaplička nad Vltavou

Vážený pane Pišto,

je velký rozdíl dát dobrovolně dar na Národní divadlo nebo nestouně vymáhat peníze z daní lidí. Pokud byste to dokázal pochopit, nemohl byste chtít, abychom my platili divadlo, které se Vám líbí. Pokud se Vám opravdu líbí, nemusíte dávat žádný dar, stačí, když si zaplatítek za vstup tolik, aby divadlo mohlo existovat bez dotací. 

Pišta 4.7.2008 10:29

Re: Re: Zlatá kaplička nad Vltavou

Vážený pane Eisman.Podle stejné logiky lidé nemajíce vlastních dětí přispívají na výchovu cizích protivných harantů, ať už chtějí či  nikoliv. Lidé nemající automobil, platí ze svých daní výstavbu dálnic . Vlakem jsem jel naposled jako malý chlapec k babičce na prázdniny. Jak k tomu přijdu , abych ze svých daní neustále doplácel na prodělečnou železnici. Nevzpomínám si na jediný případ, kdy by mi policie či bezpečnost vrátila nebo pomohla získat zpět ukradenou věc. Proč mám platit neschopnou policii. A co armáda? K čemu je mi armáda. Kolik má roční rozpočet? Proč jí mám platit?  Ať jí platí ti kteří jí potřebují.Já k nim nepatřím. Mohl bych pokračovat ještě hodně dlouho. Kultura patří k člověku stejně jako touha po kráse nebo štěstí. Ne všechno je natolik výdělečné , aby to bylo i ziskové. Tak to bylo ovšem vždy. Jestli spadne nějaký starý hrad, či zámek chleba jistě dražší nebude. Je záchrana starých památek kultura nebo ne? Že by si hrad na sebe vydělal, to se určitě nestane. proč ho tedy zachraňovat?  O tom se můžeme přít donekonečna.Co člověk to názor.Již jednou jsem připoměl, co kdysi napsala Marie Terezie jednomu ze svých synů, který projevil přání zaměstnat Leopolda Mozarta a jeho tehdy malého syna ve svém orchestru. "Po světě se potuluje celá řada komediantů, kteří nemyslí na nic jiného, než na cizí peníze.Familie Mozartů k nim patří také" . Měla pravdu? Copak mlátit do fortepiána nebo fidlat na skřipky je nějaká práce, za kterou by se mělo platit? Tehdy státní peníze rozděloval panovník. Ale byly to také peníze z daní. A přesto se našli hlupáci, kteří  ty fidlaly zaměstnaly.

RomanL 4.7.2008 11:08

Re: Re: Re: Zlatá kaplička nad Vltavou

... bla bla bla...

rv 4.7.2008 12:14

Re: Re: Re: Zlatá kaplička nad Vltavou

Máte pravdu, že se z daní platí spousta nesmyslů. Řešením ale je ten seznam nesmyslů zmenšovat a ne přidávat další a další položky.

zk 4.7.2008 13:50

Re: Re: Re: Zlatá kaplička nad Vltavou

Tak za prvé, pane Pišto. Oslovujeme pátým pádem, takže vážený pane Eismane. Za druhé, je mnoho věcí, na které stát, tzn. my všichni platíme. Některé věci jsou velmi nutné, některé méně, některé věci, které stát platí jsou i zbytečné. Kultura do nich zamozřejmě nepatří. Ale proč říkat, že divadlo, které je tzv. komerční, je špatné? Když navíc hraje stejný repertoár jako tvz. divadlo neziskové. Proč nějaký starý hrad nebo zámek nemůže vlastnit soukromník, který se o něj vzorně stará, umožňuje prohlídky návštěvníkům stejně jako zařízení státní? Peníze panovníka panovník nerozděloval, ale ty muzikanty a herce zaměstnal, když chtěl!! Zrovna tak je zaměstnávali i jiní šlechtici, takže to nebyly peníze z daní. Vaše poslední věta dokazuje, že nevíte, která bije. Když by "ti hlupáci zaměstnali ty fidlaly" tak je neplatili ze státního, ale ze svého, víme?

drak 4.7.2008 8:31

Re: Zlatá kaplička nad Vltavou

:-D Pišto, perfektně napsáno!!!;-OR^R^R^

jamo 4.7.2008 8:52

to Pišta

..tenhle stupidní výplod by si odpustil každý soudný člověk, kdyby si předem přečetl, jakou částkou ta pražská "ošklivá ODS" dotuje každoročně dotuje. Zjistil by totiž, že se na kulturu dává každý rok více a více (přiblblý Pišto). Letos si ale radní dovolili hodně: pokusili se poněkud zprůhlednit pravidla.

Pája45 4.7.2008 11:42

Re: to Pišta

Děkuji "jamo", již dlouho jsem se tak nezasmál. Důvod, cituji:  "Letos si ale radní dovolili hodně: pokusili se poněkud zprůhlednit pravidla."

Samozřejmě jsou všichni z ODS - ještě jsem si nevšiml zprůhledňování, znám ale jejich mlžení (aby to nebylo trestné - pro ostatní lži a podvody).

zk 4.7.2008 13:43

Re: Re: to Pišta

všichni radní jsou z ODS????

zk 4.7.2008 13:34

Re: Zlatá kaplička nad Vltavou

No, kdyby nepřispěl i stát, tedy R-U monarchie, divadlo by nestálo. To, že si ho postavil národ úplně sám, je jedna ze "starých českých bájí a pověstí". Národ je podporoval, protože to divadlo chtěl. Také teď, když divák chce představení vidět, jde a zaplatí si ho. Tak se alespoň pozná, která divadla umí přitáhnout diváka a která ne. Je zajímavé, že dvě divadla, která hrají podobné nebo stejné hry, mají různý počet diváků. To nebude dotacemi. "Kulturou" se ohánějí vždycky ti, kteří k ní mají daleko, že Pišto? Právě proto, že stát nikdy není ten moudrý hospodář, tak by žádné dotace neměl rozdávat. Soukromý vlastník, když chce provozovat galerii, divadlo nebo muzeum, umí s tím zacházet lépe než stát. A komedianti s nataženýma rukama nejsou herci, ale žebráci. Když se neuživí svým uměním, ať jdou dělat něco jiného nebo hrát tam, kde je budou obdivovat a platit.