7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J.G. Pašek 14.5.2008 15:24

Proč musí společnost dotovat vstupenky pár snobům?

Možnost zajistit finančně svou existenci tyto instituce nemají, protože se obracejí na užší část veřejnosti . . . 

Karel 14.5.2008 15:45

Re: Proč musí společnost dotovat vstupenky pár snobům?

Ó, jak si musíte hýčkat svou příslušnost k většinovému názoru!

J.G. Pašek 14.5.2008 16:14

Prdlajs hýčkám . . .

Nechť Suchý cenu vstupenky zvýší 2x či 3x ceny dnešní a také najde si ochotné privátní mecenáše-boháče s plnejma kapsama dotovat ten jeho slavnej Semafór  . . .

westík 14.5.2008 15:19

Co je vlastně kultura ?

Osobně divadlu moc nefandím, i když -samozřejmě v mládí jsem v Praze prolezla kdejaké divadelní představení (pamatuji ještě divadlo AB s Werichem), přičemž Semafor  mne nijak neoslovil. Stejně  mne nechává naprosto chladnou kvílení Nohavici  a podobných zpěváků, neboť snesu pouze tzv."vážnou hudbu". Ovšem miluji "výtvarné krásno",(a to zejména v takové podobě, nad níž většina lidí stojí v rozpacích),kde se - pokud je mně známo,  žádné dotace neudělují. Z toho pohledu  dávám za pravdu  příspěvku Dr Turnovského , v němž se přimlouvá za daňové asignace .Ať si každý dotuje to," kde nachází svou duši ".

Psí vrah Čumil 14.5.2008 15:41

Re: Co je vlastně kultura ?

Bože, pejsku, co vy jste dělal v divadle? Loužičky?

westík 14.5.2008 15:45

Re: Re: Co je vlastně kultura ?

;-( někdy, antoušku , někdy;-(;-(

Psí vrah Čumil 14.5.2008 16:56

Re: Re: Re: Co je vlastně kultura ?

Chápu, mnohé se tím vysvětluje...

martin TT 14.5.2008 17:09

Re: Re: Re: Re: Co je vlastně kultura ?

Strýcu, tak jsem se podíval na toho Justa. Nějak jsem z toho vyčetl, že radní Richter je vůl, ale to se dalo čekat. Peníze nedal komisi vůbec žádné a tak komise udělala písemné stanovisko a pak si poradila a přesunula něco z něčeho někam jinam a podělila. Víc toho na dělení neměla. Tak proč ta komise vůbec něco dělila, když neměla co?

Psí vrah Čumil 14.5.2008 17:44

Zkuste toho Justa ještě jednou, strýcu.

 Máte to tam taky napsané. Chrakateristiku pana radního jste vystihl skvěle, ale to zase Just nenapsal. Jen napsal, co a jak pan radní dělal. No, Praha je hlavní město republiky, ta nějakého pana Richtra lehce vydrží.

Karel 14.5.2008 15:47

Re: Co je vlastně kultura ?

1/ Vážná hudba se dotuje.

2/ VyVolení budou v té chvíli nejbohatší. (Proč ne, ale chtělo by to nechat pár šestáků i jiným.)

hulwat 14.5.2008 16:01

Re: Opravdu kulturní vyznání od srdce

Nad podobnými bláboly se lze jen ;-D!!

Sýček 14.5.2008 15:18

Pan Suchý

byl výborný, dokud "nedělal umění", ale poctivý kabaret, tingl-tangl. Poslední koukatelná byla Kytice. Texty má pěkné. Je to inteligentní pán a jistě pochopí, že nějaké peníze dostane, o další musí požádat magistrát a nejlépe i další sponzory. Jako každý, jako každé divadlo.

baltahsar 18.5.2008 9:53

Re: Pan Suchý

Sýkoru a Sysla jste konzultoval 8-o

Mistr Jan Hus 14.5.2008 15:17

No jo, Suchý, už není socialismus !

;-D To už není kafíčko se Štrougalem.  Pardon, zapoměl jsem ty jsi byl také pronásledovaný, viď?! :-):-)

Hariet 14.5.2008 17:22

Re: No jo, Suchý, už není socialismus !

Jiří Suchý není "bohužel" (modrá) Lucie Bílá. Ona a její TA FANTASTIKA se zasloužila....  Podobně jako Kabrhelka a ostatní soudružky se zasloužily o slávu jediné "Naší strany"... Tak se pane Suchý nedivte komu granty  - a komu ne... 8-oRv

Mistr Jan Hus 14.5.2008 20:46

Re: Re: No jo, Suchý, už není socialismus !

R^

RomanJ 14.5.2008 14:49

Pražské jaro

Vážení diskutující.  Včera večer jsem byl na provedení Mé Vlasti v Obecním domě. Zážitek excelentní, 71 muzikantů na jevišti, co vám budu vyprávět. Sál byl plný k prasknutí, ale teď jsem zjistil, že i přes to je to dotované. Vstupenka stála 1.500,- Kč. Hudebníci vůbec nevypadali hladově a myslím si, že dirigent si za život asi dost nahrabal. Mohli by místní odborníci na kulturu dát nějaký návrh co udělat, aby Pražské jaro nemuselo být dotováno? Zvednout vstupné na 5.000? Snížit platy muzikantů na třetinu - třeba by hladoví hráli ještě lépe... Možná by mohli o přestávkách hrát nějakej šraml, aby si přivydělali. Nastudovat Angeliku a přidat odpolední vyprodaná "komerční" představení? Jsem naprosto bezradný, ale co vím je, že Smetana je dnes vyčpělý, už se o něm píše akorát v učebnicích a patrně z něj už nic srovnatelného s tím co dělal dříve nevypadne. Receptů pro Semafor máte přehršle, třeba vás napadne i jak pomoci v tomto křiklavém případě zneužívání našich daní ....

Bruno 14.5.2008 15:06

Re: Pražské jaro

Srovnáváte nesrovnatelné, mezinárodní festival, který musí zajistit atraktivní a kvalitní program včetně zahraničních umělců, s divadlem omezeného významu. Nebo snad chcete říci, že Semafor zná někdo v zahraničí? A jen tak bokem, vstupenka do Semaforu stojí cca 200, Kč, skoro 10 krát méně.

RomanJ 14.5.2008 15:38

Re: Re: Pražské jaro

No to máte samozřejmě pravdu. Ale jestli jsou zde uváděné rady platné tak platí i pro vystupující na velkých festivalech. Pokud umělec, dle rad některých místních všeználků, podává nejlepší výkon hladov a nedotován tak bych rád aby se to stalo pravidlem i u těchto akcí. Mám snad právo požadovat co nejlepší výkon. Anebo ty rady nefungují ( což si samozřejmě myslím ) a potom by bylo dobré, kdyby někteří diskutující své rady pokud možno neposkytovali. Myslím, že pan Suchý řeší problém s několikamiliónovým dluhem, který vznikl provozem divadla, až do nynějška bez problémů provozovaného, nedodržením původních podmínek daných magistrátem. Kdyby mu to řekli rok dopředu, tak se podle toho zařídí, takhle mu však nezbývá než problém medializovat, za což se stává terčem tu dobře míněných rad, tu závistivých až nenávistných poznámek.

Ivan Nový 14.5.2008 16:18

Romane,

Samozřejmě, že nejdražší vstupenka na Pražské jaro by měla stát 5000 Kč a nejlevnější tak 3000 Kč.

Ivan Nový 14.5.2008 16:20

Romane,

třeba volí argumenty na které obecenstvo neslyší.

Talián 14.5.2008 16:25

Re: Re: Re: Pražské jaro

Semafor je divadlo jednoho autora a herce a jedné doby. V té době byl jednou z mála pozitiv v šedi zcenzurované kultury. Pro současníky oné doby zcela vyjímečný. Je velice pravděpodobné, že se svým autorem odejde do zapomění, stejně jako jeho doba. U kulturního národa a zejména města Prahy, bych považoval za standardní postup, aby se tak dělo na úrovni. Občas vídáme a slýcháme o dožívání osobností, které byly kdysi v záři reflektorů. Někteří z nich mají ty konce neradostné, zejména pro zkostnatělost institucí a tupost, či necitelnost okolí. Někteří jedinci neunesou tíhu funkce, tak jako někdo na vojně neunesl, když dostal první "nudli". Takové je třeba té funkce rychle zbavit, aby jim to nezastydlo.

vita 14.5.2008 16:37

Re: Re: Re: Re: Pražské jaro

Suchý se velmi snaží, aby Semafor ničím jiným nebyl. Kolegy, kteří dělali 2/3 představení a trochu jinou poetiku, vyhodil. Poslední, kdo do Semaforu přišel a mohl se rozvinout, byla Melicharová, pardon Molavcová - a to je hóóódně dávno.

Takže Semafor skutečně se Suchým stojí a padá. Bohužel poslední dobou spíše padá.

Bruno 14.5.2008 16:25

Re: Re: Re: Pražské jaro

Ten princip je z podstaty špatný, počítat s tím, že každý rok dostanu stejně jako vloni a nemusím se celkem o nic snažit, je zhoubný. Vidíte to na kvalitě semaforských představení. A to medializování problémů je mi odporné, protože je lehce zneužitelné, většina novinářů na to nalítává. Ukažte mi jinou firmu, která se dostala do potíží, má dluhy a dělá prospěšnou činnost ! a má tolik prostoru v médiích. Navíc spoléhat na to, že dostanu grant při vědomí, že nemám na výplaty zaměstnanců a provoz podniku je podle mě jen drzé, nic víc.

RomanJ 14.5.2008 16:32

Re: Re: Pražské jaro

No to máte samozřejmě pravdu. Ale jestli jsou zde uváděné rady platné tak platí i pro vystupující na velkých festivalech. Pokud umělec, dle rad některých místních všeználků, podává nejlepší výkon hladov a nedotován tak bych rád aby se to stalo pravidlem i u těchto akcí. Mám snad právo požadovat co nejlepší výkon. Anebo ty rady nefungují ( což si samozřejmě myslím ) a potom by bylo dobré, kdyby někteří diskutující své rady pokud možno neposkytovali. Myslím, že pan Suchý řeší problém s několikamiliónovým dluhem, který vznikl provozem divadla, až do nynějška bez problémů provozovaného, nedodržením původních podmínek daných magistrátem. Kdyby mu to řekli rok dopředu, tak se podle toho zařídí, takhle mu však nezbývá než problém medializovat, za což se stává terčem tu dobře míněných rad, tu závistivých až nenávistných poznámek.

Míra 14.5.2008 16:51

Re: Re: Re: Pražské jaro

R^

Baltazar 15.5.2008 1:36

Re: Re: Pražské jaro

Zeptejte se třeba pana Štepky, Lasici nebo dalších slovenských umělců, co pro ně znamená Semafor a jak je v jejich tvorbě ovlivnil. Nebudou šetřit slovy chvály. Jinak srovnáváte nesrovnatelné, protože semaforský humor je založený na slovním humoru a práci s českým jazykem, čímž je do určité míry limitován. Přesto Semafor během své existence úspěchy v zahraničí zaznamenal - např. v šedesátých letech pravidelně hostoval v Německu, Suchý působil jeden čas jako režisér ve Finsku a velký úspěch třeba zaznamenalo divadlo na konci osmdesátých let v Moskvě atd.. Takže bych se "s tím divadlem omezeného významu" trochu krotil. Jinak když tak rád srovnáváte, semaforské písničky zná u nás téměř každý, aniž by třeba věděl, že jsou semaforské. Prostě a jednoduše zlidověly. Ještě stále je to pro Vás divadlo omezeného významu??? 

Bruno 15.5.2008 9:37

Re: Re: Re: Pražské jaro

Ve srovnání s mezinárodním hudebním festivalem jednoznačně, o ničem jiném řeč nebyla. Gottovy písničky zná taky každý.

-ferry- 14.5.2008 14:40

Ono to za těch komunistů...

... zase až tak těžké nebylo,že pane Suchý ? Chvilkama sice byla nejistá sezona,chvilkama se chtělo,aby se něco "udělalo" pro větší slávu socialismu,ale jinak dobrý,ne? Peníze byly,sláva byla,popularita byla,tak co.Za sebe říkám : psal jste velmi hezké texty na rozdíl od mnoha jiných autorů,ale vidět a slyšet jsem Vás nemusel.Po převratu to vypadalo ještě líp.Dřív než vás (Semafor) vyhodila z Václaváku restituce,vyhodil jste suverenně Vy spolky pánů Šimka a Pepy Dvořáka.Pamatuju se na Vaši panskou (do té doby nevídanou) suverenitu.Pryč byl vlídný umělec,nastoupil nelítostný pan domácí ... Trochu Vám i Vašemu divadlu ty problémy přeju,není nad vlastní zkušenosti.Je Vám už 77 let a máte právo na klid.Já být Vámi,šel bych do důchodu.Divadlo svěřte bráchovi (je to můj ročník) a užívejte si.Nemyslete si,že je na Vás hezký pohled...

Chris Kelvin 14.5.2008 13:43

Ve zdejší diskusi mě stále zaráží jeden fakt

(Skoro) všichni tu mají Suchého za vyžírku, ale nikomu nevadí dotace komerčně úspěšným (někdy i čistě komerčním) projektům 8-o