2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Viktor 11.8.2008 15:24

Selekce je nutná

Samozřejmě, že je nutné selektovat knihy. Rozhodně si nemyslím, že je nutné skladovat všechny knihy v centru Prahy. Vždyť určitě existuje nezanedbatelná část knih které si nejspíš nikdo nikdy nepůjčí a můžeme tedy s nimi zacházet odděleně. Autorská práva není nutné řešit u starších publikací, ty lze také "selektovat" pro co nejrychlejší digitalizaci.

Pokud budeme uvažovat jen o tom, jak skladovat a půjčovat knihy, nevymotáme se nikdy z dohadů o stavbě knihovny. Posun lze očekávat poté, co vedení knihovny začne uvažovat o tom, jak poskytovat informace. 

Ladislav N 11.8.2008 15:37

Re: Selekce je nutná

Posun lze očekávat poté, co vedení knihovny začne uvažovat o tom, jak poskytovat informace.

 :-)R^

vobčan 11.8.2008 16:57

Re: Selekce je nutná

Ať si knihovna poskytuje SVÉ informace, na které má copyright ad libitum. Ostatní ale jen s výhradním souhlasem držitelů autorských práv! Kuwa, už to konečně pochopte! :-/

Ladislav N 11.8.2008 17:29

Re: Re: Selekce je nutná

"Zchlaďte hlavu!!"... ;-)

Řeč je o tom, jestli knihovna je schopna plnit účel, k němuž je určena a vydržována z peněz daňových poplatníků. Vy jako autor tvrdíte, že ne. Já jako čtenář taky tvrdím, že ne. Tak kde je problém? :-)

vobčan 11.8.2008 17:53

Re: Re: Re: Selekce je nutná

Vymacerujte vše, co zde bylo napsáno, odstřeďte balast, myslete a ten problém objevíte. ;-)

Hlava chladná jest. ;-) Nějaká ta exprese občas neuškodí. ;-€;-O;-P;-D

občanka 11.8.2008 14:59

Vydavatel má jistě knihy v elektronické podobě takže není problém, aby k 5 povinným

výtiskům dodal také digitální podobu. Ostatně řada institucí komunikuje jen elektronicky a tištěnou formu musíte doplnit také CD s digitální . Budoucnost si představuji tak, že si zakoupím desky velikosti A4 nebo A5, do kterých si za poplatek mohu stáhnout cokoliv. A číst si takto budu moci kdekoliv, třeba v lese. Národní knihovna by měla stavět jen depozitář a měla by digitalizovat současné fondy a to včetně těch historických. I středověký rukopis můžete číst v elektronické podobě, ovšem přiznám, že archiváři, co teď považuji rukopisy za své, budou mít trochu mruky. Na druhou stranu elektronické půjčování za poplatek by mohlo těmto institucím přinést vítané finanční příspěvky, protože fondy budou využitelné pro podstatně širší okruh čtenářů. K některým tiskům se mohou dostat v současné době jen tzv. badatelé.

vobčan 11.8.2008 17:05

Re: Vydavatel má jistě knihy v elektronické podobě takže není problém, aby k 5 povinným

Tak sněte o takové budoucnosti klidně dál. Jo nějaké klasiky si takto přečtete, na novinky a knihy pod autorskou ochranou zapomeňte. A s tím poplatkem se běžte nechat vyfotit! To by byla pro autory i vydavatele smrt! Proč, to si přečtěte jinde v této diskuzi, již to nebudu opakovat!

A z nějakým musizmem běžte do háje! Už tak mají vydavatelé vyvlastňovací musizmus povinnými výtisky zdarma (což je v rozporu jak s ústavou, tak i mezinárodními úmluvami o lidských právech). Nevolíte náhodou Filipa či Paroubka? Bych se nedivil!

Ladislav N 11.8.2008 17:47

Re: Povinné výtisky vs. reklama zdarma

No, je jasné, že samotné dva (či pět?)  "výtisky zdarma" vás nezruinují, ovšem jako princip je to přežitek komunistického myšlení. Copak v dnešní době mají knihovny dělat chtivým autorům reklamu zadarmo? Neměli by naopak autoři za výtisky umístěné v knihovnách knihovnám PLATIT!!?;-)

vobčan 11.8.2008 21:03

Re: Re: Povinné výtisky vs. reklama zdarma

Aby nemuseli ten reklamní poplatek platit, tak by měli mít právo na vyloučení svých knih z knihovního systému. ;-P

trebla 11.8.2008 13:56

selekce je nesmysl

ad: Národní knihovna přesto zarputile sbírá pět výtisků všeho tištěného (a to bez ohledu na „kvalitu“ – „a to nejen mizerné překlady zahraničního bulváru, ale dokonce i mnohonásobné reedice a reprinty, a přitom počet knižních titulů za posledních dvacet let stoupl na šestinásobek

Za prvé: "Zarputilost" NK ve sbírání všeho, co bylo vytištěno na našem území, plyne prostě z toho, že je jí to uloženo ze zákona; tak jako všem národním knihovnám na světě. To je prostě to, co hlavně dělá knihovnu národní knihovnou. Proto vést diskusi o tom, co ukládat a co ne, je naivní a nemá to žádný smysl.

Za druhé: Zákon o povinném výtisku (u nás v různých obměnách už víc než 200 let, jinde i mnohem déle) ukládá nakladatelům odevzdávat nejen Národní knihovně povinné výtisky. NK nedostává z povinného výtisku pět kusů , ale dva. Jeden ukládá do Národního konzervačního fondu (vlastně archivu), druhý používá k půjčování. Dále odevzdávají nakladatelé po jednom výtisku Moravské zemské knihovně v Brně a Vědecké knihovně v Olomouci. A konečně jeden výtisk té krajské knihovně, v jejímž regionu působí.  Nakladatelé tedy skutečně odevzdávají celkem 5 povinných výtisků. Zda je to dobře či špatně, zda by nestačily třeba ty dva pro NK, v krajním případě třeba jen jeden, o tom tady nediskutuji. Jen na okraj: Nebudou-li jmenované knihovny tradičně dostávat povinný výtisk, budou muset odjinud (z veřejných peněz) dostávat více peněz na nákup.

ok 11.8.2008 13:41

knihovny v Praze jsou hojně využívané !!!

Knihovny v Praze jsou hojně využívané - pánům z ODS jde (ostatně jako vždy) jen o pozemky a nemovitosti. Je to poslední tažené ODS za pozemky. Proč asi? Co z toho ti pánové mají? Že by peníze???? ;-D;-D;-D Ale, ale, pánové... jste přece politici. Nejste realitní agenti. Rv

Ladislav N 11.8.2008 15:06

Re: ok IP: 194.213.41.xxx

No jo, co čekat od pitomce s tradicí - "ok" - , než hloupý žvást...

miler 11.8.2008 13:27

knihovna

Myslím, že obavy z jakési vynucené cenzury co digitalizovat a co ne není zase až tak složitá. Myslím, že 99% všeho toho braku , co se tu vydává rozpozná i průměrně inteligentní člověk a tak tedy selekcí vzniknou jen minimální chyby. Myslím, že i tak zvaná hodnotná dílka , jsou někdy spíše brak např. naše t.zv. obrozenecká literatura, žvásty o semknutí k Rusku a pod. Neneseme snad ovoce těchto nakažených mozků až dodnes.Nejsme moc bohatí na podobné experimenty s knihovnou, raději budujme okruh kolem Prahy , ten poslouží i těm 95% primitivů, kteří o knihy stejně už nejeví zájem, ona informatika je dnes už jinde , ať staromilci chtějí nebo ne.m.

F. Čech 11.8.2008 11:17

Knihy podle pražských předáků ODS nepotřebujeme

Stačí nám přece sebrané spisy profesorisima Václava Klauce s předmluvou jeho pucfleka soudruha Béma!

Kecal. 11.8.2008 14:50

Re: Knihy podle pražských předáků ODS nepotřebujeme

Co si vykáš bl.....:-D

Bretislav Albert 11.8.2008 11:05

Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

Vydavatele a jejich podniky mnohaletou tradici se samozrejme nechteji vzdat svych zvyklosti, ale trh je brzy presvedci o jejich omylu. Nyni je na rade ten, kdo prinese autorske dilo na internet a da jej k dispozici vsem. Treba za formu tzv. darcovske sms ve vysi napr. 50 az 90 Kc, bude to rovnez uloha pro softwerare, aby vymysleli nejakou obranu na to, aby si zakoupeneho dila mohl uzit jen ten, kdo si ho zadne zaplati. Treba jednouzivatelne samodestrukcni PDF, ktere si stahnete do pocitace, vytisknete a ono se pote samo znici. Musi to jit, kdyz existuji daleko sofistikovanejsi programy a programky. Pak nebude problem, aby Narodni knihovna nevypracovala podle seznamu nejvypujcovanejsich titulu verejne dostupny archiv za sms poplatek a tituly by mohly byt dostupne komukoliv a hlavne kdekoliv a kdykoliv. Takze vyresit autorska prava k titulum knih a pak jejich rozesilani abonentum ve specialnim samodestrukcnim tvaru pro jedno pouziti. Autori by si pak mohli u nejake distribucni firmy koupit SW program, ktery by jim dilo "zapakoval" a opatril kontakty na bankovni ucet a na mobilni operatory a na system poplatku. Znami autori by pak mohli sva dila sirit uz bez prostredniku a ze svych stranek stejnym zpusobem. Nametu a podnetu jak tuto situaci resit je jiste mnohem vic, ale to je prave tema na tu nasi zdejsi diskusi...

JH 11.8.2008 11:17

Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

toto řešení vypadá velmi nedomyšleně ... už jen kvůli tomu, že náklady a čas věnovaný na vytisknutí třeba 500 stránkové beletrické knížky by byly poměrně velké + vytisklá verze by byla velmi špatně manipulovatelná (musel byste si ji nechat svázat, ale i tak...) a dost nepaktická ... Nevím, jesli jste někdy v ruce držel knížku vytisklou takovýmto způsobem, ale věřte tomu, že to opravdu není ono.  Takovýmhle způsobem lze pacovat třeba s odbornými texty, ale nelze si to dost dobře představit u beletrie, jejíž čtení má být spíš radostí než prací ...

Bretislav Albert 11.8.2008 14:59

Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

Vubec nejde o to si podomacku tisknout na provozne drahych tiskarnickach knihy. Beletrii si budete cist na displeji notebooku nebo si ji promitat na telestenu ci cosi takoveho. Myslenka ukryta ve slovech neni nijak umensena zpusobem a formou podani. Nevnasejte prosim do vizi o budoucich smerech technologii apriori nesouhlasna stanoviska. Vyvoj nezastavite individulanim protestem. Knizni vyrobou se zabyvam temer ctyri desetileti, takze necitim potrebu brat rady od vas, byt jste milovnik klasickych knih. Stare tisky tu budou stale, ale svet potrebuje jeste vetsi demokratizaci mysleni a sireni myslenek a to bude mozne jen prostrednictvim IT technologii. Proc by si treba vasi knihu nemohl precits nejaky rodak z Cech nyni adresou v Australii? Interenetem ji tam bude mit behem deseti vterin. A vam na ucte pribude dalsich 50 kacek. Takhle se na to divejte. A ne pohledem hackera. To zadni polykaci kultury zrejme nejsou.

Temer kazdy dnesni stredoskolak ci student VS ma zpravidla svuj notebook ci stolni pocitac a zcela jiste mobilni telefon, s pripojeni na tiskarnu si vytiskne jakakoliv skripta nebo spise jen potrebne pasaze textu potrebne ke studiu. Sam jsem studoval a tak vim kolik slovniho balastu studijni materialy obsahuji, ostatni text byl autory tvoren jen kvuli naplneni autorskych archu a nasledne odmeny za tyto archy.

Ladislav N 11.8.2008 15:35

Re: Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

Vy chcete dělat věci složitějšími, než jsou. Dnes se volně po Internetu šíří (právě i díky komunitě studentů z celého světa) množství učebnic, literatury i firemních příruček a návodů a není důvod, proč tento směr "ohýbat" k větší složitosti a časové náročnosti. Je zcela jasné, že "ochrana autorských práv" je postavená na hlavu, když knihovnám umožňuje půjčování papírových výtisků bezplatně, zatímco elektronické šíření za poplatek neumožňuje. Tímto přístupem je zablokováno legální šíření elektronických publikací, za něž by čtenáři místo nákladného běhání po obchodech a knihovnách a placení jejich neefektivního provozu nakonec rádi zaplatili možnost promptního nákupu stažením ze serveru, pokud by poplatek byl zlomkem ceny papírového vydání a podíl autora na něm by byl mnohem vyšší, neř u tištěných knih vydávaných na komerčním principu (bez dotací odjinud).

vobčan 11.8.2008 12:08

Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

Jste naprosto naivní! Vydavatelé moc dobře vědí, jak se věci mají a proto se do e-knih nehrnou (mnohé z nich znám, tak vím "o čem se mluví"), takže na nějaký trh moc nespoléhejte - kvůli kradení je logicky konzervativní (napříč svou šíří). Obranu, aby zakoupeného díla mohl užít jen ten kdo zaplatil, nikdo nevymyslí. Alespoň ne takovou, kterou by za pár dnů, v lepším případě (pro autory) týdnů, někdo neprolomil. Nebo snad znáte něco, co ještě nebylo prolomeno? Zatím bylo prolomeno vše! Pamatuji si např., jak Autodesk při vydání nějaké (už nevím jaké) verze AutoCADu machroval, že to mají tak zabezpečené, že ten program nikdo nebude moci nelegálně používat. Za pár dnů jim jeden hacker poslal ten jejich neprůstřelně chráněný program odblokovaný, a ještě k tomu dodal, že tomu věnoval jen pár hodin večer včetně popisu, co k tomu použil za vercajk. Na nějaké samodestruktivní PFDko zapomeňte o to víc - co mám jednou v počítači, to mi už nikdo nevezme! Kdo trošku zná podstatu počítačů a SW, tomu je to jasné. Vaše návrhy jsou sice pěkné (samodestruční PDFko - zapakování - SW -banka - operátor...), ale patří (zatím zcela určitě) do oblasti sci-fi!

Papouch 11.8.2008 12:35

Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

a k cemu jsou vubec vydavatele potreba? Staci umistit server v nektere zemi, ktera neratifikovala Bernskou umluvu... - Iran to neresi, San Marino zrejme taky ne

vobčan 11.8.2008 12:42

Re: Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

Á, pán ním tady dává návody jak krást lépe a radostněji. Zdar socializmu a komunizmu! Ať to vítězí! - jste ještě zapomněl dopsat! (Y)Rv

AS 11.8.2008 12:53

Re: Re: Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

všichni mají nějaké rozumné postoje a přemýšlí a ty blábolíš. Nespetl sis diskusi? Nechtěl jsi diskutovat v AHA nebo Blesku?

Ladislav N 11.8.2008 15:49

Re: Re: Re: Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

"Vobčan" žije v přesvědčení, že když něco vytvoří a uloží do trezoru, budou za ním chodit zástupy koupěchtivých zájemců o jeho knihu a budou se předhánět, kdo nabídne víc... ;-P

vobčan 11.8.2008 17:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

No jasně, pan "pravicový", když není schopen pochopit, proč si někdo zamyká dům a auto (symbolicky řečeno), tak se uchýlí k nějakým zoufalým nonsensním stupiditám. Na vás všechny podobné by platilo jediné, zabavit vám rovnou od čenichu řádný kus vaší vykonané práce, čímž by jste ji samozřejmě nedostali zaplacenou, a pak byste určitě pištěli taky. Z cizího se to dobře bere, že?!

Jste fakt tak natvrdlý, když tady argumentujete nějakými trezory apod. pitomostmi? Autoři a vydavatelé chtějí svá díla prodávat, a ne někde poskytovat k přelehkému kradení!

Papouch 11.8.2008 17:50

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

Chtit prodavat muzou, ale co jim to bude platne? Technicky pokrok zpusobil, ze soucasny business model prestava fungovat. Anglicti povoznici si kdysi taky prosadili praporkovy zakon (pred kazdym autem musel bezet muz s praporkem...). Bude se vydavatele prizpusobi, nebo se jich nikdo ptat nebude a prizpusobi  se zakony, nazoru vetsiny volicu.

Navrzeny postup (offshore server) rozhodne neni kradez a z hlediska prava je naprosto korektni - cesky ctenar si poridi kopii pro vlastni potrebu (coz AZ umoznuje) a dale musi byt splneny nutne podminky v te druhe jurisdikci (pokud nejake jsou - napr. nejaky pausal "mistni DILII" atp, to by zalezelo na konkretnim provedeni).

vobčan 11.8.2008 17:24

Re: Re: Re: Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

Pro mnohé (parazity) má soudruh Křeček také rozumné postoje, protože hájí jejich parazitování. Autoři jsou početně (jak obecně, tak i v této diskuzi) v menšině, tak se potom dá demagogicky argumentovat tím, že většina má "rozumný postoj". Jenže většina automaticky neznamená pravdu! Jestli to jsi ale vůbec schopen pochopit, sosane!

Ladislav N :-))) 11.8.2008 17:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

Jste divný. My vám pořád říkáme, že chceme kupovat na netu to, k čemu se jinak těžko dostaneme, a vy nás posíláte do knihkupectví, kde to nemají na skladě, protože těch vydávaných knih už je tolik, že se prodávají z palet za desetikorunu... ;-P

Bretislav Albert 11.8.2008 14:45

Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

V oboru zvanem polygrafie se pohybuji uz 38 let, zacinal jsem jako rucni sazec - meter, technolog tiskarny, technicky redaktor, nakladatelsky redaktor, grafik periodik a publikaci, pak jsem presel na pocitace a tak dokazu posoudit vyvoj v tomto oboru i z odborneho hlediska. Souhlasim s Vami, ze cinnost hackeru je v podstate nevyhlasena celosvetova soutez o nejlepsiho z nejlepsich, ale sam jste spravne uvedl, ze si jeden z nich povazoval za cest prolomit ochranu AutoCadu. Osobne verim tomu, ze cim bude programek levnejsi tim min bude nekomu stat za to se tim zabyvat. Kdyz si jako autor "koupite" ISBN ke svemu titulu a zaplatite nejaky spravni poplatek za to, ze dostanete kod a SW pro svoje dilo jehoz pomoci pak dilo zabalite. Komu bude stat zato, aby vas kod prolamoval kdyz s bude moci knihu zkoupit za 50 korun a dostane dilo v nejake vhodne podobe pro nekonecny pocet prohlizeni v jednom pocitaci. Vytisknout cele dilo nebo jeho casti vsak pujde jen jednou. Kopirovat soubor nebo jej dale proposilat nebude mozne, dilo se tim znici. Bude to stat hackerum nebo jinym nepoctivcum za namahu? Verim tomu, ze kultura pouzivani SW a dalsich autorsky chranenych del bude u nas vyssi a vyssi. Proste jednou dospejeme do stadia, kdy lidi kteri nelegalne kopiruji vsechno, co kde beha, bude ubyvat. To je otazka pravniho vedomi a ucty k praci jineho cloveka, proste k tomu take za cas dojdeme. Jako kluk jsem dostal od rodicu k vanocum Praktiku a tu pouzival az do listopadu 89. Kdyz prisla digitalni fotografie, byl jsem jeden z prvnich, kdo si silene drahy fotak Mavica koupil. Dnes mam na svem Macintoshi G5 Skype a delame s kolegy ve Spojenych statech videokonference. Co bude realne za pet ci deset let? Mam navigaci v aute, rekli byste pred deseti lety nazpatek, ze si takovu hracku koupite do sveho auta? Ani jsme nevedeli, ze existuje. Nove techologie a technika je rychlejsi nez my, ve vsech oborech, polygrafii nevyjimaje.

Ladislav N 11.8.2008 15:56

Re: Re: Re: Autorská práva a činnost nakladatelů jsou zásadním problémem

Vaše představa "souborů na jedno použití" má problém - nikdo je nebude chtít kupovat. Viz ostudy s přehnanou ochranou digitálních hudebních nahrávek a návrat k prodeji "čistých a nechráněných" MP3....místo podivných monster např. od Microsoftu, která nelze přehrát téměř na ničem.