2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

KULTURA: Politická agitace v divadle

Čtenáři pátečního (25. ledna 2019) Českobudějovického deníku si na straně dvě nemohli nevšimnout titulku Jiří Šesták je zpátky v divadle.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 7.2.2019 18:14

Autor, nepokrytý kolaborující kremlohujer.

Jen někdo myšlenkově přestěhovaný do Kremlu může mluvit o "protiruských názorech" takové osobnosti, jakou jen pan Kolář nebo pan Pavel. Rusko vede válku proti Ukrajině, umírají tam lidé. Tam, kde nedlouho předtím burácely davy na velmi povedeném mistovství Evropy v kopané.

Já žiji v Evropské unii a velmi nelibě nesu protievropskou politiku Kremlu, oficiálně vedoucí k obnově někdejšího Sovětského impéria, které těžce zdevastovalo tu část Evropy, ve které my žijeme. A ještě hůř vstřebávám názory kolaborantů, kteří naprosto beze studu hovoří o "protiruské" myšlence našich významných osobností. Podobně jako "protiněmecké" myšlení Benešovy vlády před obsazením Sudet.

Že se autor článku nestydí za svoje kolaborantské spisky!

A. Nový 7.2.2019 17:57

Když slyším slovo kultura, sahám po revolveru

On to nebyl tlustý Volksgenosse Hermann, ale "kulhavý ďábel", Dr. Paul Joseph Goebbels.

J. Vlček 7.2.2019 17:07

Re: To určitě

Pane Valento, kecáte jako obvykle. Chodíte do divadla? Byl jste tam vůbec někdy? Jestli ano, určitě jste tam šel na nějaký politický slint, že. Divadlo je kulturní instituce, a nějakou politiku tam nehledejte. O té si kecejte v putice.

To, že se tam občas objeví něco co politikou zavání, je jen otázkou poptávky a nabídky, respektive jejich odrazu v návštěvnosti. Kolik je takových politicky zaměřených kusů, které dokáží tu návštěvnost zajistit? Velká většina jich u diváků propadne, a proto se do nich divadla ani nepouští.

P. Grigar 7.2.2019 16:45

Re: Plodná diskuze, pravda.

.. a justament na takové selanky rád chodím a vyrušuji, či spíše je narušuji dotazy a neodbytným trváním na odpovědi.

P. Princ 7.2.2019 16:10

Re: Hvězdy jedou k funkci

Rád bych sdílel Váš optimismus. S Drahošem to PaL nevyšlo jen o fous. A do příštích presidentských voleb bude český veřejný prostor "obohacen" několika tisíci čerstvých, Pokrokově vyškolených absolventů žurnalistky, sociologie, politologie, herectví... To se nemůže neprojevit.

Za sebe můžu říct, že bude-li pan Kubera kandidovat, můj hlas má.

V. Novák 7.2.2019 15:38

Považujete se za vtipného, Fardo?

Pokud ano, jde o autosugesci...

V. Novák 7.2.2019 15:37

Výběr protagonstů ukazuje, že o žádnou diskuzi nepůjde, budou se vzájemně podporovat a utvrzovat.

Pokud se v publiku objeví někdo neutvrzený - a dokonce si dovolí se hlásit o slovo - stačí mu včas sebrat mikrofon a příště ho nevyvolat.

V. Novák 7.2.2019 15:35

Typický příklad - Fokus VM.

Viděl jsem pořad o tom, proč plebs přestává věřit médiím. Muselo být dost obtížné vybrat "diskutující" tak, aby k žádné diskuzi nedošlo a všichni si jen notovali, jak je ten plebs blbý, že Jim nevěří, když přece Oni...

Středoškolské publikum nedokázalo oponovat, zejména když bylo vyvoláváno.

Od té doby FVM nesleduji - jen (nedobrovolně) platím.

M. Valenta 7.2.2019 15:30

Re:

jako u politických stran - dotaci mohou a také nemusí dostat.

V. Novák 7.2.2019 15:28

Je u nich daleko vyšší pravděpodobnost rozumného a zkušenostmi a fakty podloženého názoru, neovlivněného Mehrwertigkeitkomplexem.

Ostatně - proč je vůbec škola šklebení považována za vysokou? Naučila je aspoň trojčlenku?

V. Novák 7.2.2019 15:25

V tom případě se na ně musejí vztahovat pravidla pro politické subjekty - ať si agitují za svoje. Nebo ať dostávají dotace podle počtu hlasů...

J. Vlček 7.2.2019 14:48

Re: Ten agitátor má pravdu!

Pane Mertle, probuďte se, blábolíte se spaní.

J. Vlček 7.2.2019 14:45

Bylo by nedemokratické...

...upírat hercům, vyjadřovat se k politickým otázkám, ale ať tak činí všude jinde, než v divadlech. Pokud využívají, respektive zneužívají divadlo (jež je státní institucí), coby hlásnou troubu svých politických názorů a postojů, je to nepřijatelné.

Politické názory herců nejsou o nic hodnotnější a směrodatnější, než názory ostatních obyvatel. Oni nejsou tou správnou autoritou, jež by měla působit na ostatní, v jejich očích patrně nesvéprávné občany. Soudit tak možno ze soukromého života nemála z nich, v čemž mnohdy nemohou být vzorem pro ostatní.

Sáhneme-li do historie, ani politické angažování některých, v padesátých letech minulého století, nesvědčí v jejich prospěch.

Lidé určitě více ocení jejich divadelní a filmové role, než roli, do které by se někteří herci rádi postavili, a to do role elity národa, na kteroužto roli nemají potřebné předpoklady. A nic na tom nemění fakt, že některé z nich, a většina jich již nežije, jako elitu národa považuji.

F. Houžňák 7.2.2019 14:38

Velmi často tomu tak je, oni se kopáči a prodavačky

zdaleka tak často nepřetvařují jako "vysokoškolsky vzdělaní" intelektuálové, absolventi různých sociologií a genderů, kteří vždycky koukají, odkud by jim za jejich "názor" mohlo něco kápnout. No a tak názorují podle momentální konjunktůry, tu komunisticky, tu nacionálně socialisticky, tu evropskounijně ...

F. Houžňák 7.2.2019 14:33

Chápu, že se vám bolševické agitky líbí,

já vám to neberu. Jedem das Seine, jak říká bible.

J. Farda 7.2.2019 14:28

Re: Jo, přesně tak. A pak jsem v době televizní kríze

Upřímně jim Houžňák věřím, že po tom uzření svině zažili opravdový šok. To vědí, příště se tam na se nesmí dívat na toaletě do benátského zrcadla, to nelže ... ale jinak jsou fakt charakter, že jako tlustý Volksgenosse Hermann nesáhli na revolver! :-)

J. Malá 7.2.2019 13:14

Re: Teda autore, vám ta protiruská "agitka" leží v žaludku.

Proruského švába si představuji s kosákem a kladivem na zádech, šváb proamerický má na zádech vlajku americkou, šváb proevropský hvězdičky. Šváb českých pseudodemokratů vlastně ani neexistuje, proto že je to skarabeus. Je jim zalezenej v perdeli tak jako pan řídící. Kdyby se staral o diváky, netrpěl by nouzí o peníze, ale dnešní móda je klečet s nataženou dlaní před politiky. FUJ

S. Šporková 7.2.2019 13:09

Re: Pořád je to stejná komediantská svoloč,

Jasně - takže taková prodavačka nebo kopáč - u těch je pravděpodobnost rozumného a vědomostmi a fakty podloženého názoru daleko vyšíí, že ??

F. Navrátil 7.2.2019 12:53

Hvězdy jedou k funkci

Kolář a Pavel figurují na předních místech zájemců o prezidentskou funkci. Proto se nelze divit, že budou dostávat ve veřejném prostoru publicitu. Problémem je, že masívní podpora ze strany společenství pravdy a lásky je může negativně poznamenat. Proti zkušeným matadorům jako je Kubera nebo Čunek pak nebudou mít šanci.

V. Pokorný 7.2.2019 12:51

Přece

kolaborant si nebude zvát někoho jiného než zase kolaboranta. To je ale trojka. Kolář, podrazák, který, aby nedostal napráskáno v prezidentských volbách, tak raději utekl z voleb dříve, než vůbec začaly. Voják Pavel, nebo už snad není, který přísahal věrnost socialistické republice a komunistické straně, aby se pak nechal jmenovat nějakým předsedou výboru NATO. Šesták, člen vypatlané TOP09, senátor za tuto partaj, který při obhajobě senátorského flíčku dostal na prdel a musel vypadnout. Tak to je ta trojice.

R. Langer 7.2.2019 12:44

Re: Pořád je to stejná komediantská svoloč,

Ano, a já se za to nestydím. Také jsem pohan.

R. Langer 7.2.2019 12:43

Re: Pořád je to stejná komediantská svoloč,

No, víte, ono vysokoškolské vzdělání neznamená mít patent na rozum. ;-)

J. Jelínek 7.2.2019 12:07

Re: Plodná diskuze, pravda.

No tak ji zavřete, nebo na takové selanky nechoďte.

M. Krčmář 7.2.2019 11:51

Každá debata,která je nevyvážená je v zásadě špatná,a je jedno jestli k ní dochází "u Moravce",nebo na prknech divadla,ale v divadle představuje menší nebezpečí, názorovými oponenty se mohou stát lidé z publika. Na výzvě Dejvického divadla nevidím nic špatného, stejně mohou navrhnout Cimrmana na presidenta v jeho divadle, jejich publikum to očekává. A byl by to věru dobrý president, který by urážel maximálně ty dva blbečky vzadu a snad ty vepředu,vlevo.

P. Grigar 7.2.2019 11:50

Re: Plodná diskuze, pravda.

.. když už chcete svobodnou diskusi s různými názory, měli by její účastníci tvořit názorové protipóly nebo aspoň různoběžky.Za svobodnou diskusi nepovažuji dvojhlasnou selanku, ve které dva spoluhráči kopou do nepřítomného třetího. A sprostý lid přihlíží v němém úžasu s otevřenou hubou..

P. Grigar 7.2.2019 11:44

Re: Pořád je to stejná komediantská svoloč,

.. dnes je opravdových herců málo. Seriálové sra.ky, natáčené po 15 vteřinových záběrech, vybere se jeden z deseti a i to je bída. Málokdo se umí postavit na jeviště a v klasickém kusu táhnout roli dvě hodiny. O to víc kvete alternativní divadlo s "ideovým přesahem". Mám pro ně termín - prodavači iluzí.

M. Valenta 7.2.2019 10:55

Re: To určitě

Já bych řekl, že jste nepochopil Vy, a to, že divadlo je politická instituce z podstaty a to odjakživa. Kdyby nebylo, ani by nevzniklo. A proto Vám doporučuji maximálně nějaký muzikál, to abyste nepřišel k úhoně.

A. Trick 7.2.2019 10:36

Re: To určitě

To by byl stejný problém. To jste opravdu, ale opravdu nepochopil?

S. Šporková 7.2.2019 10:32

Re: Pořád je to stejná komediantská svoloč,

Víte - velká část těch herců má dnes vysokoškolské vzdělání, takže je zcela logické, že vzdělaným lidem většinou ostatní naslouchají (tedy kromě hlupáků, co se domnívají, že oni, byť s minimálním vzděláním, vědí všechno nejlíp). A protože herci jsou lidé jako ostatní, tak jsou mezi nimi jak lidé levicoví, tak pravicoví - takže každý si svou posluchačskou obec jistě najde.

S. Šporková 7.2.2019 10:25

Re: Plodná diskuze, pravda.

váš porlbém je v tom, že si pletete agitku (případně slušněji řečeno přednášku) a diskusi. Svobodně s někým diskutovat, tedy mít možnost aby posluchači slyšeli různé názory - to opravdu není žádné zneužití veřjených peněz, to naopak považuji za velice dobré využití veřejných prostředků