4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
inspektor Trachta 18.9.2008 11:59

Re: Re: Re: Tak pozor

Karlo ale jak prohráli...o to jde. Soutěž možná byla neférová tím že se Kaplický znal s porotou...to co předvedli politici po soutěži pak byla očividná prasárna.

Nechci aby se do budoucna v našem Kocourkově vypisovaly mezinárodní soutěže na stavbu veřejných budov za peníze daňových poplatníků - ať udělá návrh Milan KniJack a předloží to stařičkému mocnáři k posouzení a nemusí se nikdo další zbytečně snažit...;-P 

Pája 45 18.9.2008 16:52

Re: KARLA

To říkate určitě proto, "karlo",  že vaši favorité (všeználek, Yetibém atp.) vyhráli?

milan007 18.9.2008 11:52

Re: Re: Tak pozor

Hodně písmenek, ale ani jeden argument, co že to ministr provedl špatně a důkaz, že nemá rád knihy. Možná , že by stačilo říci, Pardon, mýlil jsem se.

inspektor Trachta 18.9.2008 12:11

Re: Re: Re: Tak pozor

Nevím jestli má Jehlička rád knihy nebo ne a je mi to celkem jedno, ale způsob kterým byl výsledek mezinárodní soutěže napadán byl velmi trapný. Hledala se záminka, proč to nepostavit. A hledala se z jednoho prostého důvodu - že se vítězný návrh nelíbí určitým lidem...dost možná že ta stavba na Letné někomu překážela - ale to se dozvíme až časem :-(

Ministr Jehlička vyčkal až se konečně najde někdo, kdo posoudí soutěž jako neplatnou (chybně vypsanou atd.) a pak ředitele NK odvolal. Farizejský postup. Musí každý ministr čekat s odvoláním nějakého svého podřízeného, až mu to posvětí z Bruselu? Asi ne. To že účel světí prostředky z celé kauzy trčí jako péro z gauče. Celé to znamená jen jedno: v ČR nepostavíte veřejnou budovu bez souhlasu určitých vlivných osob a zájmových skupin na ně navázaných...a to bez ohledu na to, jestli právě oni o tom mají rozhodovat :-/

Jenda 18.9.2008 15:18

Re: Re: Re: Re: Tak pozor

To ze ucel sveti prostredky bylo videt z obou stran. Davno pred tim nez se nekteri politici vyjadrili, ze se jim ten navrh nelibi.

inspektor Trachta 18.9.2008 19:24

Re: Re: Re: Re: Re: Tak pozor

Nezlobte se Jendo, ale z Ježkovy strany ten účel postavit knihovnu (arci třeba zrovna tu Kaplického) je mi daleko sympatičtější, než ta velká snaha, aby se to nepostavilo, která vypukla poté co se proti návrhu ohradil prezident a co se probralo ze sna stádo análních speleologů z pražské ODS...

To co následovalo po soutěži zcela jasně diskvalifikuje všechny budoucí soutěže v Čechách a logický závěr je - žádné soutěže, jen se předem domluvit s dotyčnými mocnáři a patřičně se jim vetřít v řiť...hezky po staru ;-P:-/

I-Worm 18.9.2008 9:59

Vyhozené peníze za soutěž

kdy prostě stačilo zeptat se soudruha presidenta, kterého architekta by doporučil on.

milan007 18.9.2008 9:59

mýlíte s pane

Kdo nemá rád knihovnu, nemusí mít zákonitě nerad knihy. A ona soutěž , kde v komisi byla jedna bývalá manželka pana Kaplického a jedna obdivující ho spolužačka považujete za korektní ??

Jenda 18.9.2008 15:16

Re: mýlíte s pane

Tu prvni vetu bych jeste poupravil. Kdo nema rad TUHLE knihovnu, nemusi mit zakonite nerad jakekoli jine knihovny nebo knihy obecne.

Eva D. 18.9.2008 16:29

Re: Re: mýlíte s pane

R^R^R^

Přesně! Zrovna z tohoto ministra dělat barbara je dost pitomé. Bez knih se neobejdu, bez večerního čtení bych ani neusnula. Ale kultura se nerovná 1 knihovna just a just od pana Kaplického. ( Stejně jako divadlo není jen Semafor.)Pan Bystrov mě zklamal.

Je to pořád ta samá stará písnička. Nedělá, co chceme, nasadíme mu psí hlavu...:-(

V.Novák 18.9.2008 9:45

Kecy v kleci, pane Bystrove.

Úplně stačilo, aby ta "veřejná soutěž" měla nastavená pravidla - a aby se  ta pravidla dodržovala.

Aby se "nepřekročitelná podmínka" nestala podmínkou překročitelnou, podkročitelnou, obejitelnou a  zcela nezajímavou ve chvíli, kdy se na ni vypískoval předem určený vítěz. Zřejmě jediný, komu bylo sděleno, že status oné "nepřekročitelné podmínky" je (pro něj) zcela jiný.

Ministr usoudil, že si tady někdo dělá prču nejen z něj - a řádně zareagoval.

Pája 45 18.9.2008 16:47

Re: Kecy v kleci, pane NOVÁKU V.

Buď jste článek nečetl nebo nepochopil, "v nováku", p. Bystrov nám jen sdělil jaký má názor na ministra kultury, jeho ministerstvo a další zástupce moci (prezident, vláda, Magistrát hl. m. Prahy). Netvrdil, že soutěž byla dobrá (špatná) atd. Jen komentoval úctu k hodnotám jakými jsou Národní divadlo, muzeum, knihovna, galerie atp. a  konstatování je - HROZNÝ

Ryba smrdí od hlavy, kdyby všeználek držel ústa, tak knihovna se už stavěla (nebo alespoň byly prováděny přípravné práce). V tom to je. O předražených dálnicích se mluví již několik let a nevšiml jsem si, že by se o to prezident a jeho ptákostrana tak intenzivně zajímali, jako se zajímají o nepostavení NK. Přitom u NK jde, nejvíce, o 5 -6 mld Kč. Nu a při výstavbě dálnic, okruhů kolem Prahy a i jinde,  jde o předražení v řádu desítek miliard a ... - všeználek mlčí - ODS také. Vtom je zakopaný pes "nováku".

K tomu ještě OH v Praze - to se to ODS bude prodávat parcel na hotely, super a hyper markety a další krávoviny a vůbec nebude vadit, že se to někomu nelíbí, zvláště když to ponede - ODS a jejímu vedení.  

petrph 18.9.2008 9:23

Ale tak je to správné

Každá epocha, každé století - i méně, si vytváří vlastní kulturu, vlastní idoly, vlastní literaturu, vlastní vzory, vlastní ideály. Lamentovat nad tím, že knihy z minulého, i předminulého století leží zaprášené a zapomenuté v knihovním sklepu a nikdo je nečte, asi nemá smysl. Sem tam nějaký student či profesor historie nebo politologie, spisovatel historické literatury faktu. Neustále přibývají nové knihy, nové podněty, nové otázky, a ty starší knihy procházejí stále jemnějším sítem kvality času - kolik kdo zná (a četl) knih z 50.let 20.století? A kolik ze 30.let? Z 19.století? Ze středověku? Z antiky? Podotýkám ještě, kromě těch co se musel povinně nadrilovat ve škole. Takže, jestli se tyhle nečtené knihy přesunou ze sklepů staré knihovny do sklepů nové knihovny zase nehraje roli. Snad by pomohla digitalizace - pak by se mohly {třeba díky fulltextovému vyhledávání) některé z nich sem tam objevit v povědomí, alespoň díky citaci. Ale to by problém plných sklepů asi nevyřešilo..

Tatar 18.9.2008 8:54

Zákon

Možná by stačilo podívat se na první 2 paragrafy zákona o veřejných zakázkách a statut Národní knihovny. K tomu si pak doplnit pohled na část IV uvedeného zákona a snad by mohlo být poněkud jasněji

Houmr 18.9.2008 7:23

Pan Kaplický bude mít děťátko,

potřebuje pro ně nastřádat chechtáky, protože, co hdyby humříl. Chudák děťátko, penízky nebudou a tatíček asi do ukončení studií nevydrží.

houmran 19.9.2008 0:46

Re: Pan Kaplický bude mít děťátko,

Bože ty jsi hovado

Honza42 18.9.2008 6:19

To je teda demagogie. Jak vidno, někomu ani čtení knih není nic platné.

Jenda 18.9.2008 0:52

Tak tak, nutne potrebujeme novou knihovnu

at to stoji co to stoji, at to stoji kdy to stoji a at kvuli tomu ohneme predem vyhlasena pravidla jakkoli.

To ze ministr odmita dat penize na pomnik Kaplickemu vubec neznamena, ze by mu nezalezelo na tom jak a kde budou ulozeny knihy. Prave naopak. Utratit neskutecne penize (uz ted priznava Kaplicky cca trojnasobek puvodne vyhlasovane ceny ... a to se ani nezacaly resit detaily blobu) za jednu budovu neni zrovna rozumne. Chybely by jinde. Treba i na knihy nebo jinou kulturu.

miron 18.9.2008 2:04

Re: Tak tak, nutne potrebujeme novou knihovnu

nebo na předražené dálnice. Jestli ono nejde spíšo o to, že politici se chovají jako zkorumpovaní barbaři stojící jednou nohou v podsvětí, a takovým může být knihovna ukradená. Ostatně, jakou managerskou kvalifikaci má pan ministr?

Maaartin 18.9.2008 5:40

Re: Re: Tak tak, nutne potrebujeme novou knihovnu

No jakou asi? Ze by stranickou knizku? Pokrok je v tom ze uz nemusi byt cervena. Nicmene tento clanek je pekne mimozni, jak to presne bylo s blobem se muzeme hadat do nekonecna, ale psat ze nekdo "odkopnul knihovnu" je vyrazivo hodny Rudeho Prava. Z clanku jsem zhnusen vic nez kdybych slapnul do h*. Jdu se umyt.