4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
m 18.9.2008 13:00

Re: papír

Čo to je ...... také knihy? Na čo sú vojaku knihy? Popíliť........

cassul 18.9.2008 14:28

Re: papír

Ale jo, ale proč ty tisíce tun knih musí být v centru města a nemůžou být uskladněny někde v hypersupermoderním skladu na periferii, kde nebude nikomu vadit? 

arnal 18.9.2008 14:36

Re: Re: papír

Ony jsou z větší části ve skladu v Hostivaři už teď. Díky tomu musíte na knihu čekat do následujícího dne, než vám ji autem dovezou. Knihy se tím ničí a čtenáři i personál ztrácejí čas a nervy.

cassul 18.9.2008 14:42

Re: Re: Re: papír

Tak tomu nerozumím. Ježek nedávno brečel, že drtivá většina Klementina je depozit, ze kterého se knihy nepůjčují a ten že nejvíc překáží. Takže v Klementinu je depozit, na který se nesahá a knihy k půjčování se do Klementina vozí z Hostivaře? To je snad vtip nebo nedorozuměnní, ne?

Hrad 18.9.2008 14:46

Re: Re: Re: Re: papír

Kdy jsi byl naposledy v nějaké knihovně. Asi nikdy. Tak co do toho kecáš Dodo.

arnal 18.9.2008 14:48

Re: Re: Re: Re: papír

Já tedy nejsem zaměstnanec NK, ale situaci rozumím takto:

1. Část knih je v Klementinu. Proč, pokud je to pravda, je nepůjčují, to nevím. Možná, že jde o staré fondy (do 19. století), které dostanou do rukou jenom prověření badatelé. Možná, že vzhledem ke stavu budovy a depozitáře se prostě válí po chodbách v přepravkách a bednách.

2. Část knih je v Hostivaři v dočasném depozitáři.

cassul 18.9.2008 14:51

Re: Re: Re: Re: Re: papír

Čili je to tak absurdní, jak jsem myslel.

Kresinka 18.9.2008 18:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: papír

Ach jo, ještě jednou. Národní knihovna uchovává od poloviny 17. století každou knihu, která vyjde na našem území . K tomu ji zavazuje zákon. Ty knihy NESMÍ půjčovat, aby je třeba někdo nezničil, či naukradl. Nemůže je mít v Hostivaři, některé mají nedozírnou cenu a kdo by je tam asi hlídal ,vy ?

inspektor Trachta 18.9.2008 19:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: papír

To máte marný. Tady debatuje většina těch, co byla v Národní knihovně naposledy se školou na exkurzi a pak je tu ještě úzká skupinka hi-end blounivců, kteří předcházejí dobu, blábolí nemysly o digitalizaci a realita je jim cizí...:-)

VL 18.9.2008 16:35

Re: Re: Re: Re: Re: papír

Takže by bylo potřeba postavit v Hostivaři stálý depozitář, tam přesunout vše, co se běžně nepůjčuje a badatelé budou mít možnost buď si potřebnou knihu objednat přes internet nebo osobně a pak na ni den či dva čekat. Takový depozitář by mohl stát "rund" půl miliardy, ať nežeru a je na ekonomickou zainteresovanost rozhodujících a zbylých 9,5 miliardy, které zbydou z "hlenu" věnovat na digitalizaci knihovního fondu. Vzhledem k tomu, že se současné knihy stejně sázejí elektronicky, tak chvít po vydavatelích jeden výtisk fyzicky a k tomu PDF verzi.

Eva D. 18.9.2008 16:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: papír

Díky, díky, díky!!!

Chtěla jsem psát to,  co jste právě napsal líp.

Takto by navíc byly knihy přístupné i těm, kdo to mají do Prahy trochu z ruky. Je to Národní, ne Pražská knihovna, nemýlím-li se. I na venkově čteme a studujeme, tedy potom co  nakrmíme dobytek.... ;-)

Kavárnu s výhledem na Prahu ke čtení nutně nepotřebuji, děkuji.

inspektor Trachta 18.9.2008 19:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: papír

Paní Evo vraťte se nohama na zem...povinnost všech Národních knihoven skladovat fyzický výtisk od každé knihy bude ještě chvilku trvat - zhruba tak dlouho, dokud se budou knihy tisknout na papíře...a digitalizace starých fondů není otázkou měsíců, ale roků (nebo spíš desítek let)  ;-)

Eva D. 18.9.2008 21:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: papír

Já jsem nohama na zemi, na to se spolehněte. S tím, co píšete, jsem srozuměna, ale také vím, že budeme-li chtít ohromovat svět knihovnou za miliardy, někde ty peníze budou chybět.

Mám ráda neokázalé věci i stavby a účelné investování.

inspektor Trachta 18.9.2008 19:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: papír

Mno, je vidět že se v oboru dvakrát neorientujete, protože PDF verzi knihy vám (NK) vydavatelé určitě s láskou a radostí poskytnou zdarma na požádání, aby jste si mohl knihu (jejich duševní vlastnictví) libovolně množit podle potřeby...:-) 

To je asi jako by jste chtěl po všech muzikantech, aby vám zpřístupnili MP3 svých skladeb někde na internetu...taky do toho každý nejde a zkuste takový zákon navrhnout v parlamentu, uvidíte co vám na to řekne OSA :-D

arnal 18.9.2008 14:42

Re: papír

Jako třeba jak se dají uchovávat? Pokud myslíte že elektronicky, pak si představte, jak někdo skenuje šest milionů svazků (nehledě na problémy s autorskými právy). A pak si představte, jak badatel XY místo 5 knih, s nimiž najednou pracuje, má kolem sebe 5 obrazovek a těká pohledem  z jedné na druhou.

cassul 18.9.2008 14:49

Re: Re: papír

Nikdo nechce knihy ničit, to je dlouhodobě zavadený etalon kuturních barbarů, ničení knih. Na druhou stranu je elektronický přístup k informacím mnohem efektivnější a ke knihám výrazně ohleduplnější. A skenování tisíců svazků je sice náročné časově i technicky, nicméně už dnes realizovatelné a v mnoha instutucích už skenování probíhá "na plné pecky", takže do budoucna to bude ještě snadnější. Pokud mi jde o obsah, myšlenku, dokumentu či knihy, není naskenování žádnou degradací. A pět obrazovek nebo spíš pět otevřených dokumentů a přepínání mezi nimi je každodenní rutinou pro řadu profesí, všetně těch zmiňovaných vědců. Osobně preferuji pět dokumentů na monitoru než pět publikací kolem sebe.

Schumacher 18.9.2008 16:48

Na monitoru ?

Blbě se to čte na záchodě, v tramvaji, na zahrádce, u vody, v posteli....

Kresinka 18.9.2008 18:22

Re: Re: Re: papír

jo, v Národce to mají spočtené, současným tempem (závislým od peněz a lidí, čili zase od peněz na lidi) asi 20tisíc let ? nebo tak nějak

inspektor Trachta 18.9.2008 19:48

vy jste srandista cassule

Já vídám v některých knihovnách tu "digitalizaci na plné pecky" a jestli se jejího konce někdo z nás jak tu jsme dožije, tak to bude malý zázrak. ;-P

cassul 19.9.2008 7:01

Re: vy jste srandista cassule

Já to viděl taky, na plné pecky skenuje dokonce i Vatikán, o univerzitních knihovnách ani nemluvě. Berlin, Heidelberg, Sorbona - a to jenom ty, kde o tom něco vím. Pochopitelně se nedožijeme konce digitalizace, jednak těžko převést několik staletí literatury za pár let, druhak se stále vydávají nové publikace a ne vždy vydavatel má k dispozici elektronickou předlohu (umělecké a maloobjemové věci), ale stav, kdy se bude dát s elektronickou knihovnou rozumně pracovat, kdy většina frekventovaných publikací bude k dispozici a na potřebu papírové knihy většina průměrných uživatelů knihovny narazí jen zřídka, ta je docela reálná a doufám, že mí matka příroda dá se toho dožít.

VL 18.9.2008 16:39

Re: Re: papír

Zrovna teď to napříkald dělá Google a také Projekt Guttenberg. O přepínání "oken" na počítači jste už slyšel? Funguje to tak 17 let od nástupu Windows 3.0, případně od Mac OS, nevím které verze, ale byla dřív.

Eva D. 18.9.2008 16:46

Re: Re: Re: papír

Nebo viz www.online-literature.com

inspektor Trachta 18.9.2008 21:01

pěkná ukázka

Ano to je pěkná ukázka zdigitalizované knihovničky klasiků, ale v souvislosti s tématem je to mimo mísu, protože 100% tam publikovaných textů je od dávno mrtvých klasiků, na které se autorský zákon nevztahuje...většina současných autorů vám asi těžko dá k volnému čtení své texty digitálně, natož nakladatelé knihy v PDF.

Nové prostory knihovny jsou nutné pro nově vycházející knihy - ne pro skladování knihovničky klasiků, kterou zde ukazujete. :-)

Eva D. 18.9.2008 21:50

Re: pěkná ukázka

Ale já nevím, o čem se se mnou dohadujete. Jednou se tu mává starými fondy, teď na mě zase jdete s novými autory. To téma si tvoříte Vy sám a pak mne umisťujete mimo mísu? Já nemám vůbec nic proti prostorám pro knihy, sama jich mám tolik, že je občas nosím do knihovny darem, abych se vešla.

Reaguji na poznámku o projektech, které poskytují literaturu na internetu a uvádím svou oblíbenou, jak Vy říkáte, knihovničku, jednu z mnoha. Je tam i pro lidi jako já, kterých je hodně a pro které je Národní knihovna prostě z ruky, někdy i skoro každá jiná knihovna. Pro mě  jsou virtuální knihovny momentálně mnohem zajímavější, než krásné budovy plné knih kdekoliv, ale to neznamená, že chci rušit knihovny jako takové či bojovat proti novým. Tak se prosím uklidněte.

Nejsem knihovník, jsem čtenář, vášnivý, velmi nadprůměrný, čili zákazník knihoven. Pro nás snad knihovny jsou,kromě toho, že jsou úložištěm knih.

Eva D. 18.9.2008 21:53

Re: pěkná ukázka

Nové prostory pro dosud žijící a někdy možná klasiky Vám neberu, ani neříkám, že nejsou třeba. Není to snad buď jedno, nebo druhé?

Lauer 19.9.2008 0:06

Re: papír

No s  debilnějším názorem jsem se dlouho nesetkal. Kdy jsi byl naposledy v knihkupectví ty hardy?? Je tam snad prázdno?? Vidíš lidi v metru nebo v tramvaji jak blbě čuměj z okna?? Nevidíš, protože čtou ty hardy. Jsme jeden z mála národů kde se hodně čte a proto je potřeba i nová knihovna....Uchovej si myšlenku jinak, já si rád otevřu dobrou knížku ty hardy ;-O

takyodbornik 19.9.2008 4:26

Re: Re: Hardy?

Co to jsou ty "hardy" Vavřinče?

Jinak ja radeji jezdim tramvaji nez krtkem, prave kvuli tomu, ze mohu "blbě čumět z okna". V metru pak ctu bud noviny nebo delam krizovku. Ke cteni knihy je metro prilis rychle. Tu tak do vlaku, ci (nejlepe) do letadla. Ale hlavne, jestli se na Letne postavi to knihovno nebo ne, tak to na me cteni (ci kohokoliv jineho) zadny vliv miti nebude.

Tak o co Vam zde jde? A, hlavne, co to jsou ty "hardy" Vavřinče?  ;-)

Miloš Zfrantišku 18.9.2008 12:13

Souhlas.

Jenom mi v něm jaksi, pane Bystrov, chybí hlavní viník  počátku konce knihovny, Váš oblíbenec Václav Klaus.

milan007 18.9.2008 13:58

Re: Souhlas.

A slyšel jse o tom, že Klaus může i za ty tajemné kruhy v obilí ??

Miloš Zfrantišku 18.9.2008 14:37

Re: Re: Souhlas.

Já se k tajemným kruhům nevážu řetězy.