23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jonnas 27.7.2008 19:12

Však se dočkáme

Pan ministr Jehlička už má připravený zákon v duchu regulace ochrany památek, a zbavení odborných  památkářů zbytků pravomocí . Divím se že si nehledají už nové zaměstnání. Brzo se ho všichni milovníci památek dočkají, neb pokud se na něčem shodne politická elita a čemu je věrna duchu opoziční smlouvy je to developerský rozvoj našich měst a úplné zbavení památkářů všech pravomocí - zůstanou jen ti ze státní správy a v Praze ti magistrátní , vedené typy jako je Kněžínek s kariérou estebáckého právníčka. Začal zmizením peněz ČFVÚ, pokračoval korupcí při výstavbě senátu jako jeho  kancléř a dostal trafiku boha s kulatým razítkem na památky. Jo ,těch pár ikon nechají  - občas jsou přeci volby.

blbost 23.7.2008 20:25

nevim jestli autorka zije v realite

ale prazsti pamatkari patri mezi nejvyhlasenejsi konzervativce v republice vubec... Naopak si na ne vsichni stezuji, ze brani rozvoji PRahy a vystavbe vubec, ktera je bezesporu potreba... Obnova budov a podobne. Na jednu stranui si neustale stezujeme, ze je Praha plna neopravenych domu, nadruhou stranu investori je nemohou opravit, protoze to pamatkari nedovoli... tak si vyberte.... Nadrazi Bubny dobry, ale uvedomte si, ze se ta trat rusi a co tam bude??? koprivy???

Glosátor 27.7.2008 11:24

Re: nevim jestli autorka zije v realite

Trať (resp. tratě - jsou tam dvě jedna směr Kladno, druhá směr Kralupy ... Berlín) se neruší, Tratě tam zůstanou i v rámci nové zástavby, bude nové nádraží s napojením na stanici metra Vltavská atd. . Ale skutečně nelze chránit úplně všechno . Představte si, kdyby např. ve středověku existovali památkáři, tak by např. na Staroměstském nám. nesměly být postaveny žádné další stavby, Praha by neměla žádné barokní objekty (podle tehdejších estaeteických měřítek bylo baroko jen zprzeněnou renesancí). Vývoj prostě nelze zastavit. Uvažujte trochu nadčasově, chraňme skutečně jen to unikátní, ale pak ovšem zcela důsledně.

ixypsilon 22.7.2008 20:50

Také si vzpomínám,

jak pan bývalý prezident kritizoval výrobní haly, vyrůstající za městy. Bylo to tuším zrovna v době, kdy svůj lehce ojetý mercedes vyměnil za fungl nový. Kdepak se asi vyrábějí díly do těchto vozítek? Tuším někde na nějakém ekostatku, či tak nějak.

Jan Sommer 22.7.2008 21:43

Re: Také si vzpomínám,

Nevím, jestli se smím odvážit, ale hledám logiku v té logice vozítek a ekostatků. Mohu pochopit nějaký smyl v tom, že přispívám do diskuse zde? Má nějaký smysl, jestli něco z toho chápu? Má nějaký smysl něco jiného, než ohleduplnost? Resp. snaha o ohleduplnost...? Čeho se zříci, aby to mělo smysl...?

Jan Sommer 22.7.2008 21:50

Re: Re: Také si vzpomínám,

Anebo má smysl jen nabývat čehokoliv, protože jen člověk v daném momentě schopný touhy nabývat čehokoliv je schopný produkovat podněty k tomu, aby i ostatní v sobě probudili tuto schopnost.

ixypsilon 22.7.2008 21:53

Re: Re: Také si vzpomínám,

Logika je asi tato: pokud kdosi kritizuje ostatní za neohleduplnost a sám se neohleduplně chová, ohleduplnosti škodí.

Jan Sommer 22.7.2008 23:21

Re: Re: Re: Také si vzpomínám,

To zčásti asi jo. Ale, co když je kdosi sám ohleduplný? Tak taky škodí, když kritizuje ohleduprázdné? A když je jen ohleduplný a neřekne ani slovo? Co by z toho mělo propána plynout? Právo kritizovat je asi založeno jinak. Právě proto mu stojí za to věnovat pozornost, aby bylo užíváno pokud možná pozitivně (samozřejmě nemá smysl myslet, že se to třeba nařídí). Jistě většina kritiky myslících ani klacíkem o webové diskuse nezavadí. Tedy nakonec, to, co Vy považujete za logické, já jako takové odmítám. To je skoro tak bezcenné, jakobyste říkal, že když nějaký zběsilý šofér, co jezdí 200, nesmí říkat, že je lepší jezdit opatrně a pomaloučku. Tedy, Vaše srovnávání užívejte, co hrdlo ráčí. Když přitom budete přemýšlet, nemůže být výsledek špatný!

ixypsilon 23.7.2008 8:44

Re: Re: Re: Re: Také si vzpomínám,

Není to bezcenné. Pokud někdo káže vodu a pije víno, demoralizuje tím ostatní. Váš šofér neříká, že je lepší jezdit opatrně, ale kritizuje ostatní, že jezdí také 200. To je veliký rozdíl.

Ivan Nový 22.7.2008 19:00

Domy ale dělají lidé, kteří je vlastní,

takže založte rod, a ten bude držet kulturní nemovitost, nebo třeba statek po věky věkoucí. Bez rodu to nebude, stát tuto funkci plnit neumí a nikdy ji umět nebude.

Jan Sommer 22.7.2008 19:51

Re: Domy ale dělají lidé, kteří je vlastní,

To máte pravdu. Vlastně by bylo divné, kdyby se např. po majitelích památek, lhostejných k jejich hodnotám a usilujících o jejich já nevím degradaci, nebo jak se to všelijak mezi námi památkáři nazývá, zachovaly tyto památky v dobrém stavu. Ale proto jsem dříve mluvil o potřebě, aby "zasvěcení" (znalci, např. památkáři, ale i jiní, samozřejmě počínaje ministrem kultury) principy těchto hodnot vysvětlovali. Samozřejmě není možné, aby se svět proměnil ne jen v památkový "skanzen" (jak to s hrůzou komentují např. četní architekti, jakoby nechápali, že pracují v zemi, kde památky a památkový zákon existují), ale přímo ve "skanzen", kde všichni jen slouží úkolu zachovat památky budoucím generacím. Ale snad už přibývá lidí, kteří chápou, že je tu potřeba diskutovat o variantě k tomu, že všude budou stát sklady, velkonákupny či montážní haly exotických auťáčků. Touto variantou je vědomá péče společnosti o kvalitní prostředí udržitelného života. Přeci není možné vše podřídit "právům" těch, kteří jen chtějí, co je napadne. Ale možná jen musí přibývat těch, které "napadne", že chránit památky má smysl.

Eva D. 22.7.2008 19:54

Re: Domy ale dělají lidé, kteří je vlastní,

Až na ty věky věkoucí bych souhlasila. Jenže jsme v Čechách.

Pája45 22.7.2008 23:15

Re: Ivan Nový

Zase jeden naklvaňovanej od modrásků - stát to neumí a nikdy nebude umět - rozdejte to soukromníkům. Kterým "ivane nový", poraď státu. Rod nejde založit ze dne na den, ale úřad ano, ale musí se stanovit jasná legislativa (včetně sankcí), dát mu pravomoc, peníze na památky, peníze na platy (velké), chtít od nich výsledky (ale ne jednou za sto let) a náročně a často je kontrolovat.

Jan Sommer 22.7.2008 23:36

Re: Re: Ivan Nový

Vaše tužby budou zřejmě naplněny masivním posílením Památkové inspekce MK. Fotografie realiťáků, co spekulují s chátrajícími zámky, i babiček, co jim padají na hlavu chaloupky, budou prezentovány na webu PI. Všechno to bude adresné a bez výjimek. Památkoví inspektoři budou opatřeni implantáty, které zabrání jakémukoliv vychýlení od litery zákona. Tak se rýsuje světlá budoucnost minulosti. GO

Chris Kelvin 22.7.2008 18:10

Znám horší případy než Přerovskou Komunu

Namátkou např. nedávno zbouraný barokní dvůr v Dubí, dnes Lidl.....

Také jsem doufal, že s pádem komunismu přijde změna a přestanou se stavět Priory na historicky cenných náměstích a bourat města kvůli těžbě hlíny s příměsí hnědého uhlí ;-(

I-Worm 22.7.2008 15:27

Dříve ničili památky prominenti

zatímco dneska skoro každej, kdo na to má.

taky pamatkar 22.7.2008 14:17

Cemu se divit?

Vazena pani. Nevim kde zijete, ale ti zodpovedni za "komunismu"  jsou stale zde. S rozdilem, ze co drive spravovali, dnes zpravidla vlastni.

A jeste neco se zmennilo. Kdyz drive ctverecni met pudy na Mustku byl za 4 kcs, stejne jako metr ctverecni v Horni Dolni, dnes tomu jiz samozrejme neni. Takze, co se drive bouralo vice mene z blbosti se dnes boura z nenazranosti.

Jinak pamatkari jsou stale placeni snad nejmene ze vsech odborniku. Takze jejich ochrana pamatek, tak rikajic "na zivot a na smrt" se take casto nekona. I jejich deti chteji mobily a mnohe  jine "nezbytnosti" zivota ;-)

R 22.7.2008 13:44

Opravdu to není jednoduché.

V každém trochu větším městě jsou nějaké starší baráky.  Leckdo, zvláště z těch mladších, by rádi těch starých baráků  zachovali co nejvíc.  Jenže, když se to zachová v historickém stavu, znemožní se majiteli, aby na tom místě vydělávat nebo třeba aby tam bydlel podle současného standartu. Všichni by rádi viděli, aby baráky z mládí zůstali stát, nejlépe ještě v nějakém opraveném stavu, než aby místo nich vyrostl nějaký současný panelák, dům nebo market, a tím místo našeho dětství a mládí zůstalo zachováno.  Jenže, ruku na srdce, když ty baráky budou zachovány, přispějem za to jejich  majiteli ?  Když tam bude placená prohlídka, zaplatíme vstupné a budeme si to prohlížet, když tam bude historický pivovar nebo hospoda, budeme chodit tam místo nějakého supermoderního pubu, když se tam bude vyrábět místní specialita, budeme si ji kupovat nebo koupíme třikrát levnější unifikované cukroví či uzeninu v supermarketu ?

R 22.7.2008 14:01

Re: Opravdu to není jednoduché.

Komu pomůže, když nějaký soukromník vlastní nějakou "obyčejnou" památku? Jen platí peníze navíc za materiál a práci za to, že plní požadavky památkářů, přitom ve využití je omezován parametry technicky zaostalé budovy. Málokdy je ta památka tak významná, aby se vyplatilo tam dělat exkurze pro turisty.  Využít této památky jako nějaký středobod podnikatelského záměru určeného pro turisty z důvodů velké konkurence na místě nebo jiných nebo prostě proto, že majitel památky nemá zájem pořádat něco pro turisty a chce tu památku využít podle svého taky zas tak časté není. Jediní, komu existence takové památky pomáhá, je město nebo místo a potom jiní místní podnikatelé a lidi žijící z turistického ruchu. Čím vice památek, tím více turistů, i když vidí ty památky jen zvnějšku. 

R 22.7.2008 14:01

Re: Re: Opravdu to není jednoduché.

Majitel památky by se proto měl podílet na výnosech z turismu, i když on sám v tom nic nedělá a o tu památku se jen stará, jinak budou stále častější případy, kdy majitelé prostě nechají památku zchátrat natolik, že spadne.

R 22.7.2008 14:11

Re: Re: Re: Opravdu to není jednoduché.

U nás třeba byl kdysi starý mlýn. Solidní budova, jako už bohatší mlýny bývaly, krytá glazurovanými taškami, s vodou v mlýnském náhonu, s dvěma nebo třemi hektary zahrady, z toho poloviny lípový háj a lípy kolem náhonu a památkově chráněn.  Docela dobré místo, kdyby se někdo rozhodl z mlýnu udělat retro hospodu, hotelové zařízení s vlastním parčíkem a parkovištěm nebo něco podobného pro turisty.  Mlýn byl památkově chráněn. Jenže to koupil majitel, který chce moderně bydlet a chovat koně. Památkový úřad jim nepovolil úpravy, tak majitel mlýn vyklidil, postavil vedle nový barák, dřevostavbu a pod lípy různé kůlny na seno a stáje pro koně. Mlýn neudržoval, takže nyní je z něho zbořeniště a památková ochrana bude zrušena, pokud se už tak nestalo.

honzak 22.7.2008 14:29

Re: Re: Re: Re: Opravdu to není jednoduché.

a o tom to je!!!! Památkáři chtějí víc, než je rálně možné a v reálu pak mají howno! Chyba je bohužel nan jejich straně.

R 22.7.2008 14:47

Re: Re: Re: Re: Re: Opravdu to není jednoduché.

Památky musí svému soukromému majiteli taky nějak vydělávat nebo ji musí používat. Pokud nevydělává nebo ji používat nejde, tak takové vlastnictví ztrácí pro  průměrného soukromého majitele smysl.  Bohužel spousta lidí nemajitelů toto nechápe.

tosek 22.7.2008 15:44

Re: Re: Re: Re: Re: Opravdu to není jednoduché.

Ano, ano, o tom to je. Toho nového majitele mlýna někdo nutil, aby si koupil zrovna památkově chráněný objekt, vyhrožoval mu, že pokud si jej nekoupí udělá mu něco zlého? Asi ne, takže jeho povinností bylo udržovat objekt v náležitém stavu, jde zkrátka o typ věcného břemene. Pokud tak neučinil, je na místě trestní postih a slzy lítosti, jak chudáka majitele zase někdo omezuje.

křovas 22.7.2008 16:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravdu to není jednoduché.

i to si rozmyslím, zaplatit špičkového architekta... Za 40 let by možná památkáři mohli mým potomkům zakazovat přestavby v jejich vlastním domě.

R 22.7.2008 18:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravdu to není jednoduché.

Ne, on si nekoupil památkově chráněný objekt. On si koupil skoro 3 hektary zahrady a starý barák, který mu někdo bránil předělat po svém. Pořád opakuji, ono je to sice pěkné, že někde je plno památkových objektů, které ukazují, jak to tady bylo před 100 nebo 200 lety, ale z toho soukromý majitel nic nemá. Pokud bude stát soukromým majitelům památek jen nařizovat, jak to mají opravovat a udržovat za majitelovy soukromé peníze a nebude jim za to dávat nějakou protihodnotu, tak ať se jde stát s památkově chráněným objektem bodnout.  Dobrý pocit, že chráním nějakou památku a udržuji ji, je sice pěkná věc, ale když kvůli tomu prodělávám každý rok statisíce, tak chápu, že ten dobrý pocit jaksi nestačí.

jsemmaly 22.7.2008 20:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravdu to není jednoduché.

Ještěže naši předkové (aspoň někteří) nebyli jako vy. To by jsme u nás těžko hledali něco staršího sta let. Nebo by to bylo jako v USA , pár set let starý kostel a kolem něj mrakodrapy. To by se Vám jistě líbilo. Hlavně, že to nese prachy. Na druhou stranu bych byl třeba proto, aby stát přispíval majitelům památek na materiál a projekty spojené s opravou. Za to by měl stát právo trestat a to tvrdě i vyvlastněním, pokud by majitel se o památku nestaral.

R 23.7.2008 1:00

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravdu to není jednoduché.

Předkové hlavně za peníze vlastníků nenechávali stát potěmkinovské památky, to znamená takové památky, které sice jsou pěkné a historicky cenné, ale nedají se využívat.  Pokud za předků nějaký barák nebyl k využití, majitel ho prostě přestavil a upravil tak, aby k používání  jakýmkoliv způsobem byl.

Ladislav N. 22.7.2008 13:43

No to je blábol bez rozumu...

Staví se a bourá už celé věky. Pokud chcete nějakou stavbu udržovat z piety ke komukoli, sežeňte peníze, kupte si ji a udržujte na vlastní náklady. Pak se uvidí, jak vážně myslíte své návrhy na "památeční" funkci staveb.

Marek 22.7.2008 13:22

ono to nebude tak jednoduchý...

... platí totiž, že co člověk to názor. Ta stará ratejna tánhle je nečí rodný dům a ta stará fabrika, co už měla být dávno dole, jsou pro dalšího úžasný prostory. Cyklista raději cyklostezky, motorista auta. K téhle diskusi by podle mě nemělo patřit nic jiného než zdravý rozum, protože osobní vkus a emoce nepomůžou. Já osobně měl s památkáři spíš trable, protože kafrali do barvy tašek jen proto, že kdosi natáhl pomyslnou čáru městem a pět metrů za ní jim bylo šumafuk, co tam stojí a jakou to má barvu nebo okna. To mi připomíná spíš buzeraci, než veřejný zájem o zachování ducha města...

- chceme aby někdo měl pravomoc kecat nám do toho, co si na svém pozemku stavíme, chceme kecat ostatním do toho, co mají bourat či stavět, když je to jejich?

- a má vůbec logiku po tisíciletích přirozeného vývoje měst, kdy se prostě stavělo tak, jak město zrovna potřebovalo, najednou určovat, co má a co nemá smysl bourat či stavět? Víte, že měli bourat eifelovku, protože hyzdí město?

- ví někdo o lepším systému, než jsou peníze, na určení rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou?

- kdo jsou vlastně ti proklínaní památkáři? Vášniví historikové či architekti, kteří se vzdali zisků aby mohli dohlížet na virtuální tzv. veřejný zájem, nebo jsou (stejně jako umělečtí kritici) neúspěšní architekti?