16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jsemmaly 22.7.2008 20:16

Re: ono to nebude tak jednoduchý...

Tak nám milý Marku vysvětli, proč po válce stavěli např. Varšavu, Drážďany , Berlín a další města třeba i jen podle dochovaných fotek, jen aby vrátili historický ráz do míst kam staletí patřil. Zhrnout trosky buldozery a postavit nové a podle poslední módy by bylo levnější, pohodlnější a byl by z toho větší zisk.Že jo.

křovas 22.7.2008 12:26

Tak to byl docela

slušný výlev feministického ega :-) Taková pěkná úderka.

messenger 22.7.2008 12:44

Re: Tak to byl docela

Nechapu... Proc feministickeho???

petr 22.7.2008 20:26

Re: Tak to byl docela

tady někdo nepochopil, jaký je význam slova feminismus

Eva D. 22.7.2008 11:49

Jestli máte pocit, že se nezměnilo nic, tak máte málo informací

Ono se totiž kromě bourání i opravuje a zachraňuje, často to dělají soukromí majitelé dokonce aniž by je k tomu památkáři museli nutit. Chce to vyrazit někdy z Prahy ven.  

Ten Váš článek mi připadá podobně laciný, zejména porovnání s minulým režimem,  jako horování pana Havla ( viz již zmíněné Terasy). Nevím, jak teď vypadají Bubny, jsem pro to, zachránit a k novému účelu použít co jen jde, ale ráda bych Vám připomněla, že bourá se bohužel všude a za všech režimů. Jediný rozdíl je., zda můžete protestovat a zda názor oponentů bourání má nějakou váhu. Tenkrát, když se tu bouraly celé městské čtvrti či vesnice, likvidovaly židovské hřbitovy nebo třeba nádraží Těšnov, povolené bylo jen oslavné jásání nebo ticho.

Že Vy někam kandidujete. ;-)

Ttt 22.7.2008 10:37

Postav si vlastni skanzem

Smarja, ale ja nechci z Prahy skanzen.

Kazda budova tu ma nejakou historii. A tolik nadrazi uz proste neni potreba.

Jestli tam chcete muzeum, tak si tu budovu kupte a udelejte si z ni muzeum. Ale ja si myslim ze muzei uz mame taky dost a dalsi nechci.

bp 22.7.2008 10:35

Ale máme památkáře, máme...

...buzerujou, když si na Praze 1 chcete opravit koupelnu nebo kuchyň.

Veronika 22.7.2008 9:50

???

Řekla bych,že ta paní,co je podepsaná pod tímto článkem asi nezná skutečný stav těch věcí a do památkové péče tedy rozhodně nevidí,kdyby totiž viděla,tak by všechny památkáře necházela do jednoho pytle.A plně souhlasím s odpovědí od autorky Romany Rosové. Památkáři jsou tady na obtíž a je v obecném zájmu jejich pravomoce(v současné době NPÚ výkonnou moc nemá) v co největší míře ještě více oslabit nebo nejlépe zrušit úplně.S tím nádražím bych se spíš doporučila dotazovat na MHMP.

RadekH 22.7.2008 11:31

Re: Vy jste ale koza.

Odstěhujte se na Jižní město nebo do Ostravy, tam to bude podle vašeho gusta.  I když něco na tom co píšete bude.  Až budou po celé Praze plastové okna, tak tady konečně přestanou otravovat cizinci, městský rozpočet bude prázdná díra a přestanou se megalomanské příšernosti stavět zcela automaticky.

krmič 22.7.2008 12:17

Re: Re: Vy jste ale koza.

Jak jste to myslel s tou Ostravou? Bohužel se tu zbouralo mnoho památek (spousta ještě za minulého režimu), ale pořád je jich dost. Doufejme, že vydrží aspoň něco. Samozřejmě, jedná se  o industriál, jestli to někoho neuráží!

Viz třeba http://www.ostravaci.cz/

Romana Rosová 22.7.2008 9:01

uvedení do skutečnosti

Chtěla bych paní (či slečnu) Markétu trochu poopravit - Národní památkový ústav a potažmo jeho zaměstnanci nemají žádnou výkonnou moc a to již tolikrát zmiňované kulaté razítko, které povoluje či zamítá demolice, přestavby, přístavby či zrušení. Toto razítko a tudíž veškeré pravomoci a moc mají úředníci, kdysi na okresních úřadech, nyní na pověřených městech. Národní památkový ústav má pouze právo odborného vyjádření, které tito úředníci mohou (ale nemusí, což se také často stává) brát na vědomí a řídit se jím. Proto bych navrhovala poslat Pavla Žáčka nikuliv do NPÚ, ale mezi úředníky pověřených měst. Ostatně nově připravovaný památkový zákon ubírá NPÚ další pravomoci a přenáší je a kraje a pověřená města, která jsou těsně spjatá s politikou, podnikatelskými lobby a zájmy úředníků

Jan Sommer 22.7.2008 10:47

Re: uvedení do skutečnosti

Asi lze říci, že každým bouráním hodnotné stavby něco ztrácíme. Ale to je taková obecná proklamace. Existující stav odpovídá tomu, jak na památky nahlíží veřejnost, a v důsledku toho pak i političtí představitelé, kteří se více méně snaží do představ veřejnosti strefit, ale také je asi tu a tam trochu zkreslit či ošálit. Veřejnost o památky jakýsi zájem projevuje, obchází a objíždí je, a čte i novinové články o tom, jak bídně se památkáři o ochranu hodnot starají (kolikrát nevím, zda novináři – jako nyní paní autorka – smíchávají ty "odborné" s těmi "výkonnými" naschvál; vytrvalost, se kterou to provádějí, by nasvědčovala tomu, že ano). Stupeň tohoto zájmu je do jisté míry závislý i na tom, nakolik zasvěcení odborníci dokážou smysl památek objasnit veřejnosti. Ta pak bude požadovat více důslednosti i od svých politiků a úředníků, ti pak přiznají větší váhu odborným vyjádřením, atd. Co by s tím nadělal "pan Žáček" na obcích, to bych byl zvědav.

šakal 22.7.2008 11:43

...Jejda...zdravím "hlas z hnojiště"!...

...:-)

Jan Sommer 22.7.2008 20:00

Re: ...Jejda...zdravím "hlas z hnojiště"!...

Jejda, přeci jenom jsem čekal, že je situace památkové péče dost bídná na to, aby se i na "můj" výrok objevila konstruktivní reakce.

sunar 22.7.2008 8:30

.. ale rozhodně vypadáte nejlíp mezi těma přemoudřelejma páprdama

;-)

Mejla 22.7.2008 7:46

Přerovská Komuna byla vyjímečná jen tím, že byla putykou, kde chlastali bolševici.

Jinak to byl tuctový nevzhledný barák.

krmič 22.7.2008 12:32

Re: Přerovská Komuna byla vyjímečná jen tím, že byla putykou, kde chlastali bolševici.

Já jsem to viděl sice jenom v televizi, ale opravdu mi to nepřipadalo jako tuctový nevzhledný barák. Právě naopak. (Bez ohledu na to, co bylo nebo nebylo uvnitř.)

Ono obrazy od Picassa jsou vlastně taky jenom takové tuctové nevzhledné čmáranice.

Předseda 22.7.2008 12:48

Re: Re: Přerovská Komuna byla vyjímečná jen tím, že byla putykou, kde chlastali bolševici.

No to teda jsou. A ani u těch nechápu jejich cenu, natož pak hodnotu.

Ladislav N. 22.7.2008 13:46

Re: Re: Re: Přerovská Komuna byla vyjímečná jen tím, že byla putykou, kde chlastali bolševici.

No vidíte. A cenu nakonec určují ti, kdo mají peníze, že?  Na to není  třeba  vysokého IQ  ani matematických znalostí. ;-D

messenger 22.7.2008 12:46

Re: Přerovská Komuna byla vyjímečná jen tím, že byla putykou, kde chlastali bolševici.

Jasne, zato ta obluda co ji ma nahradit je architektonicky skvost, ze?

Novák 22.7.2008 7:41

Nejen Bubny

On má podobný osud potkat i naše slavné filmové nádraží Dejvice, které má být pod nějakou záminkou v rámci výstavby tunelu Blanka nakonec zbourané a měl by tam stát nějaký skleněný krychloidní hotel. Ale tohle se před veřejností tutlá.

Renata T. 22.7.2008 7:10

..exprezident Havel ...

To myslíte toho pána, co nechal tak krásně upravit Barrandovské terasy?

ok 22.7.2008 10:11

Re: ..exprezident Havel ...

R^ ;-D;-D;-Dtaky by mě zajímalo, proč exprezident nejde příkladem, a Barrandovské terasy nechá chátrat. Je to OSTUDA.

tosek 22.7.2008 10:38

Re: ..exprezident Havel ...

A já myslel, že podle zástánců trhu bez přívlastků si se svým majetkem může každý dělat co chce.

Eva D. 22.7.2008 11:32

Re: ..exprezident Havel ...

R^R^R^ Přesně!!!!

dvd 22.7.2008 16:16

Už před časem

to Dášeňka prodala nějakému řeckého šejdířovi s tím, jak úžasné plány s tím má a jaký to bude přínos pro kulturu atd. A teď se zřejmě čeká až to všechno spadne a bude z toho výhodná stavební parcela.

BTW: on pan expresident toho okolo té kultury hodně napovídá - a pak (pochopitelně bez vyjádření památkářů) nechá na Hrad namontovat neonovou reklamu z příhraničního bordelu. Ostatně stejně tak podporuje zelené magory, ale při volbě soukormého dopravního prostředku už se projevuje jinak. Ale takhle se tihle oprávci světa vesměs chovají.

Franta 22.7.2008 7:07

Milá Markéto,

ono se mělo za těch devatenáct let něco změnit??? Jako s Čalfou, Dubčekem a Havlem, těmi komunisty??? Aha. Tak se nediv !!!!

honzak 22.7.2008 7:04

brečíte hezky paní!

Co přestavba Masaryčky? A Hlavního nádraží? Zrušená Hrabovka? Nádraží v Březnici?

Musíte se smířit s tím, že holt je jiná doba. Ze stávající infrastruktury zůstává to, co je použitelné, zbytek se prodá. Že téměř vždy svinským způsobem a za tučné úplatky je jiná a velmi špatná věc.

Památkaři jsou typově stejná skupina vyděračů jako ochránci přírody. Čím méně jich bude, tím líp.  Když má stát takovou dojemnou péči o památky, tak ať si je koupí, opraví a provozuje. ZA SVÝ!!!! Ostatně zdevastované zámky na severovýchodě Moravy žalují jasnou řečí!

tosek 22.7.2008 9:48

Re: brečíte hezky paní!

Zlatá slova, nejplepší památkáři žádní památkáři, nejlepší (a hlavně nejlevnější) by bylo zbavit se vůbec všeho kulturního dědictví a památek. Jak by Praha mohla vydělávat, kdyby nějaký šikovný developer kompletně zboural Malou Stranu a Staré Město, nastavěl tam nějaké obchodně-administrativní krabice a přivedl k nim nádherné alespoň osmiproudové dálnice. Taky by se mohlo zlikvidovat Národní muzeum, Národní knihovna a Národní galerie, knihy, obrazy a jiné nepotřebnosti spálit v rámci nějaké show moderované Leošem Marešem, na níž by zazpívala Lucka Blbá. No a nakonec by bylo nejlepší zbourat Pražský hrad i s katedrálou (stejně se pořádně neví komu patří, tak co) a zřídit tam třeba velkokapacitní garáže, lunapark nebo něco co prostě lidé chtějí a ne žádné hloupé památky.

honzak 22.7.2008 12:15

Re: Re: brečíte hezky paní!

to je opravdu vtipné! Tuze.

O zbavování kulturního dědictví jsem nenapsla ani slovo. Můj příspěvek byl o buzerantech, kteří v očekávání úplatku dělají obstrukce při rekonstrukcích bytů a chalup. O kecálistech, kteří raději ve jménu "památkové péče" nechají objekt spadnout, než aby povolili prodej majiteli, který by ho smysluplně využil a zachoval to památkové, co má smysl. Tak jako se to dělá ve světě - nechá se vnější plášť budovy a dovnitř se postaví moderní prostory. Jako negativní příklad bych uvedl nádraží Praha - Vyšehrad. Že to jde, dokazuje přestavba bývalých tiskáren o 100 metrů vedle.

Jděte se vy krasoduchové vycpat! Realizaci vašich krasokeců musí někdo zaplatit, víme? A nějak se musí vydělat na provoz takové budovy / památky! Způsob, který zvolilo dou veškrnová&veškrna na Barrandově opravdu není ten pravý. Ale krasokeců kolem bylo moře.