14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kanuk 17.8.2006 7:57

k těm SS

Hitlerova Třetí říše měla asi tři branné útvary. 1) Wehrmacht - Branná moc, která měla armádu, námořnictvo a letectvo. Tam se chodilo povinně sloužit na nějaký čas, důstojníci byli profesionálové. 2) SS (Schutzstaffel), něco jako ochranná stráž. Tam sloužili profesionálové, oddaní straně a Vůdci. Původně elitní (i "rasově") jednotky. Když přišli do Prahy v r. 1939, teda to byli frájové. Žádný pod 180 cm, většinou blonďatí. Jejich zvláštní jednotka byla Leibstandarte, Hitlerova osobní ochranka.Na čepicích měli úmrlčí lebku, odtud Totenkopf. Je možné, že z těchto se verbovali strážci do koncentráků.  Ale jestli se nemýlím,  umrlčí hlavy na čepicích měli snad i tankisté 3) SA (Sturmabteilung) To byla obdoba komunistických lidových milicí. Snad důstojníci byli profesionálové, jinak to byli fotři od piva, kteří si oblékli uniformu (hnědou) a dali nástup když šli dát nějakému Židovi přes hubu nebo mu vytlouct krám.

Nevím, zda všechny moje informace jsou přesné.

pm950 17.8.2006 7:49

Ftip

Trochu se to celé podobá jedné dětské anekdotě:

Paní učitelka se ptala dětí , co dělali jejich rodičové za války.Přihlásil se Pepíček a řekl , že jeho tatínek byl elektrikář u partyzánů. Protože mu ukazoval fotku z války , na které měl na hlavě helmu s dvěma bleskama .....

Jinak co se týká slavných osobností , kteří byli u "elektrikářů" , tak jsem někde četl i o Von Karajanovi.

Hnyk 17.8.2006 7:35

Re: Možná si ještě Grass lépe vzpomene.

Grass byj zajatý v Mariánských Lázních. Jsou o tom oficiální americké dokumenty, které byly a jsou volně přístupné.

Hnyk 17.8.2006 7:33

Re: MOJE ABSOLUTNE NEPODLOZENA SPEKULACE.

Zrovna včera jsem viděl na ZDF Grassovu zajateckou kartu. Tam stálo černé na bílém, že při zajetí v Mariánských Lázních uvedl, že patří k "SS-Panzer-Division Frundsberg". Na té kartě jsou jeho otisky prstů a jeho podpis. Ta karta byla 60 let volně přístupná v informačním oddělení archívu wehrmachtu.

Po válce to nikoho moc nezajímalo, a v sedmdesátých letech, když nastalo velké účtování s pochmurnou minulostí "generace rodičů", tak se proti němu neodvážil nikdo ani pípnout. To už z něj byl neúhonný antifašista a jakoukoliv kritiku jejich idolu by antifašisti z povolání prohlásili za propagaci nacizmu.  

LOJR 17.8.2006 7:05

Re: něco na čtení

Ale Jano, kdyby to nebyl TEN Grass, tak samozřejmě jeho členství ve Waffen SS  prošumí bez sebemenší zmínky v médiích. Přece nemůžete chtít po novinářích v Kotlince, aby udělali kvalitní rešerše a upozornili vzhledem k této minulosti na jeho nejpikantnější výroky. My, kdo jsme některé Grassovy věci četli, se smějeme a ostatní to prostě nezajímá.  

LOJR 17.8.2006 6:57

Možná si ještě Grass lépe vzpomene.

Tvrdí totiž, že jeho divize byla na konci války, v době, kdy u ní sloužil, umístěna v Drážďanech, ovšem vojenští historici tvrdí, že v prosinci 44 se zúčastnila ofenzívy v Alsasku, v únoru 45 bojovala v Pobaltí a na samém konci války byla rozprášena u Chotěbuzi (Cottbusu). Tak nevím - buď se plete herr Grass, ten etalon politické korektnosti, nebo vojenští historici. ;-D

J.G. Pašek 17.8.2006 6:49

Zdalipak má Grass na levé paži, 20cm nad loktem vytetované číslo jeho krevní skupiny . . .

jak to pouze SS Waffen vojáci měli, aby raněnému SS v boji medik hned věděl pro transfůzi . . . . Eichman si to číslo nechal odstranit  . . .

J.G. Pašek 17.8.2006 6:20

Re: něco na čtení

Zajímavé čtení, co ku článku Henryka M. Brodera napsalí stovky německých čtenářů v komentářích do FORUM . . . . . . a co si o Geassovi myslí. 

K.H. 17.8.2006 4:41

Re: když už tak už

Nepravda, už v roce 1942 byly na frontě dobrovolnické oddíly SS holandské, valonské, francouzské a jiné. rozdělení bylo zásadně pouze na Waffen a smrtihlavy.Jinak SS existovaly od roku 1928, původně jako sekce SA.

sipal 17.8.2006 4:36

Re: no, grass věděl, že si zadělá na hambu, ale přiznal se pozdě, ale jako chlap.

haNba bylo Grassova podpora moskvy v roce 1968 

sipal 17.8.2006 4:34

Re: no, grass věděl, že si zadělá na hambu, ale přiznal se pozdě, ale jako chlap.

On autor někde popírá, žer grass je spisovatel? Nejvýše upozorňuje, že být spisovatel ještě neznamená nebýt odpadek.

sipal 17.8.2006 4:32

Re: A co Kurt Waldheim?

Tern nebyl v SS, jen jeho kůň.

sipal 17.8.2006 4:30

Re: když už tak už

sypati, sýr, sysel,...s měkkým i se píše slovo pitomec

Jap 17.8.2006 4:14

MOJE ABSOLUTNE NEPODLOZENA SPEKULACE.

Pane Benesi a ostatni, co kdyz   mel pan Grass jiny duvod, nez svedomi,  vylezt s pravdou ven po 60 letech .Vzpominam si, ze pred nekolika tydny probehla tiskem  zprava, ze se oteviraji a zverejnuji nejake dosud tajne archivy z  2. sv valky. Uz si nevzpominam kdo byla ta instiuce  co ty archivy otevrela ale  mam dojem , ze to byla nejaka vladni   instituce budto v Nemecku, nebo v USA .  Nevim jak takova procedura probiha a nevim jak pristupne  byly tyto archivy pred odtajnenim,    napr .vedcum.   Je take mozne, ze  Grassova kniha uz byla napsana drive, ale je take mozne, ze v otevirani archivu je urcita rutina a da se predpokladat ci ocekavat kdy k  dalsimu otevreni  dojde a pan Grass je na to expert, a ve valecnych archivech urcite ztravil hodne casu a udelal si predstavu jak to chodi .

Urcite je tady nekdo kdo o tom vi vice nez ja. Ja osobne verim tom, ze lide v situaci pana Grasse, pokud maji podobne  tajemstvi, tak zpravidla vedi ci alespon tusi kde by to mohlo byt zakopano, pod kterym kamenem je to ukryto.   Bylo by zajimave zjistit co o nem vedelo zidovske stredisko na hon nacistu  / Simona  Weisenthala ve Vidni /   .  Je  mozne ze pan Grass mohl mit obavy, ze se pohly ledy a ze by   o nej mohl zakopnout v nove otevrenem archivu nejaky mlady doktorant a nebo by si ho mohla vygooglovat sousedova  10 leta dcera. 

Lunka 17.8.2006 1:52

Re: něco na čtení

Jano, dekuji Vam za odkazy na inteligentni komentare.

A cist texty bystreho a vtipneho Henryka Brodera je vzdycky zazitek.

Bolsevik 17.8.2006 1:47

Re: něco na čtení

Dobre komentare. Bude zajimave, jak se vyjadri cesky PEN klub.

pepino 17.8.2006 1:17

Re: no, grass věděl, že si zadělá na hambu, ale přiznal se pozdě, ale jako chlap.

racku nauč se česky! Pátým pádem voláme pane Beneši!

Bolsevik 17.8.2006 1:15

Re: no, grass věděl, že si zadělá na hambu, ale přiznal se pozdě, ale jako chlap.

Pane Racku, muzete sdelit prameny, ze kterych cerpate Vase udaje o zastoupeni zidu ve vedeni revoluce

Jedna pani take povidala, ze Hitler byl zid

Jana 17.8.2006 0:51

Re: něco na čtení

Promiňte, Lizas Welt ještě jednou.

Jana 17.8.2006 0:50

něco na čtení

Pokud čtete německy, neopomiňte tyto texty: Henryk Broder Lizas Welt Ulrich Speck Tilman Krause Evelyn Finger

Narozdíl od českého tisku se nezabývají podružným problémem, t.j. členstvím 17-tiletého kluka ve Waffen-SS, ale rozebírají pokrytectví, s jakým se Grass na několik desítek let pasoval do role morální autority. Velmi poučné čtení, slibuji. Člověk hned pochopí projevy solidarity z českých spisovatelských kruhů. :)

P.S. A pak dejte vědět, jak se Vám to líbilo!

Jana 17.8.2006 0:40

Re: když už tak už

Ale má - Grass ho za to tvrdě napadal, pokud se nepletu.

Vlali 17.8.2006 0:29

Re: když už tak už

Syčet, sypat já vím.

Vlali 17.8.2006 0:28

když už tak už

On pan morální autor jaksi pozapomněl na historická fakta. Zbraně SS byly výlučnou jednotkou dobrovolníků silně oddaných vůdci a straně do roku 1943. Po kursku a vylodění spojenců zahájili vedoucí členové SS plán na rozmělnění viny za hrůzné činy jež SS prováděly po celé okupované Evropě. Jedním aspektem byl odvod (tedy ne dobrovolné vstupy) mladých mužů do zbraní SS známých též jako "šedé uniformy" (na rozdíl od černých) víceméně bojových útvarů. Nechci posuzovat konkrétní případ nositele Nobelovy ceny jen situace byla jiná než nám líčil komunistický režim. Ještě o tom Norském spisovateli (obdivovateli Hitlera) po okupaci Norska zasipali Norové ve svérázném protestu zahradu pana spisovatele jeho knihami. Připomínka Reganova činu piety je jaksi nepatřičná a nemá dle mého mínění s Grassem nic společného. 

www racek 17.8.2006 0:27

no, grass věděl, že si zadělá na hambu, ale přiznal se pozdě, ale jako chlap.

je a bude to velký spisovatel. s tím nic neuděláte, pane beneš.

nicméně, s těmi židy v sssr jest to neobyčejně rozšířený omyl. z 600 vůdců revoluce bylo 500 židů. stalin je sice trochu potlačil, ale pořád jich bylo dost ... oni takoví kaganovičové ...

doxa 17.8.2006 0:20

A co Kurt Waldheim?

Breber 17.8.2006 0:19

Vyborne!

Jen lze dodat, ze po konci valky se Grass otocil jako na ctyraku a stal se stoupencem jine socialisticke ideologie.  Vlastne stejne, hlavne co se represe opozice tykalo.

A.S. Pergill 17.8.2006 0:17

Grass jasně ukázal,

za co stojí.

To ovšem ti moudřejší věděli už po jeho veřejném schválení přepadení a okupace Československa v roce 1968, těm zaslepenějším nepomůže ani případný záznam o tom, že vlastnoručně házel živé děti do pece v nějakém koncentráku (což SS taky dělali, byť asi spíš ty umrlčí hlavy).