14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
marhabat 17.8.2006 10:55

Kolik z Vás,

rozhořčených soudců, odříkávalo "já mladý pionýr... Podle (nejen našich) zákonů je sedmnáctiletý člověk neschopný posoudit škodlivost kouření, alkoholu, vraždí-li je posuzován zcela jinak než dospělý. Proč tedy považovat exces puberťáka za výraz přesvědčení? Spíš to byl nějaký truc. Proto si myslím, že není správné považovat Grasse za člověka, který změnil názor

Hacker Rudolf 17.8.2006 10:53

Re: Re: Neumím odpouštět - ale....

Taky se Ti to od Veverky líbilo , viď??:-D

aida 17.8.2006 10:45

Re: Neumím odpouštět - ale....

R^

Historik 17.8.2006 10:39

Kromě Waffen SS a Totenkopfverbände ještě existovaly

speciální jednotky SS, které byli doplňovány i příslušníky wehrmachtu, policie či domácími ochotnými kolaboranty a měly za úkol vyhlazovat obyvatelstvo dobitých území. Nejdříve samozřejmě už v roce 1941 Židy, později se vzestupem partyzánského hnutí se zabývaly vypalováním vesnic i s lidmi..tato brutalita měla zastrašovat a varovat, zbavovat partyzány zázemí a v konečném důsledku měla zbavit svět kromě Židů i méněcenného slovanského obyvatelstva. Harvardský historik Goldhagen ve své knize "Hitlerovi ochotní kati" popsal, že do těchto jednotek se s nadšením hlásilo mnoho dobrovolníků z celého Německa a Rakouska. A jednu z těchto vyhlazovacích jednotek vedl i přední německý křesťanský teolog Ernst Biberstein. 

I Waffen SS, ačkoliv to byly bojové jednotky, byly dosti brutální vůči civilnímu obyvatelstvu.

Prý otec bývalého premiéra Schroedera působil v nějaké protipartyzánské jednotce. Víme, že takové jednotky občas působily i na našem území viz Ploština či během SNP na Slovensku. Na Ukrajině upálily i mnoho volyňských Čechů. 

A co se týče případu toho Grasse, občas byli slušnější příslušnící SS než příslušnící wehrmachtu. Naplatilo vždy, že pouze esesáci jsou zrůdy a wehrmachťáci čestně bojující vojáci. Leckdy tomu bylo skutečně i naopak. Kdyby Grass sloužil u wehrmachtu neznamenalo by to ještě, že je neviňátko. 

huhu 17.8.2006 10:37

kým je vlastně

1. jsou lidé kteří ve své podstatě tak touží po moci či vyniknutí, majetku apod., že vždy jdou s tím, kdo jim k tomu dává nejvíce příležitostí. A tak mění kabáty

2. byli také takoví jako vrah křesťanů Šavel, který se stal sv. Pavlem..

3. pak jsou takoví jako gestapáci (třeba pražský vrah Leimers), kteří ve skutečnosti byli agenty MKVD nebo švédský "nacista" Eriksson, který byl agentem USA

U Grasse je zřejmé, že chtěl, aby se jeho angažmá v SS řešilo ještě za jeho života, po jeho smrti by to již neměl "pod kontrolou"...a soudit Grasse zda je převlékač kabátu nebo šavel/pavel či nějaký agent - to se neopovažuji. Do jeho duše nevidím a kolik lidí bylo takhle životem semleto.....

Saša 17.8.2006 10:31

Ne k SS,

ale k WaffenSS. To je velmi podstatný rozdíl.

Hardy 17.8.2006 10:25

Re: Re: názor

Souhlasím na 100%. Přesto jsou u nás zcela nesmyslně označováni národní socialisté za pravici!!

dvd 17.8.2006 10:22

Díky

ta fotka s tím trikem je fantastická!!!

Auiam 17.8.2006 10:07

Před pravdou nikdo neuteče

O tom, jak se náckové hromadně vrhali do služeb komunistických partají, hezky pojednává kniha Ve znamení temna, kterou pan Beneš zpracoval ve spolupráci s Frolíkem. Dohrabat se k ní ovšem dá v českých knihkupectvích trochu práci, neboť Jana Beneše se čeští knihkupci obecně obávají více, nežli čert svěcené vody. Obzvláště tehdy, když dotyčný nepíše o svých psech, kočkách, milenkách a autech, anýbrž o pravdivější verzi historie, což neváhá dokládat odkazy na archivy. Taktéž za námahu stojí Čas voněl snem (a páchl mrtvolami) aneb dějiny VKS(b) či Indolence. On ten abstraktní komunistický útlak měl konkrétní jména. Přidávám se k Charliemu a přimlouvám se za osud generála Ridgewaye :-)

Janus 17.8.2006 10:01

Re: k těm SS

Tak, tak kunuku. Umrlčí lebka a hnáty se staly znakem pancéřových jednotek německé armády již za 1. sv. války ... a Hitlerovské německo to pouze převzalo pro znovuvytvářené pancéřové jednotky ...

exulant 17.8.2006 9:54

Re: Re: k těm SS

Vsechny nenemecke jednotky byly organizacne pod SS - at uz slo o Vlasovce, Degrellovy belgicany, Quislingovi Norove, Baltske jednotky Lotysu a Litevcu, a divise se jmenovaly podle puvodu.

exulant 17.8.2006 9:48

Re: Re: Re: Grassovi nevyčítám

Ctete trochu pozorneji, dva roky pred tim chtel ke Kriegsmarine, kam ho nevzali, v 17 byl normane odveden, a to k SS. A ti v te dobe meli takovou bidu o rekruty, ze brali co jim pod ruku prislo. Tim se pana Grasse nezastavam, jen aby sly veci na pravou miru.

LOJR 17.8.2006 9:37

Re: Re: Grassovi nevyčítám

To snad ne, ani sám Grass nepopírá, že byl dobrovolník a k armádě se dokonce pokoušel dostat už o dva roky dříve. Nedělejte z toho ještě větší komedii. :-D

VerkaVerkovata 17.8.2006 9:28

Neumím odpouštět - ale....

Článek navodil bolestné téma - rozdíl mezi osobností tvůrce a jeho činů a dílem, které stvořil. Někdy nejdou ruku v ruce. Já mám problém - neumím ani jako křesťan zapomenout, natož odpustit, především komunistům a jejich pomahačům. Kolik krásných děl bych však musela zavrhnout, kdybych do důsledku pronásledovala podle své zásady autora? Nezval, Seifert, Hora atd. - samé nášlapné miny. Svého času také sloužili, Nezval byl vůbec charakteru hnusného, ale byl to nástroj na poesii!!! Já sama jsem svět v 17 letech viděla úplně jinak, jednoduše, moje pravda byla jediná. A on ten pan Grass napsal tak nádherný román Plechový bubínek - není to určité ospravedlnění? Je to román podle mne jeden z nejlepších ve 20. století, vedle Doktora Živaga, Jméno růže (samozřejmě jiní autoři), ale kolik tak kvalitních děl bychom našli? Je pro nás Božena Němcová méně dobrá jen proto, že střídala muže a snad se i nechala uplácet za lásku? Já, která jsem velmi rychle hotova s úsudkem vinen-nevinen, velmi váhám. Nechejme raději mluvit dílo samotné, pak suďme autory, ale buďme shovívaví tam, kde došlo k doznání a snad i k lítosti. Za těchto okolností bych uměla odpustit i já, neodpouštějící.

Banjo 17.8.2006 9:17

Re: Re: Re: Možná si ještě Grass lépe vzpomene.

>LOJR: viodím, že vaším šálkem čaje není ani geografie. Drážďany jsou z ML cca o 100 km blíž než Cottbus, navíc cca stejným směrem (stačí nahlédnout do libovolné mapy, obsahující aspoň německá okresní města).

Prokouk 17.8.2006 9:12

Re: Grassovi nevyčítám

Jako 17 letý měl ke konci války dvě možnosti, nastoupit k armádě nebo být zastřelen.

milan 17.8.2006 9:08

Re: SAGO JSI BLBEJ JAK TAGO

OPET JE EVIDENTNI ZE SUPER LEVICACI VETSINOU MAJI NACISTICKOU MINULOST A NAOPAK MNOZSTVI FUNKCIONARU OD SOCDEM A KOMOUSU PO ROCE 1933 PRESLO K NSDAP(K NACIONALNE SOCIALISTICKE NEMECKE DELNICKE STRANE)

TEZ BENITO MUSSOLINI BYL SOCIALISTA....HOLT NEKDO TO MA V KRVI-KDYZ NEMUZE BYT NACISTOU STANE SE SOCIALISTOU...A NAOPAK

Plzák 17.8.2006 9:01

Máte pravdu pane Beneš.

Grass se prostě takový narudlý hajzl, který ze všeho musí vytlouct prachy. Teď tedy, když vychází jeho nejnovější kniha, se postaral o propagaci.

Jiná věc: Jde mi o zmíněného Ridgwaye. Tak matně si vzpomínám, že jeho jméno se vyskytovalo i ve zločineckém rudém tisku, v Rudém právu. Říkalo se tenkrát "morový generál Ridgway". Jak to vlastně bylo?

Charlie 17.8.2006 8:54

Re: no, grass věděl, že si zadělá na hambu, ale přiznal se pozdě, ale jako chlap.

a co mu zbývalo, těsně před otevřením příslušného archivu DDR ?

Bufford 17.8.2006 8:54

Re: Možná si ještě Grass lépe vzpomene.

Pane LOJRE, 10. obrněná divize waffen SS bojovala i proti anglickým, americkým a polským výsadkářům v září 1944 v Holandsku v rámci akce Market-Garden (bitva u Arnhemu ... bridge too far..)

LOJR 17.8.2006 8:46

Re: k těm SS

Pokud já vím, tak "Leibstandarde  Adolf  Hitler" byla normální bojová divize Waffen SS,  která byla nasazovaná i na frontách.

LOJR 17.8.2006 8:43

Re: Re: Možná si ještě Grass lépe vzpomene.

To by alespoň geograficky rozhodně svědčilo spíše o rozprášení u Cottbusu. Z Drážďan je to poněkud dál, navíc odtamtud by to asi bylo k Američanům blíž jinam. Ale vojenská historie není můj šálek kávy, možná mne nějaký znalec opraví.

Charlie 17.8.2006 8:38

Re: Re: názor

To je přesný ! R^

Charlie 17.8.2006 8:38

Grassovi nevyčítám

co udělal jako 17-tiletý kluk. Navíc v té době a za těch okolností.

Já mu neodpustím tu sprostou licoměrnost a zbabělost, se kterou to skrýval a přitom pokrokově kydal hnuj na vše a všechny kolem.  I na Adenauera.

Ale co můžete očekávat od "pokrokového" levicového "intelektuála".

LOJR 17.8.2006 8:37

Re: názor

Vy to skutečně nechápete? Tady nikdo nekamenuje Grasse za těch pár měsíců (že jich bylo víc než dva víte asi sám) u Waffen SS, ačkoliv vzhledem k historickým souvislostem lze sotva věřit, že dobrovolník Grass byl v 17 letech hluchý, slepý a naprosto naivní. Kritizuje se tady zmíněná skutečnost ve spojení s jeho následnou halasnou politickou a společenskou angažovaností. Vzpomínáte na Krylovo "vrah  o morálce káže"? To je totiž ono. Motiv vašeho dost osobního útoku na pana Beneše mi už v dané souvislosti naprosto uniká. Nebo někdo z vaší rodiny taky s blesky na uniformě za WW2 válčil o nový lebensraum pro herrenvolk a po válce se angažoval jako antifašista?

VL 17.8.2006 8:37

Re: názor

Ostatně Grass ani příliš nezměnil názor, z nacionálního socialisty se stal socialistou. Kdyby byl v NDR, tak by si ani nemusel zvykat na odlišné oslovování, Genosse jako Genosse.

Hera 17.8.2006 8:27

Re: k těm SS

Nejsou, ten článek sice není o SS, nicméně. Ten útvar existoval od roku 1925, jako součást SA do roku 1934 asi o síle 30 000 mužů, což byly stráže v KL a ta zmíněná Hitlerova osobní ochrana, Waffen SS byly bojové jednotky, vznikly již 1939, měly od 1940 své internacionální jednotky a na konmci války tvořily celkem už 37 divizí.

sago 17.8.2006 8:18

názor

římský setník Šavel (pronásledovatel křesťanů) se později stal svatým Pavlem a nikdo mu to později nevyčítal, když 17.letý kluk je dva měsíce u SS,tak je zřejmě nadosmrti velký zločinec,kterému se nesmí odpustit - na to mohu jen reagovat Kristovým - kdož jsi bez viny hoď kamenem - od více jak průměrného pisálka p.Beneše z něhož přímo čiší pravicový bolševismus, je  zřejmě jen bledá závist, protož po jeho "díle" za pár let neštěkne ani pes

kanuk 17.8.2006 8:12

Re: Re: k těm SS

Oprava: lišili se

kanuk 17.8.2006 8:07

Re: k těm SS

Jo. Ohledně toho tetování. Pokud vím, tak SS měli v podpaždí vytetované číslo, a snad i tu krevní skupinu.

Waffen SS. To byl snad nějaký "zředěný odvar" původních SS, a jejich úkolem byl normální boj na frontě. Snad se lyšili od armády jenom znakem SS na výložkách. Já bych je zařadil asi tak na úroveň gardových jednotek Rudé armády.