6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

KULTURA: Ať si hrají, co chtějí. Ale za své

Hra Naše násilí a vaše násilí Olivera Frljiče byla v Brně odehrána, sice s menšími turbulencemi, pravda, ale bez násilí. Nikdo nebyl zraněn; a coby v mnoha zemích dali za tak kultivovaný protest!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 2.6.2018 22:57

Re: úspěšný Frljič prý chystá divadelní seriál.

A vy byste rád co?

Podle mých znalostí těchto úmělců by se hra bez čtvtmilionové injekce vůbec nehrála. Svoboda sem, cenzura tam - prachy, to je oč tu běží.

M. Jandáková 2.6.2018 22:05

Re: Mimořádně silný rezignační dopis

Protože "vyvolávání nenávisti".

P. Szirotný 2.6.2018 21:58

Re: Osvácení cenzoři?

Ano, to mě taky napadlo. Úplně nejčistčí řešení by bylo nedotovat žádné divadelní představení. Ale to je asi politicky neprůchodné. Jako velmi rozumné řešení mi přišel někdejší nápad z pražského Magistrátu poskytovat dotace podle prodaných vstupenek. Tedy divadlo do kterého lidi chodí a kupují si za své vstupenky by bylo městem podporováno.

J. Kanioková 2.6.2018 20:23

Mimořádně silný rezignační dopis

prof. Osolsobě kvůli hře „Naše násilí a vaše násilí“ - http://www.brnoplus.cz/mimoradne-silny-rezignacni-dopis-prof-osolsobe-kvuli-hre-nase-nasili-a-vase-nasili/

Proč hanobení české vlajky? Proč si herečka nevytáhla z vagíny vlajku EU?

V. Církva 2.6.2018 20:20

Re: Osvácení cenzoři?

Nemyslím, že Joch je až takovým zastáncem dotací.

Osobně ale nemám rád žádný extremismus ani dogmatismus. Proto nejsem naprostým odpůrcem dotací, ale spíš jejich snížení a lepšího rozdělování. To popisuje Joch. Samozřejmě nikdy dotace nebudou spravedlivé, ale pokud řekněme 2/3 občanů souhlasí s dotacemi na léčbu onkologicky nemocných dětí, není co řešit. Tady ale je co řešit, lidé to nechtějí a není to v jejich zájmu. Je správně že se ozvali novináři i aktivisté. To je funkce jakou novináři mají plnit.

J. Svoboda 2.6.2018 18:54

Re: Ano, tak to vidím také.

Zdá se, že jste poněkud zapomněl na svou tak četně hlásanou teorii.

J. Svoboda 2.6.2018 18:52

Re: Snahy o usměrnění daňových proudů...

Něco podobného jsem chtěl napsat. Doufám, že se mi to aspoň trochu povedlo.

J. Svoboda 2.6.2018 18:49

Re: úspěšný Frljič prý chystá divadelní seriál.

Pane Rychlý, nejdříve si musíme uvědomit, co vlastně chceme. Zda cenzuru, nebo svobodu. Návrh pana Jocha má mnoho děr. Pan Joch nedomyslel, zda by se jeho návrhy vůbec daly realizovat a za jakých dalších nákladů. Je to jen zárodek teoretické úvahy.

J. Svoboda 2.6.2018 18:43

Osvácení cenzoři?

Zdá se, že pan Joch zapomíná na to, že veškeré dotace jsou od ďábla. Kam asi nastaví hranici mezi tím, co by se mělo a nemělo dotovat? Který osvícenec bude rozhodovat o tom, co je možno pustit a co ne?

Kdyby vzal rozum do hrsti, nezabýval by se nepodstatnými maličkostmi. Dotuje se toho hory a často větších blbostí. Jedno představení finanční díru těžko způsobí. Kdyby se do toho nemístně nepletli novináři, byl by klid a představení by se na základě poptávky buď hrálo, nebo nehrálo.

D. Stirský 2.6.2018 14:10

Re: Snahy o usměrnění daňových proudů...

Reaguji na výrok dotace ČEHOKOLI vedou k degradaci téhož. Je to stejné, jako když stařec Vlk napíše cosi o tom, jak si už kdosi hledá teplé místo v nějaké neziskovce. A kdosi dodá: neziskovky zrušit.

J. Kombercová 2.6.2018 13:36

Re: Snahy o usměrnění daňových proudů...

Udělala jsem zkratku, já nemám takové nervy jako vy, když si povídáte třeba s panem Svobodou. :)

Z. Rychlý 2.6.2018 13:31

úspěšný Frljič prý chystá divadelní seriál.

Ve druhém dílu bude Červená Karkulka roznášet po lese drogy, z babičky se vyklube bordelmamá zotročující zajíčky a vlk to dotáhne daleko v parlamentu. Zelení se chystají proti urážení přírody ve hře protestovat a hodlají se při představení uvazovat ke kulise smrku. Seriál bude ministerstvem kultůůry dotován za mimořádný přínos při boření stereotypů a relativizaci všeho.

O. Uživatel 2.6.2018 13:28

Uživatel požádal o vymazání
J. Kombercová 2.6.2018 13:01

Re:

Teda, snažíte se dost, ale nějak mimo mísu.

J. Kombercová 2.6.2018 12:58

Re: Snahy o usměrnění daňových proudů...

Vy si vždycky vyberete příklady, proti nimž soudný člověk nemůže mít námitky. Nepochopil jste, že nevole se projevuje vůči jiným, státně (čili z daní) dotovaným organizacím, které spíše škodí než přinášejí užitek celku. Já sama (v řadě jiných) vám to nepíši prvně, přesto vždy vyrukujete se stejným argumentem. Přehoďte si desku. Ta vaše je ohraná.

O. Uživatel 2.6.2018 12:50

Uživatel požádal o vymazání
D. Stirský 2.6.2018 12:31

Re: Snahy o usměrnění daňových proudů...

Armáda, policie, školství, zdravotnictví, doprava hromadná, senioři a jejich penze: to vše je dotováno.

D. Stirský 2.6.2018 12:28

Re: Snahy o usměrnění daňových proudů...

Dobře. Farní charita či nadace pečující o bezdomovce či lidi smrtelně nemocné: dostanou dotaci od MPSV. Znamená to jejich degradaci?

P. Grigar 2.6.2018 10:40

Snahy o usměrnění daňových proudů...

..formou asignací se čas od času tu i tam objeví, ovšem bez valného výsledku. V Rakousku to druhdy znamenalo houfný úprk z církví, u nás by to mohlo znamenat totální propadák v kultuře.. i když, kam by se tak ještě mohla propadnout?

Za stejný názor, jaký prezentuje p.Joch, už jsem si svoje vychytal zhruba před 14 dny, přesto na něm trvám. Dotace čehokoli vedou k degradaci téhož...

J. Hruška 2.6.2018 10:30

Re: Lež je alegorie?

Když pseudoumělec úmyslně lže, zobrazuje své lživé, zločinné, perverzní smyšlenky, lze ještě mluvit o "umění" a alegorii??

Říká se: Kdo lže, ten krade! A kdo krade je zloděj, zločinec.

Existuje zákon o hanobení národa ...atd. Ježíš je Žid z pokolení Davidova, král židovský, prorok uctívaný i v Koránu Mohamedem, pro křesťany Pán, Kristus vstal z mrtvých, Bůh živých ne mrtvých. Není ten divadelní obraz hanobením??

Udivuje mě, že se herci divadla Husa na provázku propůjčili k tak perverzní lži za peníze. Jidáš třicet stříbrných hodil farizeům pod nohy a šel se oběsit, znevážení "umělci"??

O. Uživatel 2.6.2018 10:12

Uživatel požádal o vymazání
P. Lenc 2.6.2018 10:11

Přesné!

O. Uživatel 2.6.2018 10:03

Uživatel požádal o vymazání
D. Stirský 2.6.2018 9:56

Re: Na kulturu a umění půjdou peníze a neptejte se proč!!

I Vy, viděl-li byste rozpočet své obce, byste se vyděsil, na co vše jdou peníze. A našel byste desítky výdajů, které by vám nešly pod nos.

D. Stirský 2.6.2018 9:54

Re:

S diskusí jste začal Vy, ne já. A znásilnění ženy muslimem je úplně stejné znásilnění Krista a jeho učení, jako obtěžování dětí farářem RKC. Dokonce by tomu tak mělo být i u muslimů, neboť pro ně je Ježíš nikoli sice bohem, ale velikým prorokem.

O. Uživatel 2.6.2018 9:44

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 2.6.2018 9:41

Uživatel požádal o vymazání
D. Stirský 2.6.2018 9:40

Re:

Já jen napsal, že autor třeba chtěl říci, že Kristus je znásilňován dnes a denně, často jeho vkladači.

D. Stirský 2.6.2018 9:39

Re: Na kulturu a umění půjdou peníze a neptejte se proč!!

Politické strany, Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran, sport, církve.... Já netvrdím, že by bylo třeba je zrušit. Já tvrdím, že já s nimi nesouhlasím. A přesto se podřídím. Takže se naučte číst! Nemám vůbec rád kardinála Duku, vyžraného katolického, nahndědlého preláta bez opravdové lásky k bližnímu. Přesto si myslím, že zatím má jít jeho mzda měsíc co měsíc na vrub rozpočtu ministerstva kultury.

O. Uživatel 2.6.2018 9:39

Uživatel požádal o vymazání