4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
carda 27.7.2007 18:43

Pane Foglare,

díky za to,že jste byl!

mackie 19.7.2007 13:11

Na přelomu 60. a 70. let

jsem dal za časopisecká vydání Rychlých Šípů všechno své kapesné a dodnes toho nelituji.

Honza Blbec 19.7.2007 14:39

Re: Na přelomu 60. a 70. let

jo no tak to jsi blázen. Měl jsi koupit jonta místo vymněnění rychlých šípů;-D

Honza Blbec 18.7.2007 20:17

Rychlé šípy

já jsem měl rychlé šípy v mládí moc rád ale jednou jsem je půjčil kamararovi a byly fuč;-P  

Jinak jsem opravdu cvok 

jj 18.7.2007 19:33

Zažil jsem pana Foglara

jako vychovatele na internátě v Černé ulici, kde byli starší kluci vesměs průmyslováci ap. a tam už jeho kouzlo nefungovalo. Byl absolutně mimo reálný život pubertálních  resp.lehce postpubertálních kluků, kteří se pokoušeli o holky, chodili do hospody na pivo a nechovali se jako hoši od Bobří řeky. Nevěděl co si s námi počít, neměl absolutně žádnou autoritu a většinou se bál mezi ty sígry přijít. Dělal však nádherné zajímavé nástěnky s výstřižky z obrázkových časopisů, Batličkovými povídkami ap. Bylo smutné, že se musel živit tímto způsobem, když by mohl čas věnovat psaní a mladším dětem, kde by se jeho dobrota srdce a naivita věčného dítěte krásně uplatnila.

Martin Hanuš 18.7.2007 12:44

Knihy pana Foglara mne ve věku 7-12 let hodně ovlivnily ...

A dobře, že se tak stalo !!

 Díky Vám pane Foglare pokud posloucháte někde na nebesích ...

VV

Midori 22.7.2007 0:18

Re: Knihy pana Foglara mne ve věku 7-12 let hodně ovlivnily ...

Také to tak cítím a také panu Foglarovi dodatečně děkuji.

Navíc obohatil češtinu:  "bobřík mlčení",  "Bratrstvo kočičí pracky"...atd. jsou termíny které použil už nejeden politický komentátor a které přešly díky panu Foglarovi do obecného povědomí.

Medvídek 18.7.2007 12:43

Zrovna nedávno

jsem dočetl "ježkovskou" románovou trilogii - Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří, Tajemství Velkého Vonta. V dětství jsem se k těnto knihám nedostal. Co k tomu říci ? Dočetl jsem je do konce, což je důkaz toho že mně velmi zaujaly, jinak bych je odložil nedočtené. Místy je to dost naivní text, naivní až k samé hranici směšnosti, ale přesto - obsahuje fakt pěkné nápady a to je vzácnost, to je velké plus. A také je nutno říct že já už dneska nepatřím do cílové skupiny tohoto čtiva, mám vnímání někde jinde než když mi bylo dvanáct. A že skutečná Stínadla nikde neexistují ? No a ? Tak je to fiktivní město, no. To ty romány nijak nesnižuje. Jsou výborné.

Formol 18.7.2007 13:18

Re: Zrovna nedávno

 Jako malý jsem vyhradal v hromadě knih Záhadu hlavolamu a byla to jedna z nejlepších knih. Teprve nedávno se mi dostaly do rukou i další dvě knihy. Sice to už není ono, ale i v 26 letech jsem si je se zájmem přečetl ;) Mimochodem, netušíte někdo, proč Foglar Vonty "odsunul" z kostela sv. jakuba? ;)

Medvídek 18.7.2007 13:19

Re: Re: Zrovna nedávno

Vždyť jim to tam málem padalo na hlavu.:-)

Formol 18.7.2007 14:11

Re: Re: Re: Zrovna nedávno

8-o A já myslel, že tím, že z Vontů udělal "správňáky", je musel přesunout z míst, kam žádný "hodný hoch" nechodí :-D

Prochazka 18.7.2007 11:47

http://www.dvojka.cz/hobr/

Pro zajimavost - www stranka Foglarova oddilu

Jana 18.7.2007 11:28

Rychlé šípy

My jsme měli doma Rychlé šípy, které vyšly kolem roku 1968, byly úplně potrhaný, jak jsme je se setrou pořád četly. Po tátovi jsme měli doma Hochy od Bobří řeky, snad první vydání, s obrázky od Buriana. Kamarád zas měl nějaké další knížky, které vyšly v 60. letech, a ty jsem si chodila půjčovat.

I můj syn, kterému je teprve 11 let, čte foglarovky a líbí se mu.

kaca 18.7.2007 8:34

Rychlé šípy,

tak na těch jsem vyrůstala. A je mi záhadou, kam se to množství časopisů léty podělo... A dceři jsem pak kupovala spoustu dalších knížek. Snad nemusím ani prozrazovat, že jsem je přečetla dřív, než jsem jí je dala! Ale knížky jsou jedna věc a životní osud druhá. Pan Foglar by dnes asi opravdu měl trochu problémy... Takže jsem ráda, že se jich vlastně nedožil, i když to zní pěkně hnusně...

VP 18.7.2007 7:38

Bohužel považuju foglarovky za slátaniny

Asi si to odnesu ale od malého klukami připadali jako nepravdivé slátaniny. V mém městě bylo historické jádro ale že by sínadla, chacha. copak můžou nechat rodiče toulat své "hochy" večer po tmě venku, to nešlo ani za republiky jak říkla můj tata. to by jim polocajt dal. Ta ušlechtilost z foglarovek kapa jak melasa. jo Verneovky to je a bylo něco pro život, ty ze mě udělaly technika strojaře.

hr na mě

En 18.7.2007 7:43

Re: Bohužel považuju foglarovky za slátaniny

Čeština bil dycki můj kobylek.

Jakub S. 18.7.2007 11:59

Ano... bohudík je vidět, že tenhle chlapík měl a má problémy s češtinou a psaním a čtením obecně. Nevím, připustil-li bych jako češtinář jeho absolvování osmé třídy.

Takže proč to zužovat na foglarovky? Sám sobě soudcem... a že tě neoslovily, kamarádku - no tím se, prosím tě, ve vlastním zájmu už nechlub!

Haui1 18.7.2007 8:46

Re: Bohužel považuju foglarovky za slátaniny

Že vy nemáte rád ani pohádky?

JK 18.7.2007 10:04

Re: Bohužel považuju foglarovky za slátaniny

Přidám se k vám, taky mě foglarovky nenadchly. Líbili

se mi jen Hoši od Bobří řeky, protože ti se mi dostali do ruky v devíti letech,

to byl ten správný čas a pak ještě Záhada hlavolamu. Ale Chata v jezerní kotlině,

to byla síla. A další jsem si ani nezapamatovala protože jsem je nedočetla.

 

Jakub S. 18.7.2007 12:00

nenadchly, a l e -

a hnedka dvě. Tak nadchly nebo nenadchly - ? Našli, moji rádcové, našli, našli - ?!

JK 18.7.2007 16:49

Re: nenadchly, a l e -

Nenadchly, jen mi nepřipadaly tak naivní jako ty, které se mi dostaly do ruky později. Prostě v devíti to pro mě bylo srovnatelné s knihou  O letadélku Káněti. Taky už si z ní nic nepamatuji.

Chris Kelvin 18.7.2007 10:42

Re: Bohužel považuju foglarovky za slátaniny

To v mém městě stínadla byla. A na podzim k večeru dost tajemná. A podobných míst tam bylo povícero. Dneska bych tam své děti taky nepustil, ale tenkrát.....

Jo, verneovek jsem taky přečetl víc než Foglarovek, ale to bylo dáno čistě dostupností. A je asi dobře, že z Vás udělaly technika strojaře a ne třeba kapitána fregaty ;-)

Korsika 18.7.2007 11:02

Re: Re: Bohužel považuju foglarovky za slátaniny

Milý pane, já bydlím Na Stínadlech v jednom báječném městě a jsem moc rád, že se naše ulice takhle jmenuje. Na Foglarovky nikdy nezapomenu.

Jakub S. 18.7.2007 12:05

Přesně, mé uznání, Chrisi:

někdo chce být ve třinácti strojařem a někdo kapitánem fregaty. Ovšem jaká škoda, že tutéž fantazii a okouzlení dálkami a vším novým za obzorem a v nás nevidí i ve Vernovi!

rtytyrtry 18.7.2007 11:01

Re: Bohužel považuju foglarovky za slátaniny

Hrrr do Vas...  :)

Uznavam, ze literarni skvost to nebyl, a to jsem Foglarovek precetl dost. Ale porad lepsi nez treba Biggles. Nebo Karel May. U vsech techto knizek (vcetne Foglara) je problem v tom, ze kdyz toho prectete vic, tak to zacina byt stejne.

J.G. Pašek 18.7.2007 17:51

Jó, Bygglesovky . . . .

Soused měl doma Bygglesovky a kamarád Honza mě je tajně půjčoval, aby jeho táta o tom nevěděl . . . a já je v noci četl při baterce pod peřinou, aby máma nevěděla, že nespím . . . .

Pořídil jsem si 3 nové Bygglesovky které vyšly po 1989  . . . s baterkou jsem si zalezl pod deku a usnul jsem . . . . už to není vono. Stejně tomu je tak s Verneovkama a Mayovkama . . . . V životě kluka je OKNO, snad 2- 3 - 4 kdy nemusí jíst a spát, ale bez těch knížek by určitě umřel . . . . a potom objeví holky a nemusí jíst a nemusí spát . . . 

kolemjdouci 18.7.2007 19:46

Re: Bohužel považuju foglarovky za slátaniny

ale ne, vzdyt pan Jakub S vedle na chatu poucuje o umeni diskutovat a respektovat jine nazory.

Zjistil jsem, ze  lidem z totace nesmite  hanit Folgara a Cimrmana, to se desne vytoci;-O

PetrS 18.7.2007 23:02

Re: Re: Bohužel považuju foglarovky za slátaniny

Jdouce kolem, docela jste mě pobavil.

Vymezujete se proti "lidma z totáče", argumenty prozrazujícími, že vás s největší pravděpodobností tito lidé vychovali, alespoň to z té argumentace čouhá jako sláma z bot.

Připomíná mi to příhodu, kdy před několika lety pražský hokejista Duda vehemnetně nadával ostravským protihráčům do poláků, přičemž chudák netušil (a možná netuší dodnes), že Duda je velice frekventované polské příjmení.

Rikitan 26.7.2007 11:30

Re: Re: Re: Bohužel považuju foglarovky za slátaniny

Co mate proti tomu, ze Foglar byl latentni homosexual? Aktivne se realizovat nemohl, tak si vymyslel chlapecke pribehy... Dukaz? Najdete v jeho komixech a knizkach nejakou rozumnou normalni holku nebo divku. Jednou se zmini o nejakem divcim oddilu, jinak je to sama Haha Bimbi pripadne jina kreatura... A jmena Rychlych Sipu? Dusin s celou svou dusi kamaradi s kluky, jejichz jmena maji zenske koncovky: JindrA, JarkA MetelkA, RychkonozkA... stranou zustava jen Cervenacek a kdovi proc se cervena... * Neodzusujme autory za jejich fantazii. Nodsuzujme ale ani ty, kterym se podobny pristup k realite nelibi.

Kanuk 18.7.2007 4:35

Hoši od Bobří řeky

Snad nejslavnější román J. Foglara. Zajímala by mne jedna věc. Jeho první uveřejnění bylo v nějakých novinách, kde vycházel na pokračování v nedělní příloze pro děti. Pamatuji se, že otec mi četl onen úryvek, kde Stopař(?) odhaluje Rikitana: "Rikitane, ty jsi byl Zelená příšera!". Podle jakýchsi údajů toto první uveřejnění bylo v Českém Slově. Ale podle mé paměti, my jsme dlouhá leta odebírali Lidové noviny. Věděl by snad někdo určitě, jak to vlastně bylo?