7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

KNIHA: Takový malý, vzteklý a uštěkaný pejsek

Ve Wikipedii ho uvádí sdělením, že se zaměřuje se na současnou hudbu, především nezávislou a experimentální. Dlouhodobě se věnuje vztahu hudby a společensko-politického dění.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Fencl 27.12.2021 16:54

jedna věc je fakt. Mám tu tlustou bichli Gottovách vzpomínek (i pár dalších jeho knih z dřívějška) a je dobře napsaná. Pan Klusák se dostal do obrovské nevýhody a třeba já naprosto nemám chuť jeho práci číst, bohužel. Asi je málo let od Gottovy smrti, nebo spíš mám dojem, že to bude tendenční směrem ke Gottovi jako ne zase tak ideálnímu člověku.... Kdo ovšem nemá tu tlustou, drahou knihu vzpomínek a začne Klusákem, může mu uvěřit. Já už uvěřit schopen nebudu. Gotta mám v oblibě, vím, že to není úplně objektivní přístup, ale stačí mi PAMĚTI. A tím vlastně s panem Adlerem souhlasím.

P. Diviš 27.12.2021 12:53

Obejdu se velice dobře bez Gotta a tím pádem i bez Klusáka.

V. Čermák 27.12.2021 20:49

A?;-D

V. Čermák 27.12.2021 11:58

Tak každá významná osobnost, která něco opravdu umí a je oceňována mnohými, má i své zavilé nepřátele z řad nýmandů a také nýmandy, kteří se na ní přiživují. Do té první kategorie patří např. kritik a opilec Rejžek a do té druhé Klusák. A to je tak asi celé...;-D

V. Mokrý 27.12.2021 14:09

Tak jest !!

P. Nemec 27.12.2021 11:11

značka jma https://www.irozhlas.cz/jaromir-marek-5005335

podle CV na slovo vzatý odborník

P. Nemec 27.12.2021 11:16

omlouvám se, byl jsem příliš rychlý...na Parlamentních listech je to

Jakub Makarovič (jma)

externí spolupracovník

j.vosahlo[zavináč]parlamentnilisty.cz

V. Kuhaj 27.12.2021 9:06

To se takhle k jedné bývalé člence bývalé slavné švédské hudební skupiny nakvartýroval nýmand, a když ho vykopla, prodával pikantérie z "jejich společného života". Těchhle pijavic, co se přiživují na slávě jiných je všude kýbl, a u nás dva. O co jde?

A. Ivan 27.12.2021 8:44

Sic R^

V. Mokrý 27.12.2021 6:21

Klusák, stejně jako mnozí jiní, se jenom přiživuje na jménu Gott/Karlu Gottovi.

pisálek

M. Ráb 27.12.2021 5:10

Zdá se, že Adler závidí Klusákovi novou knihu... Klusáka ani jeho články moc neznám, ale žil jsem v této "znormalizované" zemi a vím, čím se liší charakter Gotta a např. Kubišové nebo Kryla. I nepamětníkům by mělo stačit Gottovo dlouhodobé partnerství s Janečkem (GoJa), L. Štajdlem, Slováčkem, atd. Gott měl sice zlato v hrdle, ale nikoli v srdci, resp. hlavě...

V. Mokrý 27.12.2021 6:18

Rv

Z. Lapil 27.12.2021 10:31

A víte vy co? Jak Gott není mým extra oblíbencem, tak mi v životě dal možná víc štěstí/radosti, než Marta Kubišová, o které jsem vlastně v životě neslyšel. NENÍ to objektivní hodnocení a už vůbec nemá co dělat s morálkou, je to konstatování, jak šel život. Dokonce: je to obhajoba Gotta, nikoliv hanění Kubišové, jíž jsem - sebekriticky přiznávám - dlouhá léta připisoval zásluhy za Boty proti lásce.

Perlička: Štaidlovo Mží ti do vlasů byla první písnička, kterou jsem se naučil na kytaru. Ne že bych ji zvlášť miloval, jen je natolik složitá, že jsem usoudil, že až zahraju tu, zahraju "fšecko". A kdo k tomu zahraje Hotel California, toho nemůže Okoř a Poslední kovboj a dokonce ani "Lásko, voníš deštěm" vyvést z klidu.

M. Ráb 27.12.2021 11:10

V podstatě souhlas, zřejmě jste mladší ročník a nevnímáte normalizační léta jako nejhorší morální bahno. Je pravda, že když někdo dovede oddělit uměleckou genialitu od morálky, může "milovat" i Nohavicu...

V. Čermák 27.12.2021 11:51

Pán je Kádrovák? ;-DRv

Z. Lapil 28.12.2021 0:33

Proč by měl být? V téhle souvislosti může být (je!) generační příslušnost důležitá a pan Ráb si dovolil odhad, mimochodem ne úplně špatný, a zmínil ho, aby předešel riziku, že bude špatně pochopen.

Z. Lapil 28.12.2021 0:26

Podle mě nejde o to, oddělovat uměleckou genialitu od morálky, já odděluju kumšt od politiky.

Je holá skutečnost, že Nohavica byl vnímán jako odvážný protirežimní ba až bard, jeho sedmé místo ve Zlatém Slavíku jako (pidi)hřebíček do rakve režimu a jeho koncerty se tajně nahrávaly na kazety a šířily jako vzácnost. Jsem si dost jist, že pro svobodnou mysl "lidu" udělal rozhodně víc, než jistý Pavel Liška (https://www.youtube.com/watch?v=hb1NL5ohGuo), který, troufnu si tvrdit, žádnou tajnou spolupráci s StB nepodepsal.

Zmínili jsme tu Nohavicu, přesně opačným případem jsou Plastic People. Nikdy nic nepodepsali, i když je pravda, že by jim Opravdoví Antikomunisté mohli vyčítat, že při přehrávkách schovávali dlouhé vlasy pod košili (zdroj: Magor a jeho doba), ale co se mě týká - poslouchat se to nedá. A stejně, jako nebudu předstírat, že mě umělecky oslovují jen proto, že neměli povoleno veřejně vystupovat, tak nebudu tvrdit, že mi nic neříkají například písničky Sarajevo, Petěrburg (Už se snáší noc...) a iks dalších (Ostravo...) A vysloveně odmítám vyčítat člověku, který do češtiny skvěle převedl Vysockého Pravdu a lež a další a napsal "Lásku moji kníže Igor si bere/nad sklenkou vodky hraju si s revolverem", že převezme medaili za propagaci ruské kultury nebo co to tehdy bylo.

Dokonce: když v r. 1989 "vypukla svoboda", měl jsem dvě "první myšlenky". V r. 1999 se pojedu do Rakouska podívat na úplné zatmění slunce. A nebudu muset řešit, jestli se mi má nebo nemá líbit Čechov, Gorkij a podobní. Kupodivu literáti, muziku jsem skrz třeba Čajkovského a Šostakoviče měl nějak vyřešenou.

M. Ráb 28.12.2021 7:46

"Mirek" se měl přiznat, to je celé. Určitě to je velmi obtížné, ale např. Chramostová to dokázala.

Z. Lapil 28.12.2021 18:31

Jakej Mirek zase?

M. Ráb 28.12.2021 18:38

No, "Mirek" bylo krycí Nohavicovo jméno. Z dnešního pohledu je ale horší na medaile od Putina, to se asi Vysockij musel obracet v hrobě... 3xFUJ

Z. Lapil 28.12.2021 21:16

Vysockij byl, aspoň co odhaduju z jeho textů a životopisu, hodně ruský umělec, takže pochybuju, že by mu nějak vadilo, že někdo dostane vyznamenání za to, že převádí (a dobře převádí!) jeho dílo do ciziny, notabene ciziny vůči všemu ruskému zřetelně podezřívavé. Vzpomenete-li, v 80. letech u nás běžel gruzínský (sovětský; zrovna u tohoto filmu se to rozlišovalo) film Pokání. V rozhovoru pro Mladý svět režisér pravil: "Češi ve frontě na sovětský film?", žasne evidentně dobře informovaný Abuladze, "Z toho mám větší radost, než z Leninovy ceny".

A když k tomu připočtete, že absolvoval - už zase Vysockij - MCHAT (moskevskou DAMU, řekněme), v 60. letech hrál Na Tagance a je držitelem Státní ceny SSSR a Ceny Ministerstva vnitra Ruské federace, tak by mu zrovna výrazně proruský Putin vadit moc nemusel.

Dokonce počítám, že jelikož Vysockij trávil hodně času ve Francii (manželka), tak by se asi v archivech našlo nejedno hlášení. Určitě aspoň "nikdo nevyzvídal, nikdo mě nekontaktoval".

Bez mučení přiznávám, že kdyby za mnou přišli i z té KLDR, že potřebujou, co já vím... Prostě něco, tak bych nadšeně spolupracoval, protože šířit českou kulturu, to já vždycky rád. I když pravda - nad Annou proletářkou bych asi váhal, ale třeba nad Andersenovým Děvčátkem se sirkami rozhodně ne, i když je mnohem antikapitalisticky drsnější.

Mmch - už je to dost dlouho, šel jsem kolem "svého" dítka, poslouchalo nějaké bum bác, ale něco mě vzalo přes uši, já přibrzdil a věřte nevěřte - gypsy.cz tuhle pohádku normálně přerapovali, a vůbec ne špatně. Nakonec - dobrý příběh je jako dobrá melodie: opravdu ho zmršit není vůbec jednoduché.

M. Ráb 28.12.2021 21:45

Kontrolní otázka: Dovolil by dnes Putin natočení Pokání? Napovím: Dnes Putin zakázal Memorial... BTW: Jak se Vám líbily hokejové retrodresy CCCP?

Z. Lapil 28.12.2021 22:13

Myslím, že dovolil. Hodně dbá na to, aby Rusko prezentoval jako demokratický právní stát.

Memorial nezakázal Putin, zakázal ho soud, a to na základě zákona určujícího podmínky financování zahraničních neziskovek, které Memorial neplní. Ten zákon se mi nelíbí, ale popravdě ho neznám (a nehodlám studovat) natolik podrobně, abych dokázal říct něco podstatnějšího, než právě líbí/nelíbí. Kromě toho - já taky prskám, když mi nějaká italská nebo bůhvíjaká neziskovka, o které ani netuším, kdo ji platí, začne vysvětlovat, jak by bylo fajn, kdyby se mi na náves přistěhoval někdo, kdo je schopen zabít svou dceru jen proto, že - co já vím - byla přistižena, že se s naším mladým drží za ruku.

Nelíbilo. Ale poctivě vzato - ruský hokejový svaz je nástupcem toho sovětského a v takových dresech se tehdy hrálo, takže - co s tím jako mám dělat?

M. Ráb 29.12.2021 6:31

Dobrá, jsem Vám vděčný, že jste nepoužil slovní spojení "nezávislý soud"... Závěrem jen poslední otázka: Myslíte, že by Putin dopustil odchod ruských okupantů z našeho území? Doufám, že tady snad není nápovědy třeba.

Z. Lapil 29.12.2021 14:55

To opravdu hádám, ale mám dojem (dojem!), že by především nedopustil rozpad SSSR. Pokud by na to měl sílu. Protože si myslím, že je menší demokrat a zároveň větší realista, než byl Gorbačov.

Možná se vám bude líbit T. Pratchett: Spravedlnost byla (pro bohaté) něco jako houska: koupili jste si ji, pokud jste ji potřebovali. Podle mě, říkám už já, Putin velmi dobře ví, co je to demokracie, a podle toho s ní zachází: velmi opatrně a po troškách.

M. Ráb 29.12.2021 15:51

S názorem na Putina se evidentně neshodnu s Vámi, ani se Hradem. Zajímavé, kam nás debata o Gottovi dovedla. "Die gelengte Demokratie", kterou máte zřejmě na mysli, není nic jiného, než Putinova hra na demokracii. Minulý týden jsem procházel vánoční/farmářské trhy v Olomouci a bylo to jako procházka rájem: žádné ruské báryšně se obalíkovanými slouhy v závěsu, žádné nekonečné přejezdy Uralů, ... Díky, Gorby!!!

Z. Lapil 30.12.2021 10:05

Asi že to nebyla debata o Gottovi, ale o vztahu politiky, morálky a profesionálního umění. Uměleckého řemesla, slyšel jsem ne přímo o Gottovi, "kdy jednotlivá píseň nemá hodnotu uměleckého originálu. Perfektní profesionální práce - nic víc, ale taky nic míň".

Gott i Putin jsou perfektní profesionálové. Nemusí se mi líbit, CO dělají, ale je to solidní práce. Vzpomínám na ještě socialistickou besedu s Dušanem Rovenským (významný novinář, méně významný politik)*/, který - v době glasnosti a s poznámkou, že by to neměl tak úplně říkat - dal přednost Reaganovi (pravičák, ALE realista) před Carterem (levičák, ALE idealista; prý vyzval Židy a Palestince, aby se k sobě chovali křesťansky). S podtextem, že s realistou, byť nepřítelem, se lze domluvit.

Spíš než řízená demokracie je mi blizká realpolitik. Nějak se "tady" musíme srovnat, a když to bude bez střílení a vzájemných urážek, tím lépe.

*/ Ten Rovenský: https://www.mzv.cz/jnp/cz/o_ministerstvu/organizacni_struktura/utvary_mzv/specializovany_archiv_mzv/kdo_byl_kdo/rovensky_dusan_senior.html

F. Kusák 27.12.2021 11:36

Nechte to být pane Rábe, historii nezměníte a Gott byl v prvé řadě dobrý zpěvák v populární hudbě. Můj šálek čaje to také nebyl, ale pomlouvat mrtvé se nemá. To jen na okraj. A K. Gotta neznám, žil si svůj život a já také. Jaký skutečně byl je jiná věc. To přeci vůbec nemá nic společného, jaký byl zpěvák a interpret. To byste měl vědět ve Vašem věku.

P. Adler 28.12.2021 0:15

pane rabe, nezavidim nikomu nic ...

tu znormalisovanou dobu jsem v srdci evropy zazil castecne take (a v jejim ramci jsem byl zakazan), ale prave proto bych asi nekladl rovnitka mezi pana klusaka na strane jedne a pany slovacka se staidlem na strane druhe ...

doufam, ze jste si vsiml, ze jsem v teto matematicke rovnici vynechal pana janecka ...

M. Ráb 28.12.2021 19:06

Reagoval jsem na Vaši formulaci "...závistivostí zamindrakovaného budižkničemu". Já nijak nehájím Klusáka, ale jistá korekce Gottova životopisu byla myslím docela na místě. Knihu Klusáka jsem nečetl, ani se k tomu nechystám, ale vyslechl jsem nějaké interview, kde uváděl některá (pro mne) nová fakta, např. o intervenci jeho komunistického otce. Váš článek není o Gottovi, ale o Klusákovi, kterého jste tak nelichotivě označil hned úvodem. Pokud byste se zaměřil na vyvracení nových faktů, měl by Váš článek smysl. Ale takto...? Daleko zajímavější mně připadne konflikt KUNŠT x MORÁLKA. Vím, že Jiří Černý je k tomu konfliktu poměrně shovívavý, na rozdíl od nekompromisního Jana Rejžka. Přiznávám, že já v tom nemám zcela jasno, ale pokud bych si už musel vybrat, dávám za pravdu Rejžkovi. BTW: Gott Antichartu nejen podepsal, ale měl tam i projev, ne? O Štajdlově listopadovém "klidu na práci" nemluvě...