29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

KNIHA: Strach

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Magor Milda 3.2.2008 21:59

Já pamatuji ještě Jásira Arafáta a šejka Jassína

oba krasavci lámali na běžícím pásu ženská srdce, třeba paní so nikdy na ně nezapomene. Jenomže mi oba moc připomínali ty obrázky ze Stürmera, tam byli ti Židé a plutokrati vymalováni zrovna tak. Tihle dva sympaťáci si získali srdce všech pokrokových lidí, snad jenom Leonid Iljič Brežněv s nimi mohl soutěžit. V oblíbenosti pokračuje dnes už jenom Alfred Gore, nejenom že soukmenovec, ale také nositel Nobelovky, jako Arafat. Měli bychom jim vybudovat takovou halu slávy, kde budou vystaveny jejich sochy z bronzu v nadživotní velikosti. Jenom se nesmí zapomenout na pořádné šrouby k připevnění, jinak budou do týdne pryč.

Jenom ještě k těm Polákům- závisí to na výchově v dětství, ve městech jsou Poláci spíše liberální, na vsi má nadměrný vliv farář, nebo kaplan, který nezapomene připomínat, kdo že to vlastně toho Žida Ježíše Krista ukřižoval.

Fafa 3.2.2008 21:00

Zdenku,

Semité je skupina národů mezi ně patří židé i arabové. Antisemitismus je tedy nesmyslný pojem.

Kdyz pojmy se neridi takovou jednoduchou logikou. Ne vsechno, co leta, je  letadlo. Presto vsichni chapeme, ze letadlo znamena. Obdobne vetsina lidi chape, ze ne kazdy Semita je objektem antisemitismu.

čtenář 3.2.2008 17:42

Napsal spisovatel Leopold Buczkowski

knihu Černý potok, je to syrová kniha, bez příkras, skoro se to nedá číst. Z toho všeho vyplývá, že to je vždy osobní postoj a charakter, co navede člověka na tu, nebo onu cestu, stranu. V té knize pomáhají Poláci Židům, jiní Poláci je zrazují. Ukrajinci si vyřizují "účty" s Poláky i Židy. Jak komu dali náckové příležitost před konečným řešením otázky toho každého. Někdo jim na to naskočil, jiný ani náhodou. Takže ta Grossova kniha je o některých Polácích.

Arogant 3.2.2008 12:58

No soudružko Schuster

Ten Žid Gross lže, protože je za to placen.Tyto lži přispívají k tomu, že Poláci jsou a budou antisemité, poněvadž si někteří z nich dobře pamatují, která skupina lidí měla privilegia nedotknutelnosti na území obsazeném Rudou armádou po přepadení Polska nacisty.A také byste neměla zapomenout, že takových židovských grosslhářů bude přibývat, protože jde o hromadu peněz, která čeká na Židy ohledně přiznání viny ze strany Poláků.Němci už za holokaust platit nechtějí, tak se zkusí jiný zdroj.

Malý Aston 3.2.2008 10:14

Paní Šustrová!

Je velmi zajímavé,jak se staráte o poláky ale raději přestaňte v televizi plakat,jaká jste byla disidentka neboť Vám ČSSD a KSČM odhlasovalo,že žádná nejste.Již těch Vašich slz máme plné zuby.Tak mám dojem,že zase toužíte aby se ti žalářníci které pomlouváte zase dostali k moci a Vy zase začnete proti nim bojovat. Nebylo by lépe zaměřit Vaši pozornost k tomu aby se k moci nedostali? Nebo jste byla ta cvičená opice jak o Vás a Veškrnovi a Rumlovi píší Vaší bývalí nepřátelé a dnešní Vaši přátelé?:-D

Pavel 3.2.2008 7:01

Paní Šustrová, ...

Poláci mají antisemitismus opravdu v krvi. Žil jsem s nimi pár let a vím o čem mluvím. Stejně tak by Vám to potvrdil každý z těch několika pamětníků polských kápů v lágrech, kteří ještě žijí. I můj stýc (který už bohužel nežije) to zažil. Jeho pořadí antisemitů: Lotyšové, Ukrajinci, Poláci, Němci. Samozřejmě s tím, že první, druhý a čtvrtý stál na opačné straně drátů, tím hůř ale.

Vždyť si stačí přečíst Sofiinu volbu.

zdeněk 3.2.2008 10:58

Re: Paní Šustrová, ...

Myslím že na pochopení problému je dobrá kniha od Solženycina, kterou jsem si zrovna minulý rok přečetl. Vysvětluje proč vlastně některé národy židy tak nenávidí. Židé měli v ruské společnosti(na Ukrajině a jinde) privilegované postavení, půjčovali peníze na vysoké úroky(takový člověk není nikdy oblíben), vyhýbali se vojenským odvodům, odmítali nežidovské vzdělávání a snažili se o udržení nevolnictví(když jej chtěl car rušit). Za těchto historických okolností je jasné že nanávist k židům pramení často z objektivních historických důvodů.

čtenář 3.2.2008 17:52

Re: Re: Paní Šustrová, ...

Ty objektivní důvody měly ještě předchozí objektivní důvody. Kristus vyhnal penězoměnce z chrámu. Peněžní operace tudíž středověké křesťanství považovalo za vhodné pouze pro ty, kteří Ježíše ukřížoval. Tedy pro židy. Takže (ideologické předpojatosti jsou vždycky na dvě věci) se časem z židů stávali bohatí lidé. Finance si žijí svým životem a ten jejich život je třeba respektovat, jinak je malér. Židé, jako každý, kdo byl vyhnán ze své země a musí žít v diaspoře, se drží něčeho, co je drží v pospolitosti, ať už jsou, kde jsou. A tím je víra a základní vzdělání. Vyššímu vzdělání, po nežidovském způsobu, se již nebránili, proto tolik židovských lékařů, právníků, učitelů (nejen v carském Rusku). O tom rušení nevolnictví a židovském odporu proti němu lze silně pochybovat. Tomu bránili držitelé půdy a nevolníků - tedy ruská, litevská, polská šlechta v Rusku.

Pametnik starejch dob 3.2.2008 20:05

Je tam ještě něco - ti Židé mnohdy dělali pro zeměpány,

statkáře atd. špinavou práci, samozřejmě ze zištných důvodů. A pro ty pány bylo v případě potřeby výhodné to hodit na ty vykonavatele.

Nejznámější případ je Joseph Suss-Oppeheimer.

zdeněk 3.2.2008 22:29

A nutil je někdo?

Kdo je vinen Kat nebo soudce? Je vinen Grebeníček nebo Gottwald? Já myslím že oba.

R 3.2.2008 23:06

Re: Re: Re: Paní Šustrová, ...

Polsko je zvláštní stát. Snad žádný jiný stát v Evropě neměnil v posledních několikastech letech tak moc své hranice a rozlohu. V rámci Polska vždy existovala rozsáhlá území, která byla poláky soustavně kolonizována, původní obyvatelstvo utlačováno nebo vyháněno a které poláci peridicky ztráceli a zase nabývali.  Třeba po druhé světové válce nabyli území na západě po odsunu němců, ale definitivně ztratili území na východě, která staletí dobývali. O epizodě, kdy polský stát neexistoval, ani nemluvím. Proto se u poláků vyvinulo silně nacionální cítění proti všem cizím národům sídlicím na těchto územích, nejenom židech, vidí v nich podvědomě potencionální uchvatitele svého území. Na rozdíl od států, kde jsou hranice jen s malými korekcemi stálé po staletí. Jenže antisemitismus  je u poláků podporován i silným katolicismem.

Alf 3.2.2008 0:34

Co je to vlastně ten semitismus.

Semitismus je víra, že židé jsou bohem vyvoleným národem nadřazeným všem ostatním. Co je tedy špatného na antisemitismu?

zdeněk 3.2.2008 0:40

Re: Co je to vlastně ten semitismus.

Nikoli, tomu se říká Judaismus. Semité je skupina národů mezi ně patří židé i arabové. Antisemitismus je tedy nesmyslný pojem.

Spíše by se mělo říkat antisionismus(sionismus byl směr v 19 století který požadoval návrat židů do Izraele a založení židovského státu na tomto místě). V roce 1975 Valne shromazdeni OSN prijalo rezoluci odsuzujici Sionismus jako formu rasismu.

Pavel 3.2.2008 7:02

Re: Re: Co je to vlastně ten semitismus.

A kdo tu rezoluci prosadil? A za jakých okolností? To bych sem fakt netahal, takové svinstvo se snad už nebude opakovat.

zdeněk 3.2.2008 0:43

Re: Co je to vlastně ten semitismus.

tato rezoluce byla ovšem po pádu železné opony zrušena.

Pišta 3.2.2008 9:47

Re: Co je to vlastně ten semitismus.

Jenomže Němci a ostatní vraždili židy bez ohledu na to, jakého byli náboženství, I když byli ateisti. Žádná víra v tom nehrála roli.

čtenář 3.2.2008 17:54

Re: Co je to vlastně ten semitismus.

Ale, hochu, židé jsou národem vyvoleným, nikoliv někomu nadřazeným.

Alf 3.2.2008 21:59

Re: Re: Co je to vlastně ten semitismus.

Synku, u Peruna, tomu mám snad věřit?

Mistr Jan Hus 2.2.2008 12:27

V Letech nebyl žádný koncentrák falzifikátorko z chátry !

Byl to tábor pro nepřizpůsobivé občany, kteří pracovali pro pana Schwarzenberka v jeho lesích, kde bylo potřeba zlikvidovat polomy. ;-D Za "humanisty tatíčka masaryka" a ještě po něm, byli Cikáni odchytáváni, aby neškodili slušným lidem. To až v Havlostánu je všechno naopak.

korsika.korsika 2.2.2008 13:55

Re: V Letech nebyl žádný koncentrák falzifikátorko z chátry !

Je pravda,  že počet Cikánu v Letech se pohyboval vždy od 5 do 25 %. Je ovšem také pravda, že z Let odjeli transporty do Osvětimi. První  3.12.1942 -  16 mužů a 77 žen,  druhý 7.5. 1943  -  215 mužů a chlapců a 205 žen a dívek.   Tábor byl zrušen 6.8.1943

korsika.korsika 2.2.2008 13:59

Re: Re: V Letech nebyl žádný koncentrák falzifikátorko z chátry !

oprava - transporty odjely!

Pišta 2.2.2008 14:33

Re: Re: Re: V Letech nebyl žádný koncentrák falzifikátorko z chátry !

Svatá pravda! Klaus také říkal, že tam byl jen tábor shromažďovací a pracovní, A ten má ve všem pravdu! Trochu mě sice mate, když si uvědomím jak se německy řekne shomažďovací a proč  tedy nacisti měli nad svými shromažďovacími tábory, to heslo o práci která osvobozuje. To už Tuneldědek nějak nedopověděl. Ale třeba nám to vysvětlí Tajtrdlík Štěpánek.

jirka.s. 2.2.2008 17:48

Re: Re: Re: Re: V Letech nebyl žádný koncentrák falzifikátorko z chátry !

A co takhle Ostrovskij, kdybys sis náhodou vzpoměl na toho pravého! ;-D

Pišta 3.2.2008 9:50

Re: Re: Re: Re: Re: V Letech nebyl žádný koncentrák falzifikátorko z chátry !

Čím tě fascinuje právě on? A Puškina znáješ? Tak....

baltahsar 3.2.2008 0:26

Re: Re: Re: Re: V Letech nebyl žádný koncentrák falzifikátorko z chátry !

Nejspíš proto, že to byly tábory shromažďovací a pracovní, ne?8-o akorát to holt přepískli, zavírat do nich i národ vyvolenej.

Pametnik starejch dob 3.2.2008 19:49

Re: Re: V Letech nebyl žádný koncentrák falzifikátorko z chátry !

Ty tábory tam byly DVA. Ten první, založený českou vládou byl opravdu pro nepřizpůsobivé osoby, živící se TRESTNOU ČINNOSTÍ. Ten tábor byl nakonec ZRUŠEN a namísto něj NĚMCI zřídili tranzitní tábor pro Cikány (1942-1943).

 

doktor 2.2.2008 11:00

Otázka pro paní Šustrovou:

Souvisí nějak polská xenofobie vůči jinověrcům (Židům, Ukrajincům, Litevcům, Rusům) s jejich bigotním katolicismem? Nebo jde jen o neoprávněnou pýchu sebestředného národa, kterou nám naši kritikové české historie dávají často za vzor?

Pavel 3.2.2008 7:07

Re: Otázka pro paní Šustrovou:

Excelentní, dokotore!

Magor Milda 3.2.2008 10:19

Re: Otázka pro paní Šustrovou:

Jakýsi Johann Wolfgang von Goethe na tohle téma prohlásil: Übermut ist die Schwäche der Parier. Takže řečeno česky, nafoukanost nebo nadměrné sebevědomí je vlastnost páriů.

Vyskytuje se na obou stranách, jako správci polského majetku na Ukrajině, nebo přesněji Haliči vynikli někteří Židé opravdu přehnaným sebevědomím a tvrdostí vůči poddaným. To jim ale zase kozáci vraceli i s úroky. Xenofobie se živí zejména tou odlišností, v moderní době běhá mezi námi spousta Židů, kteří s židovstvím mají pouze společný původ. Jejich chování je zase v celé šířce pásma, ve kterém lze najít i původní české obyvatelstvo. Takže máme rádi Jana Wericha, Kožené a Železné zase nemusíme.

Arogant 3.2.2008 13:02

Re: Re: Otázka pro paní Šustrovou:

Goethe byl také antisemita.