15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

KNIHA: Strach

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
richard 3.2.2008 17:16

Re: Otázka pro paní Šustrovou:

Souvisí ale trochu jinak - když se potřebuje rýpnout si do Poláků, za to, že nehrbili a nehrbí hřbet před Němci i před Rusy, nehrbili hřbet též před Turky, Tatary a Švédy, nehrbí hřbet ani dnes před EU,  ani se nehrbili před vlastními komunisty, před nikým, ta se vytáhne jejich tzv.  "bigotní" katolicismus , "xenofobie" , "soběstřednost" , "neoprávněná pýcha" a třeba i  ten "antisemitismus"

Mimochodem, Litevci mají stejnou víru jako Poláci:)))

Takže různé  ty protipolské účelové pomluvy, urážlivá a lživá hodnocení nemá smysl analysovat, nějaký podřadný zbabělec si prostě jen potřebuje kopnout chlapa zezadu do kotníku a pak rychle utéci, na chvíli se mu tím ze sebe uleví, to je stejná  příčina, jako s čím by asi měla souviset  údajná "agresivita" USA a Israele:)))

P:S: Zkus se zamyslet nad fakty 1) Poláci poslali do boje s komunismem desetimiliónovou Solidarnošč, Češi jen usmolenou Chartu 77 s pár stovkami lidí  2) Za WW2 se Češi vzdali, zahodili zbraně a utekli ještě dříve,  než stačil Hitler vypálit úvodní salvu z děl, zatímco Poláci tvrdě bojovali o svoji vlast s útočícím Hitlerem a Stalinem dohromady, sami, do posledního výstřelu a nikdy se jako stát nevzdali.

Který národ asi má větší důvod být na sebe pyšný a  který národ má asi větší důvod  vzít si z toho druhého příklad k následování, ne materiál k trapným pomluvám.

Mejla 2.2.2008 10:42

Každá informace by měla být vyvážená, takže je nutné uvést nejen židovské oběti polských zločinů, ale i opačně.

.

Sibi 2.2.2008 13:48

Re: Každá informace by měla být vyvážená, takže je nutné uvést nejen židovské oběti polských zločinů, ale i opačně.

Můžete být konkrétnější?

Pavel 3.2.2008 7:06

Re: Každá informace by měla být vyvážená, takže je nutné uvést nejen židovské oběti polských zločinů, ale i opačně.

Cože? Mejlo, COŽE? ;-€

Klausapit 2.2.2008 10:25

PETRUŠKO PETRUŠKO

Byla jste u toho,když ti hnusní Češi masakrovali starce, děti a jistě těhotné ženy, jistě se najde nějaký pamětník a svědek vypalování německých vesnic českou sebrankou. Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí---jděte už do pr.

Pišta 2.2.2008 11:34

Re: PETRUŠKO PETRUŠKO

U toho paní Petruška být ani nemusela.To spočítali jiní.Těch vesnic bylo 3000. zničeny byly rodinné podniky do 5 hektarů, kterých bylo 350 000.Drobných živnosti, jako obchodů a hostinských bylo zrušeno 70 000.  Všechno rozkradeno a v pohraničí, kde bylo vyhlášeno pohraniční pásmo nebo vojenský výcvikový prostor i vypáleno. Později roztříleno z děl a tanků a po roce 1966 srovnáno se zemí buldozery. Pouhá fakta .Spočitaná a doložitelná.

Vlad 3.2.2008 0:22

Re: Re: PETRUŠKO PETRUŠKO

Pišto, trochu vám to ve faktech skřípe v zápalu boje o nevinné Němce. Především: nevypalovalo se ani náhosou. Ani komouši nebyli úplně pomatení. Vypalovali jen Němci. Předtím. Ani v pohraničí se nežhářilo :-). Rozpadávající se baráky v terénu byly odstřelovány. Víčka z min se používala třeba v hospodě na Pohoří (Buchers, abyste rozuměl) jako popelníky. Některé výcvikové prostory (střední Čechy) založil kvérmacht a vystěhoval zase české české vesnice. Vesnice domorodců, nikoliv kolonistů, kteří se zpronevěřili státu, jenž je přijal a toleroval (ale nenechal vládnout). Tolerance byla zásadní chybou. S Holasici, Obodrity, Lužickými Srby, Korutanci atd. neměl třetí Rajch potíže, protože byli zlikvidováni.

Dejte už pokoj s Bémáky. Chtěli domů, jsou tam. Zaplatit jim zabavený majetek měl Rajch místo placení reparací. Mimochodem, když jste u těch statistik: kolik tam píší, že mělo Německo (včetně Rakous!) zaplatit na reparacích za první válku? A kolik by mělo za tu druhou?

Pišta 3.2.2008 10:06

Re: Re: Re: PETRUŠKO PETRUŠKO

Milý Vlad.  Znám velice dobře Boletice. To je západně od Č.Krumlova. Poprve jsem tam byl v roce 1963. V té době tam byly ještě zbytky padesáti vesnic . Tak mi proboha nevyprávěj, jak vypadaly. Viděl jsem je na vlastní oči. Měl jsem shodou okolností příležitost projet o něco později , celou Šumavu pohraničním pásmem. Tak mě nepoučuj, jak to tam vypadalo. Viděl jsem to na vlastní oči. Silně pochybuji, že jinde to vypadalo jinak. Mám pocit, že jsem se o oprávněnosti odsunu vůbec nezmiňoval. Jen jsem konstatoval fakta. Jak s tím souvisí to, jestli ti obyvatelé či domorodci tam přišli za Václava I. nebo Přemysla zvaného Otakar I. či II. mi nějak uniká. Rozstřílená a vypalená vesnice je jenom to, co je. Kdo tam bydlel, se nějak nedá zjistit.

Pametnik starejch dob 3.2.2008 19:59

No, co vám říká cvičiště SS Neveklov - tam opravdu

vystěhovali Němci Čechy. Jistě, v pohraničí existovalo v 50 letech několik vojenských prostorů, ty baráky z části sloužily za ubikace, některé opravdu byly použity jako terče.

Já osobně jsem měl možnost vidět roku 1954 prostor u Mimoně, je pravda, že některé baráky tam byly prázdné ale zdaleka ne všechny.

Po roce 1968 tam přišli Rusové.

Pišta 3.2.2008 22:01

Re: No, co vám říká cvičiště SS Neveklov - tam opravdu

Ten výcvikový prostor SS začínal už ve Štěchovicích --- Brunšově. Jenže po válce všechny domy  stály a vrátili se do nich Češi. Boletice jsou výcvikový prostor dodnes.  Ty vesnice tam zůstaly tři .Z padesáti. Některé byly použity jako terče? Já jsem byl u toho, když se do nich střílelo, Děly i z raketometů. Na píseckém tankodromu , měli dokonce postavenou zmenšeninu boletického prostoru, včetně maket vesnic a střílelo se tam tzv.redukovaným střelivem. Těch německých vesnic a městeček bylo zničeno v Sudetech skutečně 5 000. Jsou v tom ovšem i samoty a vesnice o pár domech, ale i velké vesnice včetně kostelů.Ve filmu o Švejkovi v té poslední scéně jak je vidět rozstřelení kostela, tak ten kostel byl právě v jedné z Boletických vesnic a vyhodili ho do vzduchu pro potřeby natáčení. To není fáma , ale skutečnost

Pišta 3.2.2008 22:03

Re: Re: No, co vám říká cvičiště SS Neveklov - tam opravdu

Oprava. Vesnic bylo "jenom" tři tisíce .Překlep

BH 2.2.2008 9:44

Milá paní,

Vaše sympatie pro Polsko a Poláky Vám, bohužel, zkreslila optiku... Zkuste se nad tím zamyslet...

JW 2.2.2008 0:41

Vážená paní,

Ve svém článku píšete, že v poválečném Československu docházelo k pogromům (množné číslo) na Židy. Protože si nevymýšlíte a nepíšete jen podle výpovědi svědků jako pan Gross, jistě můžete uvést nějaké případy pogromů doložený historickými dokumenty. Předem děkuji za odpověď.

Abonent 2.2.2008 0:45

Re: Vážená paní,

Jestli Vám nevadí, že nejsem paní...

http://www.holocaust.cz/cz2/resources/ros_chodes/2005/05/mlynarik

Harpyje 2.2.2008 12:35

Re: Re: Vážená paní,

Díky za velmi zajímavý odkaz. R^

Vlad 3.2.2008 0:30

Re: Re: Vážená paní,

R^

Pišta 2.2.2008 11:48

Re: Vážená paní,

Koncem záři 1945 došlo na Slovensku  v Topolčanech a v okolí k protižidovskému pogromu.Slovenští četníci povolaní k zásahu se připojili k pogromistům Stačí?

zdeněk 2.2.2008 11:53

Re: Re: Vážená paní,

však slováci byli vždycky fašisti a kdyby Československo nebylo obnoveno, byli by poražený národ a museli by projít denacifikací.

O tom že se chovají iracionálně vypovídá i jejich odtržení od nás kdy si hospodářsky značně pohoršili.

VladaPing 2.2.2008 14:14

Re: museli by projít denacifikací.

A byli by okupování SSSR a denacifikace by proběhla jako v NDR - tedy prakticky nijak...

Abonent 2.2.2008 0:39

Spravedlivý mezi národy

Přehled počtů oceněných osob za záchranu Židů během holocaustu :

Polsko : 6004 oceněných osob

Slovensko : 465

Česko : 118

http://cs.wikipedia.org/wiki/Spravedliv%C3%BD_mezi_n%C3%A1rody

MV 2.2.2008 9:18

Re: Spravedlivý mezi národy

AJAJ... pokud je ta statistika pravdiva, je to pekna hanba pro nas. Doufejme, ze pristi generace (mozna soucasna) projevi vice odvahy :-/

Mejla 2.2.2008 10:48

Milý pane, není to pro Čechy vůbec špatné. Musíme vše posuzovat

v reálných souvislostech. V ČSR nikdy nebyly protižidovské pogromy a byli jsme před 2.sv.válkou zemí, kam utíkali i lidé před nacisty. ČSR také byla snad jedinou okupovanou zemí, v níž nikdy nevznikla dobrovolná nacistická divize na rozdíl od Skandinávie, Španělska, Rumunska atd.

MK 2.2.2008 13:41

Re: Milý pane, není to pro Čechy vůbec špatné. Musíme vše posuzovat

Ale to bylo pouze proto, že Hitler výslovně zakázal případný vstup Čechů do jednotek SS (směli pouze češí Němci nebo Češi ze smíšených manželství). Jo, kdyby to bylo možné, to by bylo českých esesáků a gestapáků...To, co říkáte na začátku, je samozřejmě pravda.

EW 2.2.2008 20:20

Re: Re: Spravedlivý mezi národy

Ono je to s tim zachranovanim trochu slozitejsi. V jednom dokumentu jsem slysela jak nejaka zidovka rikala, ze od valky si u kazdeho sveho nezidovskeho znameho ci pritele klade otazku, zda by ji schoval, kdyby se historie opakovala...a podle toho je stale hodnoti. Neslysela jsem vsak, ze by sama uvazovala, kdyby se ocitla v opacne situaci, zda by nekoho z nich zachranovala.

Mne to prislo prehnane. Zkuste odhlednout od etnicke identity a zeptat se sami sebe, pro ktere sve pratele jste natolik drazi, ze by kvuli vam riskovali zivot vlastni i sve cele rodiny...a pro ktere sve pratele byste totez udelali sami...

Jara London 2.2.2008 21:29

Re: Re: Re: Spravedlivý mezi národy

To je správná otázka. Co praví Talmud o tom, komu má býti pomoženo v nesnázích?

Sibi 2.2.2008 13:41

Re: Spravedlivý mezi národy

Myslím, že na tato čísla se nejde dívat tak jednoduše. V Polsku byl mnohem vyšší podíl židovského obyvatelstva než u nás. Navíc tam byli sváženi Židi z celé Evropy.