28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

KNIHA: Předem prohraný střet civilizací

V průběhu 20. století vznikly tři velké dystopické romány. Dva jsou všeobecně známé, třetí už méně. Alespoň u nás o něm vědělo mnohem méně čtenářů než na Západě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 8.9.2019 19:25

Re: On kdysi existoval takový vtip..

Souhlasím.

J. Anděl 8.9.2019 19:19

Re: Stát patří svým občanům a to už od starověku.

Byl.

Teď však není.

Na to trochu narážím.

J. Kanioková 8.9.2019 17:56

Ano, přesně :)

V. Petr 8.9.2019 17:42

Stát patří svým občanům a to už od starověku.

Alternativně byl vlastnictvím panovníka.

Nikdy nepatřil přivandrovalcům z nějaké prd*, to je vymyšlenost Brusele...

L. David 8.9.2019 15:40

Morálně silná a dobře organizovaná společnost

by si poradila s ještě větším množstvím migrantů, než je to dnešní. Zkrátka a dobře - stanovila by pro migranty pevná pravidla a metodou cukru a biče by si vynutila kázeň nebo vypakování nepřizpůsobivých.

Nihilismem, homosexualismem, gendrismem, multikulturalismem a vším tím západním hnojem rozleptaná společnost je již dnes ztracena.

Nájezdníci stmelení satanským islámem mají velkou šanci nad Evropou zvítězit, pokud se nestane zázrak a Evropané se nevzpamatují ! ! !

J. Vintr 8.9.2019 13:08

Re: Vtip, nevtip....

Zřejmě vycházíte z rozšířené představy, že je naprosto samozřejmé, že vždycky bude co jíst a že s 99,9% pravděpodobností zemřete v posteli. Ovšem není to vůbec samozřejmost. Můžou se stát stovky věcí, kvůli nimž tohle přestane platit. A o těch nerozhodují lidé, ale někdo nebo něco jiného. Pokud nevěříte v Boha můžete tomu říkat třeba náhoda nebo osud.

J. Vintr 8.9.2019 12:56

Re: On kdysi existoval takový vtip..

Je ovšem určitě lepší zemřít v boji se zbraní v ruce než se nechat podříznout jako ovce. Ty pocity před smrtí jsou nepochybně diametrálně odlišné. Všichni zemřeme a v podstatě nezáleží na tom kdy, ale jak.

J. Vintr 8.9.2019 11:44

Re: Já

Pouštět do země cizí vetřelce a ještě je lákat na dobré krmení, je zcela fatální zásah do stávajícího stavu. O tom by neměl mít právo rozhodovat žádný politik a vlastně vůbec nikdo, protože tohle se týká i budoucích generací a těch ještě mnohem víc, než těch současných. Celé generace našich předků pracovaly a prolévaly krev, aby nám zanechaly náš bohatý, bezpečný a prosperující kontinent a teď to pár sviní jen tak nechá zničit. A spousty idiotů tomu ještě tleskají.

F. Navrátil 8.9.2019 11:01

Furt stejný

Pohled na klimatické uprchlíky je ambivalentní. Můžeme je chápat jako nešťastníky, kteří utíkají před nepřízní přírody nebo jako kočující kobylky, které zdevastovaly své území a táhnou za potravou, aby opakovaly zničení přírody a zdrojů. Nezapomínejme na příklad bohatého města Leptis Magna. Libye byla na počátku našeho letopočtu kvetoucí zemí. V době panování císaře Septima Severa mělo město Leptis Magna bezmála 100 tisíc obyvatel a bohatlo nejen tranzitním obchodem, ale zemědělskou produkcí, zejména olivového oleje. Byl zde přístav, akvadukt, veřejné lázně, divadlo, cirkus a další významné veřejné stavby. Po oslabení říše římské napadaly město i okolí loupeživé kmeny nomádů a po arabské invazi se město úplně vylidnilo, zavál ho písek. Na místě kvetoucího města vnikla poušť a bojovní kočovníci si šli hledat další Leptis Magna do Španělska, Francie, Itálie, Sýrie, Mezopotámie a dalších zemí. Nemluvím o dnešku. To se událo v druhé polovině prvního tisíciletí.

K. Janyška 8.9.2019 10:58

Re: Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

K vám nic, nic nevíte... Dzp.

K. Janyška 8.9.2019 10:57

Re: Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

Vy máte doma v bytě a v posteli smradlavýho čokla, co ? Dzp.

P. Grigar 8.9.2019 10:20

Re: On kdysi existoval takový vtip..

.. v současnosti jen být připraven a znát co nejvíce podobně smýšlejících.

Praemonitus praemunitus.

J. Anděl 8.9.2019 10:18

Re: Já

Tak jako všechny analogie, v jistém smyslu, je-li dobrá, ano, platí.

Jenom ve svém domě, tzn. ve svém soukromém majetku, si (více méně) můžete rozhodovat zcela sám. Nepotřebujete vládu a úřady, aby vám vyřešily postup, jak si poradit se škůdci (nebo jak vyžehlit prádlo).

Stát není váš, není můj, není Babiše, není nikoho - a jakoby všech. Proto zástupný orgán. A úřady. A byrokracie. A spory. A volby. A ideologie. A zájmové nátlakové skupiny. A tak. V tom světle je analogie jednoduchého rozhodnutí u sebe doma sice hezká, ale marná.

J. Anděl 8.9.2019 10:11

Re: On kdysi existoval takový vtip..

Máte pravdu. Je třeba.

Já psal víc o tom, co zmůže (a může, protože není zcela bezmocný) jednotlivec, já nebo vy.

P. Grigar 8.9.2019 9:54

Re: Vtip, nevtip....

.. no, problém bych viděl ještě trochu jinde. Když se s nimi rozdělíte o svůj chléb, nedal jste jim najíst vy, ale byla to vůle Alláhova. Tomu taky poděkují.. vám ne.

P. Grigar 8.9.2019 9:48

Re: On kdysi existoval takový vtip..

.. milionový dav by mohl pobíhat tak nanejvýš někde v kurské oblasti. Obrazně je to myšleno tak, že je třeba masu zbavit technologií, vedení a potom..

J. Vintr 8.9.2019 9:43

Re: Vtip, nevtip....

Islám je obrovsky problém. Je vůči nám programově nenávistný a ovládá spoustu lidí.

J. Vintr 8.9.2019 9:40

Re: Já

Ovšem ta analogie s pouštěním myší do domu a jejich krmením s chováním jistých etnik bohužel platí

J. Anděl 8.9.2019 9:15

Re: On kdysi existoval takový vtip..

Ale když jich bezhlavě pobíhá milión, ušlapou vás, i když stihnete sejmout všechny náčelníky a obsluhu techniky :-)

J. Anděl 8.9.2019 9:12

Re: Já

Samozřejmě.

Dům je ovšem váš v jiném smyslu, než je váš stát nebo kontinent. A s myšmi legislativa zachází jinak, než s lidmi. A to dokonce i ve vašem domě.

J. Anděl 8.9.2019 9:07

Re: Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

Myslím, že jde o to, že tyto skupiny sice existovaly a existovat budou, ale není přesné říkat jim civilizace, protože civilizace je proces, nikoliv produkt procesu.

Já jsem zvyklý rozumět i pojmu civilizace jako ten produkt (aztécká civilizace, západní civilizace atp.), takže mě to nedráždí, ale vypíchnutí pana Janyšky mi nevadí, jsem přesvědčen, že má pravdu.

J. Anděl 8.9.2019 9:02

Re: Další kniha

A mimochodem, je mi líto, v základech většiny totalit stojí utopie.

Dystopie je skepse v reakci na reálné výsledky té utopie.

J. Anděl 8.9.2019 9:01

Re: Další kniha

Njn, to je však rozdíl mezi dystopickým a utopickým románem :-)

J. Anděl 8.9.2019 8:59

Re: On kdysi existoval takový vtip..

Aha, už mi to docvaklo. Jako prioritizace při prostřelování se miliónovým davem. To jo.

J. Anděl 8.9.2019 8:58

Re: On kdysi existoval takový vtip..

Nevím, jestli připomínku chápu: myslíte jako, že když člověk bude moc šikovný, udělá ze sebe prioritní terč?

P. Grigar 8.9.2019 8:55

Re: Vtip, nevtip....

..ale houby, dostanou chlapa přídělem, přijdou na jiné myšlenky a dají pokoj. Viděl jste někdy sufražetku, která by "stála za hřích"? Já teda ne..

P. Grigar 8.9.2019 8:50

Re: On kdysi existoval takový vtip..

..tož při jistém specializovaném výcvikovém kurzu ČSLA nám vtloukali do hlavy tzv.prioritu cílů.. specialisté, především technického směru, důstojníci a velitelé, obsluhy těžkých zbraní a potom ten zbytek, bezhlavě pobíhající po poli.

A. Reček 8.9.2019 8:50

Re: Další kniha

Přesně tak. Nová levicově-liberální multikulturní vize přivede Evropu do značných problémů. V západních a severních částech Evropy je to už viditelné.

P. Grigar 8.9.2019 8:44

Re: Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

..inu, pane Janyško, každý tvor včetně vás má svůj specifický pach, většina z nich také používá hlasové projevy k dorozumívání a blechu jsem nedávno chytil ve vlaku a to prosím v I.třídě vozové!! Žádný pes široko daleko. Co tam máte dál?

J. Anděl 8.9.2019 7:47

Re: On kdysi existoval takový vtip..

Vtip je dobrý, líbí se mi.

Ale jedinec se miliónovým davem neprostřílí. Je dobré učit se i další "survival techniky" a vůbec samostatnosti. A nejlepší snad, jak "doporučoval" Dante, vzdát se všech nadějí. Alespoň co se týče těch nadějí souvisejících s tím, jak má vypadat svět kolem nás.

Vážně mě opakovaně překvapuje podobnost dvou hrozeb, které se dnes v médiích rozebírají, a téměř identický přístup k nim u dvou protichůdných táborů, které si tyto dvě hrozby rozdělily mezi sebe. Migrace a klimatické změny. Tu a tam mi přijde, že by si každý tábor mohl vzít doporučení druhého tábora k jeho hrozbě a aplikovat na tu svojí hrozbu.

Zde tedy parafrázuji doporučení klimaskeptiků, jak se má lidstvo postavit ke klimatickým změnám, a aplikuji ho na migraci: Migrace vždycky byla (byť ne takového rozsahu, jako dnes, což klimaalarmisté o klimatických změnách tvrdí také!). Nelze s ní bojovat (ač oba tábory o své hrozbě tvrdí a jsou přesvědčeni, že to lze, jen je nutné odhodit zastaralé postoje - jednou humanity, podruhé svobody jednotlivce). Je nutné se jí racionálně přizpůsobit (což ovšem oba tábory považují u té své hrozby za morální selhání, tudíž na to nepřistoupí).

Jenomže jednotlivci nakonec nezbude nic jiného, než se buď přizpůsobit, nebo umřít. Světu na něm nezáleží. Nanejvýš se bude pár hodin kochat jeho dojímavým příběhem, bude-li mít "štěstí", aby ho nakonec zneužil pro své záměry, k jednotlivci už zase lhostejné.