28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

KNIHA: Předem prohraný střet civilizací

V průběhu 20. století vznikly tři velké dystopické romány. Dva jsou všeobecně známé, třetí už méně. Alespoň u nás o něm vědělo mnohem méně čtenářů než na Západě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 7.9.2019 15:39

No jo, no ... v "civilizované" zemi tzv. Západu byste za tohle mohl čekat žalobu za hate speech, na ksichtoknize by Vás nadlouho zabanovali a všelicí lidskoprávní a humánně multikulturní blbečkové by se na Vás sesypali jak bombardéry na nechráněný konvoj a žádali Vaši hlavu.

Ne že by někdo takovou knihu nechtěl napsat. Jenže pochybuju, že by se někdo odvážil mu ji vydat. A výše zmínění blbečkové by jej ukřižovali a mediálně a profesionálně znemožnili a vyhlásili nad ním fatwu.

A pochybuju, že by se v zemích tzv. Západu si takovou knihu někdo odvážil koupit, kdyby nějakým zázrakem vyšla a nějaký srdnatý knihkupec by ji prodával. Stejně by mu dřív nebo později někdo vypálil kvelb, protože takové se přece nesmí šířit mezi sprostý lid. Mohl by začít nesprávně myslet!

J. Sinnreich 8.9.2019 5:41

Re: Další kniha

Po vydani knihy (v r. 1973),byl jeji prodej ve Francii zakazan. Sam Jean Raspail byl souzen za propagovani rasove nenavisti. V USA byla levicovymi kritiky kniha prirovnavana k Mein Kampfu.

J. Anděl 8.9.2019 9:01

Re: Další kniha

Njn, to je však rozdíl mezi dystopickým a utopickým románem :-)

J. Anděl 8.9.2019 9:02

Re: Další kniha

A mimochodem, je mi líto, v základech většiny totalit stojí utopie.

Dystopie je skepse v reakci na reálné výsledky té utopie.

K. Janyška 7.9.2019 9:00

Žádné civilizace neexistují. Civilizace je jen hedna a je

procesem zobčanštění divochů z důsledků z obchodu a ne názvem pro skupiny lidí. Existuje však válka mezi civilizovanými více a civilizovanými méně. Odvěká... Dzp.

V. Petr 7.9.2019 12:20

Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

vymezovaly proti jiným lidským skupinám. Třeba četně indiánské kmeny na území USA rozlišovaly (i mluvnicky!) jen dvě skupiny lidí, totiž "naši" a "nepřátelé." Vaše definice připomínají toho "píp" Timmermanse, co tvrdí že "existuje jen jedna lidská rasa..." Nejde o rasu, ale o kulturu a hlavně, různá lidská společenství. Rasa sice přispívá k rozlišení ale není hlavním "parametrem." Je to dáno BIOLOGICKY, člověk je zvíře smečkové a teritoriální, stejně jako jeho nejlepší přítel pes.

P. Grigar 7.9.2019 14:27

Re: Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

.. a proto mám pejsky moc rád. Nedovedu si ovšem představit-no vlastně dovedu, ale nemůžu to napsat-co by náš pejsek udělal s někým, kdo by na náš pozemek vstoupil bez souhlasu vůdce smečky(já!).

K. Janyška 7.9.2019 17:17

Re: Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

Smrdí, štěkají a mají blechy... Dzp.

V. Pavelka 7.9.2019 17:38

Re: Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

Smrdíš,nadáváš,máš blechy vši a Dzp.

K. Janyška 8.9.2019 10:57

Re: Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

Vy máte doma v bytě a v posteli smradlavýho čokla, co ? Dzp.

P. Grigar 8.9.2019 8:44

Re: Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

..inu, pane Janyško, každý tvor včetně vás má svůj specifický pach, většina z nich také používá hlasové projevy k dorozumívání a blechu jsem nedávno chytil ve vlaku a to prosím v I.třídě vozové!! Žádný pes široko daleko. Co tam máte dál?

K. Janyška 8.9.2019 10:58

Re: Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

K vám nic, nic nevíte... Dzp.

J. Anděl 8.9.2019 9:07

Re: Člověče, vždycky existovaly lidské skupiny, které se

Myslím, že jde o to, že tyto skupiny sice existovaly a existovat budou, ale není přesné říkat jim civilizace, protože civilizace je proces, nikoliv produkt procesu.

Já jsem zvyklý rozumět i pojmu civilizace jako ten produkt (aztécká civilizace, západní civilizace atp.), takže mě to nedráždí, ale vypíchnutí pana Janyšky mi nevadí, jsem přesvědčen, že má pravdu.

J. Strakoš 7.9.2019 7:07

Posílení protimigračních nálad

Přes všechnu snahu politiků u moci je vzestup těchto nálad jasně viditelný - podívejte se na růst AfD v Německu, SpD u nás a další po Evropě. A to i přes to, že lidé mají tendenci chovat se jako žába v hrnci s pomalu zahřívanou vodou - ještě to není dost horké, aby vyskočili. A najednou bude na změnu změru k původnímu stavu pozdě (pokud už jsme ten bod už neminuli) - vyznavačům islámu a migrantům ustupujeme, našlapujeme kolem nich opatrně a celkem logicky tak zvyšují své požadavky. A tak opět trošku ustoupíme, protože nechceme nepokoje a být ti první, kdo na to poukazují. Až jednou zjistíme, že voda je horká, vyskočit už nebude možné - alternativou bude jen občanská válka s nejistým výsledkem a důsledky.

J. Vintr 7.9.2019 10:41

Re: Posílení protimigračních nálad

Přesně tak. Jakmile je sem jednou pustili, tak je po dobrém už nikdo pryč nedostane. A budou přicházet další a další a ti co jsou tady se budou množit. A jejich vůle (jestli vůbec kdy nějaká byla) se přizpůsobit nám, bude menší a menší. Tohle prostě nemůže skončit dobře. Přitom se to dalo zastavit hned v počátku a to, k čemu to povede, mohl uhodnout každý člověk s mozkem. Jenže politici sledují zřejmě zcela jiné cíle, než jsou zájmy občanů Evropy.

J. Jurax 7.9.2019 15:43

Člověk s mozkem ... jste si jist, že tihle proimigrační politici mají v hlavě funkční mozek?

J. Vintr 7.9.2019 19:40

Re:

Je pravda, že v politice jsou nejúspěšnější blbci. Když člověk nemá žádný vlastní názor, nemá taky žádný problém říkat vždycky to, co se zrovna líbí.

B. Volarik 7.9.2019 6:40

Vtip, nevtip....

Od čeho utíkáš? .... Od bídy a islámu.

Co nám přinášíš? ... Bídu a islám.

F. Kusák 7.9.2019 8:57

Re: Vtip, nevtip....

Až Evropa zchudne, pak i pro ni bude islám dobrým východiskem. Problém není islám, ale rozpad civilizace a úpadek společnosti. Pak může být dobré jakékoliv náboženství. Ty příklady známe třeba z rozpadající se Římské říše.

P. Dvořák 7.9.2019 9:36

Re: Vtip, nevtip....

Pámbíčka, jakéhokoliv, se nikdo nenažere.

P. Grigar 7.9.2019 14:30

Re: Vtip, nevtip....

.. výjimkou z tohoto pravidla je klérus.

V. Pavelka 7.9.2019 17:51

Re: Vtip, nevtip....

Až to převezmou Imámové ...možná se vzbouří sufražetky.

P. Grigar 8.9.2019 8:55

Re: Vtip, nevtip....

..ale houby, dostanou chlapa přídělem, přijdou na jiné myšlenky a dají pokoj. Viděl jste někdy sufražetku, která by "stála za hřích"? Já teda ne..

J. Vintr 8.9.2019 13:08

Re: Vtip, nevtip....

Zřejmě vycházíte z rozšířené představy, že je naprosto samozřejmé, že vždycky bude co jíst a že s 99,9% pravděpodobností zemřete v posteli. Ovšem není to vůbec samozřejmost. Můžou se stát stovky věcí, kvůli nimž tohle přestane platit. A o těch nerozhodují lidé, ale někdo nebo něco jiného. Pokud nevěříte v Boha můžete tomu říkat třeba náhoda nebo osud.

J. Vintr 8.9.2019 9:43

Re: Vtip, nevtip....

Islám je obrovsky problém. Je vůči nám programově nenávistný a ovládá spoustu lidí.

P. Grigar 8.9.2019 9:54

Re: Vtip, nevtip....

.. no, problém bych viděl ještě trochu jinde. Když se s nimi rozdělíte o svůj chléb, nedal jste jim najíst vy, ale byla to vůle Alláhova. Tomu taky poděkují.. vám ne.