17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

KNIHA: Mašíni jinak

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ok 3.3.2006 14:14

ta sketa co sama sebe nazyva "Gentleman"

Ta sketa co sama sebe nazyva "Gentleman" musi sama sobe nejak omluvit svoji nevyhranenost, neuveritelnou naivitu a jiz celostatne povestne mimoňství.
Víte, jak nepochopitelní mu musejí připadat třeba takoví legionáři, co pro Gentlemana zcela nepochopitelně obsadí celou Sibiř - Gentleman se jistě ptá "proč to ti dvacetiletí vojáci dělali, kým byli zmanipulováni?"      Případně: "A co na té Sibiři takovou dobu dělali? Nenudili se tam? Nebyla jim zima?"    
Já také Mašíny nemusím, ale Gentleman si do nich jen promítá svůj pověstný světonázor. Představuji si ho jako přerostlého boubelatého chlapce. Vlastně nám popisuje sám sebe.    
Mirek 3.3.2006 14:04

Re: Re: Ale ať...

To je docela schizofrenie. Otec dobry, syn spatny. Vite vy, ze behem sabotaznich akci organizovanych jejich otcem umirali i nahodni cesti kolemjdouci ?  Ted musite ale jednoznacne rici, ze protinemecky odboj byl cestou za svobodou, ovsem pres mrtvoly protivniku i nevinnych lidi a odbojari byli zlocinci. To je pekna blbost, ktera z logiky vaseho uvazovani vychazi. Ne?
Karel 3.3.2006 13:55

Čurda

Nedá mi to, abych nezareagoval. Tedy především s Vámi souhlasím, ale ohledně toho Čurdy jsem, na základě studia dobových materiálů, došel k následujícímu závěru:
Po atentátu na Heydricha tlačila Říše na Čechy a Moravu, aby vydali atentátníky, zavedlo se stanné právo, evidence a kontroly všech osob, bylo uvedeno v tisku, že pokud do 16.5. se nenajdou atentátníci, tak budou popravováni Češi ve velkém, byl popraven generál Eliáš, byly vypáleny Lidice. V téhle dusné a přituhující atmosféře Čurda šel, a právě až toho 16.5. udal některé úkryty, o kterých věděl. Podle mého ho k tomu vedlo přesvědčení, že nikoli celý národ, ale právě atentátníci-vojáci jsou ti, kdo by měl sebe obětovat. On totiž Čurda udat nemusel, taky se mohl dál skrývat. Nemyslím, že by to udělal pro svůj osobní prospěch, byť se to tak dá také vyložit: až do konce války žil nevím kde pod pseudonymem a ochranou Říše, po válce byl popraven.
Mirek 3.3.2006 13:49

Re: Každý dělal podle své nátury

Neni co dodat.
Mirek 3.3.2006 13:47

Re: Mašíni vraždili i nevinné

Reknete mi, byl jejich otec p. Masin, kdyz bojoval proti nemeckym okupantum sabotazemi hrdina nebo zlocinec?  A vite vy, ze za techto sabotazi take zemreli nevinni cesi? Tak byl hrdina nebo patri odsoudit. A zamyslete se nez neco napisete.
Mirek 3.3.2006 13:43

Re: Je opravdu autor článku takový ignorant?

Vzal jste mi to z pusy. Ten clanek je opravdu odpudivy. Stejnymi slovy o politicke naivite, skodlive vychove atd...  schazovali komuniste vsechny odvazne a charakterni lidi - od anglickych letcu po Palacha ci Zajice. Dychlo na mne Rude pravo. Jsem zhnusen.
Alespoň něco 3.3.2006 13:29

Na Litvě padlo po válce v boji proti sovětským okupantům 20 tis. partizánů,

převážně mladých lidí. Poslední byl zastřelen v r. 1964. Na Západní Ukrajině ještě mnohem víc, asi 1/4 milionu. Ukrajinci provedli úspěšné atentáty na sovětského maršála Vatutina, šéfa štábu německých SA Lutze (?), a na polského náměstka komunistického ministra obrany (tenkrát snad "Polák" maršál Rokossovskij) gen. Swierczieskieho. My můžeme v tomto směru vykázat jen skupinu Mašínů, bohužel.
Skepticus Maximus 3.3.2006 13:04

Myšlení takových "gentlemanů" mi bylo vždy cizí.

Dokonce si myslím, že jimi nelze dostatečně pohrdat.
karel 3.3.2006 13:04

Mašíni vraždili i nevinné

Prosím, zabití vojáka a policajta by se dalo s trochou chtění pochopit (byť do týla). Ale vraždy nevinných civilistů nikdy.
Stredocech 3.3.2006 13:03

Re: Každý dělal podle své nátury

Pozor, původním cílem Mašínů nebylo dostat se na západ, ale přispět k pádu komunismu. Prchali až když se kolem nich stahovala smyčka.
 
MRKEV 3.3.2006 13:00

proto

Mašíny bolševici nenáviděli a nenávidí dodnes z mnoha důvodů. Určitě proto, že se jimi nenechali zastrašit, zavraždit, oběsit, vzepřeli se navíc jim vyklouzli z pařátů. To bolševik neodpustí.
Mašínové prokázali odvahu a chrakter. Touhou komunistů bylo stáhnout do své žumpy každého, kdo stál mimo a kdo jim pouze svou existencí, co jsou sami zač. Proto ta nenávist.
 
Jirka 3.3.2006 12:55

Re: Ještě PS

"Také si myslím, že kdyby byli Mašínové vyznamenáni, řada jiných laureátů by své metály vrátila." Myslíš to vážně, Pavlo B.??? Nobelovu cenu míru taky nikdo nevrátil poté, co ji dostal i terorista Arafat.
Pavla B. 3.3.2006 12:51

Re: Proč se divit?

Také máme Jana Husa, J.A. Komenského a Jana Palacha. První a posledně jmenovaný neváhali obětovat SVŮJ život za SVOU pravdu (a proto je zcela nevýznamné, jestli to byla ta správná pravdu), prostředně jmenovaný opustil svou vlast, aby mohl vykonat ohromný kus práce i pro potomky svých nepřátel, kteří ho vyhnali...
Skutečně, Mašíny srovnávejte raději s tím Švejkem....
J. 3.3.2006 12:26

Re: kam zmizel ten vtipný Ivan Straka,

Presne! Denicky v SWN jsem cetl cca od roku 1993 a hodne se mi libily. Co Mysicka a ta druha? To uz musej byt velky holky. Pak jsem jeste nejaky cas sledoval gentlemanovy stranky, cca do roku 1999. A pak to slo do haje. Dneska jsem na gentlemana kliknul fakt jenom diky lakavemu popisu na hlavni strance. A zbytecne. Pritom, presne jak rikate, pan Koubsky se da cist dodnes.
Říman 3.3.2006 12:24

Každý dělal podle své nátury

Podle "Gentlemana" se nezralí kluci (mentálně tedy asi trochu opoždění), vlastně náhodou (tedy rozhodně ne - podle Gentlemana - vlastním přičiněním o odvaze a schopnostech ani nemluvě) pod vlivem štvaní Svobodné Evropy, politické naivity a špatného vlivu zřejmě buržoasní rodiny dostali z komunistického Československa na Západ (jediným možným způsobem - dodávám já - tedy násilně, neboť jinak to holt nešlo). Zatím většina českého (i dalších národů) byla zralá, na Indiány si hrát přestala (hrála si na Čapajeva a Pavku Morozova),
na náhodu a sliby Svobodné Evropy nespoléhala, politicky naivní nebyla a zdobila okna, socialisticky soutěžila, lezla po prvomájových průvodech, třeba v modrých košilích. Že z toho pak má ubožák typu "Gentlemana" doživotní mindrák je pochopitelné. Jen by si ty své blbé úvahy mohl nechat pro sebe. Kdyby bylo více naivků typu Mašínů, nemuselo mnoho jiných ztratit svinstvem zvaným komunismus značnou část života a celá tahle (a i jiné) země mohla být někde zcela jinde, dál pochopitelně, protože neztratila 40 let.
Stredocech 3.3.2006 12:18

Mašínové byli hrdinové, a že to spousta lidí nechápe, je

znákou částečné degenerace nejen tohoto národa, ale celé Evropy. Pokud někdo neměl odvahu jako oni, neměl by z toho v žádném případě dělat ctnost.
Nebo je pro vás ideálem bojovníka útočit proti nepříteli s kulomety NKVD v zádech?
Mimochodem, i reálná válka je dost často zmatená.
Honza 3.3.2006 12:17

Re: Re: No jo

Volby v roce 1946 BYLY taky zfixlované - vyloučení několika politických stran, zabránění mnoha lidem volit nebo kandidovat pod záminkou jejich "národní nespolehlivosti", ohlupující agitace, zneužívající faktu, že nás "osvobodila" Rudá armáda a další lži a "drobné" podrazy zajistily bolševikům volební vítězství.
I-Worm 3.3.2006 12:15

Především by mne zajímalo, kdo z diskutujících

tu knihu vlastně četl.
Jan 3.3.2006 12:14

Re: Ale ať...

Nebudete jediný.
Pavla B. 3.3.2006 12:11

Jistěže

nebylo začátkem 50. let prchnout na Západ tak snadné jako o 20 let později s Čedokem. A chápu, že utéct museli. Přečtěte si o kus výš či níž, co jim nefandové zazlívají - nejsou to přestřelky s ozbrojenými složkami. O něco (pro někoho dost podstatné NĚCO) překročili hranice nutnosti.
Jan 3.3.2006 12:11

Re: Ale ať...

gator 3.3.2006 11:56

Je opravdu autor článku takový ignorant?

Jak mám rozumět formulaci "oběti rodinných tradic" domnívá se snad autor, že by Mašíni vyměnili život který prožili, s  "Gentlemanem"  který rodinných Mašínovských tradic zůstal zjevně ušetřen?  Politická naivita? Jakou geniální politickou prozíravostí příspěl autor článku k udržení národního povědomí o tom že zlu se má čelit?  
Jak si představuje že probíhá prostřílení se? Snad postřílením stovek protivníků? Mšíni nejsou obětmi, Gentlemane, oni to na rozdíl od Vás nedopustili.  
Nax 3.3.2006 11:52

Prekvapeni

Prispevky Genltemana mam rad, ale tohle je vysmech vsem lidem, kteri bojovali za svobodu. S takovym pristupem je nam dana byt pouze sluzebniky kazdeho, kdo si jen trochu dupne.
Neverici Tomas 3.3.2006 11:50

Re: Re: Ale ať...

Mila Pavlo.Licite nam to tak, jakoby se clovek proste sbalil a odesel za hrani.Jenoze k uspesenmu nepozorovanemu prechodu hranice byl potreba prevadec.Vedela to i STB a pouzivala prevadece jako provokatery.Jestlize vy mluvite o tisicich, kteri utekli bez strileni, tak ja mluvim o stovkach mozna tisicich, kteri vbehli do pasti provokaterum.U spousty lidi to byl duvod k tezkym zalarum-koncentraku.Myslite, zy by si STB nechala ujit prilezitost zasit takhle Masiny?Pripominam, ze odchazli v dobe kdy nemohli tusit, kam to tu bude smerovat.A SSSR byl opravdu zarny vzor.
Davat za vinu Masinum, ze museli volit formu sveho odchodu je z¨vracene
bombarďák 3.3.2006 11:44

Díky autorovi jsem plně pochopil smysl slavného Burkeho

citátu: The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing. A z článku mi logicky vyplývá, že účastníci zahraničního odboje, často stejného věku, byli asi také naivní pitomci, včetně otce Mašínů, že? Kdo jiný by se přece stavěl proti nacistickému Německu, před nímž se připo..... i Francie a Británie. A že jejich obdivuhodný výkon, boj i utrpení byl jen náhodou - k tomu lze říci jen jediné: ubohost některých lidí se neprojevuje jen proto, že dosud nikomu nestálo za námahu ji odhalit. Autor to dnes provedl sám...
Neverici Tomas 3.3.2006 11:39

Re: Veká slova

Jdi to rict byvalym britskym Commandos.Nektri ziji i u nas.Takze muzes z oci do oci...
honzak 3.3.2006 11:38

já bych připomenul

další "naivky", kteří šli do zahraničí bojovat s jedním zásadovým milovníkem přírody a pořádku. Nebýt jich, tak by pan Straka dneska šprechtil deutsch, možná rusisch.
Neznám přesně všechna fakta (četl jsem jen několik obsáhlejších článků), ale silně se na jejich stranu kloním. Už proto, že dokázali řečí nevázanou, že král (V. Havel) je nahý (hajzlík).
Marat 3.3.2006 11:34

Největším českým hrdinou, je přece Pepa Švejk.

Mašínové,to jsou vlastně předchůdci filmového Ramba,že ano pánové?Jsou to hrdinové velice velice záporní. Správný a hrdiný odboj,boj proti násílí má vypadat jinak.Jak? Tak jak nám dal návodl Ota Filip,spisovatel a tuším i chartista.Před tím, za vojenské služby prý práskač.Prý nejstatečnější a nejefektivnější odboj jaký může být,je tajně být zavřeni na záchodě,aby nás nikdo neviděl a neslyšel,si pošeptmu číst  poesií Saifrta.To je prý učínější odboj,jak po bolševicích střílet.Pokud to nevíte,tak ten pokladník si to svou blbosti zasloužil.Zapřel že má pistoli a potom kdy se mu to zdálo za výhodnější,tu pistoli na Mašína vytasil.Mašínovi se podařilío ho odzbrojit a soudruha pokladníka při potýčce jeho vlastní pistoli zastřelit.Pánové,ten pokladník nebyl neviná oběť.Pistoli také nesvěřovali bolšáni kde komu.Nedosti oddaným soudruhum žádnou zbraň nesvěřovali.Pravda je,že Mašínové byli naivní.Za takoví národ,který má za hrdinu Švejka,za hrdiny které čtou zavřeni na záchodě poesiíí ,je hloupost riskovat život.Pánové,vždyť i to střílení Mašínu,mělo na spoustu komunsistu  přímo obrovský výchovný  vliv.Znám to z vlastní zkušenosti.Na některé soudruhy velice zapůsobilo,když jsem si jen kýchnul. Mám dojem,že pro většinu z vás jsou hrdinové ti,kdo v zelených uniformách stříleli ty,kteří chtěli z ráje pracujíciho člověka utéci.Ti dostávali za každého zastřeleného uprchlíka vyznamenání a odměny.
filosof 3.3.2006 11:24

Rodinné stříbro...Janošík...Babinský...Nikola

Šuhaj  loupžník..
filosof 3.3.2006 11:21

Re: Re: A to si rikate GENTLEMAN?

Není   jasné,na  co   reagujete...
Na  jakého   gentlemana???
Přečtěte si Cibulkovy   seznamy....
Lidé,   co tam   sou   s  celým  datem  narození    jsou na tom  zase  dobře...
Já tomu  nerozumím..