10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

KNIHA: Čtyřicet dnů

Franz Werfel, pražský rodák, Rakušan a především skvělý spisovatel, se ve svém románu Čtyřicet dnů pustil do dnes poměrně opomíjeného tématu genocidy Arménů v průběhu první světové války.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 1.5.2020 9:35

Zvláštní, nevšiml jsem si, že by křesťané pronásledovali a vraždili muslimy, ale u muslimů, tohoto "náboženství míru a tolerance" to je normou i v dnešní době.

P. Victorin 1.5.2020 9:28

Pí. Rybnická, vidím, že nezbývá mi než "přežít", co si o mně myslíte.

PS Mohu poprosit, abyste mi při případném "příště" již nekomolila jméno? Děkuji.

H. Rybnická 1.5.2020 9:02

Pane Viktorine, je to s Vámi horší než jsem si myslela. Neuvažujete v kategoriích odsuzování genocidu, jakéhokoli, nýbrž v kategoriích "dobrých" a "nezajímavých" mrtvých (statisíců). Fuj. Ten lásky čas si můžete nechat, četl jste někdy ty osobní záznamy autora těchto slov?

P. Victorin 1.5.2020 8:45

Vážená pí. Rybnická, podsouváte mi naprostý nesmysl s autorem. Pouze mám za to, že po cca 20 milionech zavražděných Stalinem a cca 6 milionech Židů, zavražděných Hitlerem, není cynismem, "ronit slzy" kvůli, možná hezké knize, o pověstné genocidě Arménů Turky, se kterou se samozřejmě neztotožňuji, jako s každým zločinem proti lidskosti a zdravému rozumu.

PS Mějte hezký 1. Máj - Lásky čas!

H. Rybnická 1.5.2020 8:37

Dobrý den pane Viktoríne doposud jsem si Vás za Vaše příspěvky vážila, ale za tento komentář byste se měl zastydět. Hluboce. Jen proto že se jedná o - ostatně vynikající - recenzi díla německého autora, a ne českého?

P. Victorin 1.5.2020 7:53

Autore, mohl by z toho být hezký komiks, nemyslíte? A napadlo mne - co třeba komiks z Mein Kampfu? To by asi "šlo na dračku", nebo ne?

J. Krásenský 1.5.2020 5:00

Díky za připomenutí, kdysi jsem ji četl, za socializmu dokonce ve slovenštině, protože v češtině nebyla k sehnání. Možná je to posunem ve vnímání, dnes vše musí být řádně akční, ale tehdy, v polovině let osmdesátých, mi ani rozvláčný úvod nevadil. Možná to bylo proto, že autor popisoval vzrůstající nenávist muslimů a státní perzekuci - ona ta genocida 1915-1918 nebyla výjimečnou událostí v dějinách Arménů - což odpovídalo atmosféře reálného socializmu. Knihu doporučuji všem, alespoň pochopíte, kam směřuje evropská post křesťanská společnost, kde muslimské výhrůžky veřejně prezentované na demonstracích - tedy že ještě zažijeme ten pravý holocaust - nejsou postihované zákony proti nenávisti, na rozdíl od kritiky Islámu.