1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

JAZYK: Zefektivnění procesu kultivace občanů

V deníku Metro (3.6.2016, str.2) vyšel krátký článek převzatý ze zahraničního tisku. Adriana Krnáčová, starostka jakéhosi anglického města jménem Prague, představila projekt Smart Prague.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Červeňák 8.6.2016 3:02

Pan Sulc

už je jen takový třaslavý stařík...

P. Lenc 8.6.2016 8:27

Re: Pan Sulc

Ale pánové, je zbytečné si toho zakomplexovaného "američana" všímat.

P. Sulc 8.6.2016 3:27

Re: Mily pane, problem nejspise je

Ale tu Prahu zalozili Nemci, vidte. Prvni radni se slovanskm jmenem je, tusim z 13 stol.A tem pohadkam o kameni a vapnu moc neverte, Praha neni Rim. I puvod tech otroku je podivny: slave, Slovan, tak nejak, Cesi tehda jeste nebyli, narodni uvedomeni podle jazuka jeste neecxistovalo, s tim prisel az Herder, vidte?

Nicmene mi jiste muzete vysvetlit, kdy se poprve objevilo slovo Cech a Cechy. Kosmas psal latinsky a zame byla uz po staleti, davno pred Slovany Bohemia Takze starik, lezouci na RIp se Cech urcite nejmenoval. Tak odkdy ten dosti nevhodny, pomnozny nazev zeme se pouziva?

L. Popovský 8.6.2016 8:10

Buďte krapítek pozitivní, pane Šulci. Tohle sebemrskačství je cestou do pekla. Určitě je v nás hodně pozitivního, na čem můžeme stavět. Je potřeba budovat a posilovat národní hrdost, ne ji podkopávat.

B. Volarik 8.6.2016 8:49

Re: Mily pane, problem nejspise je

Slovan je člověk mocný slova, na rozdíl od "němce", srozumitelného slova neschopného.

P. Sulc 9.6.2016 2:09

Re: Mily pane, problem nejspise je

Inu, nasim predkum Nemci nesrozumitelni nebyli.Zrejme meli potrebu brat si neco s kultury, umeni a vedy naroda 10x vetsiho a vzdelanejsiho. Vsichni slavni Cesi v minulosti tou nemcinou vladli perfetne, ostatne , jak vy vlastenec, jiste dobre vite, ze Dobrovsky, Palacky, Jungman a spousta dalsich spolu mluvili vyhradne nemecky. Ale krasne jste si to vymyslel.

F. Matousek 8.6.2016 9:12

p. Sulci - souhlas

dostal jste se zde do spárú neobuditelú a barácníkú.

Tito a jim podobní vzdy budou propagovat cesství za kazdou cenu, i tam,

kde by bylo lépe se za nej stydet. Nejvetsím zlem je pro ne tzv. cizák,

ktery by chtel jesnozrivému Cechovi radit, nebo ho dokonce poucovat.

Tedy nekdo jako vy, kdo vidí vsechno z té druhé strany o které oni nemají ponetí. Keep smiling, berte to s prehledem

R. Tesařík 8.6.2016 9:52

Re: p. Sulci - souhlas

Trochu mimoň, že.

P. Sulc 9.6.2016 2:19

Re: p. Sulci - souhlas

SKutecne, ten problem z mnozstvim hlupaku, nesnasejici jakoukoliv kritiku na diskusich, kteri nemaji argumenty ale nadavku, je alarmujici.

P. Harabaska 8.6.2016 11:01

Re: Mily pane, problem nejspise je

Nevážený, asi kvůli těm českým ubožákům nemůžete spát. Bezpochyby patříte k obdivovatelům těch, kteří zde zavedli pojem "zaprděné čecháčkovství" s nadřazeným přehledem weltmanů. Někteří z nich ani neuměli pořádně vyslovit hlásku R, jiní se ani česky pořádně nenaučili. Češi jsou pro vás Němci mluvící česky a kdejaký vořech s původně německým jménem na ně může plivat z výšky, především když plive z daleké ciziny, kde trpí komplexem, že tamní plivají na něj. Zde pro vás malá připomínka, byť bude už brzy dvě stě roků stará: Horší nežli divé války, hromu, ohně divější, zaslepenec na své když zlobu plémě kydá. To by měl vědět i ten, který se z Šavla změnil na Pavla, pardon, na Paula.

R. Tesařík 8.6.2016 8:51

Re: Mily pane, problem nejspise je

Angličtina bez francouzštiny a latiny???Přestaňte blbnout.

P. Sulc 9.6.2016 2:12

Re: Mily pane, problem nejspise je

A popiram to snad? Prestante blbnout vy. Nebo ze snad ti milovnici anglicismu , ti internacionalni Cesi jsou snad latinnici?

P. Harabaska 8.6.2016 11:08

Re: Mily pane, problem nejspise je

Ten starodávný národní komplex méněcennosti mají především někteří jedinci, příslušníci toho starého národa, který byl kulturním už v době, kdy jiné národy ještě o kultuře neměly ani ponětí. Proto ten komplex neustále připomínají. Není divu, když je celé prostupuje.

P. Sulc 9.6.2016 2:32

Re: Mily pane, problem nejspise je

Pokud Cechy srovnavate s Hotentoty ci Tatary, mate pravdu. Jinak, jak snad vite, Cesi prebirali kulturu z Francie a Italie, pres Svatou risi rimskonemeckou, jiz byli take, nastesti, soucasti.A jiste si pamatujete ze skoly, ze cesti kralove casto povolavali odborniky z ciziny, mistni vydlaci by tezko staveli treba most ci katedralu, spise jen tak stodolu ci chlivek pro prasatka.

P. Harabaska 9.6.2016 9:53

Re: Mily pane, problem nejspise je

Vy, pane, nedosahujete ani úrovně oněch Tatarů a Hotentotů. Ponechám stranou, že k vámi jmenovaným národům chováte povýšenecký odpor, což nesvědčí o příliš vysoké etické úrovni. Vy - un homme très instruit - sám nejste schopen pochopit, že vámi použité české slovo vidláci je bezpochyby odvozeno od slova vidle (tedy s měkkým i). Lze mít za to, že pocházíte z toho národa, který tak obdivujete. Nežili vaši předci v západočeské obci kdysi nazývané Weißensulz?