7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

JAZYK: Za „celý“ do cely

Když jsem ještě pracoval v novinách, rozdával jsem za gramatické a stylistické prohřešky pětistovkové pokuty. Hlavně za ruské genitivy a špatné plurály ve třetí osobě. A ještě ne moc často. Dnes by si šéfredaktoři měli v redakcích raději pořídit rovnou cely. A do té cely zavírat za slovo celý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Krejčová 6.6.2013 22:18

Výraz celují

možná nějteří nyní začnou používat ve větě: Poceluj mi záda. Jestli on to není pozůstatek z doby, kdy se sovětští a čeští politici vítali polibkem. Se mi zdá, že se také celovali. Někteří moderátoři skutečně blábolí pokud mají mluvit jen tak zpatra. O některých se dá s úspěchem pochybovat, že umí číst. Pokud by ve studiu vypadlo čtecí zařízení, vypadly počítače, moc by mne zajímalo, jak by se zachovala např. moderátorka Borhyová.

J. Milota 6.6.2013 20:25

slovo CELÝ

by mělo být zachováno ve vazbě: ale to děťátko je celý, ale opravdu celý táta...

T. Czernin 6.6.2013 20:03

"Mějte hezký den!"

Tak za to bych veřejně popravoval vplétáním do kola...

Z. Kulhánková 7.6.2013 5:59

Re: "Mějte hezký den!"

"Krásný a příjemný den vám přeji!" se mi afektovaně hlásívala do telefonu jedna klientka. A já ji neposlala někam... to je hrozný, čeho je člověk schopen pro peníze.

J. Vyhnalík 6.6.2013 17:02

Povodňové zpravodajství

Včera jsem zahlédl nějakou dívčinu, podle jména a přízvuku z Moravy, kde češtinu "neprznijó ako te Pražáce" ;-)

Soustavně skloňovala Labe podle vzoru růže a zátaras/zátarasy podle vzoru žena (ta zátarasa).

V. Lacina 6.6.2013 20:00

Re: Povodňové zpravodajství

To byla nejspíše konkrétně nějaká jihomoravská "zátarasnice". Jinak, jak PANA Jakla (omlouvám se, jestli mi unikl nějaký titul :D) většinou nemusím, tak jeho češtinářská diagnóza mě opravdu pobavila. :)

V. Ondys 6.6.2013 12:58

:))))))))))))))))))) Zaručeně vždy mne pobaví

jak je všechno :))))))))))))) hrozně krásné nebo :)))))) hrozně milé, abych nezapomněl, že žiji ve strašidelné skutečnosti.

S. Ševeček 6.6.2013 10:53

Vtutochvíli a taky

zcela nesprávné používání >téměř< a >necelý>

Jinak - toto je výživnější :

http://www.klaus.cz/clanky/3385

Z. Paldus 6.6.2013 10:42

Výslovnost

naších teréních redaktorů se projevila  ve zprávách o povodních. Chrlili ze sebe informace jak z kulometu a posluchač jen žasnul nad snůškou drmolitů. Co je na těch VŠ učí, že jim není mnohdy ani rozumět.

T. Czernin 6.6.2013 20:09

Re: Výslovnost

Velkovýrobnami prznitelů českého jazyka jsou nejrůznější filosofické fakulty vysokých škol, mezi nimiž vynikají producenti sociologů a politologů...

J. Maleček 6.6.2013 9:29

Jsem za to rád

Já zase lezu po zdi, když někdo říka "Jsem za to rád...." A to už nemluvím o jakoby a jakože, že...

V. Lacina 6.6.2013 20:10

Za to holt může Nagano...

...v zájmu stereotypních představ se po nás chce, abychom mluvili jako banda hokejistů. :)

J. Ptáček 6.6.2013 8:51

Když už jsme u češtiny

Když už jsme u češtiny, taky něco k výslovnosti. Mě, coby Moraváka, tahá za uši pražská (nebo česká?) výslovnost: konzert, zatímco u nás se říká koncert, také drezy, u nás to jsou dresy, nebo vyndaval zatímco my říkáme vyndával (dlouze). Předevčírem jsem ale slyšel herečku Báru Polákovu v TV jak říká: koncert (žeby pocházela z Moravy?).

O. Flasarová 6.6.2013 9:51

Re: Když už jsme u češtiny

Pane Ptáčku, nejde o krajovou příslušnost, ale o správnou výslovnost, naskakuji stejně, jako Vy, když takové prznění českého jazyka slyším. Raději číst výplody Pražáků (myslím, že je to jejich specifikum), než je poslouchat....

E. Sevrát 6.6.2013 10:33

Re: Když už jsme u češtiny

Mě zase několikrát za den zatrne,když slyším toho bodrého,moravského chasníka Nečase jak říká "tak jzme".A jeho taky velmi oblíbené slovo "to už je jenom technikálie" tak to již opravdu rosím,zřejmě slovní základ vzniknul z fekálie.Bohužel to nepoužívá jenom on,ale řada dalších politiků a co je nejhorší tak i redaktorů v TV.

P. Novák 6.6.2013 20:22

Re: Když už jsme u češtiny

"Bohužel to nepoužívá jenom on,ale řada dalších politiků a co je nejhorší tak i redaktorů v TV"

Nejdřív tvrdíte,že to používá - pak zase ,že to nepoužívá a že je jediný, který to nepoužívá. Tak jak to je?

Z. Švrček 6.6.2013 11:03

Re: Když už jsme u češtiny

Připočtěte k tomu i tu demogracii, za tu bych použil poslední demogratický argument : řnu v pysk

P. Čulík 6.6.2013 7:56

Celýho jsem si ještě nevšiml,

ale proč musí být něco "finančně náročné" a nemůže to být "drahé"? Proč se to postaví "v horizontu řádově tří let" - tady v jedné větě hned dvě hrůzy (.. tam sedí hned dva debilové vedle sebe:-). Co třeba "asi do tří let"? Řádově znamená jednotky, desítky stovky, tak co to je: řádově 3 roky?

R. Lukeš 6.6.2013 8:43

Re: Celýho jsem si ještě nevšiml,

   Ano. Při stanovování počtu slovem „řádově” mi začínají dorůstat vlasy na mé, téměř, holé hlavě.

   Dnes ráno, paní Krásná, ve studiu šest položila záludnou otázku slečně reportérce v Ústí nad Labem: „Hladina řeky kulminuje, můžeš nám říct, jaké škody voda napáchala?” A odpověď na sebe nenechala dlouho čekat, taky vtipná. „Jelikož je všechno ještě pod vodou, nedá se přesně určit kolik bude náprava stát. Ale pojišťovny to odhadují na stamiliony až v řádech miliardy korun.” Není to doslovný přepis, ale tak to nějak padlo. V tu chvíli jsem si musel jít dát prťátko slivovice i když normálně přes den nepiju. To nejde jen tak rozdýchat. A to jsou na ČT fundovaní a inteligentní lidé. Na rozdíl od rádoby senzacechtivých, komerčních TV.

O. Flasarová 6.6.2013 10:00

Re: Celýho jsem si ještě nevšiml,

Pane Lukeši, já zase jsem paf z typu otázky reportérů (i na ČT1), na kterou s výrazem žádostivým čekají odpověď: " Vy jste se musel potýkat s povodní  třikrát (dvakrát, poprvé), jaké máte pocity?" Nevím, zda si speciálně vytipují respondenta výzkumu, ale možná jsou tito uplaceni, aby na takový dotaz dokázali aspoň trochu smysluplně odpovědět a neposlat redaktora do háje.

R. Gramblička 6.6.2013 7:15

Ten Jakl je ale srandista

:-))))

P. Lenc 6.6.2013 9:50

Re: Ten Jakl je ale srandista

Opravdu?Zřejmně závidíte.

V. Husák 6.6.2013 10:36

Re: Ten Jakl je ale srandista

Zřejmě !!!

Ž. Halabudová 6.6.2013 6:49

Jakoby.

Jakoby.

R. Gramblička 6.6.2013 7:16

Re: Jakoby.

... tak určitě :-)

H. Grúbr 6.6.2013 5:39

Začíná mi pomalu docházet

jak asi vznikla ta amnestie, to měl takhle Jákl spoustu času a začal řešit hovadiny...

Ž. Halabudová 6.6.2013 6:51

Re: Začíná mi pomalu docházet

Tebe, ale neřešil, tak proč se hlásíš?

H. Grúbr 6.6.2013 8:24

Snažím se vidět souvislosti

když se vrták stane funkcionářem, tak to neskončí dobře. Obyčejně blbec ve funkci škodí pouze lejstry, tento blbec zaškodil v řádech miliard. Dle tvé reakce soudím, že má Jákl v tobě zastánce. S přihlédnutím k axiomu "vrána k vráně sedá" odhaduji, že jsi Jáklova krevní skupina a podobné úvahy jsou ti proti srsti.

Ž. Halabudová 6.6.2013 10:21

Re: Snažím se vidět souvislosti

No , synku a do jaké skupiny se řadíš ty? Rozpovídej se o sobě. Předpokládám, že naprosto přesně víš kdo, co a jak má a měl udělat. Má to ovšem jednu NEPATRNOU chybku. A to,že TY jsi mimo a jenom tlacháš.

H. Grúbr 6.6.2013 12:02

To jsem netušil, že jsi moje matka, ale pokud je tomu

tak (doufám, že můj otec není Jákl), v tom případě o mě jistě víš už všechno mami. Pochopil jsem, že ti, co mají na věci kolem sebe názory odlišné od Jáklových, jsou podle tebe mimo a pouze tlachají. To mi naštěstí nezabrání moje názory prezentovat, pokud k tomu mám důvod, takže opakuji: Jákl je blb, a pokud existuje karma, tak se mu vrátí to, co spáchal tou amnestií, resp. svým příspěvkem, kterým byla uvedena v život. A pak si hodně lidí řekne: "to mu patřilo"!

Divím se, že má drzost něco veřejně publikovat pod svým sprofanovaným jménem a ksichtem. Budiž nám ulehčením, že pokud se po zbytek svého nicotného života bude zabývat tím, že někde někdo zvolil nevhodnou formu sdělení informace, mnoho škody to nenapáchá.